Crosst.hr

BBŽ kreće u obnovu Domova zdravlja u Garešnici i Daruvaru

2016 11 domzdravlja 3

Zamjenica bjelovarsko-bilogorskog župana Đurđica Ištef Benšić sa suradnicima obišla je Domove zdravlja u Garešnici i Daruvaru, te najavila ulaganje i obnovu

Obilazak Doma zdravlja u Garešnici i Daruvaru priprema je Bjelovarsko-bilogorske županije za prijavu na raspisani Javni poziv „Poboljšanje pristupa primarnoj zdravstvenoj zaštiti s naglaskom na udaljena i deprivirana područja kroz ulaganja u potrebe pružatelja usluga zdravstvene zaštite na primarnoj razini.“ Naime, Bjelovarsko-bilogorska županija kao osnivač Doma zdravlja prijavit će se na navedeni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava u svrhu nabave opreme, manjih infrastrukturnih zahvata i dentalnu medicinu za ispostave županijskog Doma zdravlja. Javnim pozivom predviđena su sredstva od 8.5 milijuna kuna za Bjelovarsko-bilogorsku županiju, a Županija će sufinancirati 15%, čime se predviđena sredstva penju na 10 milijuna kuna. Cilj Javnog poziva je smanjiti pritisak na bolnice, odnosno smanjiti broj uputnica iz primarne zdravstvene zaštite na sekundarnu i to za 15% do 2023. godine.

Bjelovarsko-bilogorska županija financirat će i one radove koji nisu predviđeni Javnim pozivom, a ovisno o potrebi pojedinog Doma zdravlja. Nastavak je to ulaganja Županije u zdravstvenu zaštitu, kako bi naši građani imali zdravstveni standard primjeren 21. stoljeću.

Mi pripremamo prijavu za dobivanje europskih sredstava putem Javnog poziva. Stoga ovim obilaskom radimo uvid u što bi se trebalo sve uložiti u cilju poboljšanja standarda pacijenata, ali i za naše zdravstvene djelatnike kako bismo to naveli u Javnom pozivu. Posjetili smo Dom zdravlja u Garešnici gdje se već sanira dio krovišta vrijednosti 130 000 kuna. Ipak potrebno je obnoviti i ostali dio krovišta. Dio unutarnjeg prostora je obnovljeno i drago mi je da je prednost dana pacijentima, na uštrub djelatnika. No, ostalo je mnogo toga što treba napraviti jer ovdje su veliki gubici energije, stoga ćemo napraviti troškovnik i vidjeti koja su to najvažnija ulaganja što se tiče promjene stolarije, ali i izmjene podova. Također, potrebno je urediti i pristup samoj pedijatriji, kako bi olakšali dolazak majkama s bebama. To je dio ulaganja koje će Županija odvojiti iz decentraliziranih sredstava, a postigli smo i partnerski odnos s Gradom Garešnicom koji će urediti okoliš oko same zgrade, pojasnila je zamjenica župana Ištef Benšić.

Slične potrebe za ulaganjem ima i ispostava Doma zdravlja u Daruvaru, gdje je potrebno promijeniti stolariju kako bi se postigla energetska učinkovitost.

Također, potrebno je izmijeniti dio podova, ali i nabaviti novu opremu kako bi ordinacije primarne zdravstvene zaštite uz uređen prostor za rad imale i najsuvremeniju opremu i dijagnostiku.
Izvor informacije: bbz.hr

Pročitajte još

Korištenje fotografija i ostalih sadržaja s web stranice www.bjelovar.info i službenih profila na društvenim mrežama Bjelovar.info nije dopušteno bez odobrenja redakcije portala. Svako neovlašteno korištenje kršenje je autorskih i srodnih prava i i podložno je kaznenoj odgovornosti od strane autora sadržaja.