Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr

Vrijedne učiteljice i učenici IV. osnovne škole Bjelovar obilježili mjesec travanj u znaku knjige

Numbi Martin i Patricija Meduskolski knjizevni kviz2021

U knjižnici IV. Osnovne škole već niz godina nastoje djeci približiti knjigu i čitanje na različite načine. Tako svake godine mjesec TRAVANJ, u kojem se obilježavaju Međunarodni dan dječje knjige, Svjetski dan knjige i autorskog prava te Dan hrvatske knjige i Noć knjige, obilježavaju raznim aktivnostima. Osim tradicionalnog Međuškolskog književnog kviza, kviza u kojem se učenici petih razreda međusobno natječu u znanju pročitane lektire, ovoga puta knjige „Čokoladne godine“ Mladena Kopjara, obilježili su manifestacijom Noć knjige s trima aktivnostima, a u mjesecu travnju još dvjema aktivnostima.

Na 10. jubilarnom Međuškolskom književnom kvizu 2021. (online) škola je sa svojom ekipom sudjelovala u sastavu učenika 5. c i 5. d razreda: Martin Roviščanec, Patricia Poljak i Numbi Kasongo koji su se u znanju knjige „Čokoladne godine“ s nekoliko bodova razlike smjestili u zlatnu sredinu, na 5. mjesto od ukupno 13 ekipa, dok je pobjedu odnijela ekipa iz Osnovne škole u Đulovcu.

Numbi Martin i Patricija Meduskolski knjizevni kviz2021
Numbi Kasongo, Martin Roviščanec i Patricia Poljak

Naša fantastična trojka svojski se trudila i kao mlada ekipa puna znanja i bistrine postići će još mnogo toga i veselimo se tome. U sklopu kviza, sudjelovali su i na književnom susretu s autorom knjige, Mladenom Kopjarom, ističu u školi.

Martina Kosar zaslužna za novi čitateljski kutak školske knjižnice

Čitateljski kutak knjižnice IV. osnovne škole Bjelovar dobio je novi izgled 12. travnja 2021., a za njega je zaslužna učenica 6. razreda Martina Kosar. Mlada nadarena umjetnica oslikala je zid motivima koji nju asociraju na knjižnicu, knjige i čitanje. U svemu ju je poticala knjižničarka, čija je želja da što više djece posjećuje knjižnicu i da knjižnica bude što ugodnije mjesto za boravak čitatelja i ljubitelja knjižnice. Cijelo je vrijeme Martinin rad podržavala i učiteljica Likovne kulture Dijana Pertunaj, razrednica Željka Kalabek i ravnatelj Nikola Margetić, a veliku podršku dobila je i od svojih roditelja i svih učenika škole. Svijet dječje mašte uhvaćen na muralu odsada će godinama uveseljavati rad i boravak korisnika školske knjižnice. Svijet dječje mašte viđen Martininim očima – priča iz čitateljskog kutka objavljena je slikom koju možete pogledati OVDJE.

Martina sa svojim radom okomita slika 1
Martina sa svojim radom

– Željeli smo iskoristiti arhitekturu knjižničnog prostora, ali ujedno u čitateljskom kutku napraviti jedan mali umjetnički performans kako bi kutak bio ugodniji za čitanje i djeci veseliji za boravak. Mašti i idejama mlade Martine ponudili smo prostor, i ona je na naše oduševljenje pristala i ostvarila dugogodišnji knjižničarkin san da i slikom približi knjižnicu djeci. Također nas je razveselila podrška ravnatelja u cijelom procesu, kazala je Dejana Bedeković, voditeljica knjižnice.

  Školski literarni natječaj na temu ‘Ljekovitost čitanja’

Povodom Svjetskog dana pripovijedanja, Međunarodnog dana dječje knjige i Svjetskog dana knjiga knjižnica IV. osnovne škole Bjelovar organizirala je i školski literarni natječaj za učenike od 3. do 8. razreda. Učenici su trebali osmisliti priču na temu „Ljekovitost čitanja“ pri čemu su se trebali koristiti pripovjednim tehnikama i/ili modernim didaktičkim igrama, tj. kockama ili kartama pričalicama iz fonda knjižnice. Za osmišljavanje priča imali su rok od mjesec dana, tj. natječaj je trajao od 23. ožujka do 23. travnja 2021. Navedene autorske priče učenici će imati prigode pročitati na svečanoj dodjeli nagrada.

Ljekovitost citanja natjecaj 23042021
Ljekovitost čitanja-natječaj

Stručno povjerenstvo vrednovalo je u pričama pet kriterija: kreativnost i originalnost priče, jasnoću i razgovjetnost teksta, primjerenost teksta uzrastu i strukturu teksta, korištenje pripovjednih tehnika i sveukupni dojam, pri čemu je najveći broj bodova dobio tekst onog učenika-autora koji je ostavio najbolji dojam, podijelio s drugima svoju strast za knjigom te prenio drugima želju za čitanjem. Na natječaj se prijavilo 8 hrabrih autora, stvaralaca priča. Na natječaj učenici su prijavili i pjesmu Knjiga kao lijek (Nela Pokas i Mia Šmid, učenice 4. d razreda) kojima ide posebna pohvala za originalnost, ali ostali kriteriji nisu toliko primjenjivi na pjesmu pa ju povjerenstvo nije moglo jednako vrednovati kao priče. Svaki član povjerenstva vrednovao je priče pojedinačno i anonimno te su se zatim bodovi svih članova povjerenstva zbrajali te smo dobili poredak priča, čime smo osigurali objektivnost i nepristranost ocjenjivanja (samo je organizatorica natječaja, knjižničarka Dejana, znala tko su autori). Uvjerljivu pobjedu s 159 bodova odnijela je priča mlade autorice Dore Sušak, učenice 4. razreda pod nazivom „Ljekovitost čitanja“.

Obilježena 10. Noć knjige

Jubilarna 10. Noć knjige obilježena je u IV. osnovnoj školi Bjelovar tako da je 22. travnja održan online susret (putem platforme ZOOM) čitača 2. a razreda s Dječjim vrtićem “Ciciban”, u suradnji s učiteljicom i knjižničarkama te odgajateljicama, pedagoginjom i ravnateljicom Dječjeg vrtića “Ciciban”.

Stihovi koji lijece 2a i DV Ciciban Zoom sastanak 22042021 1
Stihovi koji liječe-2a i DV Ciciban-Zoom sastanak

Obilježili smo Svjetski dan knjige „Stihovima koji liječe“ tako da su učenici čitali poučne pjesme o zdravoj hrani i zdravom životu svojim prijateljima iz vrtića, a oni našim učenicima. Nakon recitacija učenika i djece iz vrtića, uslijedilo je kratko razgibavanje prema zamislima i uputama kineziologa Matije Jasenka i Mihovila Matekovića. Knjiga je bila sredstvo vježbanja kojim smo ojačali mišiće ruku, nogu i leđa te osvijestili kako knjiga može biti lijek protiv bolesti, istaknula je Suzana Atlija, učiteljica 2. a razreda.

Održana online edukativno – kreativna radionica

 1. travnja 2021. održana je online edukativno-kreativna radionica u 8. d razredu u suradnji s knjižničarkom Zorkom Renić iz Medicinske škole Bjelovar. Tijekom radionice naziva „U zagrljaju čitanja“ učenici su bili upoznati s pojmom biblioterapija i njezinim obilježjima, a imali su i priliku izraziti svoje mišljenje na interaktivnoj ploči u alatu Nearpod. Na kraju susreta održana je kratka nagradna igra, a nagradu je dobila učenica Jana Mihoković, koja je prva prepoznala kojim je citatom započela knjiga „Dnevnik Anne Frank“.

Poruka učiteljica IV. Osnovne škole Bjelovar

Unatoč mjerama i izazovnoj situaciji u kojoj se svi nalazimo, poboljšani uvjeti rada i novi sadržaji samo su neki od rezultata investicija u knjižnicu i njezin rad, a na zadovoljstvo svih zaposlenika, korisnika i posjetitelja. Učenici su time više zainteresirani, uče nešto novo i osvješćuju važnost pisane riječi, knjiga i čitanja. Valja reći i da naša knjižničarka i knjižnica učestalo dobiva pohvale stručne zajednice za uspješno realizirane programe dokazujući tako da se upornost, marljivost i rad itekako isplate, poručuju učiteljice IV. Osnovne škole Bjelovar.

Tekst: Dejana Bedeković, Magdalena Njemeček, Suzana Atlija

Lektorirala: Željka Kalabek, Slobodanka Martan

Fotografije: Dejana Bedeković


Pročitajte još

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Uvjeti korištenja

Uvjeti korištenja

Portal www.bjelovar.info, obrt za medijske usluge, Gundulićeva 6, 43 000 Bjelovar, OIB: 06014229707 u nastavku donosi Uvjete korištenja koji se primjenjuju na sve sadržaje i usluge  portala www.bjelovar.info. Korištenjem bilo kojeg dijela ovog portala, smatra se da su korisnici upoznati s Uvjetima korištenja te prihvaćaju koristiti sadržaj isključivo na vlastitu odgovornost kao i za osobnu upotrebu. Vlasnik izdavač portala www.bjelovar.info zadržava pravo izmjene Uvjeta korištenja bez prethodne najave ili objave.

Autorska prava

Bjelovar.info zadržava autorska prava na sve sadržaje objavljene na portalu, u bilo kojem formatu (tekst, slika, video, zvuk, grafika i slično ). Bez pismene dozvole vlasnika tvrtke izdavača, strogo je zabranjeno kopirati, umnožavati ili na bilo koji način koristiti sadržaj portala.

Pravo na prenošenje

Mediji koji žele prenijeti vijesti objavljenu na portalu bjelovar.info, slobodni su to napraviti uz prethodnu najavu, uz obavezno navođenje linka na originalni izvor teksta, te smiju prenositi maksimalno dvije trećine teksta, dok ostatak mora biti povezan na originalni izvor na portalu.

Poveznice na ostale stranice

Zbog prirode sadržaja, portal bjelovar.info ponekad će prenositi i objavljivati poveznice na vanjske stranice. Obzirom na prenošenje, ne smatramo se odgovornima za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem vanjskih poveznica, niti se smatramo odgovornim za sadržaj koji se nalazi na tim poveznicama.

Zaštita privatnosti

Portal bjelovar.info poštuje privatnost podataka svih svojih korisnika i posjetitelja. Podaci dobiveni registracijom korisnika prikupljaju se samo i isključivo radi poboljšanja usluge (newsletter i sl.) te se ni na koji drugi način neće koristiti. Podaci se neće dijeliti s trećim osobama, prodavati, davati na uvid ili sl. Jedina situacija u kojoj će podaci biti dati na raspolaganje trećoj su one regulirane zakonom, odnosno u slučaju da bilo koja od institucija RH vlasti zatraži uvid u podatke, a radi provedbe zakona o zaštiti ugleda, privatnog i poslovnog vlasništva, te osoba.

Prava i obveze korisnika

Korisnicima, čitateljima i posjetiteljima bjelovar.info  portala strogo je zabranjeno:

 • Objavljivanje sadržaja koje krše postojeće hrvatske i međunarodne zakone. Sadržaja koji na bilo koji način šteti drugim osobama, tvrtkama, ugledu i percepciji
 • Objavljivanje sadržaja koji je rasistički, šovinistički, štetan, uvredljiv, vulgaran i prijeteći
 • Objavljivanje lažnih informacija koje mogu naštetiti drugim korisnicima
 • Prikupljanje, čuvanje i objavljivanje podataka drugih korisnika portala
 • Lažno predstavljanje
 • Preuzimanje, korištenje i objavljivanje sadržaja zaštićenim autorskim pravima
 • Svjesno širenje malicioznih datoteka koje mogu naštetiti portalu ili njegovim korisnicima

Registracija korisnika

Korisnici su obvezni registrirati se kako bi mogli ostavljati komentare ispod članaka na portalu. Slijedom Uvjeta korištenja, podaci dobiveni registracijom se čuvaju i neće se dostavljati trećim osobama.

Pravila komentiranja

Svaki ostavljen komentar na portalu bjelovar.info nije autorsko pravo tvrtke vlasnika izdavača te ista kao takva nije odgovorna zbog eventualnih posljedica koje komentari mogu izazvati. Komentari su samo i isključivo stav osobe koja ih piše, nikako stav tvrtke izdavača portala na kojemu su komentari ostavljeni. Zadržavamo pravo brisanja svih komentara koji na bilo koji način krše domaće i/ili međunarodne zakone, dovode u pitanje ugled pojedinaca i tvrtki, lažno informiraju, vrijeđaju bilo koju osobu, po rasnoj, nacionalnoj, spolnoj, dobnoj ili statusnoj osnovi.
Brisanje komentara neće biti prethodno najavljeno niti naknadno pravdano.

Izjava o privatnosti

Ova pravila o privatnosti sastavljena su kako bi služila onima koji su zabrinuti kako se njihovi osobni podaci koriste na Internetu. Osobni podaci, kako su definirani temeljem Zakona o zaštiti osobnih podataka, su podaci koji se mogu koristiti samostalno ili s drugim podacima za identifikaciju, kontakt ili pronalaženje osobe, ili kako bi se identificiralo pojedinca. Molimo vas da pažljivo pročitate naša pravila o privatnosti kako biste jasno razumjeli kako ćemo prikupljati, koristiti, štititi ili na drugi način obrađivati vaše osobne podatke na našoj web stranici.

Koje osobne podatke skupljamo od posjetitelja našeg bloga, web stranice ili aplikacije?

Kada naručujete ili se registrirate na našoj stranici, prema potrebi, bit ćete zatraženi unijeti ime, e-mail adresu, poštansku adresu, telefonski broj, OIB ili druge podatke kako bismo vam olakšali korištenje usluga.

Kada prikupljamo podatke?

Prikupljamo podatke prilikom registracije, narudžbe, prijave na newsletter, ispunjavanja obrasca ili unosa podataka na našim stranicama.

Kako koristimo vaše podatke?

Vaše podatke koje prikupljamo prilikom registracije, narudžbe reklame, prijave na newsletter, ispune anketa, komentare, pregleda stranica koristimo u slijedeće svrhe:

 • za personalizaciju korisničkog iskustva, te kako bi omogućili dostaviti sadržaj i ponude za koje ste zainteresirani,
 • za unaprjeđenje naših stranica kako bi vam bolje služile,
 • kako biste nam omogućili da vam pružimo bolju uslugu prilikom odgovora na pitanja korisničkoj podršci
 • za administraciju natjecanja, promocija, anketa ili drugih značajki stranice,
 • za bržu obradu transakcija,
 • za slanje elektroničke pošte u vezi vaše narudžbe ili drugih proizvoda i usluga.

Kako štitimo podatke o posjetiteljima?

Naše web stranice su redovno nadzirane kako bi izbjegli sigurnosne propuste i poznate ranjivosti sustava kako bi vas posjet bio što sigurniji.

Redovno koristimo malware scanning i sukladni smo s PCI-DSS standardom.

Vaši osobni podaci čuvaju se iza osigurane mreže te su isključivo dostupni samo ograničenom broju osoba koje imaju posebna prava pristupa takvim sustavima, te su dužni čuvati informacije tajnima. Osim toga, sve osjetljive/kreditne informacije koje nam dostavljate su šifrirane pomoću Transport Layer Security (TLS) tehnologije.

Provodimo niz sigurnosnih mjera kada korisnik podnese nalog, podnosi ili pristupa svojim podacima radi održavanja sigurnosti vaših osobnih podataka. Sve transakcije obrađuju se kroz izdvojeni sigurni servis i nisu pohranjene ili obrađene na našim serverima.

Koristimo li “kolačiće”?

Da. Kolačići su male datoteke koje stranica ili njegov davatelj usluga prenosi na tvrdi disk vašeg računala putem web preglednika (ukoliko mu dopustite), a koji omogućuje sustavu stranice ili pružatelju usluga prepoznavanje vašeg ​​preglednika, te zadrže i zapamte određene informacije. Na primjer, mi koristimo kolačiće kako bi nam pomogli spremiti i obraditi proizvode u vašoj košarici. Oni se, također, koriste kako bi nam pomogli u razumijevanju vaših postavki temeljenih na prethodnoj ili trenutnoj aktivnosti na stranici, što nam omogućava pružanje vama boljih usluga. Kolačiće, također, koristimo za pomoć pri prikupljanju sveobuhvatnih podataka o prometu na stranici i interakciji, a sve kako bismo mogli ponuditi bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti.

Mi koristimo kolačiće za:

 • pomoć pri pohrani i obradi proizvoda u košarici,
 • razumijevanje i spremanje korisnikovih postavki u svrhu budućih posjeta,
 • prikupljanje sveobuhvatnih podataka o prometu i interakcijama na stranici kako bi ponudili bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti. Također možemo koristiti usluge pouzdane treće strane koji prate te podatke u naše potrebe.

Možete odabrati da vas vaše računalo upozori svaki put kada je kolačić poslan ili možete izabrati da isključite sve kolačiće. Možete to učiniti kroz postavke web preglednika (poput Internet Explorera). Svaki preglednik je malo drugačiji, pa pogledajte u izborniku “Pomoć” vašeg preglednika kako bi naučili ispravan način izmjene vaših kolačića.

Ako korisnik onemogući kolačiće u svom pregledniku:

 • ako onemogućite kolačiće, neke značajke bit će onemogućene. To će isključiti neke od značajki koje čine vaše korisničko iskustvo na našim stranica učinkovitije i neke od naših usluga neće raditi ispravno.

Objava prema trećim stranama

Ne prodajemo, trgujemo ili na drugi način prenosimo vanjskim stranama vaše osobne podatke.

Poveznice trećih strana

Povremeno, prema vlastitom nahođenju, možemo uključiti ili ponuditi proizvod ili uslugu treće strane na našim stranicama. Stranice trećih strana imaju odvojena i nezavisne pravila o privatnosti. Stoga nemamo odgovornost za sadržaj i aktivnosti na tim stranicama. Ipak, želimo zaštititi integritet naše stranice i dobrodošle su bilo kakve povratne informacije o tim stranicama.

Google

Zajedno s dobavljačima (trećom stranom), kao što je Google koristimo kolačiće te strane (kao što su Google Analytics kolačići) kako bi se sastaviti podatke o korisnikovoj interakciji s funkcijama usluga na našim web stranicama.

Pristajemo na sljedeće:

 • korisnici mogu posjetiti našu stranicu anonimno,
 • nakon što smo izradili pravila o privatnosti, dodat ćemo link na njih na našoj početnoj stranici ili na prvoj značajnoj stranici nakon ulaska na naše web stranice,
 • naš link na Izjavu o privatnosti uključuje riječ “privatnost” i može se lako naći na gore navedenoj stranici.

Korisnici će biti obaviješteni o svim promjenama politike privatnosti na našoj stranici u Izjavi o privatnosti. Korisnici mogu promijeniti svoje osobne podatke putem:

 • e-maila,
 • prijavom na vlastiti račun,
 • razgovora s nama ili slanjem upita.

Kako naša stranica obrađuje signale koji se ne smiju pratiti?

Poštujemo signale koji se ne smiju pratiti i ne pratimo, postavljamo kolačiće ili koristimo za oglašavanje kada je postavljen „Ne Prati“ (DNT) mehanizam preglednika.

Je li naše stranice dopuštaju praćenje ponašanja treće strane?

Važno je napomenuti da dopuštamo praćenje ponašanja treće strane.

Zaštita od SPAM-a

Zakon o zaštiti osobnih podataka i Zakon o elektroničkim komunikacijama su zakoni koji određuju pravila za komercijalnu e-poštu, uspostavljaju zahtjeve za komercijalne poruke, daje primatelju pravo da zaustavi primanje takvih e-mailova, i navode teške kazne za prekršaje. Mi prikupljamo vašu e-mail adresu radi:

 • slanja informacija, odgovora na upite, i/ ili bilo kakve zahtjeve ili pitanja,
 • procesa narudžbe i slanje informacija i ažuriranja koje se odnose na narudžbu,
 • možda ćemo vam slati dodatne informacije vezane uz vaš proizvod i /ili usluge,
 • promocije putem e-mail liste ili za buduće slanje e-maila našim korisnicima nakon sto je izvršena prvotna transakcija.

U skladu sa zakonskim propisima pristajemo na sljedeće:

 • nećemo koristiti lažne ili obmanjujuće teme ili e-mail adrese,
 • identificirati poruku kao oglas na neki prihvatljiv način,
 • uključiti fizičku adresu naših poslovnica ili sjedišta,
 • praćenje promotivnih usluga trećih strana putem e-maila u svrhu poštivanja ovih pravila, ukoliko iste budu korištene,
 • ispoštovati brzo zahtjeve za ne-uključivanje/odjavu,
 • dopustiti korisnicima odjavu pomoću linka na dnu svakog e-maila.

Ako se u bilo koje vrijeme želite odjaviti od primanja budućih e-mail-ova, slijedite upute na dnu svakog e-maila, a mi ćemo vas odmah ukloniti iz korespondencija.

Kontaktirajte nas

Ako postoje bilo kakva pitanja u vezi ove izjave o privatnosti možete nam se obratiti koristeći podatke u nastavku.

Bjelovar-info medij, obrt za medijske usluge
Gundulićeva 6
43000 Bjelovar
Hrvatska
info@bjelovar.info

 

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.