26. listopada 2021

Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr

25. obljetnica 2. bojne 105. pješačke brigade HV-a

stefanje 105 2016 01

U Štefanju je 19. kolovoza održana proslava 25. obljetnice 2. bojne 105. pješačke brigade HV-a. Proslava je započela Svetom Misom u župnoj crkvi sv. Stjepana Prvomučenika u Štefanju, nakon čega su predstavnici 2. bojne organizirani u Udrugu bojovnika veterana 2. bojne „Klub 2/105“ položili vijence i zapalili svijeće kod spomen križa na groblju u Štefanju.

Kod groblja su se susreli sa trkačima koji su ovu obljetnicu obilježili trčavši od Čazme do Štefanja u spomen na sve poginule suborce s područja grada Čazme, Općine Ivanska i Općine Štefanje koji su bili s njima u brigadi.

– Ovaj datum veže nas za Štefanje jer su se ovdje dogodile prve mobilizacije. Štefanje i Ivanska tada su spadali pod općinu Čazma, tu smo se ukupili i tu smo i sada. U čast našim palim suborcima položili mi smo vijence, a naši suborci Predrag Živković koji je dvaput ranjavan, i Davor Gibanjek, kao aktivni trkači zajedno su osmislili ideju da ovaj datum obilježe i trčeći 15-ak kilometara dug put od Čazme do Štefanja. Nakon dvije godine počeli su im se pridruživati i drugi pa ih je ove godine desetak stiglo do Štefanja – rekao je Miro Horvatić.

Trkači su kao i ostali članovi 2. bojne nakon polaganja vijenaca nastavili prema centralnom parku gdje je obavljeno svečano postrojavanje i podizanje Hrvatske zastave, čemu su nazočili i general Mladen Markač, te saborski zastupnik HDZ-a Miro Totgergeli. Potom je održana svečana akademija na Trgu dr. Franje Tuđmana u Štefanju, te druženje i domjenak.

– ’91. nas sve skupa veže. Ovo su moji suborci i moji prijatelji. Ovakve obljetnice nas uvijek okupljaju, iako je prošlo 25 godina, i sretni smo kad se vidimo i kad popričamo. Puno nam znači ovakvo obilježavanje nama važnih datuma, vraća nas u neke ponosne i nezaboravne dane. Domoljubni naboj nas još uvijek drži i nosi kroz ovo teško vrijeme – poručio je Mirko Kuštan.

Iako danas mnogi od njih žive i izvan županije, ipak se okupljaju kako bi odali počast palim suborcima i začetku same 2. bojne 105. pješačke brigade HV-a, koja je u Domovinskom ratu imala veoma važnu ulogu. Od bojišta u zapadnoj i istočnoj Slavoniji 1991., do „Bljeska“ 1995., 2. bojna sudjelovala je u brojnim akcijama, dobila pohvalu predsjednika Republike Hrvatske dr. Franje Tuđmana za oslobađanje sela Bujavica, a tijekom akcija prinjela je i brojne žrtve.

Slične objave