Crosst.hr

BBŽ nastavlja pomagati poljoprivrednicima: Održan sastanak s proizvođačima voća i povrća

2022 04 20 opg horvat 9

Zamjenica župana Marija Jungić i pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu Zlatko Pavičić u srijedu, 20. travnja održali su radni sastanak s proizvođačima povrća i voća s područja Bjelovarsko – bilogorske županije, kojem je nazočio i  predstavnik Podravke d.d. Glavna tema sastanka bile su potpore male vrijednosti u sektoru voća i povrća te mogućnosti otkupa proizvedenih količina. Sastanak je održan na prigodnom mjestu, na OPG-u Horvat u Hrgovljanima. 

– Danas smo nastavili s razgovorima s kojima smo krenuli proteklih mjeseci. Naime, pokušavamo obilaziti teren i vidjeti što je točno potrebno našim poljoprivrednicima, a sve u cilju osmišljavanja županijskih potpora i subvencija. Podravka d.d. jako je zainteresirana za otkup voća i povrća posebno paprike, krastavaca, šljiva, kao i drugih kultura. To je također bila jedna od tema sastanka, jer razgovaramo i pronalazimo mogućnosti za  kooperaciju, poručila je zamjenica župana, Marija Jungić.  

Na bjelovarsko – bilogorskom području trenutno je prisutno 3 400 hektara voćnjaka, 19,2 hektara staklenika i 76 tisuća hektara oranica s ratarskim i povrtnim kulturama. S obzirom na povećanje cijena repromaterijala, za proizvođače voća i povrća kreditiranje proljetne sjetve od strane Županije bilo je itekako korisno. 

2022 04 20 opg horvat 9
Pročelnik za poljoprivredu u BBŽ-u, Zlatko Pavičić, zamjenica bjelovarsko-bilogorskog župana Marija Jungić, vlasnik OPG-a, Davor Krce i Nenad Horvat, vlasnik OPG-a Horvat i predsjednik Udruge Dar Bilogore (foto: s lijeva na desno)

–  Gledajući 2021. godinu, tada je za 11 084 hektara zaprimljeno 214 zahtjeva sa 36 milijuna kuna potražnih sredstava, dok ove godine imamo 239 prijava, 44 milijuna kuna potpora te 13 014 hektara. Javni poziv za kreditiranje proljetne sjetve traje od 1. veljače do 6. svibnja i dosada smo imali 11 povjerenstava, rekao je Zlatko Pavičić, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu. 

Županija će svakako nastaviti s praksom da “de minimis” potpore budu planirane i realizirane po mjeri samog poljoprivrednika. Tijekom sljedećih 12 dana, Bjelovarsko – bilogorska županija će prema Ministarstvu poljoprivrede uputiti odluku koja će krajem lipnja biti jedna od točki dnevnog reda Županijske skupštine, nakon čega vrlo brzo slijedi raspisivanje natječaja za svinjogojce, mljekare, voćare, povrćare, pčelare i ostale. 

–  Isto tako, planiramo organizirati sastanak sa svim predstavnicima jedinica lokalne samouprave koji su u segmentu poljoprivrede, kako bi bili utvrđeni potencijali svih dijelova naše županije. Na osnovu toga ići ćemo u izradu mini strategije putem koje bi se ulagalo u poljoprivrednu proizvodnju te infrastrukturu, dodaje pročelnik

Putem Programa kreditiranja proljetne sjetve, korisnik može ostvariti minimalnu subvenciju od 5 tisuća kuna te maksimalnih milijun kuna. Najveća kamata, koja se razlikuje od banke do banke iznosi 4 posto, dok je rok trajanja kredita od 10 do 12 mjeseci, ovisno o banci. 

 Na našem području, OPG Horvat jedan je od najvećih proizvođača šljiva.  

2022 04 20 opg horvat 10
Nenad Horvat, vlasnik OPG-a Horvat i predsjednik Udruge Dar Bilogore

– Mi smo se zasada bazirali na prodaju na gradskoj tržnici, dio dostavljamo u naše vrtiće i škole te nešto u vrtiće u Ljubljani. Potencijalnu suradnju s Podravkom doživljavamo ozbiljno, no moramo postići dogovor koji odgovara i nama i njima. Vidjet ćemo u kojem smjeru idemo. Imamo tri tisuće stabala šljiva na četiri hektara. Kada su u pitanju rane sorte, berba nam kreće 25. lipnja, završno s Danom svih svetih, kaže Nenad Horvat, vlasnik OPG-a Horvat i predsjednik Udruge Dar Bilogore, naglasivši kako im proširivanje sadnje, odnosno plantaža u ovom trenutku nije u planu. 

S obzirom da je riječ o obiteljskom poslu, Horvat navodi da im je najveći problem radna snaga. Glavni cilj je osiguranje što kvalitetnijeg proizvoda te da kupci kupuju i konzumiraju domaće, lokalne namirnice.

Ipak, najveći problem je uvoz hrane iz inozemstva, jer cijena uvozne robe diktira cijene na domaćem tržištu. 

2022 04 20 opg horvat 15
Davor Krce, vlasnik OPG-a Krce

– Smatram da su financijske potpore čisto stimulativne, jer same po sebi ne daju konkretan pomak. Nama je najvažnije da tržište i kupci prepoznaju naš proizvod, uloženi trud, znanje i rad. Mi nudimo samo ono što je svježe, domaće i ubrano tog jutra. Primjerice, danas smo ubrali prve jagode. Što se tiče suradnje s Podravkom, sve opcije su otvorene. Naša proizvodnja je konzumna, ništa nam nije problem proizvesti, no prepreka nam je adekvatno, navodnjavano zemljište koje je presudno za povrće. Mi se baziramo na sezonskoj proizvodnji, imamo puno kultura, što za nas znači i jako puno posla, objašnjava vlasnik OPG-a, Davor Krce

2022 04 20 opg horvat 33
Radni sastanak s proizvođačima povrća i voća s područja Bjelovarsko – bilogorske županije na OPG-u Horvat u Hrgovljanima

 

Pročitajte još

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Uvjeti korištenja

Uvjeti korištenja

Portal www.bjelovar.info, obrt za medijske usluge, Gundulićeva 6, 43 000 Bjelovar, OIB: 06014229707 u nastavku donosi Uvjete korištenja koji se primjenjuju na sve sadržaje i usluge  portala www.bjelovar.info. Korištenjem bilo kojeg dijela ovog portala, smatra se da su korisnici upoznati s Uvjetima korištenja te prihvaćaju koristiti sadržaj isključivo na vlastitu odgovornost kao i za osobnu upotrebu. Vlasnik izdavač portala www.bjelovar.info zadržava pravo izmjene Uvjeta korištenja bez prethodne najave ili objave.

Autorska prava

Bjelovar.info zadržava autorska prava na sve sadržaje objavljene na portalu, u bilo kojem formatu (tekst, slika, video, zvuk, grafika i slično ). Bez pismene dozvole vlasnika tvrtke izdavača, strogo je zabranjeno kopirati, umnožavati ili na bilo koji način koristiti sadržaj portala.

Pravo na prenošenje

Mediji koji žele prenijeti vijesti objavljenu na portalu bjelovar.info, slobodni su to napraviti uz prethodnu najavu, uz obavezno navođenje linka na originalni izvor teksta, te smiju prenositi maksimalno dvije trećine teksta, dok ostatak mora biti povezan na originalni izvor na portalu.

Poveznice na ostale stranice

Zbog prirode sadržaja, portal bjelovar.info ponekad će prenositi i objavljivati poveznice na vanjske stranice. Obzirom na prenošenje, ne smatramo se odgovornima za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem vanjskih poveznica, niti se smatramo odgovornim za sadržaj koji se nalazi na tim poveznicama.

Zaštita privatnosti

Portal bjelovar.info poštuje privatnost podataka svih svojih korisnika i posjetitelja. Podaci dobiveni registracijom korisnika prikupljaju se samo i isključivo radi poboljšanja usluge (newsletter i sl.) te se ni na koji drugi način neće koristiti. Podaci se neće dijeliti s trećim osobama, prodavati, davati na uvid ili sl. Jedina situacija u kojoj će podaci biti dati na raspolaganje trećoj su one regulirane zakonom, odnosno u slučaju da bilo koja od institucija RH vlasti zatraži uvid u podatke, a radi provedbe zakona o zaštiti ugleda, privatnog i poslovnog vlasništva, te osoba.

Prava i obveze korisnika

Korisnicima, čitateljima i posjetiteljima bjelovar.info  portala strogo je zabranjeno:

 • Objavljivanje sadržaja koje krše postojeće hrvatske i međunarodne zakone. Sadržaja koji na bilo koji način šteti drugim osobama, tvrtkama, ugledu i percepciji
 • Objavljivanje sadržaja koji je rasistički, šovinistički, štetan, uvredljiv, vulgaran i prijeteći
 • Objavljivanje lažnih informacija koje mogu naštetiti drugim korisnicima
 • Prikupljanje, čuvanje i objavljivanje podataka drugih korisnika portala
 • Lažno predstavljanje
 • Preuzimanje, korištenje i objavljivanje sadržaja zaštićenim autorskim pravima
 • Svjesno širenje malicioznih datoteka koje mogu naštetiti portalu ili njegovim korisnicima

Registracija korisnika

Korisnici su obvezni registrirati se kako bi mogli ostavljati komentare ispod članaka na portalu. Slijedom Uvjeta korištenja, podaci dobiveni registracijom se čuvaju i neće se dostavljati trećim osobama.

Pravila komentiranja

Svaki ostavljen komentar na portalu bjelovar.info nije autorsko pravo tvrtke vlasnika izdavača te ista kao takva nije odgovorna zbog eventualnih posljedica koje komentari mogu izazvati. Komentari su samo i isključivo stav osobe koja ih piše, nikako stav tvrtke izdavača portala na kojemu su komentari ostavljeni. Zadržavamo pravo brisanja svih komentara koji na bilo koji način krše domaće i/ili međunarodne zakone, dovode u pitanje ugled pojedinaca i tvrtki, lažno informiraju, vrijeđaju bilo koju osobu, po rasnoj, nacionalnoj, spolnoj, dobnoj ili statusnoj osnovi.
Brisanje komentara neće biti prethodno najavljeno niti naknadno pravdano.

Izjava o privatnosti

Ova pravila o privatnosti sastavljena su kako bi služila onima koji su zabrinuti kako se njihovi osobni podaci koriste na Internetu. Osobni podaci, kako su definirani temeljem Zakona o zaštiti osobnih podataka, su podaci koji se mogu koristiti samostalno ili s drugim podacima za identifikaciju, kontakt ili pronalaženje osobe, ili kako bi se identificiralo pojedinca. Molimo vas da pažljivo pročitate naša pravila o privatnosti kako biste jasno razumjeli kako ćemo prikupljati, koristiti, štititi ili na drugi način obrađivati vaše osobne podatke na našoj web stranici.

Koje osobne podatke skupljamo od posjetitelja našeg bloga, web stranice ili aplikacije?

Kada naručujete ili se registrirate na našoj stranici, prema potrebi, bit ćete zatraženi unijeti ime, e-mail adresu, poštansku adresu, telefonski broj, OIB ili druge podatke kako bismo vam olakšali korištenje usluga.

Kada prikupljamo podatke?

Prikupljamo podatke prilikom registracije, narudžbe, prijave na newsletter, ispunjavanja obrasca ili unosa podataka na našim stranicama.

Kako koristimo vaše podatke?

Vaše podatke koje prikupljamo prilikom registracije, narudžbe reklame, prijave na newsletter, ispune anketa, komentare, pregleda stranica koristimo u slijedeće svrhe:

 • za personalizaciju korisničkog iskustva, te kako bi omogućili dostaviti sadržaj i ponude za koje ste zainteresirani,
 • za unaprjeđenje naših stranica kako bi vam bolje služile,
 • kako biste nam omogućili da vam pružimo bolju uslugu prilikom odgovora na pitanja korisničkoj podršci
 • za administraciju natjecanja, promocija, anketa ili drugih značajki stranice,
 • za bržu obradu transakcija,
 • za slanje elektroničke pošte u vezi vaše narudžbe ili drugih proizvoda i usluga.

Kako štitimo podatke o posjetiteljima?

Naše web stranice su redovno nadzirane kako bi izbjegli sigurnosne propuste i poznate ranjivosti sustava kako bi vas posjet bio što sigurniji.

Redovno koristimo malware scanning i sukladni smo s PCI-DSS standardom.

Vaši osobni podaci čuvaju se iza osigurane mreže te su isključivo dostupni samo ograničenom broju osoba koje imaju posebna prava pristupa takvim sustavima, te su dužni čuvati informacije tajnima. Osim toga, sve osjetljive/kreditne informacije koje nam dostavljate su šifrirane pomoću Transport Layer Security (TLS) tehnologije.

Provodimo niz sigurnosnih mjera kada korisnik podnese nalog, podnosi ili pristupa svojim podacima radi održavanja sigurnosti vaših osobnih podataka. Sve transakcije obrađuju se kroz izdvojeni sigurni servis i nisu pohranjene ili obrađene na našim serverima.

Koristimo li “kolačiće”?

Da. Kolačići su male datoteke koje stranica ili njegov davatelj usluga prenosi na tvrdi disk vašeg računala putem web preglednika (ukoliko mu dopustite), a koji omogućuje sustavu stranice ili pružatelju usluga prepoznavanje vašeg ​​preglednika, te zadrže i zapamte određene informacije. Na primjer, mi koristimo kolačiće kako bi nam pomogli spremiti i obraditi proizvode u vašoj košarici. Oni se, također, koriste kako bi nam pomogli u razumijevanju vaših postavki temeljenih na prethodnoj ili trenutnoj aktivnosti na stranici, što nam omogućava pružanje vama boljih usluga. Kolačiće, također, koristimo za pomoć pri prikupljanju sveobuhvatnih podataka o prometu na stranici i interakciji, a sve kako bismo mogli ponuditi bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti.

Mi koristimo kolačiće za:

 • pomoć pri pohrani i obradi proizvoda u košarici,
 • razumijevanje i spremanje korisnikovih postavki u svrhu budućih posjeta,
 • prikupljanje sveobuhvatnih podataka o prometu i interakcijama na stranici kako bi ponudili bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti. Također možemo koristiti usluge pouzdane treće strane koji prate te podatke u naše potrebe.

Možete odabrati da vas vaše računalo upozori svaki put kada je kolačić poslan ili možete izabrati da isključite sve kolačiće. Možete to učiniti kroz postavke web preglednika (poput Internet Explorera). Svaki preglednik je malo drugačiji, pa pogledajte u izborniku “Pomoć” vašeg preglednika kako bi naučili ispravan način izmjene vaših kolačića.

Ako korisnik onemogući kolačiće u svom pregledniku:

 • ako onemogućite kolačiće, neke značajke bit će onemogućene. To će isključiti neke od značajki koje čine vaše korisničko iskustvo na našim stranica učinkovitije i neke od naših usluga neće raditi ispravno.

Objava prema trećim stranama

Ne prodajemo, trgujemo ili na drugi način prenosimo vanjskim stranama vaše osobne podatke.

Poveznice trećih strana

Povremeno, prema vlastitom nahođenju, možemo uključiti ili ponuditi proizvod ili uslugu treće strane na našim stranicama. Stranice trećih strana imaju odvojena i nezavisne pravila o privatnosti. Stoga nemamo odgovornost za sadržaj i aktivnosti na tim stranicama. Ipak, želimo zaštititi integritet naše stranice i dobrodošle su bilo kakve povratne informacije o tim stranicama.

Google

Zajedno s dobavljačima (trećom stranom), kao što je Google koristimo kolačiće te strane (kao što su Google Analytics kolačići) kako bi se sastaviti podatke o korisnikovoj interakciji s funkcijama usluga na našim web stranicama.

Pristajemo na sljedeće:

 • korisnici mogu posjetiti našu stranicu anonimno,
 • nakon što smo izradili pravila o privatnosti, dodat ćemo link na njih na našoj početnoj stranici ili na prvoj značajnoj stranici nakon ulaska na naše web stranice,
 • naš link na Izjavu o privatnosti uključuje riječ “privatnost” i može se lako naći na gore navedenoj stranici.

Korisnici će biti obaviješteni o svim promjenama politike privatnosti na našoj stranici u Izjavi o privatnosti. Korisnici mogu promijeniti svoje osobne podatke putem:

 • e-maila,
 • prijavom na vlastiti račun,
 • razgovora s nama ili slanjem upita.

Kako naša stranica obrađuje signale koji se ne smiju pratiti?

Poštujemo signale koji se ne smiju pratiti i ne pratimo, postavljamo kolačiće ili koristimo za oglašavanje kada je postavljen „Ne Prati“ (DNT) mehanizam preglednika.

Je li naše stranice dopuštaju praćenje ponašanja treće strane?

Važno je napomenuti da dopuštamo praćenje ponašanja treće strane.

Zaštita od SPAM-a

Zakon o zaštiti osobnih podataka i Zakon o elektroničkim komunikacijama su zakoni koji određuju pravila za komercijalnu e-poštu, uspostavljaju zahtjeve za komercijalne poruke, daje primatelju pravo da zaustavi primanje takvih e-mailova, i navode teške kazne za prekršaje. Mi prikupljamo vašu e-mail adresu radi:

 • slanja informacija, odgovora na upite, i/ ili bilo kakve zahtjeve ili pitanja,
 • procesa narudžbe i slanje informacija i ažuriranja koje se odnose na narudžbu,
 • možda ćemo vam slati dodatne informacije vezane uz vaš proizvod i /ili usluge,
 • promocije putem e-mail liste ili za buduće slanje e-maila našim korisnicima nakon sto je izvršena prvotna transakcija.

U skladu sa zakonskim propisima pristajemo na sljedeće:

 • nećemo koristiti lažne ili obmanjujuće teme ili e-mail adrese,
 • identificirati poruku kao oglas na neki prihvatljiv način,
 • uključiti fizičku adresu naših poslovnica ili sjedišta,
 • praćenje promotivnih usluga trećih strana putem e-maila u svrhu poštivanja ovih pravila, ukoliko iste budu korištene,
 • ispoštovati brzo zahtjeve za ne-uključivanje/odjavu,
 • dopustiti korisnicima odjavu pomoću linka na dnu svakog e-maila.

Ako se u bilo koje vrijeme želite odjaviti od primanja budućih e-mail-ova, slijedite upute na dnu svakog e-maila, a mi ćemo vas odmah ukloniti iz korespondencija.

Kontaktirajte nas

Ako postoje bilo kakva pitanja u vezi ove izjave o privatnosti možete nam se obratiti koristeći podatke u nastavku.

Bjelovar-info medij, obrt za medijske usluge
Gundulićeva 6
43000 Bjelovar
Hrvatska
info@bjelovar.info

 

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Korištenje fotografija i ostalih sadržaja s web stranice www.bjelovar.info i službenih profila na društvenim mrežama Bjelovar.info nije dopušteno bez odobrenja redakcije portala. Svako neovlašteno korištenje kršenje je autorskih i srodnih prava i i podložno je kaznenoj odgovornosti od strane autora sadržaja.