Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr

ASISTENTI U NASTAVI – UZ POTPORU SVE JE MOGUĆE

2016 06 asistenti 47

Ovaj program je završio i radimo na ostvarenju novog za iduću školsku godinu – rekao je župan Damir Bajs

U sklopu projekta „Uz potporu sve je moguće“ župan Damir Bajs posjetio je 13. lipnja Turističko-ugostiteljsku i prehrambenu školu u Bjelovaru. Župan je sa suradnicima posjetio korisnike i njihove asistente u nastavi. Naime, Bjelovarsko-bilogorska županija kandidirala se na natječaj Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa za dodjelu bespovratnih sredstava iz Europskog socijalnog fonda. Projektu „Uz potporu sve je moguće“ Županiji su odobrena bespovratna sredstva u iznosu od 1.717.543,45 kuna. Učenici time i dalje zadržavaju svoje asistente koji su im neophodni u nastavi.

O svojim iskustvima u radu s učenicima na tiskovnoj konferenciji je nešto više rekla i asistentica Danijela Abramović. – Radila sam s dvoje učenika koji imaju poteškoća sa sluhom. Moj zadatak je bio prevoditi im sat na znakovni jezik, i upućivati ih u ono što trebaju raditi, te pomagati oko zadaće. Smatram da sam puno pomogla u njihovom školovanju i rado bih opet radila kao asistent – rekla je Danijela. Asistenti zapravo djeci pomažu i izvan škole, te tako učenici često nakon što dobiju jednog asistenta traže da nastave upravo s njim i dalje raditi.

To pokazuje vrsnost asistenata koji ostvaruju ne samo dobre rezultate s učenicima već i povjerenje, što potvrđuju i njihovi učenici koji su prezadovoljni sa svojim asistentima.

Županija se na ovaj projekt prijavila s 24 partnera, a to su osnovne i srednje škole gdje postoji potreba za asistentima u nastavi. – Ovog trenutka imamo 43 asistenta u nastavi za 48 učenika s teškoćama u razvoju. Cilj je bio da nijedan učenik, koji ima potrebu za tim, ne ostane bez asistenta. To je naša obaveza i za iduću školsku godinu. Županija u ukupnoj vrijednosti projekta uz ostvarena bespovratna sredstva sudjeluje s još 100.000 kuna. Uz ovaj projekt ide i niz drugih za učenike s poteškoćama u kretanju, da im se omogući lakši prilaz školama. Što se tiče ovih sredstava, Županija ima drugačiji način financiranja asistenata od udruga, pa tako dok je u nekim udrugama koje su organizirale asistente došlo do raskida ugovora jer udruge plaćaju nakon što dobiju sredstva od države, Županija je davala novac avansno i čekala povrat s državne razine. Zbog toga su se ugovori uspjeli i održati. Međutim, u krajnjoj liniji to nisu stvari koje bi trebale zamarati učenike ni asistente. Naše usmjerenje je jednostavno. Ovaj program je završio i radimo na ostvarenju novog za iduću školsku godinu – rekao je župan Damir Bajs i zahvalio svima koji su sudjelovali u projektu.

Pročitajte još