Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr

25 vijećnika Županijske skupštine BBŽ PRIHVATILO ODLUKU o kreditnom zaduženju OB Bjelovar za izgradnju i opremanje nove bolničke zgrade

2017 4 skupstinazupanijska 160

Nakon četiri godine  HDZ odlučio biti protiv svega, ali i bez njih Odluke su prošle

Na posljednjoj Županijskoj skupštini prije njenog raspuštanja uoči lokalnih izbora jedna od neizbježnih točaka je bila i izgradnja nove zgrade Opće bolnice Bjelovar. ŽO HDZ-a uoči skupštine održao je tiskovnu konferenciju na kojoj je saboski zastupnik i predsjednik ŽO Miro Totgergeli rekao kako neće podržati predloženi model jer iziskuje dodatno zaduženje od 90 milijuna kuna koje je prema njihovom mišljenju štetno. Bolnicu treba započeti u zadanim mogućnostima i potom tražiti daljnja sredstva na drugim natječajima. Totgergeli je napomenuo kako zbog sutrašnjeg raspuštanja Skupštine, ona i nema vlast donijeti takvu odluku.

Županijska skupština je tako započela točkom Donošenja izmjena i dopuna Proračuna Bjelovarsko-bilogorske županije za 2017. godinu. Promjene su bile nužne kako bi se uvrstile izmjene i dopune plana rashoda i prihoda Opće bolnice Bjelovar, što je dalje uvjetovalo ostale točke dnevnog reda odnosno donošenje Odluke o zaduženju bolnice kako bi se ispunio uvjet iz natječaja Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU i koji je naznačen u dobivenom odobrenju za izgradnju što dalje omogućuje povlačenje odobrenih sredstava. Također, među točkama je i bila i Odluka o davanju suglasnosti za reprogram dugoročnih kredita BBŽ kojim bi se smanjile obveze prema Erste banci nastale zbog izgradnje školsko-sportskih dvorana, a naveden novac bi se također usmjerio prema bolnici.

2017 4 skupstinazupanijska 162
Vijećnici HDZ-a protiv protiv rebalansa, kreditnog zaduženja i reprogramiranja kredita

Prvi se za raspravu javio vijećnik Drago Hodak koji je prenio stav HDZ-a vezan uz promjene u proračunu i zaduženje bolnice, te najavio da će HDZ biti protiv rebalansa, kreditnog zaduženja i reprogramiranja kredita. Izrazio je nadu da će novi mandat županijske vlasti naći bolje rješenje.

Na to se javio saborski zastupnik i predsjednik ŽO SDP-a Vedran Babić koji je podsjetio da je HDZ podržao proračun jednako kao i izgradnju dvorana. Također je dodao kako treba iskoristiti svaku priliku koja se nudi jer vrijeme prolazi i investicije će nas opet zaobići. Najavio je ujedno podršku kluba SDP-a pri izglasavanju.

Jedina katastrofalna posljedica može biti ne-gradnja bolnice. Dobili smo sredstva uz uvjet da se osigura ostatak sredstava. To znači da bez ovog zaduženja ne možemo povući ni ovaj novac koji možemo. Ako mislite da je ministar pogriješio kad je dao ovaj prijedlog, onda je to vaše mišljenje, ali moje nije. Prema tome, molim ostale vijećnika da podrže odobrenje Opće bolnice Bjelovar za kredit koji možemo vraćati, te da povučemo novac. Potpuno mi je neshvatljivo da je HDZ protiv toga – poručio je župan Damir Bajs.

Za riječ se ponovo javio vijećnik Hodak koji je rekao da HDZ nikad neće biti protiv izgradnje bolnice, ali da je na primjeru sisačke bolnice trebalo predložiti faznu izgradnju, a ne zaduživati se za novac koji nemamo. Pitanje nedostatka liječničkog kadra i u postojećim uvjetima iznio je vijećnik dr. Bruno Zadro, koji je rekao kako bolnica ne smije biti predmet stranačkog prepucavanja ni bilo kojeg drugog te ako se uskoro ne krene u njenu gradnju u njoj doista neće tko imat raditi. Ipak zatražio je jasnu elaboraciju argumenata zašto sad bolnica, a ne za nekoliko mjeseci ako druga garnitura vlasti može naći bolje rješenje i spasiti nas od zaduženja.

Nakon što je župan Bajs podsjetio kako EU financira samo dnevne bolnice i OHBP, a ostatak se ionako ne može izgraditi bez dugih sredstava jer nema drugih natječaja, u daljnjoj raspravi izmjenjivali su se klubovi i vijećnici, redajući razloge za nasuprot HDZ-ovim argumentima protiv.

Zlatko Barila upozorio je da kao predstavnik građana i populacije koja treba bolnicu definitivno glasa za izgradnju nasuprot sitnim stranačkim interesima uoči izbora. Podsjetio je HDZ i na koalicijski sporazum koji još uvijek nije raskinut i pozvao ih da se i sami stave u na mjesto građana koje predstavljaju i razmisle da li bi stanovnici naše županije htjeli novu bolnicu.

HNS-ov Marijan Dautanac podsjetio je kako je i projekt bazena bio velik i djelovao upitno ali uspio je. Standard koji želimo treba tražiti odmah i nema se vremena čekati jer vrijeme brzo prolazi, a rješenja će se svakako naći.

Za kraj se još jednom obratio i župan Bajs koji je rekao da prijedlog izgradnje postoji već deset godina, i kako odjeli moraju prijeći u novu zgradu što će također postići uštedu. Do izbora se pak neće dogoditi ništa već će se samo predati zahtjev, a novi župan će pristati ili ne na ukupnu izgradnju.

– Ako postanem ponovo župan ja ću na to pristati jer do 2021. godine ne postoje dodatna sredstva kojima će se osigurati izgradnja ostalih odjela osim dnevne bolnice i OHBP-a. Kredit nije u švicarcima nego u kunama, decentralizirana sredstva koja se koriste za popravke nadam se da neće trebati jer dobivamo novu bolnicu i to s garancijom na deset godina. Ići ćemo i na odobrenja za dodatna sredstva koja su već odobrili sisačkoj bolnici. Nema drugog vremena kada se novac može povući nego sad, trebamo dati zahtjev i iskoristiti to, a idući župan može odlučiti da li će izgradnju nastaviti. Očito HDZ to ne bi napravio, a ja kao župan bih izgradio bolnicu – zaključio je Damir Bajs.

Uslijedilo je glasanje o točkama Donošenje Izmjena i dopuna Proračuna Bjelovarsko-bilogorske županije za 2017. godinu, Donošenje Odluke o davanju suglasnosti za reprogram dugoročnih kredita Bjelovarsko-bilogorske županije, te Donošenje Odluke o davanju suglasnosti za zaduživanje Općoj bolnici Bjelovar za izgradnju i opremanje nove zgrade Opće bolnice Bjelovar.

Sve odluke su prošle, pa i ova za kreditno zaduženje Opće bolnice Bjelovar za koju je glasalo 25 vijećnika „ZA“, jedanaest PROTIV i to 10 vijećnika HDZ-a  i 1 vijećnik iz Hrvatske konzervativne stranke.

 

 

 

Pročitajte još

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Uvjeti korištenja

Uvjeti korištenja

Portal www.bjelovar.info, obrt za medijske usluge, Gundulićeva 6, 43 000 Bjelovar, OIB: 06014229707 u nastavku donosi Uvjete korištenja koji se primjenjuju na sve sadržaje i usluge  portala www.bjelovar.info. Korištenjem bilo kojeg dijela ovog portala, smatra se da su korisnici upoznati s Uvjetima korištenja te prihvaćaju koristiti sadržaj isključivo na vlastitu odgovornost kao i za osobnu upotrebu. Vlasnik izdavač portala www.bjelovar.info zadržava pravo izmjene Uvjeta korištenja bez prethodne najave ili objave.

Autorska prava

Bjelovar.info zadržava autorska prava na sve sadržaje objavljene na portalu, u bilo kojem formatu (tekst, slika, video, zvuk, grafika i slično ). Bez pismene dozvole vlasnika tvrtke izdavača, strogo je zabranjeno kopirati, umnožavati ili na bilo koji način koristiti sadržaj portala.

Pravo na prenošenje

Mediji koji žele prenijeti vijesti objavljenu na portalu bjelovar.info, slobodni su to napraviti uz prethodnu najavu, uz obavezno navođenje linka na originalni izvor teksta, te smiju prenositi maksimalno dvije trećine teksta, dok ostatak mora biti povezan na originalni izvor na portalu.

Poveznice na ostale stranice

Zbog prirode sadržaja, portal bjelovar.info ponekad će prenositi i objavljivati poveznice na vanjske stranice. Obzirom na prenošenje, ne smatramo se odgovornima za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem vanjskih poveznica, niti se smatramo odgovornim za sadržaj koji se nalazi na tim poveznicama.

Zaštita privatnosti

Portal bjelovar.info poštuje privatnost podataka svih svojih korisnika i posjetitelja. Podaci dobiveni registracijom korisnika prikupljaju se samo i isključivo radi poboljšanja usluge (newsletter i sl.) te se ni na koji drugi način neće koristiti. Podaci se neće dijeliti s trećim osobama, prodavati, davati na uvid ili sl. Jedina situacija u kojoj će podaci biti dati na raspolaganje trećoj su one regulirane zakonom, odnosno u slučaju da bilo koja od institucija RH vlasti zatraži uvid u podatke, a radi provedbe zakona o zaštiti ugleda, privatnog i poslovnog vlasništva, te osoba.

Prava i obveze korisnika

Korisnicima, čitateljima i posjetiteljima bjelovar.info  portala strogo je zabranjeno:

 • Objavljivanje sadržaja koje krše postojeće hrvatske i međunarodne zakone. Sadržaja koji na bilo koji način šteti drugim osobama, tvrtkama, ugledu i percepciji
 • Objavljivanje sadržaja koji je rasistički, šovinistički, štetan, uvredljiv, vulgaran i prijeteći
 • Objavljivanje lažnih informacija koje mogu naštetiti drugim korisnicima
 • Prikupljanje, čuvanje i objavljivanje podataka drugih korisnika portala
 • Lažno predstavljanje
 • Preuzimanje, korištenje i objavljivanje sadržaja zaštićenim autorskim pravima
 • Svjesno širenje malicioznih datoteka koje mogu naštetiti portalu ili njegovim korisnicima

Registracija korisnika

Korisnici su obvezni registrirati se kako bi mogli ostavljati komentare ispod članaka na portalu. Slijedom Uvjeta korištenja, podaci dobiveni registracijom se čuvaju i neće se dostavljati trećim osobama.

Pravila komentiranja

Svaki ostavljen komentar na portalu bjelovar.info nije autorsko pravo tvrtke vlasnika izdavača te ista kao takva nije odgovorna zbog eventualnih posljedica koje komentari mogu izazvati. Komentari su samo i isključivo stav osobe koja ih piše, nikako stav tvrtke izdavača portala na kojemu su komentari ostavljeni. Zadržavamo pravo brisanja svih komentara koji na bilo koji način krše domaće i/ili međunarodne zakone, dovode u pitanje ugled pojedinaca i tvrtki, lažno informiraju, vrijeđaju bilo koju osobu, po rasnoj, nacionalnoj, spolnoj, dobnoj ili statusnoj osnovi.
Brisanje komentara neće biti prethodno najavljeno niti naknadno pravdano.

Izjava o privatnosti

Ova pravila o privatnosti sastavljena su kako bi služila onima koji su zabrinuti kako se njihovi osobni podaci koriste na Internetu. Osobni podaci, kako su definirani temeljem Zakona o zaštiti osobnih podataka, su podaci koji se mogu koristiti samostalno ili s drugim podacima za identifikaciju, kontakt ili pronalaženje osobe, ili kako bi se identificiralo pojedinca. Molimo vas da pažljivo pročitate naša pravila o privatnosti kako biste jasno razumjeli kako ćemo prikupljati, koristiti, štititi ili na drugi način obrađivati vaše osobne podatke na našoj web stranici.

Koje osobne podatke skupljamo od posjetitelja našeg bloga, web stranice ili aplikacije?

Kada naručujete ili se registrirate na našoj stranici, prema potrebi, bit ćete zatraženi unijeti ime, e-mail adresu, poštansku adresu, telefonski broj, OIB ili druge podatke kako bismo vam olakšali korištenje usluga.

Kada prikupljamo podatke?

Prikupljamo podatke prilikom registracije, narudžbe, prijave na newsletter, ispunjavanja obrasca ili unosa podataka na našim stranicama.

Kako koristimo vaše podatke?

Vaše podatke koje prikupljamo prilikom registracije, narudžbe reklame, prijave na newsletter, ispune anketa, komentare, pregleda stranica koristimo u slijedeće svrhe:

 • za personalizaciju korisničkog iskustva, te kako bi omogućili dostaviti sadržaj i ponude za koje ste zainteresirani,
 • za unaprjeđenje naših stranica kako bi vam bolje služile,
 • kako biste nam omogućili da vam pružimo bolju uslugu prilikom odgovora na pitanja korisničkoj podršci
 • za administraciju natjecanja, promocija, anketa ili drugih značajki stranice,
 • za bržu obradu transakcija,
 • za slanje elektroničke pošte u vezi vaše narudžbe ili drugih proizvoda i usluga.

Kako štitimo podatke o posjetiteljima?

Naše web stranice su redovno nadzirane kako bi izbjegli sigurnosne propuste i poznate ranjivosti sustava kako bi vas posjet bio što sigurniji.

Redovno koristimo malware scanning i sukladni smo s PCI-DSS standardom.

Vaši osobni podaci čuvaju se iza osigurane mreže te su isključivo dostupni samo ograničenom broju osoba koje imaju posebna prava pristupa takvim sustavima, te su dužni čuvati informacije tajnima. Osim toga, sve osjetljive/kreditne informacije koje nam dostavljate su šifrirane pomoću Transport Layer Security (TLS) tehnologije.

Provodimo niz sigurnosnih mjera kada korisnik podnese nalog, podnosi ili pristupa svojim podacima radi održavanja sigurnosti vaših osobnih podataka. Sve transakcije obrađuju se kroz izdvojeni sigurni servis i nisu pohranjene ili obrađene na našim serverima.

Koristimo li “kolačiće”?

Da. Kolačići su male datoteke koje stranica ili njegov davatelj usluga prenosi na tvrdi disk vašeg računala putem web preglednika (ukoliko mu dopustite), a koji omogućuje sustavu stranice ili pružatelju usluga prepoznavanje vašeg ​​preglednika, te zadrže i zapamte određene informacije. Na primjer, mi koristimo kolačiće kako bi nam pomogli spremiti i obraditi proizvode u vašoj košarici. Oni se, također, koriste kako bi nam pomogli u razumijevanju vaših postavki temeljenih na prethodnoj ili trenutnoj aktivnosti na stranici, što nam omogućava pružanje vama boljih usluga. Kolačiće, također, koristimo za pomoć pri prikupljanju sveobuhvatnih podataka o prometu na stranici i interakciji, a sve kako bismo mogli ponuditi bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti.

Mi koristimo kolačiće za:

 • pomoć pri pohrani i obradi proizvoda u košarici,
 • razumijevanje i spremanje korisnikovih postavki u svrhu budućih posjeta,
 • prikupljanje sveobuhvatnih podataka o prometu i interakcijama na stranici kako bi ponudili bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti. Također možemo koristiti usluge pouzdane treće strane koji prate te podatke u naše potrebe.

Možete odabrati da vas vaše računalo upozori svaki put kada je kolačić poslan ili možete izabrati da isključite sve kolačiće. Možete to učiniti kroz postavke web preglednika (poput Internet Explorera). Svaki preglednik je malo drugačiji, pa pogledajte u izborniku “Pomoć” vašeg preglednika kako bi naučili ispravan način izmjene vaših kolačića.

Ako korisnik onemogući kolačiće u svom pregledniku:

 • ako onemogućite kolačiće, neke značajke bit će onemogućene. To će isključiti neke od značajki koje čine vaše korisničko iskustvo na našim stranica učinkovitije i neke od naših usluga neće raditi ispravno.

Objava prema trećim stranama

Ne prodajemo, trgujemo ili na drugi način prenosimo vanjskim stranama vaše osobne podatke.

Poveznice trećih strana

Povremeno, prema vlastitom nahođenju, možemo uključiti ili ponuditi proizvod ili uslugu treće strane na našim stranicama. Stranice trećih strana imaju odvojena i nezavisne pravila o privatnosti. Stoga nemamo odgovornost za sadržaj i aktivnosti na tim stranicama. Ipak, želimo zaštititi integritet naše stranice i dobrodošle su bilo kakve povratne informacije o tim stranicama.

Google

Zajedno s dobavljačima (trećom stranom), kao što je Google koristimo kolačiće te strane (kao što su Google Analytics kolačići) kako bi se sastaviti podatke o korisnikovoj interakciji s funkcijama usluga na našim web stranicama.

Pristajemo na sljedeće:

 • korisnici mogu posjetiti našu stranicu anonimno,
 • nakon što smo izradili pravila o privatnosti, dodat ćemo link na njih na našoj početnoj stranici ili na prvoj značajnoj stranici nakon ulaska na naše web stranice,
 • naš link na Izjavu o privatnosti uključuje riječ “privatnost” i može se lako naći na gore navedenoj stranici.

Korisnici će biti obaviješteni o svim promjenama politike privatnosti na našoj stranici u Izjavi o privatnosti. Korisnici mogu promijeniti svoje osobne podatke putem:

 • e-maila,
 • prijavom na vlastiti račun,
 • razgovora s nama ili slanjem upita.

Kako naša stranica obrađuje signale koji se ne smiju pratiti?

Poštujemo signale koji se ne smiju pratiti i ne pratimo, postavljamo kolačiće ili koristimo za oglašavanje kada je postavljen „Ne Prati“ (DNT) mehanizam preglednika.

Je li naše stranice dopuštaju praćenje ponašanja treće strane?

Važno je napomenuti da dopuštamo praćenje ponašanja treće strane.

Zaštita od SPAM-a

Zakon o zaštiti osobnih podataka i Zakon o elektroničkim komunikacijama su zakoni koji određuju pravila za komercijalnu e-poštu, uspostavljaju zahtjeve za komercijalne poruke, daje primatelju pravo da zaustavi primanje takvih e-mailova, i navode teške kazne za prekršaje. Mi prikupljamo vašu e-mail adresu radi:

 • slanja informacija, odgovora na upite, i/ ili bilo kakve zahtjeve ili pitanja,
 • procesa narudžbe i slanje informacija i ažuriranja koje se odnose na narudžbu,
 • možda ćemo vam slati dodatne informacije vezane uz vaš proizvod i /ili usluge,
 • promocije putem e-mail liste ili za buduće slanje e-maila našim korisnicima nakon sto je izvršena prvotna transakcija.

U skladu sa zakonskim propisima pristajemo na sljedeće:

 • nećemo koristiti lažne ili obmanjujuće teme ili e-mail adrese,
 • identificirati poruku kao oglas na neki prihvatljiv način,
 • uključiti fizičku adresu naših poslovnica ili sjedišta,
 • praćenje promotivnih usluga trećih strana putem e-maila u svrhu poštivanja ovih pravila, ukoliko iste budu korištene,
 • ispoštovati brzo zahtjeve za ne-uključivanje/odjavu,
 • dopustiti korisnicima odjavu pomoću linka na dnu svakog e-maila.

Ako se u bilo koje vrijeme želite odjaviti od primanja budućih e-mail-ova, slijedite upute na dnu svakog e-maila, a mi ćemo vas odmah ukloniti iz korespondencija.

Kontaktirajte nas

Ako postoje bilo kakva pitanja u vezi ove izjave o privatnosti možete nam se obratiti koristeći podatke u nastavku.

Bjelovar-info medij, obrt za medijske usluge
Gundulićeva 6
43000 Bjelovar
Hrvatska
info@bjelovar.info

 

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.