Crosst.hr

BBŽ – Na aktualnom satu Županijske skupštine postavljeno devet pitanja

2016 09 zskupstina 15

Što će biti s Cestama d.d., natječajem za ravnatelja bolnice, te mnoga druga pitanja našla su se na 16. Sjednici Županijske skupštine Bjelovarsko-bilogorske županije

Aktualni sat kao i uvijek započeo je pitanjima, od kojih je prvo postavio vijećnik Drago Hodak (HDZ).

Njegovo pitanje odnosilo se na proces prodaje županijskog udjela u tvrtci Ceste d.d., koja već četvrtim javnim pozivom još uvijek nije dobila obvezujuću ponudu. S obzirom na naznake gospodarskog rasta, i činjenicu da je prvotna procjenjena vrijednost županijskog udjela u tvrtci pala sa otprilike 24 milijuna kuna na 17 milijuna 765 tisuća kuna. Hodak se pita je li pametno sad prodavati svoj udio u Cestama?

Župan Damir Bajs odgovorio je da županijski manjinski udio od 26% nije procjenjen na tržišnu cijenu jer do nje dolazi tek kada dođe obvezujuća ponuda. Međutim dok sama prodaja strukturno za vlasništvo firme ne znači puno, sa trenutnim županijskim suvlasništvom Ceste d.d. su spriječene da se prijavljuju za dobivanje sredstva iz fondova Europske unije. Što se tiče same prodaje, ona ne može biti zaustavljena dok je natječaj otvoren, tako da će sve dodatne odluke morati pričekati upravo njegovo zatvaranje.

Damir Lujanac podsjetio je kako u trenutnim berbama na vidjelo dolaze problemi u prinosu nastali zbog mraza u travnju ove godine. Zanima ga što konkretno Županija i župan rade na riješavanju tog problema s obzirom da je za dijelove županije bila proglašena elementarna nepogoda.

Župan Bajs rekao je kako je nakon procjene stanja ostao u kontaktu s tehničkim ministrom Romićem koji je želio aplicirati za odštetu na europske fondove, međutim za to nisu postojali uvjeti. Predloženo je, da država napravi potporne mjere ali one bi se odnosile samo za sadnju na državnom zemljištu, tako da su opširnije mjere u pripremi, a čeka se prihvaćanje nove Vlade. Županija se pritom ponudila da obavi sve dopunske pripreme, međutim samo rješenje se još čeka.

Isto pitanje potegnuo je i Marijan Šinko (HSS), dodavši kako je doista žalosno što nije dobiveno više novca općenito od EU fondova, a dio dobivenog utrošen je na programe koji nisu potrebni.

Vijećnik Dražen Pavlović (SDP) postavio je pitanje županu Damiru Bajsu vezano za označavanje i obnovu autobusnih stanica u županiji. Označavanje je vezano za zakonsku obvezu iz 2007. godine, a pogotovo je važno za sigurnost učenika koji koriste javni prijevoz.

Župan je odgovorio kako je potrebno potaknuti brže riješavanje situacije, i naveo kako se radi o suradnji s Gradovima, Općinama, te na kraju i Policijskom upravom jer se radi i o županijskim i državnim cestama. Aktivnosti se svakako trebaju požuriti da se smanji rizik i za učenike i za ostale putnike, koji je puno veći u odnosu na potrebna izdavanja. Kako bi to postigao župan je obećao tražiti procjenu trenutnog stanja od Županijske uprave za ceste.

Izvještaj o trenutnoj situaciji u OB Bjelovar i kada se može očekivati natječaj za ravnatelja tražio je Silvestar Štefović (HDZ).

Županija je preuzela dobar dio ukupnosti oko vođenja bolnice, izvjestio je župan Bajs. V.d. ravnatelj dr. Ali obavio je razgovor s osobljem koje je najavilo svoj odlazak kako bi to spriječio koliko je moguće, a u skladu sa dobivenom suglasnošću raspisani su i novi natječaji za djelatnike. Isto tako očekuje se i uskoro raspisivanje natječaja za ravnatelja. S obzirom na preuzimanje vođenja bolnice i dalje će se ustrajati na uvidu u financijsko stanje, i paziti na racionalno vođenje financija. Pokrenuta su i stručna osposobljavanja za specijalizante, a naravno očekuje se i dovršenje projekta izgradnje nove zgrade bolnice. Bjelovarska bolnica je uvrštena u dvije mjere unutar koje može ostvariti do 70 milijuna kuna sredstava.

Pitanje o dokumentaciji i trenutnoj situaciji u kojoj se projekt nalazi postavila je i vijećnica Marija Kubišta, na što je župan Bajs proširio odgovor kako se OB Bjelovar prijavila na natječaj za dobivanje sredstava, a dobivanjem građevinske dozvole očekuje se i raspisivanje natječaja za izvedbu radova. Župan vjeruje kako se riješavanje toga očekuje u kratko vrijeme.

Siniša Glavaš (BUZ) postavio je pitanje o poreznim dužnicima koji i nakon objave liste ne vraćaju dug lokalnoj samoupravi, te zašto im se to dozvoljava i nekima dug odlazi u zastaru, dok bi se od naplate duga moglo mnogo napraviti za razvoj jedinica lokalne samouprave.

Župan Bajs rekao je kako je to pitanje ne samo za njega nego sve u Hrvatskoj. Plaćanje poreza je dužnost i odgovornost, i u svrhu dobivanja točnijeg odgovora na Županijsku skupštinu bit će pozvani i predstavnici Porezne uprave te Ureda državne uprave. Ipak, ponavljajući poznate okvira djelovanja, župan Bajs nije mogao dati odgovor zašto porezni dug zastarijeva, zašto porezni dužnik može otvoriti novu tvrtku ponavljajući u njoj stare grijehe, i odogovoriti na ostale probleme koje je Glavaš spomenuo. Pitanja se mogu postaviti i nadležnoj instituciji, prema riječima župana, ukoliko se ne tiču privatnosti, a dug se ne bi smio otpisivati osim ako to nije u suglasju sa zakonom do čega dolazi nagodbama i zbog zastare, i vjeruje kako se samo o tome radi u tim slučajevima.

O tome što se točno događa sa centrom za gospodarenje otpada „Doline“ i razlogu posjeta resornog ministra istom, skupštinu i župana upitao je Dražen Paun.

Župan je odgovorio kako je centar gospodarenja otpadom kao projekt dugogodišnji županijski plan. Predviđeno je da imamo jedan od ukupno trinaest centara. Unutar trenutne strategije o razvrstavanju otpada i sortirnicama koje bi bile vezane za pojedinačne gradove, „Doline“ bi postale regijski centar koji će obuhvaćati i Virovitičko-podravsku županiju, gdje će se dovoziti ostali otpad. Djelatnost koja bi se morala uspostaviti uključivala bi jasno i tvrtku koja bi se bavila dugotrajnim poslom a zapošljavala bi i novu radnu snagu. Postojeće stanje se treba nadograditi i čeka se uspostava Vlade i raspisivanje natječaja kako bi se počela što prije riješavati projektna dokumentacija.

Marijan Dautanac (HNS) za kraj aktualnog sata tražio je odgovor o kakvim se konkretno radovima radi u Svetom Ivanu Žabno.

Župan Damir Bajs rekao je kako se radi o izgradnji pruge Sveti Ivan Žabno – Gradec i cestovnom nadvožnjaku. Završetak pruge očekuje se za godinu dana, i radovi se zasad odvijaju u predviđenom roku. Barem trećina investicija ovim radovima vraća se natrag u županiju jer su dobavljači i poddobavljači tvrtke našeg kraja. Naglasivši kako ovim prestaje naša prometna izoliranost, župan je dodao kako očekuje i nastavak izgradnje brze ceste.

Pročitajte još

Korištenje fotografija i ostalih sadržaja s web stranice www.bjelovar.info i službenih profila na društvenim mrežama Bjelovar.info nije dopušteno bez odobrenja redakcije portala. Svako neovlašteno korištenje kršenje je autorskih i srodnih prava i i podložno je kaznenoj odgovornosti od strane autora sadržaja.