Crosst.hr

BBŽ- Kreditna linija za poljoprivrednu sjetvu najpovoljnija u Hrvatskoj

2017 3 sjetva2017 33

Ovogodišnja kreditna linija ima najnižu kamatnu stopu dosad

Župan Damir Bajs sazvao je u ponedjeljak 6. ožujka tiskovnu konferenciju na kojoj se zajedno sa suradnicima osvrnuo na interes poljoprivrednika za do sada najpovoljniju liniju kreditnu liniju proljetne sjetve. Ovogodišnja kreditna linija ima naime najnižu kamatnu stopu dosad, pa će tako smanjene kamatne stope kod pojedinih poslovnih banaka uz što će Županija subvencionirati 2,8% kamate kao i dosad.

Promjenom uvjeta koju smo dogovorili s našim poslovnim bankama, kamata u najpovoljnijoj banci za poljoprivrednike će iznositi tek 2,5%, što je najpovoljnija kamata u Hrvatskoj. Subvencija Županije se nije promijenila a podešena je prema potrebama naših poljoprivrednika tako da se u kratkom roku može odobriti, jednokratno se vraća, a ukupnost kredita se vraća tek nakon naplate uroda. Dosad smo imali iznimno puno odobrenih zahtjeva, a čini se da će i ova godina biti jednako dobra ako ne i bolja. U prva tri tjedna imamo 116 zahtjeva u iznosu od preko 15 milijuna kuna, i očekujemo da banke počnu odobravati kredite. U proračunu je predviđen novac za kreditnu liniju ali osigurat ćemo i dodatna sredstva ako primimo više zahtjeva za koje banka također daje odobrenje , rekao je župan Damir Bajs.

Kreditna linija za poljoprivrednike ove godine proširena je i na povrtlarske kulture. Otvorena je do svibnja, i župan je ovim putem pozvao sve zainteresirane poljoprivrednike da se jave. Najmanji iznosi koji jedno obiteljsko gospodarstvo može zatražiti je 5.000 kuna a najveći 1.000.000 kuna. Pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo, slatkovodno ribarstvo, lovstvo i zaštitu okoliša Boris Tomšić napomenuo je kako svakodnevno zaprimaju zahtjeve iz gradova i općina cijele županije.

Kao što je župan napomenuo, u tri tjedna imali smo 116 zahtjeva, međutim samo fizičkih osoba. Moramo napomenuti kako je tu bilo još i 7 zahtjeva pravnih osoba. Ukupno oni iznose 15.361.000 kuna. Ugovore smo ove godine potpisali s četiri poslovne banke i očekujemo skoru realizaciju kredita, objasnio je Boris Tomšić, i dodao da ovo nije jedina kreditna linija koju Županija ima za poljoprivrednike.

Uskoro će biti donesena odluka o kreditiranju stočarske proizvodnje, točnije kreditna linija za nabavu junadi za tov, i za tov svinja. S bankama ćemo također razgovarati o smanjenju kamate, Županija će nastaviti sufinancirati svoj dio, produžit ćemo i rok otplate kredita za tov junadi sa 15 na 20 mjeseci, kako bi naši stočari imali dovoljno vremena za prodaju i naplatu, rekao je Tomšić.

O dosadašnjoj popularnosti ove kreditne linije svjedoče podaci o ukupnoj realizaciji sredstava u iznosu od 165,8 milijuna kuna za 4.427 zahtjeva kroz proteklih 13 godina. Dodatne kreditne linije trebale bi pomoći i stočarima naše županije, i ukupno olakšati rad poljoprivrednicima ovog prostora.

Pročitajte još

Korištenje fotografija i ostalih sadržaja s web stranice www.bjelovar.info i službenih profila na društvenim mrežama Bjelovar.info nije dopušteno bez odobrenja redakcije portala. Svako neovlašteno korištenje kršenje je autorskih i srodnih prava i i podložno je kaznenoj odgovornosti od strane autora sadržaja.