23. lipnja 2021

Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr

IV. osnovna škola Bjelovar organizirala školski literarni natječaj ‘Ljekovitost čitanja’

Ljekovitost citanja natjecaj 23042021

Povodom Svjetskog dana pripovijedanja, Međunarodnog dana dječje knjige i Svjetskog dana knjiga knjižnica IV. osnovne škole Bjelovar organizirala je školski literarni natječaj za učenike od 3. do 8. razreda. Učenici su trebali osmisliti priču na temu „Ljekovitost čitanja“ pri čemu su se trebali koristiti pripovjednim tehnikama i/ili modernim didaktičkim igrama, tj. kockama ili kartama pričalicama iz fonda knjižnice. Za osmišljavanje priča imali su rok od mjesec dana, tj. natječaj je trajao od 23. ožujka do 23. travnja 2021. Navedene autorske priče učenici će pročitati na svečanoj podjeli nagrada i pohvalnica u srijedu 2. lipnja 2021. u 13:00 sati zainteresiranim učenicima i razredima. Čitanje će se odvijati putem Virtualne knjižnice na platformi Teams preko video-poziva.

Priče je vrednovalo stručno povjerenstvo u sastavu:

 1. Magdalena Njemeček, stručna suradnica – školska knjižničarka IV. osnovne škole Bjelovar
 2. Slavica Turniški, učiteljica razredne nastave IV. osnovne škole Bjelovar
 3. Snježana Margetić, učiteljica Hrvatskog jezika IV. osnovne škole Bjelovar
 4. Bojan Lazić, stručni suradnik – školski knjižničar mentor OŠ Bršadin i Negoslavci, inače dipl. učitelj razredne nastave
 5. Nataša Mesić Muharemi, stručna suradnica – školska knjižničarka savjetnica Osnovne škole Darda, dipl. profesorica Hrvatskog jezika
 6. Suzana Pracaić, stručna suradnica – školska knjižničarka OŠ „Ljudevit Gaj“ Krapina, dipl. inž. kemije i velik prijatelj naše knjižnice.

Stručno povjerenstvo vrednovalo je u pričama pet kriterija: kreativnost i originalnost priče, jasnoću i razgovjetnost teksta, primjerenost teksta uzrastu i strukturu teksta, korištenje pripovjednih tehnika i sveukupni dojam, pri čemu je najveći broj bodova dobio tekst onog učenika-autora koji je ostavio najbolji dojam, podijelio s drugima svoju strast za knjigom te prenio drugima želju za čitanjem.

Na natječaj se prijavilo 8 hrabrih autora, stvaralaca priča, sa sljedećim pričama:

 1. Sakriveno blago u trećoj ladici, 5. razred
 2. Ljekovita moć čitanja, 5. razred
 3. Čitanje nije dosadno, 5. razred
 4. Ljekovitost čitanja, 4. razred
 5. Ljekovitost čitanja, 4. razred
 6. Zašto ne čitam, 7. razred
 7. San, 7. razred
 8. Ljekovita moć knjige, 3. razred.

Na natječaj su učenici prijavili i pjesmu Knjiga kao lijek (Nela Pokas i Mia Šmid, 4. d razred) kojima ide posebna pohvala za originalnost, ali ostali kriteriji nisu toliko primjenjivi na pjesmu pa ju povjerenstvo nije moglo jednako vrednovati kao priče. Naravno, i oni će dobiti prigodnu zahvalu i poklončić.

Svaki član povjerenstva vrednovao je priče pojedinačno i anonimno te su se zatim bodovi svih članova povjerenstva skupili i dobili smo poredak priča, čime smo osigurali objektivnost i nepristranost ocjenjivanja (samo je organizatorica natječaja, knjižničarka Dejana Bedeković, znala tko su autori).

Poredak priča:

 1. Ljekovitost čitanja – Dora Sušak, 4. a – 159 bodova
 2. San (priča prema kockama Story cube classic) – Sara Bućan, 7. a – 153 boda
 3. Ljekovita moć čitanja – Nina Presečan Arvay, 5. d – 148 bodova
 4. Zašto ne čitam – Filip Barila, 7. b
 5. Ljekovita moć knjige – Katja Nešić, 3. b
 6. Čitanje nije dosadno – Martin Roviščanec, 5. d
 7. Sakriveno blago u trećoj ladici – Iva Posavac, 5. d
 8. Ljekovitost čitanja – Anabela Popović, 4. a

Svi autori dobit će kratko obrazloženje ocjene i uputu na što trebaju ubuduće paziti pri pisanju priča kojih će, nadamo se, biti još. Uz to, dobit će priznanje/zahvalnicu te prigodni poklončić i ukoričeni planer čitanja, ističe Dejana Bedeković, stručna suradnica – školska knjižničarka.

Tekst napisala: Dejana Bedeković, stručna suradnica – školska knjižničarka IV. OŠ Bjelovar

U nastavku su tekstovi prvih triju radova s najviše bodova

1. MJESTO

Ljekovitost čitanja

Jednoga dana, kada sam još bila mala, mama i tata su me učlanili u knjižnicu „Petar Preradović“ u Bjelovaru. Postala sam vlasnica članske iskaznice koja je mnogo puta, osim za posuđivanje knjiga, služila za igru i grickanje.

Prvi put kada sam ušla u knjižnicu i vidjela mnogo knjiga, priča, društvenih igara i bajki bila sam presretna. Veselo sam trčala po knjižnici i razgledavala šarene knjige, mekane slikovnice, knjige sa zvučnim efektima i slikovnice raznih oblika. Prvih godinu, dvije knjige su mi čitali mama i tata. Priče su mi bile zanimljive pa sam uzela papir i nacrtala nešto iz njih. Bilo je tu princeza, vila, kućica, mačkica, psića i ostalih životinja. Poslije šestog rođendana počela sam čitati priče s velikim tiskanim slovima. Knjige su mi tada bile još zanimljivije i zabavnije. Prva knjiga koju sam samostalno pročitala bila je Pčelica Maja. Bila sam zadovoljna i oduševljena, ponosna na sebe. Uvijek sam voljela više čitati nego gledati crtiće. Čitanjem sam se jako zabavljala, zamišljala događaje, mašta je smišljala svašta, a gledanjem crtića uglavnom dosađivala i samo kvarila vid. Sa sedam godina krenula sam u prvi razred. U prvom razredu naučila sam čitati i pisati sva slova. To što sam naučila čitati i pisati u trećem razredu mi je bilo potrebno za osmišljavanje moje prve knjige za natječaj. Moja prva knjiga zvala se „Čarobno putovanje“. Nažalost, tada nisam osvojila nagradu, ali to me nije omelo u daljnjem pisanju i čitanju knjiga. S devet godina sudjelovala sam u natječaju koji je organizirala knjižnica „Petar Preradović“, u natječaju „Tko je pročitao najviše knjiga“. Sudionici su za uzvrat dobili nekoliko knjiga. Tada sam zauzela treće mjesto. Iz knjiga sam naučila mnogo toga. Naučila sam zanimljivosti o dinosaurima, projektiranju, vilama, te raznim odnosima između djece, odraslih ljudi i životinja. Najviše od svega volim čitati razno – razne dnevnike i knjige o Kapetanu Gaćeši. Kapetana Gaćešu napisao je Dav Pikey. Najdraži dio mi je dvanaesti. Kolekcija knjiga o Kapetanu Gaćeši na duhovit i smiješan način prikazuje odnose među prijateljima, odnose dobra i zla te svaka knjiga za sebe nosi lijepu pouku. Preporučujem da krenete s čitanjem i saznate sami. Kada čitam knjige o njemu često se glasno smijem te zainteresiram sve ukućane da dođu vidjeti što je tako smiješno. Lektire koje dobivamo brojim kao zabavu. Ne mogu se odlučiti koja mi je najdraža. U mojoj glavi vodi se bitka između Heidi, Duha u močvari i Družbe Pere Kvržice.

Sve pročitane knjige pomogle su mi u razvijanju mašte, kreativnosti i povećanju vlastitog rječnika. Ponekad kada mi je dosadno uzmem knjigu i odlutam u svijet mašte, uživim se u ulogu glavnog lika i putujem kroz njihov svijet. Svim svojim prijateljima preporučila bi da čitaju knjige. Knjige se ne čitaju samo zato što nam učiteljica zadala za lektiru ili zato što se mora. One se čitaju iz zabave, znatiželje, zbog smijeha, napetih događaja i znanja.

Dora Sušak, 4. a IV. osnovne škole Bjelovar

 

2. MJESTO

San (priča prema kockama Story cube classic)

Bila je to noć, tako blistava i prekrasna. Svako veče promatrala bih zvijezde koje su izgledale kao ukrasne kapice na vrhu planine. Vidjela sam i sovu, letjela je oko planina, davala mi je dojam kao da me promatra i želi razgovarati s mnom, no nažalost sove ne pričaju ili sam ja tako barem mislila. Nakon nekog  vremena vratila sam se u dom, potiho na prstima da ne probudim ostalu djecu. Ponoć je. Sat otkucava u ritmu moga srca, mora biti da sam veoma uzbuđena. Jutro je došlo, a sunce je krenulo bacati svoje zrake po sobi. Ustala sam, oprala zube, obukla se i složila krevet, te krenula na doručak.

Silazila sam niz stepenice i vidjela nekakvog nepoznatog mrkog čovjeka sa svojom ženom. Izgledali su kao princ i princeza. Vidjeli su me i rekli da im priđem bliže. Upitali su me za roditelje, ali što da im kažem da mi je otac pijanac, a majka da je nestala u dalekoj Njemačkoj. Šutke sam ih pogledavala i skretala pogled na škrinju koja je bila na stolu. “Mi smo tvoji novi roditelji,“ rekla je gospođa. Tužnim pogledom pogledala sam ju u njene velike plave oči. Otišli su riješiti papire. Nakon što su bili gotovi došli su s nekom velikom knjigom koju mi je majka navodno ostavila. Uzeli smo ju i zaputili se prema autu. Tijekom puta moja nova mama po imenu Aurora dala mi je ključ od kuće i rekla neka ju ja otvorim. I kada smo došli krenula sam da ju otključam, i jesam. Prekrasna je, za ovakav dom nemam riječi. Dani su prolazili, bilo je i kiša i grmljavine i snijega, i već danas sija sunce. Odlučila sam se prošetati vrtom.

Zaputila sam se prema novome vrtu, i razmišljala kako mi nedostaju moje planine i zvjezdice, više ne mogu ležati na travi i mirisati cvjetove, već ih mogu potiho promatrati sa prozora. Nastavila sam svoje putovanje po vrtu, vidjela sam kako moji novi tata vrijedno čisti svoj auto. Pogledao me je, nasmiješio se i nastavio glancati svoj auto. Izišla sam iz vrta i krenula u neki neobični šumarak. Izgledao je mračno no krijesnice su osvjetljavale put. Hodala sam i hodala dok nisam spazila dvoje djece koje mi je mahalo i dozivalo me. Prišla sam im i upitala ih zašto me dozivaju i što rade ovdje, nisu ni riječi rekli, već su mi pokazivali rukom da ih krenem pratiti i krenula sam. Hodajući stigli smo do nekakve rakete, pogledala sam uokolo, a oni su samo nestali odjednom. I što sada? Sada sam ponovo sama. Ušla sam unutra, pod je izgledao trulo. Stala sam na jednu staru dasku i propala dolje, bilo je mračno no na kraju hodnika vidjela sam nekakvu crnu figuru. Počela sam joj prilaziti, što sam bila bliže k njoj, ona je jače svjetlila. “Zdravo dušo!“ rekla je vila, imala sam neke nedoumice u svojoj glavi, ali zar one stvarno postoje? “Želiš li vidjeti svoje prave roditelje popij ovaj napitak“. Bilo mi je sve to čudno no željela sam vidjeti svoje roditelje. Popila sam ga i pod se počeo tresti i nestajati. A ta navodna vila pretvorila se je u vješticu i odletjela na svojoj metli. Padala sam kroz različite dimenzije. U jednoj je bio otočić i plavo bistro more, u drugoj neke velike svjetlucave zgrade koje nikada dosada nisam vidjela, mora biti da su iz budućnosti, sve je bilo lijepo. No ja sam dalje padala i najednom tama. Mrak… Crnilo…

“Sara probudi se.“ vikala je teta iz sirotišta. “Što se je desilo?“ upitah. “Spavaš ovdje već šest sati, mislila sam da ti nešto desilo.“ kaže ona. Šutke sam ju gledala i razmišljala o ovome što se dogodilo, zar je to sve bio san? Ustala sam se i primila ju za ruku i krenula s njom prema vratima sirotišta. Vidjela sam i onu djecu koju sam pratila, igrala su se u pijesku sa brodićem, podmornicom, vlakićem i raketom u kojoj sam ja bila. Nikada ih do sada ovdje nisam vidjela, možda ovo nije ipak bio san. Pri ulasku u sirotište zaželjela sam još jednu želju, još jedan san koja sam htjela da se ostvari. Želim da letim kao ptica, da putujem u balonu na vrući zrak i da konačno svijetu kažem kako siroče je zapravo biti.

Sara Bućan, 7. a IV. osnovne škole Bjelovar

3. MJESTO

Ljekovita moć čitanja

Čitanje je lijek za dušu. Barem tako kažu.

Uz čitanje razvijamo maštu, a kada maštamo, sve je moguće. Čitajući se opuštamo i plovimo u neki drugi svijet. U knjigama upoznajemo i neke nove riječi, a one nam često puno toga razjasne. Čak su i stari Grci vjerovali u ljekovitu moć čitanja pa su uvijek iznad vrata knjižnice stavljali natpis „Ljekovito mjesto za duše”. Čitanje također može utjecati i na razvoj samopouzdanja. Ima raznih tekstova, od pjesama i mitova do bajki, romana, igrokaza… Bez čitanja zaista ne možemo. Treba nam na svakom koraku. Čitajući, možemo se susresti sa mnogim životnim poslovicama i mudrostima  i možda će nam baš one pomoći u životu. Još davno je rimski govornik Ciceron rekao: „Soba bez knjige je kao tijelo bez duše”. Ponekad možemo pročitati i pokoji dobar recept za kolač ili kakvo dobro jelo. Znanstvenici su već odavno dokazali da oni koji puno čitaju imaju britkiji i bistriji um i bolje pamćenje. Ljudi koji redovito čitaju sretniji su i zadovoljniji svojim životom. Uz pomoć knjiga možemo naučiti i neki novi jezik ili brže usvajati onaj koji već učimo, na primjer engleski ili njemački.

I zato čitajmo, jer knjige su ono što nas čini boljim, sretnijim, pametnijim i plemenitijim ljudima.

Nina Presečan Arvay, 5. d IV. osnovne škole Bjelovar


Slične objave

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Uvjeti korištenja

Uvjeti korištenja
Portal www.bjelovar.info, obrt za medijske usluge, Gundulićeva 6, 43 000 Bjelovar, OIB: 06014229707 u nastavku donosi Uvjete korištenja koji se primjenjuju na sve sadržaje i usluge  portala www.bjelovar.info. Korištenjem bilo kojeg dijela ovog portala, smatra se da su korisnici upoznati s Uvjetima korištenja te prihvaćaju koristiti sadržaj isključivo na vlastitu odgovornost kao i za osobnu upotrebu. Vlasnik izdavač portala www.bjelovar.info zadržava pravo izmjene Uvjeta korištenja bez prethodne najave ili objave.
Autorska prava
Bjelovar.info zadržava autorska prava na sve sadržaje objavljene na portalu, u bilo kojem formatu (tekst, slika, video, zvuk, grafika i slično ). Bez pismene dozvole vlasnika tvrtke izdavača, strogo je zabranjeno kopirati, umnožavati ili na bilo koji način koristiti sadržaj portala.
Pravo na prenošenje
Mediji koji žele prenijeti vijesti objavljenu na portalu bjelovar.info, slobodni su to napraviti uz prethodnu najavu, uz obavezno navođenje linka na originalni izvor teksta, te smiju prenositi maksimalno dvije trećine teksta, dok ostatak mora biti povezan na originalni izvor na portalu.
Linkovi na ostale stranice
Zbog prirode sadržaja, portal bjelovar.info ponekad će prenositi i objavljivati linkove na vanjske stranice. Obzirom na prenošenje, ne smatramo se odgovornima za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem vanjskih poveznica, niti se smatramo odgovornim za sadržaj koji se nalazi na tim poveznicama.
Zaštita privatnosti
Portal bjelovar.info poštuje privatnost podataka svih svojih korisnika i posjetitelja. Podaci dobiveni registracijom korisnika prikupljaju se samo i isključivo radi poboljšanja usluge (newsletter i sl.) te se ni na koji drugi način neće koristiti. Podaci se neće dijeliti s trećim osobama, prodavati, davati na uvid ili sl.
Jedina situacija u kojoj će podaci biti dati na raspolaganje trećoj su one regulirane zakonom, odnosno u slučaju da bilo koja od institucija RH vlasti zatraži uvid u podatke, a radi provedbe zakona o zaštiti ugleda, privatnog i poslovnog vlasništva, te osoba.
Prava i obveze korisnika
Korisnicima, čitateljima i posjetiteljima bjelovar.info  portala strogo je zabranjeno:
•    Objavljivanje sadržaja koje krše postojeće hrvatske i međunarodne zakone. Sadržaja koji na bilo koji način šteti drugim osobama, tvrtkama, ugledu i percepciji.
•    Objavljivanje sadržaja koji je rasistički, šovinistički, štetan, uvredljiv, vulgaran i prijeteći.
•    Objavljivanje lažnih informacija koje mogu naštetiti drugim korisnicima.
•    Prikupljanje, čuvanje i objavljivanje podataka drugih korisnika portala
•    Lažno predstavljanje
•    Preuzimanje, korištenje i objavljivanje sadržaja zaštićenim autorskim pravima
•    Svjesno širenje malicioznih datoteka koje mogu naštetiti portalu ili njegovim korisnicima.
Registracija korisnika
Korisnici su obvezni registrirati se kako bi mogli ostavljati komentare ispod članaka na portalu. Slijedom Uvjeta korištenja, podaci dobiveni registracijom se čuvaju i neće se dostavljati trećim osobama.
Pravila komentiranja
Svaki ostavljen komentar na portalu bjelovar.info nije autorsko pravo tvrtke vlasnika izdavača te ista kao takva nije odgovorna zbog eventualnih posljedica koje komentari mogu izazvati. Komentari su samo i isključivo stav osobe koja ih piše, nikako stav tvrtke izdavača portala na kojemu su komentari ostavljeni.
Zadržavamo pravo brisanja svih komentara koji na bilo koji način krše domaće i/ili međunarodne zakone, dovode u pitanje ugled pojedinaca i tvrtki, lažno informiraju, vrijeđaju bilo koju osobu, po rasnoj, nacionalnoj, spolnoj, dobnoj ili statusnoj osnovi.
Brisanje komentara neće biti prethodno najavljeno niti naknadno pravdano.

Izjava o privatnosti

Ova pravila o privatnosti sastavljena su kako bi služila onima koji su zabrinuti kako se njihovi osobni podaci koriste na Internetu. Osobni podaci, kako su definirani temeljem Zakona o zaštiti osobnih podataka, su podaci koji se mogu koristiti samostalno ili s drugim podacima za identifikaciju, kontakt ili pronalaženje osobe, ili kako bi se identificiralo pojedinca. Molimo vas da pažljivo pročitate naša pravila o privatnosti kako biste jasno razumjeli kako ćemo prikupljati, koristiti, štititi ili na drugi način obrađivati vaše osobne podatke na našoj web stranici.

Koje osobne podatke skupljamo od posjetitelja našeg bloga, web stranice ili aplikacije?

Kada naručujete ili se registrirate na našoj stranici, prema potrebi, bit ćete zatraženi unijeti ime, e-mail adresu, poštansku adresu, telefonski broj, OIB ili druge podatke kako bismo vam olakšali korištenje usluga.

Kada prikupljamo podatke?

Prikupljamo podatke prilikom registracije, narudžbe, prijave na newsletter, ispunjavanja obrasca ili unosa podataka na našim stranicama.

Kako koristimo vaše podatke?

Vaše podatke koje prikupljamo prilikom registracije, narudžbe reklame, prijave na newsletter, ispune anketa, komentare, pregleda stranica koristimo u slijedeće svrhe:

 • za personalizaciju korisničkog iskustva, te kako bi omogućili dostaviti sadržaj i ponude za koje ste zainteresirani,
 • za unaprjeđenje naših stranica kako bi vam bolje služile,
 • kako biste nam omogućili da vam pružimo bolju uslugu prilikom odgovora na pitanja korisničkoj podršci
 • za administraciju natjecanja, promocija, anketa ili drugih značajki stranice,
 • za bržu obradu transakcija,
 • za slanje elektroničke pošte u vezi vaše narudžbe ili drugih proizvoda i usluga.

Kako štitimo podatke o posjetiteljima?

Naše web stranice su redovno nadzirane kako bi izbjegli sigurnosne propuste i poznate ranjivosti sustava kako bi vas posjet bio što sigurniji.

Redovno koristimo malware scanning i sukladni smo s PCI-DSS standardom.

Vaši osobni podaci čuvaju se iza osigurane mreže te su isključivo dostupni samo ograničenom broju osoba koje imaju posebna prava pristupa takvim sustavima, te su dužni čuvati informacije tajnima. Osim toga, sve osjetljive/kreditne informacije koje nam dostavljate su šifrirane pomoću Transport Layer Security (TLS) tehnologije.

Provodimo niz sigurnosnih mjera kada korisnik podnese nalog, podnosi ili pristupa svojim podacima radi održavanja sigurnosti vaših osobnih podataka. Sve transakcije obrađuju se kroz izdvojeni sigurni servis i nisu pohranjene ili obrađene na našim serverima.

Koristimo li “kolačiće”?

Da. Kolačići su male datoteke koje stranica ili njegov davatelj usluga prenosi na tvrdi disk vašeg računala putem web preglednika (ukoliko mu dopustite), a koji omogućuje sustavu stranice ili pružatelju usluga prepoznavanje vašeg ​​preglednika, te zadrže i zapamte određene informacije. Na primjer, mi koristimo kolačiće kako bi nam pomogli spremiti i obraditi proizvode u vašoj košarici. Oni se, također, koriste kako bi nam pomogli u razumijevanju vaših postavki temeljenih na prethodnoj ili trenutnoj aktivnosti na stranici, što nam omogućava pružanje vama boljih usluga. Kolačiće, također, koristimo za pomoć pri prikupljanju sveobuhvatnih podataka o prometu na stranici i interakciji, a sve kako bismo mogli ponuditi bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti.

Mi koristimo kolačiće za:

 • pomoć pri pohrani i obradi proizvoda u košarici,
 • razumijevanje i spremanje korisnikovih postavki u svrhu budućih posjeta,
 • prikupljanje sveobuhvatnih podataka o prometu i interakcijama na stranici kako bi ponudili bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti. Također možemo koristiti usluge pouzdane treće strane koji prate te podatke u naše potrebe.

Možete odabrati da vas vaše računalo upozori svaki put kada je kolačić poslan ili možete izabrati da isključite sve kolačiće. Možete to učiniti kroz postavke web preglednika (poput Internet Explorera). Svaki preglednik je malo drugačiji, pa pogledajte u izborniku “Pomoć” vašeg preglednika kako bi naučili ispravan način izmjene vaših kolačića.

Ako korisnik onemogući kolačiće u svom pregledniku:

 • ako onemogućite kolačiće, neke značajke bit će onemogućene. To će isključiti neke od značajki koje čine vaše korisničko iskustvo na našim stranica učinkovitije i neke od naših usluga neće raditi ispravno.

Objava prema trećim stranama

Ne prodajemo, trgujemo ili na drugi način prenosimo vanjskim stranama vaše osobne podatke.

Linkovi trećih strana

Povremeno, prema vlastitom nahođenju, možemo uključiti ili ponuditi proizvod ili uslugu treće strane na našim stranicama. Stranice trećih strana imaju odvojena i nezavisne pravila o privatnosti. Stoga nemamo odgovornost za sadržaj i aktivnosti na tim stranicama. Ipak, želimo zaštititi integritet naše stranice i dobrodošle su bilo kakve povratne informacije o tim stranicama.

Google

Zajedno s dobavljačima (trećom stranom), kao što je Google koristimo kolačiće te strane (kao što su Google Analytics kolačići) kako bi se sastaviti podatke o korisnikovoj interakciji s funkcijama usluga na našim web stranicama.

Pristajemo na sljedeće:

 • korisnici mogu posjetiti našu stranicu anonimno,
 • nakon što smo izradili pravila o privatnosti, dodat ćemo link na njih na našoj početnoj stranici ili na prvoj značajnoj stranici nakon ulaska na naše web stranice,
 • naš link na Izjavu o privatnosti uključuje riječ “privatnost” i može se lako naći na gore navedenoj stranici.

Korisnici će biti obaviješteni o svim promjenama politike privatnosti na našoj stranici u Izjavi o privatnosti. Korisnici mogu promijeniti svoje osobne podatke putem:

 • e-maila,
 • prijavom na vlastiti račun,
 • razgovora s nama ili slanjem upita.

Kako naša stranica obrađuje signale koji se ne smiju pratiti?

Poštujemo signale koji se ne smiju pratiti i ne pratimo, postavljamo kolačiće ili koristimo za oglašavanje kada je postavljen „Ne Prati“ (DNT) mehanizam preglednika.

Je li naše stranice dopuštaju praćenje ponašanja treće strane?

Važno je napomenuti da dopuštamo praćenje ponašanja treće strane.

Zaštita od SPAM-a

Zakon o zaštiti osobnih podataka i Zakon o elektroničkim komunikacijama su zakoni koji određuju pravila za komercijalnu e-poštu, uspostavljaju zahtjeve za komercijalne poruke, daje primatelju pravo da zaustavi primanje takvih e-mailova, i navode teške kazne za prekršaje. Mi prikupljamo vašu e-mail adresu radi:

 • slanja informacija, odgovora na upite, i/ ili bilo kakve zahtjeve ili pitanja,
 • procesa narudžbe i slanje informacija i ažuriranja koje se odnose na narudžbu,
 • možda ćemo vam slati dodatne informacije vezane uz vaš proizvod i /ili usluge,
 • promocije putem e-mail liste ili za buduće slanje e-maila našim korisnicima nakon sto je izvršena prvotna transakcija.

U skladu sa zakonskim propisima pristajemo na sljedeće:

 • nećemo koristiti lažne ili obmanjujuće teme ili e-mail adrese,
 • identificirati poruku kao oglas na neki prihvatljiv način,
 • uključiti fizičku adresu naših poslovnica ili sjedišta,
 • praćenje promotivnih usluga trećih strana putem e-maila u svrhu poštivanja ovih pravila, ukoliko iste budu korištene,
 • ispoštovati brzo zahtjeve za ne-uključivanje/odjavu,
 • dopustiti korisnicima odjavu pomoću linka na dnu svakog e-maila.

Ako se u bilo koje vrijeme želite odjaviti od primanja budućih e-mail-ova, slijedite upute na dnu svakog e-maila, a mi ćemo vas odmah ukloniti iz korespondencija.

Kontaktirajte nas

Ako postoje bilo kakva pitanja u vezi ove izjave o privatnosti možete nam se obratiti koristeći podatke u nastavku.

Bjelovar-info medij, obrt za medijske usluge
Gundulićeva 6
43 000 Bjelovar
Hrvatska
info@bjelovar.info

 

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.