22. listopada 2021

Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr

BBŽ je spremna za povlačenje 210 milijuna kuna državnog novca za projekt JPP-a

2016 09 jpp zup grad 15

Bjelovarsko-bilogorska županija napravila je sve potrebno vezano uz projekt Javno-privatnog partnerstva – BBŽ-škole

Bjelovarsko-bilogorska županija napravila je sve potrebno vezano uz projekt Javno-privatnog partnerstva „BBŽ-škole“, a sada se očekuje da država preuzme svoj dio ugovornih obveza kako bi se taj projekt od velike važnosti za školstvo naše županije nastavio dalje. Tako se očekuje nakon formiranja nove Vlade RH potpisivanje konačnog ugovora s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta nakon kojeg se kreće u odabir privatnog partnera.

O svemu ovome i planove za dalje, rekao je u petak 23. rujna, župan Damir Bajs sa suradnicima i predsjednik Uprave Centra za investicije Boris Draženović na konferenciji za medije u velikoj vijećnici Bjelovarsko-bilogorske županije.

Tako je župan rekao da je u projekt Javno-privatnog partnerstva „BBŽ-škole“ uključeno 12 školskih objekata na području Bjelovarsko-bilogorske županije i da će prema komparatoru troškova u narednih 25 godina biti uloženo 450 milijuna kuna, od kojih će više od 210 milijuna kuna po modelu Javno-privatnog partnerstva uložiti država.
– Bjelovarsko-bilogorska županija pripremila je svu potrebnu dokumentaciju za projekt Javno-privatnog partnerstva na svom području, potpisana je Suglasnost o grupiranju predmeta „BBŽ-škole“ s nadležnim Ministarstvom. Kao što znate, suglasnost je potpisana s moje strane i svih gradonačelnika i načelnika na čijem se području grade novi objekti. Napravljen je i komparator troškova, i tu je Bjelovarsko-bilogorska županija i Centar za investicije- CEI odradio posljednji korak prije potpisa konačnog ugovora za projekt JPP-a, naglasio je Bajs i dodao da projekte JPP-a sufinancira država sa 55%, od toga 35% troškova projekta pokriva Bjelovarsko-bilogorska županija, dok preostalih 10% troškova snose Gradovi i Općine na čijem se području ulaže u školstvo.

Župan je još rekao da je projekt Javno-privatnog partnerstva osmislila Bjelovarsko-bilogorska županija, preuzela ga je država i trenutno ga vodi Centar za investicije Republike Hrvatske.
-Naime, Bjelovarsko-bilogorska županija je sada u najvećem projektu škologradnje u Republici Hrvatskoj. Najbolji je to model ulaganja u školstvo, jer Europska unija ne sufinancira projekte vezane uz obnovu škola, ali zato s druge strane država nudi sufinanciranje spomenutog projekta. Uz Bjelovarsko-bilogorsku županiju u redu za realizaciju projekta JPP u Hrvatskoj još je desetak regionalnih i lokalnih samouprava, no po spremnosti projekta mi smo prvi, kazao je župan i još jedanput dodao da je pred nama završetak projekta, te da se očekuje formiranje Vlade, koju ćemo dočekati s gotovim projektom.
– Mi smo obavili svoju školsku zadaću, potpisan je prvi sporazum i sada očekujemo da se taj projekt nastavi. Ako to ne bude tako, mi želimo odgovor kako onda napraviti škole bez potpore EU i bez potpore države, rekao je Bajs i naglasio da Bjelovarsko-bilogorska županija želi najbolje uvjete za svoje učenike i profesore.

Boris Draženović, predsjednik Uprave Centra za investicije predstavio je ponovno projekt JPP-a i što je sve napravljeno.
-Sada je na nama da čekamo, da se oformi Sabor i Vlada kako bismo mogli uputiti zahtjev za nastavak realizacije projekta JPP. Što se tiče Bjelovarsko-bilogorske županije, ona je odradila sve što je bilo potrebno, a sada je na potezu nova Vlada. Županija je pripomogla da se projekt što brže napravi i sufinancirala jedan dio pripreme projekta, čime je dala do znanja koliko je doista zainteresirana i koliko želi da se taj projekt realizira, jer kada dajete svoja sredstva onda nema kalkulacija i to je ozbiljan pristup, naglasio je Draženović i dodao da je prednost ovog projekta što država sudjeluje s 55% sredstava i takvu priliku treba iskoristiti.

Draženović se također zahvalio vodstvu Županije što je pokazalo ozbiljnost, istaknuvši da je Bjelovarsko-bilogorska županija u očima javnosti vodilja i to je županija koja je napravila sve.

Podsjetimo, u konačnici grupirani predmet JPP-a vezan uz izgradnju i dogradnju škola u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji obuhvaća 12 objekata u 11 škola:

1. Osnovna škola Hercegovac – dovršenje sportske dvorane
2. Osnovna škola Dežanovac – izgradnja sportske dvorane
3. Osnovna škola Velika Pisanica – dovršetak sportske dvorane
4. Glazbena škola Vatroslava Lisinskog Bjelovar – nova škola
5. Osnovna škola Mirka Pereša Kapela – izgradnja sportske dvorane
6. Područna škola Predavac – izgradnja sportske dvorane
7. Područja škola Predavac – izgradnja nove škole
8. Komercijalna i trgovačka škola Bjelovar – nova škola
9. Osnovna škola Čazma – nova osnovna škola
10. Gimnazija Bjelovar – izgradnja sportske dvorane
11. Gimnazija Daruvar – nova školska zgrada
12. 3. OŠ Bjelovar – izgradnja sportske dvorane

Slične objave