Crosst.hr

50 godina od povijesne pobjede bjelovarskih rukometaša na Kupu europskih prvaka u Dortmundu

2022 02 15 rukomet 433

Prije 50 godina bjelovarski rukometaši ispisali su povijest bjelovarskog, ali i europskog sporta. Naime, 19. veljače 1972. godine, tadašnji ORK Partizan osvojio je Kup europskih prvaka u Dortmundu. Snage su odmjerili s njemačkim Gummersbachom, a rezultat 19:14 ostao je upisan zlatnim slovima. O povijesnom rezultatu priča se i dan danas, ne samo u krugu bjelovarskih rukometnih legendi i njihovih najbližih, već i u okviru puno mlađih generacija, od kojih se neke također aktivno bave rukometom. 

Susret nekadašnjih prvaka održao se u utorak 15. veljače tradicionalno, kao i svake godine na Starom rukometnom igralištu, poznatijem kao Partizanovo igralište u centru Bjelovaru. Nažalost, po prvi puta obilježavanju nije nazočio legendarni rukometni trener Željko Seleš koji nas je napustio prošle godine

Počast velikoj igri, zajedništvu i fenomenalnim sportskim uspjesima odao je i bjelovarski gradonačelnik. 

2022 02 15 rukomet 449
Bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak sa gospođom Brankom Đuranec, suprugom pokojnog Ivana Đuraneca, bjelovarskog rukometaša ORK Partizana

– Ni danas nam još u potpunosti nije jasno što se to dogodilo prije 50 godina i koliko je veliko značenje da jedna skupina vrijednih, entuzijastičnih ljudi iz malog grada ostvari tako velik, nezamisliv, povijesni pothvat. Naši rukometaši za vječnost su ispisali ime svog Bjelovara kao grada pobjednika. U cijeloj Hrvatskoj imamo svega nekoliko gradova koji se mogu pohvaliti europskim prvacima, a još manje je onih koji se i danas nazivaju gradom rukometa. Bjelovarski rukometaši su zaista napravili nezapamćeni junački podvig, slobodno mogu reći jedno ogromno čudo i to upravo na našem poznatom gradskom rukometnom igralištu. Razmišljali smo organizirati svečano primanje u Domu kulture, ali to ne bi bilo to. Rukometno igralište je mjesto na kojem uvijek i iznova moramo odati priznanje našim veličanstvenim igračima. Bjelovar i Bjelovarčani će njihove sportske uspjehe pamtiti zauvijek, posebno iz razloga što je tadašnja ekipa igrala u nemogućim uvjetima i praktički pod vedrim nebom, istaknuo je Dario Hrebak.  

Ispred Bjelovarsko – bilogorske županije rukometnim veteranima i sadašnjim igračima RK Bjelovar obratio se bjelovarsko – bilogorski župan. 

2022 02 15 rukomet 121
Marko Marušić, bjelovarsko-bilogorski župan na obilježavanju 50. obljetnice povijesne pobjede bjelovarskih rukometaša

– Svi rukometaši su za nas velike legende, a tako će biti i dalje. Nažalost, neki više nisu s nama, no vječno ćemo ih pamtiti. Danas obilježavamo 50 godina povijesti, 50 godina jednog velikog rezultata i uspjeha. Riječ je o vrhunskom rezultatu bjelovarskog, hrvatskog, ali i europskog sporta. U to vrijeme nisu bile važne materijalne stvari, već zajedništvo, borba i želja za uspjehom. Nadam se da ćemo se i ubuduće veseliti uspjesima naših domaćih sportaša, a vi stariji ćete mlađim generacijama biti najbolji primjer. Dokazali ste da se marljivim radom i trudom mogu ostvariti nezamislivi rezultati, poručio je župan Marko Marušić. 

Minutom šutnje okupljeni su na Partizanovom igralištu odali počast svim velikim bjelovarskim igračima koji nažalost više nisu s nama.  

2022 02 15 rukomet 142
Nedjeljko Prodanić – Nešo, bivši igrač RK Partizan, Bjelovar

– Tog dana, na utakmici je prodano je 13 tisuća i 142 ulaznice. Boži Sušecu je to bila prva finalna internacionalna rukometna utakmica koju je pratio i sjeća se da je tada u dvorani bilo više od 15 tisuća gledatelja. Kada vratim film unatrag, mogu reći da je to bio neopisiv osjećaj i veliki ponos. Volio bih da se nešto slično dogodi i u narednim godinama, rekao je u ime svih igrača Nedjeljko Prodanić – Nešo. 

Nakon prigodnog obilježavanja na igralištu, proslava se nastavila u Dvorani europskih prvaka gdje je odigrana rukometna utakmica između RK Bjelovara i RK Spačve. 

2022 02 15 rukomet 132
Tomislav Grahovac, predsjednik Hrvatskoga rukometnoga saveza

– Velika je stvar da nakon 50 godina nekadašnji rukometaši i dalje izgledaju jako dobro. Oni su itekako zaslužni za veliki broj rukometaša i rukometašica kojima su uzor. I sami znaju koliko su ih nezahvalni uvjeti natjerali da se dokažu u svijetu sporta, u čemu su i uspjeli. Poanta je da se u raznim nepovoljnim uvjetima može postići jako puno. Na tome svemu smo vam i dan danas zahvalni. U ime Hrvatskog rukometnog saveza vam se zahvaljujem od srca i želim da se još najmanje 20 puta okupimo i obilježimo vaš povijesni rezultat, poručio je Tomislav Grahovac, predsjednik Hrvatskoga rukometnoga saveza. 

Ovaj veliki događaj nije propustio ni naš poznati Bjelovarčanin Hrvoje Horvat, koji danas obnaša funkciju izbornika hrvatske rukometne reprezentacije. S obzirom da mu je otac bio jedan od ključnih igrača RK Partizan te član rukometne reprezentacije Jugoslavije, “mali” Cveba odrastao je uz rukomet. 

2022 02 15 rukomet 154
Hrvoje Horvat, izbornik hrvatske rukometne reprezentacije

– Zbog ovakvih stvari sam danas “mali” Cveba”. U rukometnu dvoranu i dalje ulazim zbog oca i svih rezultata koj je ostvario sa svojom fenomenalnom rukometnom ekipom. Lijepo je obilježavati njihov uspjeh, a Bjelovar je oduvijek slovio kao grad rukometa, što će siguran sam i ostati. Moji prijatelji iz Bjelovara prolazili su kroz taj sport svakodnevno, najviše u dvoranama u kojima smo trenirali i igrali. S tim smo jednostavno odrasli. Lijepo je da rukomet u Bjelovaru još uvijek živi i razvija se. U odnosu na prijašnji, rukomet se danas igra na drugačiji način, jer kako sve u životu napreduje, tako se mijenja i sport, odnosno način igre. Bjelovar je ostavio veliki pečat na rukometu i na taj način ga treba promatrati i dan danas. Sjećam se nekih zanimljivih trenutaka koje mi je otac prepričavao, zbog čega je rukomet postao sastavni dio mog života, kazao je Hrvoje Horvat, izbornik hrvatske rukometne reprezentacije. 

Bivši bjelovarski rukometaš Jakšeković podsjetio je kako se ove godine obilježava i 60 godina otkako je po prvi puta odigrano finale Kupa šampiona u Parizu protiv njemačkog “Frisch-aufa” iz Goeppingena. 

2022 02 15 rukomet 347
Marijan Jakšeković, bivši bjelovarski rukometaš

– Ja sam tada imao 20 godina, a Hrvoje Horvat – Cveba tek 16. Mi smo u to vrijeme igrali na zemlji i betonu, dvorana baš i nismo imali. Uvjeti su bili potpuno drugačiji nego danas, primjerice znali smo trenirati tri na tri. Na taj način smo došli do finala Kupa šampiona 1962. godine, a 1972. smo uspjeli postati europski prvaci, dakle bez dvorane, bez novaca i ostalih bitnih stvari. Svi smo imali različitu osobnost, no naš trener Željko Seleš je bio najvažnija karika, to uvijek ponavljam. Bio je trener pedagog i sa svima je znao razgovarati na ispravan način. Stvarao je lijepu, ugodnu, sportsku atmosferu. Pomogao nam je koliko je god bilo potrebno. Mi tada nismo imali novca, a da ga je bilo, nikada ne bismo ostali zajedno čak dugih 15 godina. Siguran sam da bi svatko od nas otišao svojim putem. Sve te uspomene su lijepe i vječne, prisjeća se 80-godišnji Marijan Jakšeković. 

2022 02 15 rukomet 396Nakon završetka utakmice, rukometnim legendama su u povodu obilježavanja 50. obljetnice uručene prigodne zahvalnice, a među brojnima koji su našim velikanima uputili čestitke bili su Božo Sušec i Gordan Jandroković.

 

 

Pročitajte još

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Uvjeti korištenja

Uvjeti korištenja

Portal www.bjelovar.info, obrt za medijske usluge, Gundulićeva 6, 43 000 Bjelovar, OIB: 06014229707 u nastavku donosi Uvjete korištenja koji se primjenjuju na sve sadržaje i usluge  portala www.bjelovar.info. Korištenjem bilo kojeg dijela ovog portala, smatra se da su korisnici upoznati s Uvjetima korištenja te prihvaćaju koristiti sadržaj isključivo na vlastitu odgovornost kao i za osobnu upotrebu. Vlasnik izdavač portala www.bjelovar.info zadržava pravo izmjene Uvjeta korištenja bez prethodne najave ili objave.

Autorska prava

Bjelovar.info zadržava autorska prava na sve sadržaje objavljene na portalu, u bilo kojem formatu (tekst, slika, video, zvuk, grafika i slično ). Bez pismene dozvole vlasnika tvrtke izdavača, strogo je zabranjeno kopirati, umnožavati ili na bilo koji način koristiti sadržaj portala.

Pravo na prenošenje

Mediji koji žele prenijeti vijesti objavljenu na portalu bjelovar.info, slobodni su to napraviti uz prethodnu najavu, uz obavezno navođenje linka na originalni izvor teksta, te smiju prenositi maksimalno dvije trećine teksta, dok ostatak mora biti povezan na originalni izvor na portalu.

Poveznice na ostale stranice

Zbog prirode sadržaja, portal bjelovar.info ponekad će prenositi i objavljivati poveznice na vanjske stranice. Obzirom na prenošenje, ne smatramo se odgovornima za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem vanjskih poveznica, niti se smatramo odgovornim za sadržaj koji se nalazi na tim poveznicama.

Zaštita privatnosti

Portal bjelovar.info poštuje privatnost podataka svih svojih korisnika i posjetitelja. Podaci dobiveni registracijom korisnika prikupljaju se samo i isključivo radi poboljšanja usluge (newsletter i sl.) te se ni na koji drugi način neće koristiti. Podaci se neće dijeliti s trećim osobama, prodavati, davati na uvid ili sl. Jedina situacija u kojoj će podaci biti dati na raspolaganje trećoj su one regulirane zakonom, odnosno u slučaju da bilo koja od institucija RH vlasti zatraži uvid u podatke, a radi provedbe zakona o zaštiti ugleda, privatnog i poslovnog vlasništva, te osoba.

Prava i obveze korisnika

Korisnicima, čitateljima i posjetiteljima bjelovar.info  portala strogo je zabranjeno:

 • Objavljivanje sadržaja koje krše postojeće hrvatske i međunarodne zakone. Sadržaja koji na bilo koji način šteti drugim osobama, tvrtkama, ugledu i percepciji
 • Objavljivanje sadržaja koji je rasistički, šovinistički, štetan, uvredljiv, vulgaran i prijeteći
 • Objavljivanje lažnih informacija koje mogu naštetiti drugim korisnicima
 • Prikupljanje, čuvanje i objavljivanje podataka drugih korisnika portala
 • Lažno predstavljanje
 • Preuzimanje, korištenje i objavljivanje sadržaja zaštićenim autorskim pravima
 • Svjesno širenje malicioznih datoteka koje mogu naštetiti portalu ili njegovim korisnicima

Registracija korisnika

Korisnici su obvezni registrirati se kako bi mogli ostavljati komentare ispod članaka na portalu. Slijedom Uvjeta korištenja, podaci dobiveni registracijom se čuvaju i neće se dostavljati trećim osobama.

Pravila komentiranja

Svaki ostavljen komentar na portalu bjelovar.info nije autorsko pravo tvrtke vlasnika izdavača te ista kao takva nije odgovorna zbog eventualnih posljedica koje komentari mogu izazvati. Komentari su samo i isključivo stav osobe koja ih piše, nikako stav tvrtke izdavača portala na kojemu su komentari ostavljeni. Zadržavamo pravo brisanja svih komentara koji na bilo koji način krše domaće i/ili međunarodne zakone, dovode u pitanje ugled pojedinaca i tvrtki, lažno informiraju, vrijeđaju bilo koju osobu, po rasnoj, nacionalnoj, spolnoj, dobnoj ili statusnoj osnovi.
Brisanje komentara neće biti prethodno najavljeno niti naknadno pravdano.

Izjava o privatnosti

Ova pravila o privatnosti sastavljena su kako bi služila onima koji su zabrinuti kako se njihovi osobni podaci koriste na Internetu. Osobni podaci, kako su definirani temeljem Zakona o zaštiti osobnih podataka, su podaci koji se mogu koristiti samostalno ili s drugim podacima za identifikaciju, kontakt ili pronalaženje osobe, ili kako bi se identificiralo pojedinca. Molimo vas da pažljivo pročitate naša pravila o privatnosti kako biste jasno razumjeli kako ćemo prikupljati, koristiti, štititi ili na drugi način obrađivati vaše osobne podatke na našoj web stranici.

Koje osobne podatke skupljamo od posjetitelja našeg bloga, web stranice ili aplikacije?

Kada naručujete ili se registrirate na našoj stranici, prema potrebi, bit ćete zatraženi unijeti ime, e-mail adresu, poštansku adresu, telefonski broj, OIB ili druge podatke kako bismo vam olakšali korištenje usluga.

Kada prikupljamo podatke?

Prikupljamo podatke prilikom registracije, narudžbe, prijave na newsletter, ispunjavanja obrasca ili unosa podataka na našim stranicama.

Kako koristimo vaše podatke?

Vaše podatke koje prikupljamo prilikom registracije, narudžbe reklame, prijave na newsletter, ispune anketa, komentare, pregleda stranica koristimo u slijedeće svrhe:

 • za personalizaciju korisničkog iskustva, te kako bi omogućili dostaviti sadržaj i ponude za koje ste zainteresirani,
 • za unaprjeđenje naših stranica kako bi vam bolje služile,
 • kako biste nam omogućili da vam pružimo bolju uslugu prilikom odgovora na pitanja korisničkoj podršci
 • za administraciju natjecanja, promocija, anketa ili drugih značajki stranice,
 • za bržu obradu transakcija,
 • za slanje elektroničke pošte u vezi vaše narudžbe ili drugih proizvoda i usluga.

Kako štitimo podatke o posjetiteljima?

Naše web stranice su redovno nadzirane kako bi izbjegli sigurnosne propuste i poznate ranjivosti sustava kako bi vas posjet bio što sigurniji.

Redovno koristimo malware scanning i sukladni smo s PCI-DSS standardom.

Vaši osobni podaci čuvaju se iza osigurane mreže te su isključivo dostupni samo ograničenom broju osoba koje imaju posebna prava pristupa takvim sustavima, te su dužni čuvati informacije tajnima. Osim toga, sve osjetljive/kreditne informacije koje nam dostavljate su šifrirane pomoću Transport Layer Security (TLS) tehnologije.

Provodimo niz sigurnosnih mjera kada korisnik podnese nalog, podnosi ili pristupa svojim podacima radi održavanja sigurnosti vaših osobnih podataka. Sve transakcije obrađuju se kroz izdvojeni sigurni servis i nisu pohranjene ili obrađene na našim serverima.

Koristimo li “kolačiće”?

Da. Kolačići su male datoteke koje stranica ili njegov davatelj usluga prenosi na tvrdi disk vašeg računala putem web preglednika (ukoliko mu dopustite), a koji omogućuje sustavu stranice ili pružatelju usluga prepoznavanje vašeg ​​preglednika, te zadrže i zapamte određene informacije. Na primjer, mi koristimo kolačiće kako bi nam pomogli spremiti i obraditi proizvode u vašoj košarici. Oni se, također, koriste kako bi nam pomogli u razumijevanju vaših postavki temeljenih na prethodnoj ili trenutnoj aktivnosti na stranici, što nam omogućava pružanje vama boljih usluga. Kolačiće, također, koristimo za pomoć pri prikupljanju sveobuhvatnih podataka o prometu na stranici i interakciji, a sve kako bismo mogli ponuditi bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti.

Mi koristimo kolačiće za:

 • pomoć pri pohrani i obradi proizvoda u košarici,
 • razumijevanje i spremanje korisnikovih postavki u svrhu budućih posjeta,
 • prikupljanje sveobuhvatnih podataka o prometu i interakcijama na stranici kako bi ponudili bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti. Također možemo koristiti usluge pouzdane treće strane koji prate te podatke u naše potrebe.

Možete odabrati da vas vaše računalo upozori svaki put kada je kolačić poslan ili možete izabrati da isključite sve kolačiće. Možete to učiniti kroz postavke web preglednika (poput Internet Explorera). Svaki preglednik je malo drugačiji, pa pogledajte u izborniku “Pomoć” vašeg preglednika kako bi naučili ispravan način izmjene vaših kolačića.

Ako korisnik onemogući kolačiće u svom pregledniku:

 • ako onemogućite kolačiće, neke značajke bit će onemogućene. To će isključiti neke od značajki koje čine vaše korisničko iskustvo na našim stranica učinkovitije i neke od naših usluga neće raditi ispravno.

Objava prema trećim stranama

Ne prodajemo, trgujemo ili na drugi način prenosimo vanjskim stranama vaše osobne podatke.

Poveznice trećih strana

Povremeno, prema vlastitom nahođenju, možemo uključiti ili ponuditi proizvod ili uslugu treće strane na našim stranicama. Stranice trećih strana imaju odvojena i nezavisne pravila o privatnosti. Stoga nemamo odgovornost za sadržaj i aktivnosti na tim stranicama. Ipak, želimo zaštititi integritet naše stranice i dobrodošle su bilo kakve povratne informacije o tim stranicama.

Google

Zajedno s dobavljačima (trećom stranom), kao što je Google koristimo kolačiće te strane (kao što su Google Analytics kolačići) kako bi se sastaviti podatke o korisnikovoj interakciji s funkcijama usluga na našim web stranicama.

Pristajemo na sljedeće:

 • korisnici mogu posjetiti našu stranicu anonimno,
 • nakon što smo izradili pravila o privatnosti, dodat ćemo link na njih na našoj početnoj stranici ili na prvoj značajnoj stranici nakon ulaska na naše web stranice,
 • naš link na Izjavu o privatnosti uključuje riječ “privatnost” i može se lako naći na gore navedenoj stranici.

Korisnici će biti obaviješteni o svim promjenama politike privatnosti na našoj stranici u Izjavi o privatnosti. Korisnici mogu promijeniti svoje osobne podatke putem:

 • e-maila,
 • prijavom na vlastiti račun,
 • razgovora s nama ili slanjem upita.

Kako naša stranica obrađuje signale koji se ne smiju pratiti?

Poštujemo signale koji se ne smiju pratiti i ne pratimo, postavljamo kolačiće ili koristimo za oglašavanje kada je postavljen „Ne Prati“ (DNT) mehanizam preglednika.

Je li naše stranice dopuštaju praćenje ponašanja treće strane?

Važno je napomenuti da dopuštamo praćenje ponašanja treće strane.

Zaštita od SPAM-a

Zakon o zaštiti osobnih podataka i Zakon o elektroničkim komunikacijama su zakoni koji određuju pravila za komercijalnu e-poštu, uspostavljaju zahtjeve za komercijalne poruke, daje primatelju pravo da zaustavi primanje takvih e-mailova, i navode teške kazne za prekršaje. Mi prikupljamo vašu e-mail adresu radi:

 • slanja informacija, odgovora na upite, i/ ili bilo kakve zahtjeve ili pitanja,
 • procesa narudžbe i slanje informacija i ažuriranja koje se odnose na narudžbu,
 • možda ćemo vam slati dodatne informacije vezane uz vaš proizvod i /ili usluge,
 • promocije putem e-mail liste ili za buduće slanje e-maila našim korisnicima nakon sto je izvršena prvotna transakcija.

U skladu sa zakonskim propisima pristajemo na sljedeće:

 • nećemo koristiti lažne ili obmanjujuće teme ili e-mail adrese,
 • identificirati poruku kao oglas na neki prihvatljiv način,
 • uključiti fizičku adresu naših poslovnica ili sjedišta,
 • praćenje promotivnih usluga trećih strana putem e-maila u svrhu poštivanja ovih pravila, ukoliko iste budu korištene,
 • ispoštovati brzo zahtjeve za ne-uključivanje/odjavu,
 • dopustiti korisnicima odjavu pomoću linka na dnu svakog e-maila.

Ako se u bilo koje vrijeme želite odjaviti od primanja budućih e-mail-ova, slijedite upute na dnu svakog e-maila, a mi ćemo vas odmah ukloniti iz korespondencija.

Kontaktirajte nas

Ako postoje bilo kakva pitanja u vezi ove izjave o privatnosti možete nam se obratiti koristeći podatke u nastavku.

Bjelovar-info medij, obrt za medijske usluge
Gundulićeva 6
43000 Bjelovar
Hrvatska
info@bjelovar.info

 

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Korištenje fotografija i ostalih sadržaja s web stranice www.bjelovar.info i službenih profila na društvenim mrežama Bjelovar.info nije dopušteno bez odobrenja redakcije portala. Svako neovlašteno korištenje kršenje je autorskih i srodnih prava i i podložno je kaznenoj odgovornosti od strane autora sadržaja.