Crosst.hr

AKTUALNI SAT Gradskog vijeća obuhvatio je brojne teme: Cijenu bjelovarskih vrtića, pomoć stradalima u potresu, neprimjerenu vožnju do bacanja smeća

2021 01 16 105142

U petak 15. siječnja 2021. godine, putem videokonferencije održana je 30. sjednica Gradskog vijeća Grada Bjelovara. Sjednica je uobičajeno počela sa Aktualnim satom tijekom kojeg su vijećnici postavljali pitanja i davali prijedloge.

 Prvi prijedlog dala je vijećnica Zdenka Henc (ABB).

Predlažem da se djeci sa područja koje je nastradalo u potresu omogući besplatno ljetovanje u hostelu Grada Bjelovara u Novom Vinodolskom, jasno je poručila vijećnica Henc.

U našem hostelu postoji mogućnost za organizaciju i provedbu besplatnog ljetovanja za mališane. Mi takvih iskustava već imamo i u tom segmentu ne bi trebalo biti nikakvih problema. Tamo su do sada boravila djeca iz Dječjeg vrtića iz Sarajeva, djeca koja su se natjecala na razini biskupije, školarci iz socijalno ugroženih obitelji, kao i djeca nagrađivana na raznim natjecanjima. Mi ćemo prvo ispitati mogućnosti zbog problema kojeg smo imali prošle godine, kada zbog pandemije koronavirusa nismo mogli primiti veći broj djece. Ipak, vjerujemo da ćemo ove godine sudjelovati sa punim kapacitetom te sva mjesta moći ponuditi za djecu sa područja Banovine, rekao je pročelnik Upravnog odjela za odgoj, obrazovanje i sport, Milan Mateković.

Vijećnika Nenada Nekvapila (SDP) zanimalo je na kojoj je razini civilna zaštita u Bjelovaru, posebno što se tiče osposobljenosti ljudi.

Drugo pitanje odnosi se na energetsku obnovu u Bjelovaru. Tijekom izvida nakon potresa na području Banovine, jedna poznata ahitektica rekla je kako su stiropori ljepljeni na trule zgrade. Zanima me da li je na zgradama u Bjelovaru prije energetske obnove provjeravana statika, da nas jedan dan ne bi zadesila tužna sudbina Banovine, rekao je vijećnik Nekvapil.

Odgovorila je zamjenica bjelovarskog gradonačelnika, Valna Bastijačinć Erjavec.  

Na samom početku moramo razlučiti profesionalnu civilnu zaštitu koja je u našem Gradu i koja je organizirana kroz Županiju te je pod vodstvom Ministarstva unutarnjih poslova koje provodi stručne edukacije. Ukoliko se pitanje odnosi na Stožer civilne zaštite koji također u svom sastavu ima i profesionalne vatrogasce, HGSS, pripadnike civilne zaštite, kao i sve ostale stručnjake i u tom segmentu se edukacije provode. Ukupno šest naših povjerenika je završilo prvu fazu edukacije kroz projekt kojeg je objavilo Ministarstvo hrvatskih branitelja, pojasnila je zamjenica Bastijančić Erjavec.

Bez obzira što energetska obnova nije obuhvaćala provjeru statičke, već energetske stabilnosti, prije prijave projekta za energetsku obnovu u svim našim školama izvršen je izvid statike. To nije učinjeno samo u PŠ Tomaš, gdje su uočene statičke promjene na svodu podruma pa tu školu nismo ni kandidirali za energetsku obnovu. Grad Bjelovar je iz vlastitih sredstava sanirao taj dio, nakon čega smo energetski zaštitili sanitarni čvor. Škola je sada u dobrom stanju. Nakon zadnjeg potresa, sve su škole u nadležnosti Grada Bjelovara statički provjerene. Nigdje nisu primjećeni statički pomaci i nastava se može održavati bez ikakvih problema, odgovorio je Milan Mateković, pročelnik Upravnog odjela za odgoj, obrazovanje i sport.

Slijedeća pitanja postavila je vijećnica Sabina Oltra Botinčan (Damir Bajs NL).

Na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća Grada Bjelovara donijeta je Odluka o utvrđivanju mjerila za sudjelovanje roditelja korisnika usluga u cijeni Programa dječjih vrtića. Zanima me kada će se ta odluka početi primjenjivati i da li su osigurana sredstva za baš svako treće i slijedeće dijete, ako su prvo i drugo polaznici osnovne škole? Naime, imam informaciju da se radi izbor roditelja, odnosno za nekoga ta mjera vrijedi, a za nekoga ne, zbog čega su vrtići stavljeni u vrlo nezgodnu situaciju. Na 25. sjednici sam ukazala na česte probleme u Prilazu Andrije Hebranga, zbog vozača koji voze neprilagođenom brzinom. Smatrala sam da bi problem donekle riješili usporivači na cestama. Tada mi je odgovoreno da je osigurana te postavljena potrebna i odgovarajuća signalizacija. Nažalost, većina nas je nedavno vidjela snimku utrke dvaju automobila. Opet ću upitati, postoji li mogućnost dodatne regulacije prometa, prvenstveno zbog blizine škola i vrtića, upitala je vijećnica Sabina Oltra Botinčan.

Odluka će se početi primjenjivati od 1. veljače 2021. što smo utvrdili na sastanku sa predstavnicima svih vrtića u Bjelovaru. Grad Bjelovar je osigurao sredstva u ukupnom iznosu od 400 tisuća kuna i pretpostavljamo da to ipak neće biti dovoljno za svu djecu iz obitelji sa više članova koja imaju za treće i svako slijedeće dijete pravo oslobađanja plaćanja, ako su prvo i drugo dijete učenici osnovne škole. Utvrdili smo i limit od 1 400 kuna po članu obitelji. Do njega smo došli na način da smo dvije minimalne plaće od 3 400 kuna, dakle 6 800 kuna podijelili sa pet, na dva roditelja i troje djece, čime smo došli do iznosa od 1 360 kuna, kojega smo zaokružili na 1 400. Dakle, svi koji će po članu obitelji imati više od tog iznosa, neće moći ostvariti pomoć. Ukoliko bi zaključili da je takvih roditelja manje od 100, smatramo da bi kroz nadolazeće vrijeme taj limit mogli povećati ili prilagođavati. Kakva će biti situacija, vidjet ćemo prema upisima djece u rujnu, zaključio je pročelnik Milan Mateković.

Ova namjera je izuzetno dobra i plemenita, zbog čega smo ju i podržali. Treba reći još jednu istinu koju je pročelnik zaobišao diplomatskim odgovorom. Naime, u razgovoru sa ravnateljicama dječjih vrtića uvidjeli smo kako ima roditelja koji ostvaruju primanja između 20 i 30 tisuća kuna mjesečno. Zamislite koju bi poruku Grad Bjelovar poslao ostalima roditeljima sa takvim primanjima omogući ovu vrstu pomoći, dodao je gradonačelnik Dario Hrebak.

U video snimci koju ste spomenuli očito se radi o mlađim vozačima kojima ceste služe za održavanje ilegalnih utrka. Tu bih svakako apelirao na građane da u takvim slučajevima odmah pozovu policiju. Nažalost, Hebrangova nije jedina ulica u kojoj se takve stvari događaju. Nedavno smo održali sastanak sa stanovnicima okolnih ulica, primjerice Cvjetne ulice, Ulice 105. brigade, Ulice Marije Jurić Zagorke koji se susreću sa sličnim, ako ne i istim problemima. Uzimajući u obzir sve činjenice, pokušavamo pronaći rješenje za povećanje razine sigurnosti na cijelom području. Postavljanjem usporivača ne bismo puno toga postigli, jer se radi o malo kompleksnijem problemu. Isto tako, prometna rješenja se ne odabiru bez razloga, već se provode razne procedure koje provode ovlašteni stručnjaci, zaključio je Zoran Preskočil, viši savjetnik za poslove gradnje Grada Bjelovara.

Posljednje pitanje na Aktualnom satu postavio je vijećnik Slobodan Žganjer (HDZ).

O Lepircu smo već raspravljali, ali se od tada ništa nije promijenilo, već je situacija još gora. Smeća ima po svuda, skupljaju se životinje, ljudi se više niti ne sakrivaju, već sve radnje obavljaju tijekom dana, čak su neke osobe bacile smeće od kolinja. Mislim da je sve zajedno prevršilo svaku mjeru, poručio je Žganjer.

Ovdje se jedan dio veže na neodgovornost građana. Nelegalno odlaganje otpada odvija se na čestici koja je u privatnom vlasništvu i na kojoj nisu rješeni imovinsko pravni odnosi, a sudski sporovi su u tijeku. Grad Bjelovar do sada nije uspio stupiti u kontakt sa vlasnikom zemljišta. Međutim, naši će komunlani redari u okviru svojih zakonskih ovlasti i odluka Grada Bjelovara izdati rješenje o uklanjanju nepropisno odloženog otpada što bi predstavljalo prvi korak u daljnjim procedurama, rekao je Zoran Preskočil, viši savjetnik za poslove gradnje Grada Bjelovara.

Na samom kraju 30. sjednice Gradskog vijeća Grada Bjelovara jednoglasno je prihvaćen Prijedlog odluke o prijenosu ušteđenih sredstava s osnove naknada vijećnicima Gradskog vijeća i članovima radnih tijela za stradale od potresa u Petrinji. Također, gradonačelnik Hrebak je najavio uplatu dodatnih sredstava od strane Grada Bjelovara za Grad Petrinju u iznosu od 100 tisuća kuna.

 

Pročitajte još

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Uvjeti korištenja

Uvjeti korištenja

Portal www.bjelovar.info, obrt za medijske usluge, Gundulićeva 6, 43 000 Bjelovar, OIB: 06014229707 u nastavku donosi Uvjete korištenja koji se primjenjuju na sve sadržaje i usluge  portala www.bjelovar.info. Korištenjem bilo kojeg dijela ovog portala, smatra se da su korisnici upoznati s Uvjetima korištenja te prihvaćaju koristiti sadržaj isključivo na vlastitu odgovornost kao i za osobnu upotrebu. Vlasnik izdavač portala www.bjelovar.info zadržava pravo izmjene Uvjeta korištenja bez prethodne najave ili objave.

Autorska prava

Bjelovar.info zadržava autorska prava na sve sadržaje objavljene na portalu, u bilo kojem formatu (tekst, slika, video, zvuk, grafika i slično ). Bez pismene dozvole vlasnika tvrtke izdavača, strogo je zabranjeno kopirati, umnožavati ili na bilo koji način koristiti sadržaj portala.

Pravo na prenošenje

Mediji koji žele prenijeti vijesti objavljenu na portalu bjelovar.info, slobodni su to napraviti uz prethodnu najavu, uz obavezno navođenje linka na originalni izvor teksta, te smiju prenositi maksimalno dvije trećine teksta, dok ostatak mora biti povezan na originalni izvor na portalu.

Poveznice na ostale stranice

Zbog prirode sadržaja, portal bjelovar.info ponekad će prenositi i objavljivati poveznice na vanjske stranice. Obzirom na prenošenje, ne smatramo se odgovornima za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem vanjskih poveznica, niti se smatramo odgovornim za sadržaj koji se nalazi na tim poveznicama.

Zaštita privatnosti

Portal bjelovar.info poštuje privatnost podataka svih svojih korisnika i posjetitelja. Podaci dobiveni registracijom korisnika prikupljaju se samo i isključivo radi poboljšanja usluge (newsletter i sl.) te se ni na koji drugi način neće koristiti. Podaci se neće dijeliti s trećim osobama, prodavati, davati na uvid ili sl. Jedina situacija u kojoj će podaci biti dati na raspolaganje trećoj su one regulirane zakonom, odnosno u slučaju da bilo koja od institucija RH vlasti zatraži uvid u podatke, a radi provedbe zakona o zaštiti ugleda, privatnog i poslovnog vlasništva, te osoba.

Prava i obveze korisnika

Korisnicima, čitateljima i posjetiteljima bjelovar.info  portala strogo je zabranjeno:

 • Objavljivanje sadržaja koje krše postojeće hrvatske i međunarodne zakone. Sadržaja koji na bilo koji način šteti drugim osobama, tvrtkama, ugledu i percepciji
 • Objavljivanje sadržaja koji je rasistički, šovinistički, štetan, uvredljiv, vulgaran i prijeteći
 • Objavljivanje lažnih informacija koje mogu naštetiti drugim korisnicima
 • Prikupljanje, čuvanje i objavljivanje podataka drugih korisnika portala
 • Lažno predstavljanje
 • Preuzimanje, korištenje i objavljivanje sadržaja zaštićenim autorskim pravima
 • Svjesno širenje malicioznih datoteka koje mogu naštetiti portalu ili njegovim korisnicima

Registracija korisnika

Korisnici su obvezni registrirati se kako bi mogli ostavljati komentare ispod članaka na portalu. Slijedom Uvjeta korištenja, podaci dobiveni registracijom se čuvaju i neće se dostavljati trećim osobama.

Pravila komentiranja

Svaki ostavljen komentar na portalu bjelovar.info nije autorsko pravo tvrtke vlasnika izdavača te ista kao takva nije odgovorna zbog eventualnih posljedica koje komentari mogu izazvati. Komentari su samo i isključivo stav osobe koja ih piše, nikako stav tvrtke izdavača portala na kojemu su komentari ostavljeni. Zadržavamo pravo brisanja svih komentara koji na bilo koji način krše domaće i/ili međunarodne zakone, dovode u pitanje ugled pojedinaca i tvrtki, lažno informiraju, vrijeđaju bilo koju osobu, po rasnoj, nacionalnoj, spolnoj, dobnoj ili statusnoj osnovi.
Brisanje komentara neće biti prethodno najavljeno niti naknadno pravdano.

Izjava o privatnosti

Ova pravila o privatnosti sastavljena su kako bi služila onima koji su zabrinuti kako se njihovi osobni podaci koriste na Internetu. Osobni podaci, kako su definirani temeljem Zakona o zaštiti osobnih podataka, su podaci koji se mogu koristiti samostalno ili s drugim podacima za identifikaciju, kontakt ili pronalaženje osobe, ili kako bi se identificiralo pojedinca. Molimo vas da pažljivo pročitate naša pravila o privatnosti kako biste jasno razumjeli kako ćemo prikupljati, koristiti, štititi ili na drugi način obrađivati vaše osobne podatke na našoj web stranici.

Koje osobne podatke skupljamo od posjetitelja našeg bloga, web stranice ili aplikacije?

Kada naručujete ili se registrirate na našoj stranici, prema potrebi, bit ćete zatraženi unijeti ime, e-mail adresu, poštansku adresu, telefonski broj, OIB ili druge podatke kako bismo vam olakšali korištenje usluga.

Kada prikupljamo podatke?

Prikupljamo podatke prilikom registracije, narudžbe, prijave na newsletter, ispunjavanja obrasca ili unosa podataka na našim stranicama.

Kako koristimo vaše podatke?

Vaše podatke koje prikupljamo prilikom registracije, narudžbe reklame, prijave na newsletter, ispune anketa, komentare, pregleda stranica koristimo u slijedeće svrhe:

 • za personalizaciju korisničkog iskustva, te kako bi omogućili dostaviti sadržaj i ponude za koje ste zainteresirani,
 • za unaprjeđenje naših stranica kako bi vam bolje služile,
 • kako biste nam omogućili da vam pružimo bolju uslugu prilikom odgovora na pitanja korisničkoj podršci
 • za administraciju natjecanja, promocija, anketa ili drugih značajki stranice,
 • za bržu obradu transakcija,
 • za slanje elektroničke pošte u vezi vaše narudžbe ili drugih proizvoda i usluga.

Kako štitimo podatke o posjetiteljima?

Naše web stranice su redovno nadzirane kako bi izbjegli sigurnosne propuste i poznate ranjivosti sustava kako bi vas posjet bio što sigurniji.

Redovno koristimo malware scanning i sukladni smo s PCI-DSS standardom.

Vaši osobni podaci čuvaju se iza osigurane mreže te su isključivo dostupni samo ograničenom broju osoba koje imaju posebna prava pristupa takvim sustavima, te su dužni čuvati informacije tajnima. Osim toga, sve osjetljive/kreditne informacije koje nam dostavljate su šifrirane pomoću Transport Layer Security (TLS) tehnologije.

Provodimo niz sigurnosnih mjera kada korisnik podnese nalog, podnosi ili pristupa svojim podacima radi održavanja sigurnosti vaših osobnih podataka. Sve transakcije obrađuju se kroz izdvojeni sigurni servis i nisu pohranjene ili obrađene na našim serverima.

Koristimo li “kolačiće”?

Da. Kolačići su male datoteke koje stranica ili njegov davatelj usluga prenosi na tvrdi disk vašeg računala putem web preglednika (ukoliko mu dopustite), a koji omogućuje sustavu stranice ili pružatelju usluga prepoznavanje vašeg ​​preglednika, te zadrže i zapamte određene informacije. Na primjer, mi koristimo kolačiće kako bi nam pomogli spremiti i obraditi proizvode u vašoj košarici. Oni se, također, koriste kako bi nam pomogli u razumijevanju vaših postavki temeljenih na prethodnoj ili trenutnoj aktivnosti na stranici, što nam omogućava pružanje vama boljih usluga. Kolačiće, također, koristimo za pomoć pri prikupljanju sveobuhvatnih podataka o prometu na stranici i interakciji, a sve kako bismo mogli ponuditi bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti.

Mi koristimo kolačiće za:

 • pomoć pri pohrani i obradi proizvoda u košarici,
 • razumijevanje i spremanje korisnikovih postavki u svrhu budućih posjeta,
 • prikupljanje sveobuhvatnih podataka o prometu i interakcijama na stranici kako bi ponudili bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti. Također možemo koristiti usluge pouzdane treće strane koji prate te podatke u naše potrebe.

Možete odabrati da vas vaše računalo upozori svaki put kada je kolačić poslan ili možete izabrati da isključite sve kolačiće. Možete to učiniti kroz postavke web preglednika (poput Internet Explorera). Svaki preglednik je malo drugačiji, pa pogledajte u izborniku “Pomoć” vašeg preglednika kako bi naučili ispravan način izmjene vaših kolačića.

Ako korisnik onemogući kolačiće u svom pregledniku:

 • ako onemogućite kolačiće, neke značajke bit će onemogućene. To će isključiti neke od značajki koje čine vaše korisničko iskustvo na našim stranica učinkovitije i neke od naših usluga neće raditi ispravno.

Objava prema trećim stranama

Ne prodajemo, trgujemo ili na drugi način prenosimo vanjskim stranama vaše osobne podatke.

Poveznice trećih strana

Povremeno, prema vlastitom nahođenju, možemo uključiti ili ponuditi proizvod ili uslugu treće strane na našim stranicama. Stranice trećih strana imaju odvojena i nezavisne pravila o privatnosti. Stoga nemamo odgovornost za sadržaj i aktivnosti na tim stranicama. Ipak, želimo zaštititi integritet naše stranice i dobrodošle su bilo kakve povratne informacije o tim stranicama.

Google

Zajedno s dobavljačima (trećom stranom), kao što je Google koristimo kolačiće te strane (kao što su Google Analytics kolačići) kako bi se sastaviti podatke o korisnikovoj interakciji s funkcijama usluga na našim web stranicama.

Pristajemo na sljedeće:

 • korisnici mogu posjetiti našu stranicu anonimno,
 • nakon što smo izradili pravila o privatnosti, dodat ćemo link na njih na našoj početnoj stranici ili na prvoj značajnoj stranici nakon ulaska na naše web stranice,
 • naš link na Izjavu o privatnosti uključuje riječ “privatnost” i može se lako naći na gore navedenoj stranici.

Korisnici će biti obaviješteni o svim promjenama politike privatnosti na našoj stranici u Izjavi o privatnosti. Korisnici mogu promijeniti svoje osobne podatke putem:

 • e-maila,
 • prijavom na vlastiti račun,
 • razgovora s nama ili slanjem upita.

Kako naša stranica obrađuje signale koji se ne smiju pratiti?

Poštujemo signale koji se ne smiju pratiti i ne pratimo, postavljamo kolačiće ili koristimo za oglašavanje kada je postavljen „Ne Prati“ (DNT) mehanizam preglednika.

Je li naše stranice dopuštaju praćenje ponašanja treće strane?

Važno je napomenuti da dopuštamo praćenje ponašanja treće strane.

Zaštita od SPAM-a

Zakon o zaštiti osobnih podataka i Zakon o elektroničkim komunikacijama su zakoni koji određuju pravila za komercijalnu e-poštu, uspostavljaju zahtjeve za komercijalne poruke, daje primatelju pravo da zaustavi primanje takvih e-mailova, i navode teške kazne za prekršaje. Mi prikupljamo vašu e-mail adresu radi:

 • slanja informacija, odgovora na upite, i/ ili bilo kakve zahtjeve ili pitanja,
 • procesa narudžbe i slanje informacija i ažuriranja koje se odnose na narudžbu,
 • možda ćemo vam slati dodatne informacije vezane uz vaš proizvod i /ili usluge,
 • promocije putem e-mail liste ili za buduće slanje e-maila našim korisnicima nakon sto je izvršena prvotna transakcija.

U skladu sa zakonskim propisima pristajemo na sljedeće:

 • nećemo koristiti lažne ili obmanjujuće teme ili e-mail adrese,
 • identificirati poruku kao oglas na neki prihvatljiv način,
 • uključiti fizičku adresu naših poslovnica ili sjedišta,
 • praćenje promotivnih usluga trećih strana putem e-maila u svrhu poštivanja ovih pravila, ukoliko iste budu korištene,
 • ispoštovati brzo zahtjeve za ne-uključivanje/odjavu,
 • dopustiti korisnicima odjavu pomoću linka na dnu svakog e-maila.

Ako se u bilo koje vrijeme želite odjaviti od primanja budućih e-mail-ova, slijedite upute na dnu svakog e-maila, a mi ćemo vas odmah ukloniti iz korespondencija.

Kontaktirajte nas

Ako postoje bilo kakva pitanja u vezi ove izjave o privatnosti možete nam se obratiti koristeći podatke u nastavku.

Bjelovar-info medij, obrt za medijske usluge
Gundulićeva 6
43000 Bjelovar
Hrvatska
info@bjelovar.info

 

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Korištenje fotografija i ostalih sadržaja s web stranice www.bjelovar.info i službenih profila na društvenim mrežama Bjelovar.info nije dopušteno bez odobrenja redakcije portala. Svako neovlašteno korištenje kršenje je autorskih i srodnih prava i i podložno je kaznenoj odgovornosti od strane autora sadržaja.