Crosst.hr

120 njemačkih ovčara iz 12 zemalja na Zimskoj izložbi u Bjelovaru

2017 1 medar vinari psi 999

Izložba je održana na Bjelovarskom sajmu u Gudovcu u organizaciji Udruge uzgajivača njemačkih ovčara „Njemački ovčar Bjelovar“

Na sajamskom prostoru u Gudovcu u Aukcijskoj dvorani Bjelovarskog sajma održana je 21. siječnja 2017. godine 12. Zimska specijalna izložba za Njemačke ovčare. Jedinu manifestaciju ove vrste u Hrvatskoj i ovom dijelu Europe organizirala je Udruga uzgajivača njemačkih ovčara „Njemački ovčar Bjelovar“, te tako osim iz Hrvatske okupila uzgajivače iz Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Makedonije, Mađarske, Austrije, Njemačke, Italije, Rumunjske i Bugarske.

Izložbu je otvorila zamjenica gradonačelnika Grada Bjelovara Jasna Višnjević, a izlagačima i posjetiteljima se prije početka izložbe i ocjenjivanja obratio renomirani svjetski sudac za njemačke ovčare Norbert Scharschmidt.

Scharschmidt je ujedno i vlasnik uzgajačnice VOM Heerbusch, i sudac na Svjetskom prvenstvu njemačkih ovčara koje ima stogodišnju tradiciju, te je tako iz svog bogatog iskustva napomenuo odlike koje se gledaju i ocjenjuju kod njemačkih ovčara.
– Njemački ovčar se mora temelju svoje tjelesne konstitucije lijepo kretati na svim područjima, bez obzira da li je stočarski, policijski, vojni ili sportski pas. Treba biti korektne građe bez leđne linije koja pada dolje. Ne smije biti težak. Mora biti povjerljiv, mora imati dobru narav, ne smije biti plašljiv, i mora biti pouzdan radni pas ali isto tako i dobar obiteljski pas, pojasnio je Norbert Scharschmidt.

Jedan od redovnih posjetitelja izložbe je i Zdravko Kliček iz Udruge njemačkih ovčara Križevci, koji je ujedno na čelu Zajednice udruga uzgajivača njemačkih ovčara Hrvatske.
– Bjelovarčani jako uspješno organiziraju ovu izložbu već duži niz godina, i uvijek rado dolazim ovdje. Ovo je izložba apsolutno najpopularnije pasmine ne samo u Hrvatskoj nego i u svijetu, jer je njemački ovčar pas koji je zastupljen osim u obiteljima i u brojnim službama u svijetu. Njegove su glavne odlike podložnost učenju i promjenama vodiča, te je tako nakon 120 godina uzgajanja pasmine s njemačkim ovčarom uspostavljena najbolja komunikacija i podložnost. Dojam kako je to agresivan pas je predrasuda, jer je njegov standard da ne reagira agresivno ako nije ugrožen on ili njegov vodič. Dapače, to je vrhunski obiteljski pas. Međutim to je pas kojem je potrebno dvorište i prostor za istrčavanje, i to im je ostalo u genima do danas. Za vlasnike koji ih žele imati u stanu to predstavlja obavezu da ih barem dva sata dnevno izvode i šetnju, rekao je predstavnik Udruge njemačkih ovčara iz Križevaca, Zdravko Kliček.

Ksenija Matić također je odrastala uz njemačkog ovčara, a zbog ljubavi prema ovoj pasmini koju je gajio i njen otac, Ksenija je u odrasloj dobi osnovala uzgajačnicu u Bosni i Hercegovini odakle dolazi.
– Privrženi su porodici, dobri čuvari i karakterom sjajni psi, i nisam se mogla cijeli život odvojiti od njih. Pored socijalizacije koja je ključna za svaku pasminu, priprema za izložbu je uvijek timski rad. Tu je i kupanje i četkanje i održavanje dlake, ali nadasve su ipak bitne anatomija i kondicija za koje pripreme traju odmalena. Danas smo ovdje sa Alfa Red Diamond, i ovo joj je prva izložba, a konkurencija je dosta velika, rekla je Ksenija Matić.

12. Zimska specijalna izložba za njemačke ovčare doista je okupila veliku konkurenciju. Udruga uzgajivača njemačkih ovčara „Njemački ovčar Bjelovar“ dosad je organizirala već 16 specijalnih izložbi i dva državna prvenstva, te stoga ne čudi što su u kinološkom svijetu stvorili prepoznatljivo ime na čije će događanje biti prijavljeno 120 izložbenih pasa iz 12 država, koliko ih se ovom prilikom okupilo.
– Ovakve izložbe nije jednostavno organizirati jer potrebno je dobiti odobrenje njemačkog saveza udruga uzgajivača „Deutscher Schäferhundeverein“, a zatim i odobrenje Hrvatskog kinološkog saveza, s tim da treba uzeti u obzir da kao udruga radimo ovisno o donacijama što je dodatna otegotna okolnost s obzirom na to da se organizacija izložbe plaća. Naša udruga je jedna od najjačih u Hrvatskoj pri Zajednici udruga uzgajivača njemačkih ovčara Hrvatske, a članstvo u svjetskoj udruzi nam omogućava preko poznanstava bolji odaziv i dolazak renomiranih sudaca. Inače, politika je naše bjelovarske Udruge da na domaćem terenu ne izlažemo pse, tako da je danas ovdje svega tri predstavnika s našeg područja. To stvara dodatnu pozitivnu atmosferu kod gostujućih izlagača, objašnjava Niko Ćurak, predsjednik Udruge uzgajivača njemačkih ovčara „Njemački ovčar Bjelovar“.

Bjelovarski sajam i ovim je događanjem dokazao kako osim prepoznatljivih Proljetnih i Jesenskih sajmova organizira različite manifestacije. Time do izražaja dolaze svestranost sajamskog prostora i bogatstvo sadržaja koji su pruženi.
– Čast nam je biti domaćin ovakvim manifestacijama tijekom godine. Ovo je vrlo vrijedna izložba zapažena na europskom nivou, te je stoga razumljivo da želimo biti podrška takvoj izložbi. To znači da ćemo u daljnjim našim gostovanjima izvan Hrvatske najavljivati ovu i slične izložbe u budućnosti jer one to po samom karakteru, broju izlagača i rejtingu sudaca doista i zavređuju. Ovakve dobre stvari treba što je više moguće istaknuti i na njih biti ponosan. Danas je ovdje puno ljudi ne samo iz Hrvatske nego i iz Europe, a to je prilika da se Bjelovarski sajam na adekvatnoj razini predstavi i da organizacijski odradimo vrhunski posao, rekao je direktor Bjelovarskog sajma Davorin Posavac.

Pročitajte još

Korištenje fotografija i ostalih sadržaja s web stranice www.bjelovar.info i službenih profila na društvenim mrežama Bjelovar.info nije dopušteno bez odobrenja redakcije portala. Svako neovlašteno korištenje kršenje je autorskih i srodnih prava i i podložno je kaznenoj odgovornosti od strane autora sadržaja.