Crosst.hr

14. Dani češke kulture uspješno privedeni kraju

2016 05 ceska2 377

Dani Češke kulture u Bjelovaru obilježeni su zanimljivim prezentacijama, izložbama i bogatim kulturno umjetničkim programom

14. Dani češke kulture u Bjelovaru privedeni su kraju ove subote 28. svibnja. Petak 27. svibnja obilježila je izložba „Dani češke kulture kroz povijest“, te prezentacije „Česi u Hrvatskoj“ i „Kako spojiti svijet češkim jezikom“. Završni dan manifestacije je pak počeo svečanom povorkom bjelovarskim ulicama, a Bjelovarčani su ove sunčane subote nakon povorke mogli na korzu pogledati i izložbu starina i rukotvorina, te uz češke specijalitete uživati u kulturno-umjetničkom programu.
Završni koncert ove višednevne manifestacije održan je subotnjim večernjim satima u Domu kulture, gdje su se uz vokalnu te malu i veliku folklornu sekciju Češke obeci Bjelovar predstavili i Češka beseda Veliki i Mali Zdenci, Češka beseda Sisak s folklornom sekcijom i zborom, te HKUD “Graničar” Čazma.

Neposredno prije programa nazočnima se obratila i pozdravila ih je predsjednica Češke obeci Bjelovar Miruška Lončar.
– Danima češke kulture želimo pokazati jedan mali dio čeških običaja i kulture našim sugrađanima i gostima našeg grada. Ovu manifestaciju posvećujemo upravo gradu Bjelovaru za 260. obljetnicu. Pritom se srdačno zahvaljujem Gradu Bjelovaru i gradonačelniku Antunu Korušecu na podršci i pokroviteljstvu za održavanje manifestacije – rekla je predsjednica Miruška Lončar.

U ime Grada Bjelovara nazočnima se obratila i dogradonačelnica Lidija Novosel.
– Česi su u Bjelovaru bili i ostali važan kotačić u razvoju grada od svog doeseljenja u 19. stoljeću. Otada čuvaju svoju tradiciju i njeguju svoju kulturu i jezik, a pomažu razvoj grada Bjelovara i Republike Hrvatske. Svima nam pokazuju kako se voli i cijeni svoj grad i domovina, a mi znamo da bez češke nacionalne manjine Bjelovar danas ne bi bio ovakav kakav jest – rekla je dogradonačelnica Novosel, te se zahvalila Češkoj obeci Bjelovar na čelu s Miruškom Lončar na svemu što čine za Bjelovaru, uključujući i organizaciju brojnih manifestacija, uz poruku kako će Grad i ubuduće biti uz njih.

Svečanom koncertu povodom Dana Češke kulture nazočila je predsjednica Savez Čeha u Republici Hrvatskoj Libuša Stranjik, zamjenica gradonačelnika Lidija Novosel, direktorica Turističke zajednice Bilogora Bjelovar Ana Kelek, predsjednica Zajednice udruga u kulturi Grada Bjelovara Brankica Janči, ravnatelj Gradskog muzeja Bjelovar Milan Pavlović, predstavnici KUD-a Milka Trnina iz Verišća i brojni drugi gosti.

Pročitajte još

Korištenje fotografija i ostalih sadržaja s web stranice www.bjelovar.info i službenih profila na društvenim mrežama Bjelovar.info nije dopušteno bez odobrenja redakcije portala. Svako neovlašteno korištenje kršenje je autorskih i srodnih prava i i podložno je kaznenoj odgovornosti od strane autora sadržaja.