Crosst.hr

Aktualni sat Gradskog vijeća Grada Bjelovara: Nogometna utakmica i koliko je karata prodano, povećanje cijena odvoza otpada i mnoga druga pitanja

2018 proračun grada bjelovara 47

Osim glavne točke proračuna i svega onoga što slijedi prije donošenja proračuna, održan je i aktualni sat na kojemu je 10 vijećnika postavilo pitanje, a neizostavna su bila uređenja mjesnih domova, uređenje ulica, povećanje cijene odvoza otpada, nogometna utakmica s viceprvacima…

Tako je vijećnica Lidija Novosel (ABB) postavila dva pitanja. Prvo je bilo vezano za uređenje ulice Staroplavnički prilaz, a drugo se odnosilo na Centar za osobe s invaliditetom.

Na prvo pitanje odgovor je dao pročelnik UO za infrastrukturu u Gradu Bjelovara, Ivica Markovinović.

– Uređenje Staroplavničkog prilaza i okolnih ulica koje se spajaju na Prilaz, vezano je uz gradnju Staroplavničke ulice. Dakle, prvo je potrebno napraviti Staroplavničku ulicu te onda urediti prilaze. Financiranje nam je odobreno prije deset dana, pripremljena je sva dokumentacija i jučer je uplaćeno 2,5 milijuna kuna i radovi će početi na proljeće. Tijekom iduće gdine će se Staroplavnička izgraditi, a tada će se i sve ostale pristupne ceste u sklopu ulice urediti.

 

Vezano za Centar za osobe s invaliditetom, gradonačelnik Dario Hrebak je rekao:

2018 proračun grada bjelovara 25 1

– Trenutno je u tijeku novi projekt vrijedan preko 600 tisuća kuna, od čega je otprilike polovina sufinancirana od strane Ministarstva demografije, a to je gradnja nove senzorne sobe i senzornog igrališta u dječjem vrtiću Bjelovar. Ukoliko idemo u partnerstvo s nadležnim Centrom za socijalnu skrb onda je sufinanciranje stopostotno, a  ukoliko u projekt ulazimo s nekom udrugom sufinanciranje je 85%. Stoga smo odlučili da ne idemo u priču s udrugom već da će udruge kasnije biti posrednički partneri. Projekt je spreman, idejno rješenje je napravljeno. Imamo lokaciju, kako trenutno stvari stoje, to je stadion.

Više o projektu rekla je Andrea Posarić, Viša savjetnica za provedbu programa Europske unije i međunarodnu suradnju u Gradu Bjelovaru.

– Napomenula bih to da se projekt odnosi na izgradnju rehabilitacijskog centra Mali svemir u okviru kojega će se osigurati cjelovita stručno- edukacijska rehabilitacijska potpora prema lokalnoj zajednici za djecu s teškoćama u razvoju i članovima njihove obitelji. Uz naglasak na dostupnost usluge rane intervencije, kao i cjelokupna podrška u okviru programa Obiteljskog centra koji su postojeći i uz nadogradnju novih te određenih programa potpora V. osnovne škole. U okviru tog rehabilitacijskog centra će se nalaziti i vrtić za djecu s teškoćama u razvoju, rehabilitacijski centar s hidroterapijom, obiteljski centar sa svim svojim programima uz dodatne, te dnevni smještaj za djecu s teškoćama u razvoju, koji su polaznici V. osnovne škole Bjelovar. Uključivati će i  dodatni program socijalnog uključivanja kroz socijalno poduzetništvo.

 

Vijećnica Mirjana Horvatić (Damir Bajs NL) postavila je također dva pitanja.

–  Prvo je za Upravni odjel, upućeno gospodinu Ivanu Ivančiću, drugo pitanje je za gospođu Sonju Novak, a odnosi se na Mjesni dom Kupinovac.

Predsjednik uprave tvrtke Komunalac, Ivan Ivančić je odgovorio:

2018 proračun grada bjelovara 26

– Novi tarifni model cijena odvoza otpada je rezultat primjene Vladine odredbe o gospodarenju komunalnim otpadom. Dakle, ona je rezultat činjenice da je kroz tarifni sustav Država htjela simulirati primarnu reciklažu otpada, odnosno odvojeno skupljanje otpada. Naime, po europskim regulativama, Država je primorana smanjiti količinu otpada  koji se odlaže na odlagalištima do 2023. na 50 % ukupne količine iz 2015. godine. U protivnom ćemo kao zajednica biti izloženi penalima od strane Europske komisije.

Vezano za Mjesni dom u Kupinovcu, odgovor je dala pročelnica za gospodarstvo u Gradu Bjelovaru Sonja Novak.

2018 proračun grada bjelovara 29

– Držimo do tog mjesnog doma, izradili smo projekt vrijedan 734 tisuće kuna, koji je prijavljivan, ali nije prošao na natječaju. Naime, ukoliko u sljedećoj godini dođe do natječaja, mi svakako idemo s tim projektom.

Pitanje je postavila i vijećnica Zdenka Henc (ABB).

– Moje pitanje odnosi se na Dom u Trojstvenom Markovcu; zanima me u kojoj je fazi prijenos vlasništva s RH na grad Bjelovar i postoji li mogućnost prijave na EU projekt zbog energetske obnove, obzirom da se to radi o domu koji se iznajmljuje gotovo najviše od svih drugih domova na području Grada.

 

Odgovor je dala Ksenija Pavuk Kovačević, viša savjetnica za imovinsko-pravne poslove u Gradu Bjelovaru.

– Grad Bjelovar već dugi niz godina od Republike Hrvatske traži prijenos vlasništva. Krajem lipnja ove godine je na snagu stupio novi Zakon o upravljanju državnom imovinom koji sadrži odredbu sukladno kojoj jedinice lokalne samouprave mogu podnijeti zahtjev za izdavanjem tabularnog očitovanja radi prijenosa u vlasništvo između ostalog, i društvenih domova. Stoga očekujemo da će do kraja ove godine to biti riješeno. U pogledu energetske obnove, natječaju kreću u veljači pa ćemo onda znati nešto više o tome.  

 

Zlatka Pemper (HSLS) dala je svoj prijedlog.

2018 proračun grada bjelovara 34

– Moj prijedlog odnosi se na akciju Bjelovar za djecu Vukovara u kojoj bi grad Bjelovar ugostio djecu i njihove učitelje iz Vukovara. Konkretno u planu imamo osnovnu školu Nikole Andrića koja već šest godina čeka obnovu i u lošem je stanju. Naš plan je da ih se pozove primjerice za trajanje malog BOK festivala, da pokažemo da je grad Bjelovar uistinu prijatelj djece.

S prijedlogom se složio gradonačelnik Dario Hrebak.

– Hvalevrijedan prijedlog. Mi se svi Vukovara sjetimo jedanput godišnje, a njihova djeca uistinu ne idu često izvan Vukovara. Mislim da je to jedan dobar projekt koji moramo podržati.

 

Nenad Nekvapil (SDP):

2018 proračun grada bjelovara 35

– U Trojstvenom Markovcu na Domu je bio hrvatski grb kojeg trenutno nema, kao što se je već u nekoliko navrata događalo. Molio bih odgovor kada će se Grb ponovno vratiti, i da se vrati za sva vremena. Drugi problem u Trojstvenom Markovcu je taj što na ulicama Ferde Gassmanna i na Pernarovoj ne postoje pješački prijelazi. Više puta smo tražili da se to napravi, ali nije prošlo. Mora li se čekati da netko pogine da se te dvije zebre naprave? S druge strane imamo zebru koja vodi do privatne kuće. Nadalje, smatram kako su uvjeti rada radnicima Čistoće nehumani. Stoga me zanima može li biti humaniji i sigurniji; da oni ne moraju trčati za tim kamionima. U konačnici u problem se dovode i drugi sudionici prometa. Što se pak prijedloga tiče, složio bih se s kolegicom Novosel i ne vidim razloga zašto djeca s teškoćama u razvoju ne bi imala svoje mjesto ravnopravno svima nama. Događa se to da ta djeca dobivaju brigu, ali samo do trajanja školovanja. Nakon toga se nažalost u društvu gube. Predlažem da se toj djeci omogući osposobljavanje za rad, a po mogućnosti i zaposlenje.

 

Vijećniku je odgovorio pročelnik Markovinović:

– Za navedene ulice su u izradi prometni elaborati koji idu na suglasnost Policiji i Državnim cestama. Bit će izgrađen pješački prijelaz i to iduće godine.

 

Odgovor je dala i pročelnica Sonja Novak.

– Obišli smo Dom i točno je da je Grb pao, drugi je trenutno u nabavi. Obišli smo i unutarnji Grb koji je također u lošem stanju. Stoga ćete dobiti dva grba.

 

Pitanje vezano za djelatnike Komunalca, odgovorio je Ivan Ivančić.

2018 proračun grada bjelovara 26

– Razlog je u cijenama koje nisu dozvolile komotniji raspored. Dakle, upravo su ove cijene o kojima smo maloprije razgovarali, razlog i način da im olakšamo raspored i smanjimo količinu posuda koje trebaju isprazniti, da nabavimo nova vozila, novi raspored s jednim odvozom tjedno, što će im puno osloboditi kapacitete da mogu raditi u normalnom ritmu.

 

Na pitanje vezano za osobe s invaliditeom, odgovor je dala Željka Vizi, voditeljica Odsjeka za naplatu i pravne poslove u Gradu Bjelovaru.

– Što se tiče osposobljavanja za rad osoba u teškoćama u razvoju, prema Zakonu, kao i kod svakog zapošljavanja postoje određeni kriteriji. Prije svega to je javni natječaj, odnosno oglas. Što se pak polaznika stručnog osposobljavanja tiče, u ovoj gupi kod Grada Bjelovara imamo jednu takvu osobu. Kriterije za prijem polaznika svake godine propisuje Hrvatski zavod za zapošljavanje. Mi u svakom slučaju vodimo brigu o toj kategoriji da budu zastupljeni kod stručnog osposobljavanja.

 

Vijećnica Jasna Višnjević (HNS) postavila je dva pitanja.

2018 proračun grada bjelovara 37

– Molim zamjenika gradonačelnika da navede podatke u kojim mjesnim odborima na području grada Bjelovara su u 2018. izvršena, ili će do kraja godine biti izvršena kapitalna ulaganja u objekte mjesnih odbora. Koji su to radovi napravljeni i u kojem iznosu te za koje mjesne odbore je kupljena uredska oprema i namještaj i u kojem iznosu. Zanima me zašto je došlo do velikog smanjenja u ulaganju u objekte mjesnih odbora za 68,64% . zar nismo stigli izvršiti planirane radove ili nije bilo financijskih sredstava, a svima nam je poznato koliko su potrebna ulaganja u mjesne odbore radi poboljšanja kvalitete života građana. Drugo pitanje, kada se može očekivati završetak radova na rekonstrukciji ceste u Radničkom naselju, u ulici Prilaz II?  

 

Vijećnici je odgovorio zamjenik gradonačelnika Igor Brajdić.

2018 proračun grada bjelovara 42

– Što se tiče ulaganja u Mjesne odbore, ona će biti i veća nego što su bila proteklih godina zbog toga što smo bazirani na EU fondovima. Za ulaganja u komunalnu infrastrukturu je u ovoj godini planirano 10 milijuna i 750 tisuća kuna, od čega je 80% izvršeno, dok je za iduću godinu planirano 21 milijun 860 tisuća, odnosno za održavanje je planirano 20 milijuna. Što se Radničkog naselja tiče, svaki tjedan obilazimo kuću po kuću i razgovaramo s ljudima i kad su radovi u tijeku, želimo ih napraviti kako treba. Završetak radova planiran je za kraj iduće godine, ali ja tvrdim da će biti završeni prije roka.

 

Željko Pavleković (Damir Bajs NL).

2018 proračun grada bjelovara 44

– Prvo pitanje odnosi se na ulaganje u Stadion. Zašto su radovi poskupjeli s 14 na 28 milijuna kuna? Hoće li tih 28 milijuna biti dovoljno jer su tu i daljnja ulaganja. Suglasili smo se da se Grad zaduži na koliko će biti potrebno pa me zanima što je s time; jesmo li uzeli kredit ili nismo? Imamo li na taj kredit kakve penale? Te što je s ugovorom Ministarstva-  hoće li se zemljište morati vratiti ukoliko se ne krene s projektom?

Drugo pitanje, zanima me zašto je suradnja između Grada i obrtnika toliko loša. Također se ne slažem s nedavnom izjavom da ne želite sufinancirati obrte koji će ionako zamrijeti.

 

Odgovor je dao zamjenik gradonačelnika Igor Brajdić.

Za poduzetništvo i obrtništvo za 2014. godinu subvencija je bila 1 milijun  i 89 tisuća kuna što se tiče Grada. 2018. godine je iznosila 2 milijuna 164 tisuće-  znači povećanje je za gotovo 100 %. 120 poduzetnika i obrtnika je ove godine dobilo potporu od Grada Bjelovara, napravili smo program u suradnji s njima i s Hrvatskom gospodarskom komorom i Udruženjem obrtnika. Oni su bili zadovoljni time, a što se tiče nove predsjednice Udruženja, s kojom nismo napravili sastanak prije-  ona se nije javila. Ne želimo se ponašati neodgovorno i dijeliti novac šakom i kapom, već direktno u suradnji s poduzetnicima i obrtnicima napraviti dobar program i dobar set mjera. Što se tiče rada Turističke zajednice to oštro demantiram zbog toga što su svi njihovi natječaji javni i obrtnici se na njih mogu prijaviti.

 

Vijećniku Pavlekoviću, odgovorio je i gradonačelnik Dario Hrebak.

– Stadion je pokrenut za vrijeme bivše vlasti i mi smo u dogovoru s gospodinom Korušecom nastavili projekt. Slažem se da su radovi poskupjeli, ali to ne znači da mi taj projekt ne možemo realizirati. Što se ugovora tiče, nema nikakvih obaveza.

 

Vijećnica Mirjana Horvatić (Damir Bajs NL) dala je prijedlog.

– Predlažem da se Grad Bjelovar kratkoročno zaduži za najmanje 10 milijuna kuna jer je vidljivo da trenutno Bjelovar, kao najbogatiji grad u našoj županiji nelikvidan, odnosno ne može plaćati dospjele obaveze po računima, a vjerojatno dolaze u obzir i isplate plaća zaposlenima. Predlažem to zbog toga da do kraja 2018. godine ne bismo morali uzimati još jedan kratkoročni kredit. Ako znamo da smo se prijavili za 100 milijuna europskih projekata onda bismo morali imati 20 milijuna, bilo iz kredita, bilo svojih vlastitih.

 

Prije odgovora gradonačelnika, predsjednik Gradskog vijeća Ante Topalović je rekao:

2018 proračun grada bjelovara 56

– Predlažem da ukoliko Vam u Županiji nisu u stanju sastaviti pravi dokument to bi trebali s amandmanom pripremiti na proračunu jer ovo djeluje politkanski, a politički bi bio rebalans.

 

Odgovor je dao i  gradonačelnik Hrebak.

2018 proračun grada bjelovara 47

– Naime, ako planiramo 100 milijuna kuna iz EU fondova, a da bismo ostali likvidni nama ne treba 20 već 100 milijuna.

Ako smo mi potpisali ugovor u ožujku, a do danas čekamo dopuštenje nadležnog ministarstva da se pokrenu radovi, to ne znači da smo mi krivi za to. Ne možemo započeti radove za koje nemamo dopuštenje. Sa Starim Plavnicama možemo tek sada krenuti jer prije nismo smjeli. 

 

Nezavisna vijećnica Ela Naranđa je postavila dva pitanja i jedan prijedlog.

2018 proračun grada bjelovara 50

– Prvo pitanje je je li dopušteno oko Vatrogasnog centra odlaganje komunalnog glomaznog otpada? Naime, osobno sam svjedočila tome te sam išla u Vatrogasni centar gdje su mi odgovorili da postoji dopuštenje Grada za odlaganje otpada na tome mjestu. Drugo pitanje se odnosi na aplikaciju Gradsko oko. Zanima me je li ta aplikacija zaživjela u praksi, koliko je bilo prijava u godina i koliko problema ste riješili. Dobila sam pritužbe od građana da se njihovi problemi ne rješavaju ili im se kroz aplikaciju javi da je problem riješen, a nije. Prijedlog; na prvoj sjednici Gradskog vijeća je izglasano da sve dokumente dobivamo u digitalnome obliku, u tu svrhu smo dobili i tablete. Međutim, još uvijek neki dokumenti dolaze u printanome obliku za što smatram da nema potrebe. Moj prijedlog je da ukinemo slanje dokumenata obzirom da je sve dostupno on- line.

 

Odgovor je dao pročelnik Markovinović.

2018 proračun grada bjelovara 52

– Odlaganje bilo kakve vrste otpada nije dozvoljeno nigdje osim na dopuštena mjesta koja su za to izgrađena. Konkretno, građevinski otpad se može odlagati na reciklažnom dvorištu Komunalca i na novo reciklažno dvorište na Lepircu. Grad Bjelovar nije dao nikakvo službeno odobrenje za odlaganje otpada kod Vatrogasnog centra.

Ove godine je putem aplikacije Gradsko oko zaprimljeno 569 zahtjeva, od kojih su 403 riješena, 130 u obrani, a 36 odbijeno. Pod stavkom riješeno nalaze se sve obrađene stavke, odnosno odgovori, predmeti u pripremi koji će se tek napraviti te predmeti proslijeđeni u nadležnost.  Od 569 zaprimljenih problema 40% su prometni problemi koji nemaju veze s gradnjom. 52% su komunalni problemi, a ostale ne možemo svrstati.

 

Osim pročelnika, odgovor je dao i gradonačelnik Hrebak.

– Podržavamo prijedlog vijećnice Naranđe. Mislim da je stvarno bespotrebno tiskati sve materijale obzirom da vijećnici imaju tablete i molim stručne službe grada da o tome vode brigu i da doista nikome više ne dostavljaju ništa.

 

Boris Abramović (HDZ)

2018 proračun grada bjelovara 55

– Postavio bih pitanje predsjedniku Gradskog vijeća vezano uz medijske natpise oko nerazriješene financijske situacije u NK Bjelovar nakon odigrane utakmice s reprezentacijom. Zanima me kako je to završilo i kakva je sad situacija u NK Bjelovar te ukoliko Grad obustavi plaćanje klubu, što će biti s djecom koja tamo treniraju.

 

Odgovor je dao predsjednik Gradskog vijeća Ante Topalović.

Gospodin Brajdić i ja smo bili na nekoliko sastanaka u klubu i pokušali doći do informacija što se točno togodilo za tu utakmicu. Sve informacije koje do sada dobivamo su pomalo kontradiktorne. Nadam se da ćemo raščistiti tu situaciju, ali ona je još uvijek daleko od raščišćavanja. Zahvaljujem Gradonačelniku i zamjeniku koji su podržali moju inicijativu da se obustave sva sredstva prema NK Bjelovaru. Mislim da bi bilo bilo neodgovorno dati im još novca bez da razjasne što se uistinu dogodilo. Sporno je da Grad ulaže novac u nešto gdje nema čiste računice. Možda je sve u redu, ali ipak bi trebalo postojati detaljno izvješće.

 

 

 

Pročitajte još

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Uvjeti korištenja

Uvjeti korištenja

Portal www.bjelovar.info, obrt za medijske usluge, Gundulićeva 6, 43 000 Bjelovar, OIB: 06014229707 u nastavku donosi Uvjete korištenja koji se primjenjuju na sve sadržaje i usluge  portala www.bjelovar.info. Korištenjem bilo kojeg dijela ovog portala, smatra se da su korisnici upoznati s Uvjetima korištenja te prihvaćaju koristiti sadržaj isključivo na vlastitu odgovornost kao i za osobnu upotrebu. Vlasnik izdavač portala www.bjelovar.info zadržava pravo izmjene Uvjeta korištenja bez prethodne najave ili objave.

Autorska prava

Bjelovar.info zadržava autorska prava na sve sadržaje objavljene na portalu, u bilo kojem formatu (tekst, slika, video, zvuk, grafika i slično ). Bez pismene dozvole vlasnika tvrtke izdavača, strogo je zabranjeno kopirati, umnožavati ili na bilo koji način koristiti sadržaj portala.

Pravo na prenošenje

Mediji koji žele prenijeti vijesti objavljenu na portalu bjelovar.info, slobodni su to napraviti uz prethodnu najavu, uz obavezno navođenje linka na originalni izvor teksta, te smiju prenositi maksimalno dvije trećine teksta, dok ostatak mora biti povezan na originalni izvor na portalu.

Poveznice na ostale stranice

Zbog prirode sadržaja, portal bjelovar.info ponekad će prenositi i objavljivati poveznice na vanjske stranice. Obzirom na prenošenje, ne smatramo se odgovornima za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem vanjskih poveznica, niti se smatramo odgovornim za sadržaj koji se nalazi na tim poveznicama.

Zaštita privatnosti

Portal bjelovar.info poštuje privatnost podataka svih svojih korisnika i posjetitelja. Podaci dobiveni registracijom korisnika prikupljaju se samo i isključivo radi poboljšanja usluge (newsletter i sl.) te se ni na koji drugi način neće koristiti. Podaci se neće dijeliti s trećim osobama, prodavati, davati na uvid ili sl. Jedina situacija u kojoj će podaci biti dati na raspolaganje trećoj su one regulirane zakonom, odnosno u slučaju da bilo koja od institucija RH vlasti zatraži uvid u podatke, a radi provedbe zakona o zaštiti ugleda, privatnog i poslovnog vlasništva, te osoba.

Prava i obveze korisnika

Korisnicima, čitateljima i posjetiteljima bjelovar.info  portala strogo je zabranjeno:

 • Objavljivanje sadržaja koje krše postojeće hrvatske i međunarodne zakone. Sadržaja koji na bilo koji način šteti drugim osobama, tvrtkama, ugledu i percepciji
 • Objavljivanje sadržaja koji je rasistički, šovinistički, štetan, uvredljiv, vulgaran i prijeteći
 • Objavljivanje lažnih informacija koje mogu naštetiti drugim korisnicima
 • Prikupljanje, čuvanje i objavljivanje podataka drugih korisnika portala
 • Lažno predstavljanje
 • Preuzimanje, korištenje i objavljivanje sadržaja zaštićenim autorskim pravima
 • Svjesno širenje malicioznih datoteka koje mogu naštetiti portalu ili njegovim korisnicima

Registracija korisnika

Korisnici su obvezni registrirati se kako bi mogli ostavljati komentare ispod članaka na portalu. Slijedom Uvjeta korištenja, podaci dobiveni registracijom se čuvaju i neće se dostavljati trećim osobama.

Pravila komentiranja

Svaki ostavljen komentar na portalu bjelovar.info nije autorsko pravo tvrtke vlasnika izdavača te ista kao takva nije odgovorna zbog eventualnih posljedica koje komentari mogu izazvati. Komentari su samo i isključivo stav osobe koja ih piše, nikako stav tvrtke izdavača portala na kojemu su komentari ostavljeni. Zadržavamo pravo brisanja svih komentara koji na bilo koji način krše domaće i/ili međunarodne zakone, dovode u pitanje ugled pojedinaca i tvrtki, lažno informiraju, vrijeđaju bilo koju osobu, po rasnoj, nacionalnoj, spolnoj, dobnoj ili statusnoj osnovi.
Brisanje komentara neće biti prethodno najavljeno niti naknadno pravdano.

Izjava o privatnosti

Ova pravila o privatnosti sastavljena su kako bi služila onima koji su zabrinuti kako se njihovi osobni podaci koriste na Internetu. Osobni podaci, kako su definirani temeljem Zakona o zaštiti osobnih podataka, su podaci koji se mogu koristiti samostalno ili s drugim podacima za identifikaciju, kontakt ili pronalaženje osobe, ili kako bi se identificiralo pojedinca. Molimo vas da pažljivo pročitate naša pravila o privatnosti kako biste jasno razumjeli kako ćemo prikupljati, koristiti, štititi ili na drugi način obrađivati vaše osobne podatke na našoj web stranici.

Koje osobne podatke skupljamo od posjetitelja našeg bloga, web stranice ili aplikacije?

Kada naručujete ili se registrirate na našoj stranici, prema potrebi, bit ćete zatraženi unijeti ime, e-mail adresu, poštansku adresu, telefonski broj, OIB ili druge podatke kako bismo vam olakšali korištenje usluga.

Kada prikupljamo podatke?

Prikupljamo podatke prilikom registracije, narudžbe, prijave na newsletter, ispunjavanja obrasca ili unosa podataka na našim stranicama.

Kako koristimo vaše podatke?

Vaše podatke koje prikupljamo prilikom registracije, narudžbe reklame, prijave na newsletter, ispune anketa, komentare, pregleda stranica koristimo u slijedeće svrhe:

 • za personalizaciju korisničkog iskustva, te kako bi omogućili dostaviti sadržaj i ponude za koje ste zainteresirani,
 • za unaprjeđenje naših stranica kako bi vam bolje služile,
 • kako biste nam omogućili da vam pružimo bolju uslugu prilikom odgovora na pitanja korisničkoj podršci
 • za administraciju natjecanja, promocija, anketa ili drugih značajki stranice,
 • za bržu obradu transakcija,
 • za slanje elektroničke pošte u vezi vaše narudžbe ili drugih proizvoda i usluga.

Kako štitimo podatke o posjetiteljima?

Naše web stranice su redovno nadzirane kako bi izbjegli sigurnosne propuste i poznate ranjivosti sustava kako bi vas posjet bio što sigurniji.

Redovno koristimo malware scanning i sukladni smo s PCI-DSS standardom.

Vaši osobni podaci čuvaju se iza osigurane mreže te su isključivo dostupni samo ograničenom broju osoba koje imaju posebna prava pristupa takvim sustavima, te su dužni čuvati informacije tajnima. Osim toga, sve osjetljive/kreditne informacije koje nam dostavljate su šifrirane pomoću Transport Layer Security (TLS) tehnologije.

Provodimo niz sigurnosnih mjera kada korisnik podnese nalog, podnosi ili pristupa svojim podacima radi održavanja sigurnosti vaših osobnih podataka. Sve transakcije obrađuju se kroz izdvojeni sigurni servis i nisu pohranjene ili obrađene na našim serverima.

Koristimo li “kolačiće”?

Da. Kolačići su male datoteke koje stranica ili njegov davatelj usluga prenosi na tvrdi disk vašeg računala putem web preglednika (ukoliko mu dopustite), a koji omogućuje sustavu stranice ili pružatelju usluga prepoznavanje vašeg ​​preglednika, te zadrže i zapamte određene informacije. Na primjer, mi koristimo kolačiće kako bi nam pomogli spremiti i obraditi proizvode u vašoj košarici. Oni se, također, koriste kako bi nam pomogli u razumijevanju vaših postavki temeljenih na prethodnoj ili trenutnoj aktivnosti na stranici, što nam omogućava pružanje vama boljih usluga. Kolačiće, također, koristimo za pomoć pri prikupljanju sveobuhvatnih podataka o prometu na stranici i interakciji, a sve kako bismo mogli ponuditi bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti.

Mi koristimo kolačiće za:

 • pomoć pri pohrani i obradi proizvoda u košarici,
 • razumijevanje i spremanje korisnikovih postavki u svrhu budućih posjeta,
 • prikupljanje sveobuhvatnih podataka o prometu i interakcijama na stranici kako bi ponudili bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti. Također možemo koristiti usluge pouzdane treće strane koji prate te podatke u naše potrebe.

Možete odabrati da vas vaše računalo upozori svaki put kada je kolačić poslan ili možete izabrati da isključite sve kolačiće. Možete to učiniti kroz postavke web preglednika (poput Internet Explorera). Svaki preglednik je malo drugačiji, pa pogledajte u izborniku “Pomoć” vašeg preglednika kako bi naučili ispravan način izmjene vaših kolačića.

Ako korisnik onemogući kolačiće u svom pregledniku:

 • ako onemogućite kolačiće, neke značajke bit će onemogućene. To će isključiti neke od značajki koje čine vaše korisničko iskustvo na našim stranica učinkovitije i neke od naših usluga neće raditi ispravno.

Objava prema trećim stranama

Ne prodajemo, trgujemo ili na drugi način prenosimo vanjskim stranama vaše osobne podatke.

Poveznice trećih strana

Povremeno, prema vlastitom nahođenju, možemo uključiti ili ponuditi proizvod ili uslugu treće strane na našim stranicama. Stranice trećih strana imaju odvojena i nezavisne pravila o privatnosti. Stoga nemamo odgovornost za sadržaj i aktivnosti na tim stranicama. Ipak, želimo zaštititi integritet naše stranice i dobrodošle su bilo kakve povratne informacije o tim stranicama.

Google

Zajedno s dobavljačima (trećom stranom), kao što je Google koristimo kolačiće te strane (kao što su Google Analytics kolačići) kako bi se sastaviti podatke o korisnikovoj interakciji s funkcijama usluga na našim web stranicama.

Pristajemo na sljedeće:

 • korisnici mogu posjetiti našu stranicu anonimno,
 • nakon što smo izradili pravila o privatnosti, dodat ćemo link na njih na našoj početnoj stranici ili na prvoj značajnoj stranici nakon ulaska na naše web stranice,
 • naš link na Izjavu o privatnosti uključuje riječ “privatnost” i može se lako naći na gore navedenoj stranici.

Korisnici će biti obaviješteni o svim promjenama politike privatnosti na našoj stranici u Izjavi o privatnosti. Korisnici mogu promijeniti svoje osobne podatke putem:

 • e-maila,
 • prijavom na vlastiti račun,
 • razgovora s nama ili slanjem upita.

Kako naša stranica obrađuje signale koji se ne smiju pratiti?

Poštujemo signale koji se ne smiju pratiti i ne pratimo, postavljamo kolačiće ili koristimo za oglašavanje kada je postavljen „Ne Prati“ (DNT) mehanizam preglednika.

Je li naše stranice dopuštaju praćenje ponašanja treće strane?

Važno je napomenuti da dopuštamo praćenje ponašanja treće strane.

Zaštita od SPAM-a

Zakon o zaštiti osobnih podataka i Zakon o elektroničkim komunikacijama su zakoni koji određuju pravila za komercijalnu e-poštu, uspostavljaju zahtjeve za komercijalne poruke, daje primatelju pravo da zaustavi primanje takvih e-mailova, i navode teške kazne za prekršaje. Mi prikupljamo vašu e-mail adresu radi:

 • slanja informacija, odgovora na upite, i/ ili bilo kakve zahtjeve ili pitanja,
 • procesa narudžbe i slanje informacija i ažuriranja koje se odnose na narudžbu,
 • možda ćemo vam slati dodatne informacije vezane uz vaš proizvod i /ili usluge,
 • promocije putem e-mail liste ili za buduće slanje e-maila našim korisnicima nakon sto je izvršena prvotna transakcija.

U skladu sa zakonskim propisima pristajemo na sljedeće:

 • nećemo koristiti lažne ili obmanjujuće teme ili e-mail adrese,
 • identificirati poruku kao oglas na neki prihvatljiv način,
 • uključiti fizičku adresu naših poslovnica ili sjedišta,
 • praćenje promotivnih usluga trećih strana putem e-maila u svrhu poštivanja ovih pravila, ukoliko iste budu korištene,
 • ispoštovati brzo zahtjeve za ne-uključivanje/odjavu,
 • dopustiti korisnicima odjavu pomoću linka na dnu svakog e-maila.

Ako se u bilo koje vrijeme želite odjaviti od primanja budućih e-mail-ova, slijedite upute na dnu svakog e-maila, a mi ćemo vas odmah ukloniti iz korespondencija.

Kontaktirajte nas

Ako postoje bilo kakva pitanja u vezi ove izjave o privatnosti možete nam se obratiti koristeći podatke u nastavku.

Bjelovar-info medij, obrt za medijske usluge
Gundulićeva 6
43000 Bjelovar
Hrvatska
info@bjelovar.info

 

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Korištenje fotografija i ostalih sadržaja s web stranice www.bjelovar.info i službenih profila na društvenim mrežama Bjelovar.info nije dopušteno bez odobrenja redakcije portala. Svako neovlašteno korištenje kršenje je autorskih i srodnih prava i i podložno je kaznenoj odgovornosti od strane autora sadržaja.