Crosst.hr

BBŽ – Na Balkanskom prvenstvu u daljinskom jahanju Kukavica 2016. pobijedili Bugari

2016 10 kukavica2016i 37

Gosti pohvalili organizaciju prvenstva

Čast i povjerenje Federation International Equestrian da ove godine bude domaćin Prvenstva Balkana u daljinskom jahanju dobio je Hrvatski konjički savez, a domaćin utrke bio je Konjički savez Bjelovarsko-bilogorske županije. Utrka je održana povodom Dana neovisnosti RH, a svojim dolaskom na natjecanje uveličali su ga jahači Bugarske, Grčke i Turske reprezentacije.

U pojedinačnoj konkurenciji pobijedio je bugarski natjecatelj Furlanski Denis na grlu Moz dok je druga bila njegova timska kolegica Aleksieva Desislava na grlu Pompei, a treća je bila Zrinka Bilen na kobili Sally, iza nje na četvrtom mjestu bio je Stefano Osip na grlu Šagia Hajnalte, na petom Iva Lipovac na grlu Hita Netkova, šestom Ivanova Ruz na konju Morfei.

Utrka se održavala na 100 kilometara, a sastojala se od jedne staze dužine 40 kilometara koja se trčala jednom, te jedne staze od trideset kilometara koja se trčala dva puta. Od prijavljenih tridesetak natjecatelja iz Bugarske, Turske Grčke i Hrvatske u subotu ujutro startalo je 23, dok su ostali otpali zbog zdravstvenog stanja konja ili drugih razloga. Trku su u samom početku poveli natjecatelji iz Turske dok su ih cijelo vrijeme na oku držali domaći natjecatelji Zrinka Bilen i Stefano Osip koji su nakon prvog kruga od 40 kilometara bili na čelu utrke. Bugarski i grčki natjecatelji su se držali otraga. Turski natjecatelji su nakon prvog veterinarskog pregleda isključeni zbog umora ili šepanja konja, a u drugi krug dužine 30 kilometara prvi su otišli domaći Zrinka Bilen i Stefano Osip. Iza njih sa malim zaostatkom išla je Iva Lipovac, te sa većim zaostatkom grčki natjecatelji i domaća natjecateljica Dinka Kovačević.

U zadnjih deset kilometara utrke bugarski natjecatelji prestigli su Bilen i Osipa, te su u cilj ušli kao prvoplasirani i drugoplasirani. Jurnjava u prvom krugu od 40 kilometara naše je natjecatelje na kraju koštala plasmana. U poretku timova najbolji su bili Bugari, potom Hrvatska, a Grčka je bila na trećem mjestu. Gosti su nekoliko puta pohvalili organizaciju natjecanja, a pritužbi na rezultate ili odluke veterinara nije bilo. Na utakmici je sudilo nekoliko stranih sudaca i nekoliko stranih veterinara, a došli su iz Austrije, Rumunjske, Srbije, Bugarske. Premda je na ovo prvenstvo moglo doći jedanaest zemalja, došlo je samo iz tri, no sa hrvatskim natjecateljima dovoljno da uspije (najmanje četiri zemlje). Najduže su putovali iz Turske i Bugarske, čak tri dana, povratak će ići nešto brže jer je za ovu godinu natjecanje završilo pa ne moraju štedjeti konje u prijevozu. Grčki će konji sa Kukavice otići u utorak nakon što se konji dobro odmore od utrke.

Na Kukavicu je u trenutku kada su natjecatelji dolazili sa prvog kruga od 40 kilometara došao i Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs, kojem je sudačko i ostalo osoblje na prvenstvu iznijelo pozitivna mišljenja o organizaciji priredbe. Najviše sudaca bilo je zadovoljno lijepim ambijentom i dobrom organizacijom, a sutkinja iz Austrije predložila je da uz međunarodno prvenstvo sljedeći puta na istom mjestu bude održana i lokalna utakmica (ili kolo Croatia Cupa).
Na utakmicu je došao i Ognjen Preost, predsjednik Hrvatskog konjičkog saveza koji je pobjednicima uručio pehare, medalje i nagradu za ”best condition” koju je dobio Furlanski Denis na grlu Moz, pobjednik utrke za najbolje stanje svoga konja nakon utrke prema mišljenju veterinara. On je također pohvalio organiziranost utrke i zahvalio se Konjičkom savezu Bjelovarsko-bilogorske županije, kao i Bjelovarsko-bilogorskoj županiji na organizaciji ove međunarodne priredbe.

Iako konjički sport u Hrvatskoj nije popularan kao u nekim drugim zemljama (susjednoj Mađarskoj, Italiji ili Austriji) uz više medijske pratnje vjerojatno bi s vremenom imao mnoge poklonike. U Bjelovarskom kraju koji je oduvijek bio stočarski kraj najbolje uvjete imamo upravo za razvoj konjičkog sporta. Uzgoj sportskih konja u nekim zemljama (poput Njemačke) među dohodovnima je u gospodarskim granama.
1123140721108924.1073742531.

Pročitajte još

Korištenje fotografija i ostalih sadržaja s web stranice www.bjelovar.info i službenih profila na društvenim mrežama Bjelovar.info nije dopušteno bez odobrenja redakcije portala. Svako neovlašteno korištenje kršenje je autorskih i srodnih prava i i podložno je kaznenoj odgovornosti od strane autora sadržaja.