Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr

BANKE: Predstavljeni uvjeti i upute za dobivanje moratorija na kredite – Uvjeti za poduzetnike – obrtnike i građane

2020 4 4 banke 1

Sukladno najavama, banke su krenule s objavljivanjem uvjeta i načina dobivanja moratorija na otplatu kredita. Prvi korak je prijava za moratorij putem „Fine“, a zatim u bankama. Uvjeti se razlikuju od banke do banke, posebno za poduzetnike i posebno za građane.

„Fina“ je objavila važnu napomenu za poduzetnike koji se namjeravaju prijaviti. Podnositeljima zahtjeva, od 31. ožujka 2020. na portalu MJERE dostupna je opcija prijave za mjeru kredita likvidnost i radni kapital, registracija u sustav, unos podataka za gospodarski subjekt koji je predmet prijave, odabir kreditne institucije u kojoj želi da se razmotri njegova prijava kao i sljedeće obvezne izjave, izjava o procijenjenom smanjenju prihoda u 2020. u odnosu na 2019., izjava o padu prihoda u prvom kvartalu 2020. u odnosu na isto razdoblje 2019. te procijenjen iznos potrebnih kreditnih sredstava.

Uvjeti za poduzetnike po bankama

HRVATSKA POŠTANSKA BANKA neće obračunavati zatezne kamate po kreditno-garantnim i platno – prometnim proizvodima svim klijentima – poslovnim subjektima u razdoblju od 1. travnja do 30. lipnja 2020. godine. Poslovnim subjektima koji nisu u mogućnosti podmirivati financijske obveze zbog efekata spomenute pandemije banka će omogućiti moratorij na otplatu ukupnog kreditnog zaduženja bez podmirivanja glavnice i kamate na minimalan rok od tri mjeseca od ugovaranja te reprogram kreditnih zaduženja. Pravo na realizaciju mjera pomoći mogu ostvariti poslovni subjekti koji su bili uredni u podmirenju obveza prema banci na dan 31. prosinca 2019. godine, odnosno ako im je poslovanje ili ostvarivanje prihoda već pogođeno pandemijom koronavirusa (realiziran pad prihoda u ožujku 2020. u odnosu na ožujak 2019.). Pomoć mogu tražiti i tvrtke koje procjenjuju da će im poslovanje ili ostvarivanje prihoda biti pogođeno pandemijom koronavirusa, točnije ako će im očekivani prihodi za 2020., uključujući novonastale okolnosti, bit niži od planiranih prihoda za 2020. Službene zahtjeve za mjere pomoći upućuju se putem servisa „Fine“.

 Sve zahtjeve klijenata zaprimljene prije stavljanja servisa Fine u funkciju, HPB će uzeti u obradu i klijente će kontaktirati voditelji poslovnog odnosa HPB-a. Danom stavljanja servisa Fine u funkciju, banka će u obradu uzimati samo one zahtjeve koje klijenti upute putem navedenog servisa, navodi se u priopćenju HPB-a.

PRIVREDNA BANKA ZAGREB implementirala je Mjeru 1 za pravne osobe i obrtnike kroz mogućnost odgode plaćanja kreditnih obveza, kamate i glavnice, u razdoblju od tri mjeseca i šest mjeseci, ovisno o vrsti proizvoda. Omogućena je internetska predaja zahtjeva za moratorij obveza po kreditu. U razdoblju moratorija kreditne obveze, kamata će se obračunavati, ali se neće naplaćivati. Obračunata kamata će dospjeti jednokratno nakon isteka razdoblja moratorija, ugovorena kamatna stopa se ne mijenja, a banka ne naplaćuje naknadu za obradu zahtjeva za moratorij.

U RAIFFEISEN BANCI moguće je dobiti odgodu kredita, reprogram kredita i kredit za likvidnost. To se odnosi na sve tvrtke i obrtnike kojima bi se pandemija koronavirusa mogla negativno odraziti na poslovanje. Za odgode plaćanja kreditnih obveza do šest mjeseci, moraju se podnijeti dva zahtjeva, jedan putem Fine, a drugi direktno kod banke. Zahtjevi za kredit za likvidnost i reprogram kredita se podnose putem Fine, a kako napominju iz banke, trenutno je moguće zatražiti samo moratorij, dok će se druge dvije mjere moći zatražiti uskoro.

Vezano SBERBANK-u, zahtjev za korištenje mjera Vlade moguće je podnijeti on-line putem, putem Fina portala MJERE, a za sve potrebne informacije zaintereisrani se mogu obratiti svom referentu u banci.

Kod OTP banke putem FINA-e prikupljaju se prijave u svrhu korištenja mjera pomoći gospodarstvu zbog provedbe preventivnih mjera širenja koronavirusavirusa. Poslovni klijenti se mogu prijaviti za mjere odgode otplate kredita, reprogram kredita i kredita za likvidnost. Svakom zahtjevu pristupa se individualno, uzimajući u obzir sve relevantne parametre zahtjeva te će s klijentom zajednički pronaći model prilagođen potrebama i situaciji svakog pojedinog poslovnog klijenta.

Uvjeti za građane po bankama:

HRVATSKA POŠTANSKA BANKA ima produljenje roka otplate kreditnih zaduženja uz smanjenje mjesečnih anuiteta, moratorij na otplatu glavnice kreditnih zaduženja uz mjesečno podmirivanje kamate, pri čemu se klijentima odobrava adekvatno produljenje ugovorenog roka otplate te moratorij na otplatu ukupnog zaduženja s podmirenjem kamate po isteku. Banka poziva sve klijente koji mogu podmirivati svoje financijske obveze da to čine redovito, bez apliciranja za mjere pomoći, budući da su namijenjene najteže pogođenim građanima. Pravo na mjeru pomoći mogu ostvariti građani koji su bili uredni u podmirenju obveza prema banci na dan 31. prosinca 2019. godine i rade kod poslodavca čije je poslovanje ili ostvarivanje prihoda već pogođeno pandemijom koronavirusa, potom onima koji rade kod poslodavca čije će poslovanje biti pogođeno pandemijom koronavirusom ( očekivani prihodi za 2020., uključujući novonastale okolnosti niži od planiranih prihoda za 2020. ) ili su izgubili su radno mjesto kod poslodavca čije je poslovanje pogođeno pandemijom koronavirusa. Limiti po prešutnim prekoračenjima tekućih računa građana zadržat će se na istim iznosima i onim klijentima kojima bi prekoračenja istekla ili bila ukinuta u iduća tri mjeseca. Tijekom slijedeća tri mjeseca HPB će zaustaviti slanje opomena, kao i prestati obračunavati zateznu kamatu svim klijentima po kreditima od 1. travnja do 30. lipnja 2020. godine. Za podnošenje zahtjeva nužno je unaprijed pripremiti inicijalni set podataka, ime i prezime, datum rođenja, OIB, broj kredita za koji se traži neka od mjera pomoći, odabrana mjera pomoći, e-mail adresa i telefon za kontakt.

PRIVREDNA BANKA ZAGREB nudi odgodu plaćanja glavnice kredita i pripadajućih kamata po kreditima u redovnoj otplati, na razdoblju od tri mjeseca, uz mogućnost produljenja za dodatna tri mjeseca, kaže se u priopćenju. Zahtjevi za odgodom plaćanja zaprimat će se u razdoblju od 15. travnja do 31. svibnja ove godine, a korisnicima kredita koji namjeravaju podnijeti zahtjev banka, u cilju brze realizacije savjetuju pripremu dokumentacije kojom se dokazuje pogoršanje financijske situacije uzrokovane pandemijom, kao što su na primjer odluka o otkazu ili potvrda poslodavca o smanjenju primanja. Preporučuje se korisnicima kredita kod kojih nije došlo do pogoršanja financijskog položaja i imaju redovite prihode da i dalje nastave izvršavati svoje financijske obveze sukladno ugovorima i otplatnim planovima.

U RAIFFEISEN BANCI će se od ponedjeljka, 6. travnja, moći će se odgoditi plaćanje kredita, što uključuje i kreditne obveze koje je trebalo podmiriti na dan 31. ožujka ove godine. Za sve neosigurane, kao i nekretninom osigurane kredite, moći će se odgoditi plaćanje od minimalno tri do maksimalno šest mjeseci, po vlastitom odabiru, bez produženja ili uz produženje roka otplate ovisno o vrsti kredita, kažu iz banke. Zahtjev za odgodu plaćanja kredita moći podnijeti u razdoblju od 6. do 30. travnja putem internetske stranice banke. Prekoračenja po tekućim računima i limiti na karticama neće se vsmanjivati u razdoblju od sljedećih 6 mjeseci.

U SBERBANCI klijenti u razdoblju moratorija neće morati plaćati anuitete kredita. Zahtjev za moratorij mogu poslati on-line ili poštom u razdoblju od 1. travnja do 30. lipnja ove godine. U razdoblju moratorija klijenti ne plaćaju glavnicu ni kamatu po kreditu. Kamata po kreditu će se obračunavati te će banka po isteku tromjesečnog moratorija nenaplaćenu obračunatu kamatu za vrijeme moratorija rasporediti na preostale anuitete do kraja otplate kredita, a konačan datum otplate kredita će biti prolongiran za tri mjeseca moratorija.

Iz OTP BANKE mole sve klijente kojima trenutna situacija nije narušila visinu redovnih primanja da nastave s urednom otplatom svojih obveza. Odobravati će se moratorij na minimalno tri mjeseca uz mogućnost daljnjeg produljenja roka otplate za sve vrste kredita, stambene, gotovinske, turističke, hipotekarne i auto kredite. Klijentima koji koriste pozajmice na tekućim računima odgodila je ažuriranje limita dozvoljenog prekoračenja po tekućem računu do 1. srpnja i u slučaju da su im u proteklom razdoblju od šest mjeseci prosječna primanja smanjena.

VAŽNO: Sve dodatne informacije moguće je pronaći na službenim internetskim stranicama banaka.Pročitajte još

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Uvjeti korištenja

Uvjeti korištenja

Portal www.bjelovar.info, obrt za medijske usluge, Gundulićeva 6, 43 000 Bjelovar, OIB: 06014229707 u nastavku donosi Uvjete korištenja koji se primjenjuju na sve sadržaje i usluge  portala www.bjelovar.info. Korištenjem bilo kojeg dijela ovog portala, smatra se da su korisnici upoznati s Uvjetima korištenja te prihvaćaju koristiti sadržaj isključivo na vlastitu odgovornost kao i za osobnu upotrebu. Vlasnik izdavač portala www.bjelovar.info zadržava pravo izmjene Uvjeta korištenja bez prethodne najave ili objave.

Autorska prava

Bjelovar.info zadržava autorska prava na sve sadržaje objavljene na portalu, u bilo kojem formatu (tekst, slika, video, zvuk, grafika i slično ). Bez pismene dozvole vlasnika tvrtke izdavača, strogo je zabranjeno kopirati, umnožavati ili na bilo koji način koristiti sadržaj portala.

Pravo na prenošenje

Mediji koji žele prenijeti vijesti objavljenu na portalu bjelovar.info, slobodni su to napraviti uz prethodnu najavu, uz obavezno navođenje linka na originalni izvor teksta, te smiju prenositi maksimalno dvije trećine teksta, dok ostatak mora biti povezan na originalni izvor na portalu.

Poveznice na ostale stranice

Zbog prirode sadržaja, portal bjelovar.info ponekad će prenositi i objavljivati poveznice na vanjske stranice. Obzirom na prenošenje, ne smatramo se odgovornima za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem vanjskih poveznica, niti se smatramo odgovornim za sadržaj koji se nalazi na tim poveznicama.

Zaštita privatnosti

Portal bjelovar.info poštuje privatnost podataka svih svojih korisnika i posjetitelja. Podaci dobiveni registracijom korisnika prikupljaju se samo i isključivo radi poboljšanja usluge (newsletter i sl.) te se ni na koji drugi način neće koristiti. Podaci se neće dijeliti s trećim osobama, prodavati, davati na uvid ili sl. Jedina situacija u kojoj će podaci biti dati na raspolaganje trećoj su one regulirane zakonom, odnosno u slučaju da bilo koja od institucija RH vlasti zatraži uvid u podatke, a radi provedbe zakona o zaštiti ugleda, privatnog i poslovnog vlasništva, te osoba.

Prava i obveze korisnika

Korisnicima, čitateljima i posjetiteljima bjelovar.info  portala strogo je zabranjeno:

 • Objavljivanje sadržaja koje krše postojeće hrvatske i međunarodne zakone. Sadržaja koji na bilo koji način šteti drugim osobama, tvrtkama, ugledu i percepciji
 • Objavljivanje sadržaja koji je rasistički, šovinistički, štetan, uvredljiv, vulgaran i prijeteći
 • Objavljivanje lažnih informacija koje mogu naštetiti drugim korisnicima
 • Prikupljanje, čuvanje i objavljivanje podataka drugih korisnika portala
 • Lažno predstavljanje
 • Preuzimanje, korištenje i objavljivanje sadržaja zaštićenim autorskim pravima
 • Svjesno širenje malicioznih datoteka koje mogu naštetiti portalu ili njegovim korisnicima

Registracija korisnika

Korisnici su obvezni registrirati se kako bi mogli ostavljati komentare ispod članaka na portalu. Slijedom Uvjeta korištenja, podaci dobiveni registracijom se čuvaju i neće se dostavljati trećim osobama.

Pravila komentiranja

Svaki ostavljen komentar na portalu bjelovar.info nije autorsko pravo tvrtke vlasnika izdavača te ista kao takva nije odgovorna zbog eventualnih posljedica koje komentari mogu izazvati. Komentari su samo i isključivo stav osobe koja ih piše, nikako stav tvrtke izdavača portala na kojemu su komentari ostavljeni. Zadržavamo pravo brisanja svih komentara koji na bilo koji način krše domaće i/ili međunarodne zakone, dovode u pitanje ugled pojedinaca i tvrtki, lažno informiraju, vrijeđaju bilo koju osobu, po rasnoj, nacionalnoj, spolnoj, dobnoj ili statusnoj osnovi.
Brisanje komentara neće biti prethodno najavljeno niti naknadno pravdano.

Izjava o privatnosti

Ova pravila o privatnosti sastavljena su kako bi služila onima koji su zabrinuti kako se njihovi osobni podaci koriste na Internetu. Osobni podaci, kako su definirani temeljem Zakona o zaštiti osobnih podataka, su podaci koji se mogu koristiti samostalno ili s drugim podacima za identifikaciju, kontakt ili pronalaženje osobe, ili kako bi se identificiralo pojedinca. Molimo vas da pažljivo pročitate naša pravila o privatnosti kako biste jasno razumjeli kako ćemo prikupljati, koristiti, štititi ili na drugi način obrađivati vaše osobne podatke na našoj web stranici.

Koje osobne podatke skupljamo od posjetitelja našeg bloga, web stranice ili aplikacije?

Kada naručujete ili se registrirate na našoj stranici, prema potrebi, bit ćete zatraženi unijeti ime, e-mail adresu, poštansku adresu, telefonski broj, OIB ili druge podatke kako bismo vam olakšali korištenje usluga.

Kada prikupljamo podatke?

Prikupljamo podatke prilikom registracije, narudžbe, prijave na newsletter, ispunjavanja obrasca ili unosa podataka na našim stranicama.

Kako koristimo vaše podatke?

Vaše podatke koje prikupljamo prilikom registracije, narudžbe reklame, prijave na newsletter, ispune anketa, komentare, pregleda stranica koristimo u slijedeće svrhe:

 • za personalizaciju korisničkog iskustva, te kako bi omogućili dostaviti sadržaj i ponude za koje ste zainteresirani,
 • za unaprjeđenje naših stranica kako bi vam bolje služile,
 • kako biste nam omogućili da vam pružimo bolju uslugu prilikom odgovora na pitanja korisničkoj podršci
 • za administraciju natjecanja, promocija, anketa ili drugih značajki stranice,
 • za bržu obradu transakcija,
 • za slanje elektroničke pošte u vezi vaše narudžbe ili drugih proizvoda i usluga.

Kako štitimo podatke o posjetiteljima?

Naše web stranice su redovno nadzirane kako bi izbjegli sigurnosne propuste i poznate ranjivosti sustava kako bi vas posjet bio što sigurniji.

Redovno koristimo malware scanning i sukladni smo s PCI-DSS standardom.

Vaši osobni podaci čuvaju se iza osigurane mreže te su isključivo dostupni samo ograničenom broju osoba koje imaju posebna prava pristupa takvim sustavima, te su dužni čuvati informacije tajnima. Osim toga, sve osjetljive/kreditne informacije koje nam dostavljate su šifrirane pomoću Transport Layer Security (TLS) tehnologije.

Provodimo niz sigurnosnih mjera kada korisnik podnese nalog, podnosi ili pristupa svojim podacima radi održavanja sigurnosti vaših osobnih podataka. Sve transakcije obrađuju se kroz izdvojeni sigurni servis i nisu pohranjene ili obrađene na našim serverima.

Koristimo li “kolačiće”?

Da. Kolačići su male datoteke koje stranica ili njegov davatelj usluga prenosi na tvrdi disk vašeg računala putem web preglednika (ukoliko mu dopustite), a koji omogućuje sustavu stranice ili pružatelju usluga prepoznavanje vašeg ​​preglednika, te zadrže i zapamte određene informacije. Na primjer, mi koristimo kolačiće kako bi nam pomogli spremiti i obraditi proizvode u vašoj košarici. Oni se, također, koriste kako bi nam pomogli u razumijevanju vaših postavki temeljenih na prethodnoj ili trenutnoj aktivnosti na stranici, što nam omogućava pružanje vama boljih usluga. Kolačiće, također, koristimo za pomoć pri prikupljanju sveobuhvatnih podataka o prometu na stranici i interakciji, a sve kako bismo mogli ponuditi bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti.

Mi koristimo kolačiće za:

 • pomoć pri pohrani i obradi proizvoda u košarici,
 • razumijevanje i spremanje korisnikovih postavki u svrhu budućih posjeta,
 • prikupljanje sveobuhvatnih podataka o prometu i interakcijama na stranici kako bi ponudili bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti. Također možemo koristiti usluge pouzdane treće strane koji prate te podatke u naše potrebe.

Možete odabrati da vas vaše računalo upozori svaki put kada je kolačić poslan ili možete izabrati da isključite sve kolačiće. Možete to učiniti kroz postavke web preglednika (poput Internet Explorera). Svaki preglednik je malo drugačiji, pa pogledajte u izborniku “Pomoć” vašeg preglednika kako bi naučili ispravan način izmjene vaših kolačića.

Ako korisnik onemogući kolačiće u svom pregledniku:

 • ako onemogućite kolačiće, neke značajke bit će onemogućene. To će isključiti neke od značajki koje čine vaše korisničko iskustvo na našim stranica učinkovitije i neke od naših usluga neće raditi ispravno.

Objava prema trećim stranama

Ne prodajemo, trgujemo ili na drugi način prenosimo vanjskim stranama vaše osobne podatke.

Poveznice trećih strana

Povremeno, prema vlastitom nahođenju, možemo uključiti ili ponuditi proizvod ili uslugu treće strane na našim stranicama. Stranice trećih strana imaju odvojena i nezavisne pravila o privatnosti. Stoga nemamo odgovornost za sadržaj i aktivnosti na tim stranicama. Ipak, želimo zaštititi integritet naše stranice i dobrodošle su bilo kakve povratne informacije o tim stranicama.

Google

Zajedno s dobavljačima (trećom stranom), kao što je Google koristimo kolačiće te strane (kao što su Google Analytics kolačići) kako bi se sastaviti podatke o korisnikovoj interakciji s funkcijama usluga na našim web stranicama.

Pristajemo na sljedeće:

 • korisnici mogu posjetiti našu stranicu anonimno,
 • nakon što smo izradili pravila o privatnosti, dodat ćemo link na njih na našoj početnoj stranici ili na prvoj značajnoj stranici nakon ulaska na naše web stranice,
 • naš link na Izjavu o privatnosti uključuje riječ “privatnost” i može se lako naći na gore navedenoj stranici.

Korisnici će biti obaviješteni o svim promjenama politike privatnosti na našoj stranici u Izjavi o privatnosti. Korisnici mogu promijeniti svoje osobne podatke putem:

 • e-maila,
 • prijavom na vlastiti račun,
 • razgovora s nama ili slanjem upita.

Kako naša stranica obrađuje signale koji se ne smiju pratiti?

Poštujemo signale koji se ne smiju pratiti i ne pratimo, postavljamo kolačiće ili koristimo za oglašavanje kada je postavljen „Ne Prati“ (DNT) mehanizam preglednika.

Je li naše stranice dopuštaju praćenje ponašanja treće strane?

Važno je napomenuti da dopuštamo praćenje ponašanja treće strane.

Zaštita od SPAM-a

Zakon o zaštiti osobnih podataka i Zakon o elektroničkim komunikacijama su zakoni koji određuju pravila za komercijalnu e-poštu, uspostavljaju zahtjeve za komercijalne poruke, daje primatelju pravo da zaustavi primanje takvih e-mailova, i navode teške kazne za prekršaje. Mi prikupljamo vašu e-mail adresu radi:

 • slanja informacija, odgovora na upite, i/ ili bilo kakve zahtjeve ili pitanja,
 • procesa narudžbe i slanje informacija i ažuriranja koje se odnose na narudžbu,
 • možda ćemo vam slati dodatne informacije vezane uz vaš proizvod i /ili usluge,
 • promocije putem e-mail liste ili za buduće slanje e-maila našim korisnicima nakon sto je izvršena prvotna transakcija.

U skladu sa zakonskim propisima pristajemo na sljedeće:

 • nećemo koristiti lažne ili obmanjujuće teme ili e-mail adrese,
 • identificirati poruku kao oglas na neki prihvatljiv način,
 • uključiti fizičku adresu naših poslovnica ili sjedišta,
 • praćenje promotivnih usluga trećih strana putem e-maila u svrhu poštivanja ovih pravila, ukoliko iste budu korištene,
 • ispoštovati brzo zahtjeve za ne-uključivanje/odjavu,
 • dopustiti korisnicima odjavu pomoću linka na dnu svakog e-maila.

Ako se u bilo koje vrijeme želite odjaviti od primanja budućih e-mail-ova, slijedite upute na dnu svakog e-maila, a mi ćemo vas odmah ukloniti iz korespondencija.

Kontaktirajte nas

Ako postoje bilo kakva pitanja u vezi ove izjave o privatnosti možete nam se obratiti koristeći podatke u nastavku.

Bjelovar-info medij, obrt za medijske usluge
Gundulićeva 6
43000 Bjelovar
Hrvatska
info@bjelovar.info

 

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.