Crosst.hr

Aktualni sat Županijske skupštine o trgovini i prodaji svinja do demokratskih odnosa

2021 07 16 skupstinabbz 46

Na Aktualnom satu druge po redu sjednice Županijske skupštine Bjelovarsko – bilogorske županije, pitanja su redom postavljali Marijan Sabolović, Aida Sučić, Zlatko Barila i Sandra Frčo.

Vijećnika Županijske skupštine, Marijana Sabolovića (HSS) zanimalo je što konkretno Bjelovarsko – bilogorska županija namjerava učiniti po pitanju pružanja pomoći malim uzgajivačima svinja s područja županije. 

2021 07 16 skupstinabbz 46
Marijan Sabolović (HSS)

– Izmjenom Zakona o trgovini i prodaji svinja uzgajivači su u još težoj situaciji nego što su bili. Zanima me, može li Županija u tom pogledu intervenirati i pomoći malim uzgajivačima kojih je nažalost sve manje. Predlagao sam neke izmjene i župana molim da se zajedno sa svojim stručnim timom potrudi da proizvodnja na našem području ne izumre, rekao je Sabolović. 

Odgovorio je bjelovarsko – bilogorski župan. 

2021 07 16 marusic 4
Marko Marušić, župan BBŽ

– Županija namjerava pomoći, ne samo malim uzgajivačima, već poljoprivrednicima općenito. Daj Bože da dođemo u poziciju da za tu namjenu pronađemo dovoljno financijskih sredstava. Već sam odradio razgovore s nekim OPG-ovima, tako da bih volio s vama sjesti za stol, vidjeti koji su konkretni problemi i potom da s Odjelom za poljoprivredu utvrdimo stvarno stanje i kojim putem ćemo nastaviti ići dalje. Rješenje ćemo sasvim sigurno ponuditi, no prvo moramo razgovarati, a potom uvidjeti koje su naše trenutne mogućnosti. S obzirom da smo poljoprivredni kraj, naši mali poljoprivrednici i njihove obitelji moraju od nečega živjeti, a ne da rasprodaju svoju imovinu i krenu trbuhom za kruhom, zaključio je Marušić.  

2021 07 16 skupstinabbz 57
Aida Sučić (NSH)

– Da li je Županija na čelu sa županom Marušićem planirala i u kojoj vremenskoj projekciji, poduprijeti Akcijski plan podizanja konkurentnosti malih OPG-ova i poslovnih subjekata u turističkom sektoru na području Garešnice, ujedno i cijele Bjelovarsko – bilogorske županije, upitala je Aida Sučić (NSH)

2021 07 16 skupstinabbz 33
Bjelovarsko-bilogorski župan Marko Marušić

–Turistička zajednica Bjelovarsko – bilogorske županije od 2017. godine nije imala direktora. U tijeku je Javni natječaj za izbor osobe koja će obnašati tu funkciju, čime će biti učinjen prvi korak pri stvaranju dobre ekipe za razvoj turizma i naravno suradnje sa svima u županiji, pa tako i s vama. Dakle, riječ je o krovnoj organizaciji koja će biti na raspolaganju svima koji se na bilo koji način bave turističkim sektorom. Smatram da imamo Bogom danu zemlju i izvrsna mjesta u našoj županiji. Neke lokacije ne promoviramo dovoljno i na način na koji bismo trebali. Nadam da ćemo našu financijsku strukturu osnažiti i putem povlačenja sredstava iz EU fondova. Točan iznos koji Županija namjerava osigurati vam trenutno ne mogu reći, odgovorio je župan Marušić

Sljedeće pitanje bilo je upućeno iz redova Hrvatske stranke umirovljenika. 

2021 07 16 skupstinabbz 66
Zlatko Barila (HSU)

– Poštovana predsjednice Županijske skupštine BBŽ, nadam se da dijelimo iste stavove oko demokratskih odnosa, točnije demokratskog parlamentarizma i da bi o tome itekako trebali povesti računa. Svjesni smo da kako živi manjina i kako surađuje s većinom, ovisi upravo o većini. Danas ćemo izabrati skupštinska tijela, odnosno članove odbora gdje imamo ukupno 112 članova. Prema izračunu, oporba bi prema broju mandata trebala dobiti 54 člana, a dobili smo 35. Neke izjave vladajućih ne govore mi da će odnosi biti dobri i da će se demokratizirati, već upravo suprotno. Pitam vas, da li mi zapravo idemo u sumrak, upitao je Zlatko Barila (HSU)

2021 07 16 skupstinabbz 71
Ivana Jurković Piščević, predsjednica Županijske skupštine BBŽ

– Svi poslovi i sve funkcije odrađuju se sukladno Poslovniku rada Županijske skupštine Bjelovarsko – bilogorske županije, izbornim rezultatima i temeljem dosadašnje prakse. Osobno ne doživljavam nikakav sumrak. Županijska skupština nije mjesto rješavanja nikakvih tenzija unutar oporbe ili vladajuće koalicije, zaključila je Ivana Jurković Piščević, predsjednica Županijske skupštine BBŽ. 

Na odgovor se nadovezao i bjelovarsko – bilogorski župan. 

– Vi vjerojatno vidite sve ove mikrofone, snimače, a imamo i direktan prijenos skupštine. Mislim da od takve demokracije bolje nema. Građani jako dobro čuju i vide tko što pita i tko zagovara kakvu tezu. Podjele po odborima napravljene su fer i korektno. Znam da bi vi željeli imati više članova po odborima, ali su izborni rezultati rekli svoje. Imate svoj poduži vlakić koalicije, pa ste sada u potrebi namiriti sve te osobe. Teza o nedemokratskom pristupu u Županijskoj skupštini vam ne stoji, poručio je župan

O temi imovine Bjelovarsko – bilogorske županije govorila je Sandra Frčo (SDP). 

2021 07 16 skupstinabbz 79
Sandra Frčo (SDP)

– Županija posjeduje imovinu koja je u komunalnim vodnim građevinama i zemljištima na kojima je napravljena. Riječ je o 58 milijuna kuna vrijednosti. Kroz medije se u protekla dva tjedna oglašavaju neki županijski članovi, načelnici, direktori komunalnih poduzeća. Bojim se kako će se nova vlast odnositi prema svojoj imovini. Činjenica je da Bjelovarsko – bilogorska županija, sukladno Zakonu o izmjenama i dopunama zakona o vodama iz 2019. godine više ne može biti vlasnik kao regionalna samouprava, ali mogu jedinice lokalne samouprave. Hoće li naša Županija višegodišnje ulaganje pozamašnog iznosa od 58 milijuna kuna samo tako razdijeliti lokalnim jedinicama samouprave ili namjerava pozvati da postanu udjeličari trgovačkog društva Bjelovarsko – bilogorske vode koje sada upravljaju s tom infrastrukturom i samim time ne likvidirati Bjelovarsko – bilogorske vode te sačuvati još 2 milijuna kuna na koliko je procijenjena likvidacija trgovačkog društva? 

2021 07 16 marusic 1 1
Župan Marko Marušić

– Prema našoj imovini ja ću se odnositi pažnjom dobrog gospodara. Sve su to naši zajednički novci, projekti, naše ustanove. Vjerujte mi, njima se ne namjeravam olako razbacivati jer takav način upravljanja vodi stanju u kakvom se Županija danas nalazi. Vaše pitanje je na mjestu, no pitam se zašto se na tome nije radilo prije? Pretpostavljam da su razlozi političke prirode. U detalje ne želim ulaziti, no u narednim mjesecima želim raditi zajedno sa svim gradonačelnicima i direktorima komunalnih poduzeća, ako treba i resornim ministrom, u cilju postizanja zajedničkog rješenja. Čut ćemo što kažu zakon i struka, kazao je Marko Marušić. Pročitajte još

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Uvjeti korištenja

Uvjeti korištenja

Portal www.bjelovar.info, obrt za medijske usluge, Gundulićeva 6, 43 000 Bjelovar, OIB: 06014229707 u nastavku donosi Uvjete korištenja koji se primjenjuju na sve sadržaje i usluge  portala www.bjelovar.info. Korištenjem bilo kojeg dijela ovog portala, smatra se da su korisnici upoznati s Uvjetima korištenja te prihvaćaju koristiti sadržaj isključivo na vlastitu odgovornost kao i za osobnu upotrebu. Vlasnik izdavač portala www.bjelovar.info zadržava pravo izmjene Uvjeta korištenja bez prethodne najave ili objave.

Autorska prava

Bjelovar.info zadržava autorska prava na sve sadržaje objavljene na portalu, u bilo kojem formatu (tekst, slika, video, zvuk, grafika i slično ). Bez pismene dozvole vlasnika tvrtke izdavača, strogo je zabranjeno kopirati, umnožavati ili na bilo koji način koristiti sadržaj portala.

Pravo na prenošenje

Mediji koji žele prenijeti vijesti objavljenu na portalu bjelovar.info, slobodni su to napraviti uz prethodnu najavu, uz obavezno navođenje linka na originalni izvor teksta, te smiju prenositi maksimalno dvije trećine teksta, dok ostatak mora biti povezan na originalni izvor na portalu.

Poveznice na ostale stranice

Zbog prirode sadržaja, portal bjelovar.info ponekad će prenositi i objavljivati poveznice na vanjske stranice. Obzirom na prenošenje, ne smatramo se odgovornima za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem vanjskih poveznica, niti se smatramo odgovornim za sadržaj koji se nalazi na tim poveznicama.

Zaštita privatnosti

Portal bjelovar.info poštuje privatnost podataka svih svojih korisnika i posjetitelja. Podaci dobiveni registracijom korisnika prikupljaju se samo i isključivo radi poboljšanja usluge (newsletter i sl.) te se ni na koji drugi način neće koristiti. Podaci se neće dijeliti s trećim osobama, prodavati, davati na uvid ili sl. Jedina situacija u kojoj će podaci biti dati na raspolaganje trećoj su one regulirane zakonom, odnosno u slučaju da bilo koja od institucija RH vlasti zatraži uvid u podatke, a radi provedbe zakona o zaštiti ugleda, privatnog i poslovnog vlasništva, te osoba.

Prava i obveze korisnika

Korisnicima, čitateljima i posjetiteljima bjelovar.info  portala strogo je zabranjeno:

 • Objavljivanje sadržaja koje krše postojeće hrvatske i međunarodne zakone. Sadržaja koji na bilo koji način šteti drugim osobama, tvrtkama, ugledu i percepciji
 • Objavljivanje sadržaja koji je rasistički, šovinistički, štetan, uvredljiv, vulgaran i prijeteći
 • Objavljivanje lažnih informacija koje mogu naštetiti drugim korisnicima
 • Prikupljanje, čuvanje i objavljivanje podataka drugih korisnika portala
 • Lažno predstavljanje
 • Preuzimanje, korištenje i objavljivanje sadržaja zaštićenim autorskim pravima
 • Svjesno širenje malicioznih datoteka koje mogu naštetiti portalu ili njegovim korisnicima

Registracija korisnika

Korisnici su obvezni registrirati se kako bi mogli ostavljati komentare ispod članaka na portalu. Slijedom Uvjeta korištenja, podaci dobiveni registracijom se čuvaju i neće se dostavljati trećim osobama.

Pravila komentiranja

Svaki ostavljen komentar na portalu bjelovar.info nije autorsko pravo tvrtke vlasnika izdavača te ista kao takva nije odgovorna zbog eventualnih posljedica koje komentari mogu izazvati. Komentari su samo i isključivo stav osobe koja ih piše, nikako stav tvrtke izdavača portala na kojemu su komentari ostavljeni. Zadržavamo pravo brisanja svih komentara koji na bilo koji način krše domaće i/ili međunarodne zakone, dovode u pitanje ugled pojedinaca i tvrtki, lažno informiraju, vrijeđaju bilo koju osobu, po rasnoj, nacionalnoj, spolnoj, dobnoj ili statusnoj osnovi.
Brisanje komentara neće biti prethodno najavljeno niti naknadno pravdano.

Izjava o privatnosti

Ova pravila o privatnosti sastavljena su kako bi služila onima koji su zabrinuti kako se njihovi osobni podaci koriste na Internetu. Osobni podaci, kako su definirani temeljem Zakona o zaštiti osobnih podataka, su podaci koji se mogu koristiti samostalno ili s drugim podacima za identifikaciju, kontakt ili pronalaženje osobe, ili kako bi se identificiralo pojedinca. Molimo vas da pažljivo pročitate naša pravila o privatnosti kako biste jasno razumjeli kako ćemo prikupljati, koristiti, štititi ili na drugi način obrađivati vaše osobne podatke na našoj web stranici.

Koje osobne podatke skupljamo od posjetitelja našeg bloga, web stranice ili aplikacije?

Kada naručujete ili se registrirate na našoj stranici, prema potrebi, bit ćete zatraženi unijeti ime, e-mail adresu, poštansku adresu, telefonski broj, OIB ili druge podatke kako bismo vam olakšali korištenje usluga.

Kada prikupljamo podatke?

Prikupljamo podatke prilikom registracije, narudžbe, prijave na newsletter, ispunjavanja obrasca ili unosa podataka na našim stranicama.

Kako koristimo vaše podatke?

Vaše podatke koje prikupljamo prilikom registracije, narudžbe reklame, prijave na newsletter, ispune anketa, komentare, pregleda stranica koristimo u slijedeće svrhe:

 • za personalizaciju korisničkog iskustva, te kako bi omogućili dostaviti sadržaj i ponude za koje ste zainteresirani,
 • za unaprjeđenje naših stranica kako bi vam bolje služile,
 • kako biste nam omogućili da vam pružimo bolju uslugu prilikom odgovora na pitanja korisničkoj podršci
 • za administraciju natjecanja, promocija, anketa ili drugih značajki stranice,
 • za bržu obradu transakcija,
 • za slanje elektroničke pošte u vezi vaše narudžbe ili drugih proizvoda i usluga.

Kako štitimo podatke o posjetiteljima?

Naše web stranice su redovno nadzirane kako bi izbjegli sigurnosne propuste i poznate ranjivosti sustava kako bi vas posjet bio što sigurniji.

Redovno koristimo malware scanning i sukladni smo s PCI-DSS standardom.

Vaši osobni podaci čuvaju se iza osigurane mreže te su isključivo dostupni samo ograničenom broju osoba koje imaju posebna prava pristupa takvim sustavima, te su dužni čuvati informacije tajnima. Osim toga, sve osjetljive/kreditne informacije koje nam dostavljate su šifrirane pomoću Transport Layer Security (TLS) tehnologije.

Provodimo niz sigurnosnih mjera kada korisnik podnese nalog, podnosi ili pristupa svojim podacima radi održavanja sigurnosti vaših osobnih podataka. Sve transakcije obrađuju se kroz izdvojeni sigurni servis i nisu pohranjene ili obrađene na našim serverima.

Koristimo li “kolačiće”?

Da. Kolačići su male datoteke koje stranica ili njegov davatelj usluga prenosi na tvrdi disk vašeg računala putem web preglednika (ukoliko mu dopustite), a koji omogućuje sustavu stranice ili pružatelju usluga prepoznavanje vašeg ​​preglednika, te zadrže i zapamte određene informacije. Na primjer, mi koristimo kolačiće kako bi nam pomogli spremiti i obraditi proizvode u vašoj košarici. Oni se, također, koriste kako bi nam pomogli u razumijevanju vaših postavki temeljenih na prethodnoj ili trenutnoj aktivnosti na stranici, što nam omogućava pružanje vama boljih usluga. Kolačiće, također, koristimo za pomoć pri prikupljanju sveobuhvatnih podataka o prometu na stranici i interakciji, a sve kako bismo mogli ponuditi bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti.

Mi koristimo kolačiće za:

 • pomoć pri pohrani i obradi proizvoda u košarici,
 • razumijevanje i spremanje korisnikovih postavki u svrhu budućih posjeta,
 • prikupljanje sveobuhvatnih podataka o prometu i interakcijama na stranici kako bi ponudili bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti. Također možemo koristiti usluge pouzdane treće strane koji prate te podatke u naše potrebe.

Možete odabrati da vas vaše računalo upozori svaki put kada je kolačić poslan ili možete izabrati da isključite sve kolačiće. Možete to učiniti kroz postavke web preglednika (poput Internet Explorera). Svaki preglednik je malo drugačiji, pa pogledajte u izborniku “Pomoć” vašeg preglednika kako bi naučili ispravan način izmjene vaših kolačića.

Ako korisnik onemogući kolačiće u svom pregledniku:

 • ako onemogućite kolačiće, neke značajke bit će onemogućene. To će isključiti neke od značajki koje čine vaše korisničko iskustvo na našim stranica učinkovitije i neke od naših usluga neće raditi ispravno.

Objava prema trećim stranama

Ne prodajemo, trgujemo ili na drugi način prenosimo vanjskim stranama vaše osobne podatke.

Poveznice trećih strana

Povremeno, prema vlastitom nahođenju, možemo uključiti ili ponuditi proizvod ili uslugu treće strane na našim stranicama. Stranice trećih strana imaju odvojena i nezavisne pravila o privatnosti. Stoga nemamo odgovornost za sadržaj i aktivnosti na tim stranicama. Ipak, želimo zaštititi integritet naše stranice i dobrodošle su bilo kakve povratne informacije o tim stranicama.

Google

Zajedno s dobavljačima (trećom stranom), kao što je Google koristimo kolačiće te strane (kao što su Google Analytics kolačići) kako bi se sastaviti podatke o korisnikovoj interakciji s funkcijama usluga na našim web stranicama.

Pristajemo na sljedeće:

 • korisnici mogu posjetiti našu stranicu anonimno,
 • nakon što smo izradili pravila o privatnosti, dodat ćemo link na njih na našoj početnoj stranici ili na prvoj značajnoj stranici nakon ulaska na naše web stranice,
 • naš link na Izjavu o privatnosti uključuje riječ “privatnost” i može se lako naći na gore navedenoj stranici.

Korisnici će biti obaviješteni o svim promjenama politike privatnosti na našoj stranici u Izjavi o privatnosti. Korisnici mogu promijeniti svoje osobne podatke putem:

 • e-maila,
 • prijavom na vlastiti račun,
 • razgovora s nama ili slanjem upita.

Kako naša stranica obrađuje signale koji se ne smiju pratiti?

Poštujemo signale koji se ne smiju pratiti i ne pratimo, postavljamo kolačiće ili koristimo za oglašavanje kada je postavljen „Ne Prati“ (DNT) mehanizam preglednika.

Je li naše stranice dopuštaju praćenje ponašanja treće strane?

Važno je napomenuti da dopuštamo praćenje ponašanja treće strane.

Zaštita od SPAM-a

Zakon o zaštiti osobnih podataka i Zakon o elektroničkim komunikacijama su zakoni koji određuju pravila za komercijalnu e-poštu, uspostavljaju zahtjeve za komercijalne poruke, daje primatelju pravo da zaustavi primanje takvih e-mailova, i navode teške kazne za prekršaje. Mi prikupljamo vašu e-mail adresu radi:

 • slanja informacija, odgovora na upite, i/ ili bilo kakve zahtjeve ili pitanja,
 • procesa narudžbe i slanje informacija i ažuriranja koje se odnose na narudžbu,
 • možda ćemo vam slati dodatne informacije vezane uz vaš proizvod i /ili usluge,
 • promocije putem e-mail liste ili za buduće slanje e-maila našim korisnicima nakon sto je izvršena prvotna transakcija.

U skladu sa zakonskim propisima pristajemo na sljedeće:

 • nećemo koristiti lažne ili obmanjujuće teme ili e-mail adrese,
 • identificirati poruku kao oglas na neki prihvatljiv način,
 • uključiti fizičku adresu naših poslovnica ili sjedišta,
 • praćenje promotivnih usluga trećih strana putem e-maila u svrhu poštivanja ovih pravila, ukoliko iste budu korištene,
 • ispoštovati brzo zahtjeve za ne-uključivanje/odjavu,
 • dopustiti korisnicima odjavu pomoću linka na dnu svakog e-maila.

Ako se u bilo koje vrijeme želite odjaviti od primanja budućih e-mail-ova, slijedite upute na dnu svakog e-maila, a mi ćemo vas odmah ukloniti iz korespondencija.

Kontaktirajte nas

Ako postoje bilo kakva pitanja u vezi ove izjave o privatnosti možete nam se obratiti koristeći podatke u nastavku.

Bjelovar-info medij, obrt za medijske usluge
Gundulićeva 6
43000 Bjelovar
Hrvatska
info@bjelovar.info

 

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Korištenje fotografija i ostalih sadržaja s web stranice www.bjelovar.info i službenih profila na društvenim mrežama Bjelovar.info nije dopušteno bez odobrenja redakcije portala. Svako neovlašteno korištenje kršenje je autorskih i srodnih prava i i podložno je kaznenoj odgovornosti od strane autora sadržaja.