Crosst.hr

2d razred Srednje škole iz Čazme najbolji u pisanju testa Znajući prošlost u sigurniju budućnos

2016 11 vukovar 75

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs primio je učenike koji su postigli najbolji rezultat u testu znanja -Znajući prošlost u sigurniju budućnost

Već 12. godinu zaredom, učenici drugog razreda srednjih škola na području Bjelovarsko-bilogorske županije pišu test „Znajući prošlost u sigurniju budućnost“.

Projekt svake godine obuhvaća oko 1500 djece, a oni najbolji njih tristotinjak, putuju u Vukovar u prilici Dana sjećanja na vukovarsku tragediju 18. studenog.

Najbolji u pisanju testa u 2016. bili su učenici 2d razreda Srednje škole u Čazmi. Oni su 100% riješili test znanja „Znajući prošlost u sigurniju budućnost“ te osvojili studijsko putovanje u Vukovar, 18. studenog.

Prije odlaska u Vukovar, u srijedu 16. studenog, u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, župan Damir Bajs sa suradnicima i predstavnicima UHDDR BBŽ upriličio je prijem za najbolji čazmanski razred . Učenici su zajedno sa profesorima i ravnateljem Srednje škole u Čazmi prisustvovali ovom tradicionalnom prijemu kod župana Damira Bajsa.
Tim je povodom župan čestitao učenicima na 100% riješenom testu znanja o nastanku neovisne i suverene države Hrvatske i Domovinskom ratu.
– Drago mi je da ste odlično riješili test znanja i stoga ste zaslužili studijsko putovanje u Vukovar 18. studenog. Također, moram istaknuti da je ovaj test znanja izuzetno važan jer kada govorimo o Domovinskom ratu on nije dovoljno zastupljen u školskom programu. Vi ne učite sve ono što bi trebali znati i što se dešavalo u presudnim trenutci-ma povijesti za nastanak naše države Hrvatske. Ovaj test nije obvezan, ali je važan da saznate nešto što niste znali, rekao je Bajs i nastavio da je Bjelovarsko-bilogorska županija jedina županija koja provodi ovaj projekt.
– Ono što je bitno, rekao je župan, da je rat bio kod nas u Hrvatskoj, ali i ovdje u našoj županiji gdje je trećina naše županije bila okupirana. Srećom naša Županija pod okupacijom je bila šest mjeseci i prva je Županija u Hrvatskoj koja je oslobođena od okupatorske vojske. Tu slobodu omogućili su vam vaši djedovi, bake i roditelji. Stoga je bitno podsjetiti se datuma bitnih za Hrvatsku, ali i datuma bitnih za naš kraj, rekao je župan i još jedanput čestitao učenicima 2d Srednje škole u Čazmi naglasivši da 100% riješen test znanja znači samo dobru organiziranost, što je bilo bitno i u Domovinskom ratu, ali i ovdje u rješavanju testa.

Željko Kralj, ravnatelj Srednje škole u Čazmi zahvalio se UHDDR BBŽ i županu Damir Bajsu na provođenju ovog projekta, istaknuvši da ovaj projekt na neki način približava mladima iskustva, borbu u Domovinskom ratu i nastanak neovisne države Hrvatske.
– To je jedan vrlo popularan način da se mladi upoznaju. Kada kažem popularan to se vidi iz rezultata uspješnosti tih testova. Dugo godina radim u Srednjoj školi Čazma na provođenju ovih testova i nikad nisam doživio da neka generacija učenika pruža bilo kakav otpor da ne želi to pisati već su vrlo zainteresirani i rezultati uspješnosti su uvijek preko 90 posto, rekao je ravnatelj i dodao da mu je drago što taj projekt postoji i što ga učenici vrlo rado prihvaćaju.
Ravnatelj je također rekao da je sretan što je to njihov razred i obratio se učenicima, istaknuvši da će taj dan u Vukovaru uvijek ostati u pamćenju.

Učenicima su čestitali i predstavnici UHDDR BBŽ , istaknuvši da će ovaj projekt biti nastavljen i idućih godina zahvaljujući podršci Bjelovarsko-bilogorske županije i Ministarstvu hrvatskih branitelja.

Županu Damiru Bajsu, predstavnicima UHDDR BBŽ i svima koji su omogućili da pišu ovaj test znanja, zahvalio je i predsjednik 2d razreda Srednje škole Čazma, Ivan Đuran. On je istaknuo da ih zanima povijest o Domovinskog rata, ali i to da su bili odlično organizirani, i da su imali samo jedan cilj, a to je da riješe najbolje test i da putuju u Vukovar – grad heroj i simbol rata.

U ovih dvanaest godina provođenja tog projekta test znanja rješavalo je oko 26 000 učenika, a put Vukovara otišlo je oko 5 tisuća. Time se u konačnici i ispunjava osnovni cilj provođenja ovog projekta, očuvanje istine i digniteta na Domovinski rat, ali i približavanje učenicima najvažnijih zbivanja vezanih uz povijest nastanka neovisne hrvatske države.

Osim 2.d razreda Srednje škole u Čazmi, u Vukovar će putovati i dva najbolja razreda iz svakog grada Bjelovarsko-bilogorske županije, odnosno 300 učenika. Tako će učenici sudjelovati u koloni sjećanja, ali i posjetiti Memorijalno groblje žrtava Domovinskog rata, spomen Dom Ovčara, mjesto ekshumacije Ovčara i spomen obilježje na Trpinjskoj cesti.

Autor: Branka Sobodić

Pročitajte još

Korištenje fotografija i ostalih sadržaja s web stranice www.bjelovar.info i službenih profila na društvenim mrežama Bjelovar.info nije dopušteno bez odobrenja redakcije portala. Svako neovlašteno korištenje kršenje je autorskih i srodnih prava i i podložno je kaznenoj odgovornosti od strane autora sadržaja.