21. travnja 2018

Grad Bjelovar predstavio svojih 18 mjera koje su na raspolaganju bjelovarskim poljoprivrednicima

Grad Bjelovar je za sve poljoprivrednike, proizvođače poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, a koji imaju registrirana obiteljsko-poljoprivredna gospodarstva, organizirao predstavljanje svojih mjera koje su u 2018. godini na raspolaganju bjelovarskim poljoprivrednicima.

Predstavljanje mjera održano je utorak, 9. siječnja u velikoj vijećnici Grada, gdje se odazvao veliki broj predstavnika obiteljsko poljoprivrednih gospodarstava.

Sve poljoprivrednike pozdravio je gradonačelnik Dario Hrebak zahvalivši se na velikom odazivu.

___________________________________________________________________

Gradonačelnik je spomenuo i neke od projekata Grada Bjelovara.

___________________________________________________________________

Hrebak je također istaknuo da su ti projekti samo početak priče i najavio:

___________________________________________________________________

Na kraju je gradonačelnik dodao:

___________________________________________________________________

Poljoprivrednicima se obratila i Iva Majhen-Vlašiček u ime Poljoprivredne savjetodavne službe.

___________________________________________________________________

Prije početka predstavljanja mjera, pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo Sonja Novak je naglasila je riječ o duplo većem broju mjera u odnosu na 2017. godinu i duplo većem iznosu koji je osiguran u proračunu Grada Bjelovara za poljoprivredu u 2018. godini.

Ukupno 18 mjera, bjelovarskim poljoprivrednicima predstavio je zamjenik gradonačelnika Igor Brajdić koji je na početku najavio isplatu potpora poljoprivrednicima iz 2017. godine.

___________________________________________________________________

 – Ovako velik odaziv poljoprivrednika znači da smo se približili poljoprivredi i poljoprivrednicima što nam je bio i cilj. Među potporama su potpore za stočarstvo, voćarstvo i povrtlarstvo, te subvencija zakupa četiri kocke na Gradskoj tržnici. Ukupno za potpore poljoprivredi izdvojeno je preko milijun kuna, a to je mnogostruko više no što je bilo ovih godina. Potpore smo mijenjali kako bismo povećali njihovu iskoristivost koja također dosad nije bila velika. To je rezultat sugestija samih ljudi i rada na terenu koji planiram nastaviti provoditi i dalje, rekao je Igor Brajdić, zamjenik gradonačelnika.

Osim navedenih potpora, Brajdić je naglasio da nisu zaboravili na svinjogojstvo, istaknuvši da će Grad Bjelovar raditi na projektu svinjogojskog nukleusa u suradnji s Agronomskim fakultetom. Više o tome rekao je gradonačelnik Dario Hrebak.

– Želimo napraviti nešto i za svinjogojstvo da se originalno bjelovarsko meso ponudi ovdje. Pritom bi bilo potrebno napraviti neke mikro-lokacije na području grada, gdje bismo poticali uzgoj svinja kako bismo mogli plasirati autohtono meso. Toga nažalost dosad nema na području cijele županije. Svjesni smo da će trebati osigurati tržište za te proizvode, jer će uzgoj iziskivati i veću cijenu, međutim to ćemo morat osigurati, objasnio je gradonačelnik Hrebak.

O projektu “svinjogojski nukleus” govorila je i pročelnica Sonja Novak.

– Kad smo krenuli razmišljati o osnivanju nukleusa u razgovoru s Agronomskim fakultetom ustanovilo se da je najbolja genetika u našoj županiji. Međutim imamo mali broj svinja i mali broj prasadi. Naš je zadatak je da se osigura ta dobra genetika. Rezultat ovog projekta bi bio povećan broj uzgajivača prasadi. Ovog trenutka na području grada imamo nekoliko uzgajivača ali njih treba dotjerati. Fakultet bi pritom izradio jednu bolju genetiku i mi bismo imali bjelovarsku svinju, pojasnila je pročelnica Novak.

Na kraju predstavljanja svih mjera i razgovora o projektu svinjogojski nukleus, zamjenik gradonačelnika Igor Brajdić je dodao:

___________________________________________________________________

Sudionici predstavljanja mjera bili su i Ivan Bobinac iz Galovca te Nenad Horvat, predsjednik Udruge voća i povrćara „Dar Bilogore“.

– Moja obitelj bavi se povrtlarstvom. Povrće smo zasadili na nekoliko hektara. Potrebna su mnoga ulaganja i pritom se ne može baviti samo eko-proizvodnjom. Vrijeme je da se omogući ovakva pomoć i da se pružaju različite mjere potpore jer teško se probijati sam na tržištu. Puno proizvoda prodajemo doma, a prodajemo i na Gradskoj tržnici. Sadimo ukupno oko 40 kultura, rekao je Bobinac.

– Zahvaljujem gradskoj vlasti na svim mjerama pomoći za naše proizvođače. Mislim da su one dobar pokazatelj dobre namjere razvoja poljoprivrede, iako kaskamo za ostatkom regije koja ovakve mjere ima već neko vrijeme. Ovo je dokaz da politika i poljoprivreda mogu ići zajedno ako se s obje strane nađu čestiti i vrijedni ljudi, rekao je Horvat.

__________________________________________________________________

Povezani članci

Napiši komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *