Crosst.hr

1. sjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Bjelovarsko- bilogorske županije bila je posvećena Nacionalnom danu borbe protiv nasilja nad ženama

2017 9 ravnopravnostspolova 8

U petak, 22. rujna, na Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama održana je 1. sjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Bjelovarsko bilogorske županije.

 

Na početku sjednice zamjenica župana Bojana Hribljan je istaknula:

Nasilje unutar obitelji nije privatna stvar, već kazneno djelo koje treba prijaviti. Današnji dan je odabran za prvu sjednicu odbora, jer je ovo dan obilježavanja Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama. Mi smo posebno ponosni na ovo Povjerenstvo jer je osnovano u našoj županiji već 2003. godine, odnosno prije nego je Zakon o ravnopravnosti spolova u Republici Hrvatskoj donesen.  Naš župan je prepoznao važnost tog pitanja prije svih.  2009. godine ovo Povjerenstvo je osnovano kao stalno tijelo, savjetodavno tijelo pri našoj skupštini. Kolika se važnost pridaje ovom Povjerenstvu govori podatak da mi imamo stalna proračunska sredstva predviđena za rad Povjerenstva. Istambulska konvencija je od strane RH potpisana 2014. godine. Ona još nije ratificirana i nadam se da će se to uskoro dogoditi jer bi ratifikacijom te konvencije mi u stvari dosita stali na stranu žena koje su izložene nasilju i koje nisu zaštićene Zakonom. Moja poruka bi bila da je uvijek kriv nasilnik. Nikada se ne može nasilje opravdavati da ga je netko izazvao. Nasilje unutar  obitelji nije privatna stvar i nitko ne može govoriti da ga nije briga  što se u kući događa, naglasila je Bojana Hribljan, zamjenica župana.

 2017 9 ravnopravnostspolova 55

O Nacionalnom danu borbe protiv nasilja nad ženama govorila je i predsjednica za ravnopravnost spolova Bjelovarsko bilogorske županije Ivana Pirin. Ona je istaknula da se taj dan u Republici Hrvatskoj obilježava, jer je Hrvatski sabor 2004. godine proglasio 22. rujan Danom borbe protiv nasilja nad ženama u spomen na tri ubijene žene na zagrebačkom Općinskom sudu, kada je suprug tijekom brakorazvodne parnice ubio sutkinju, suprugu i odvjetnicu, a ranio zapisničarku.

– Oraškić je tada osuđen na maksimalnu kaznu od 40 godina zatvora. Većina žrtava obiteljskog nasilja su žene, a počinitelji su najčešće suprug, izvanbračni suprug ili bivši suprug žrtve. Nasilničko ponašanje za cilj ima uspostavu moći i zastrašivanje druge osobe. Nasilje nad ženama prisutno je u svim kulturama i smatra se opravdanim kroz tradicionalno viđenje žene kao vlasništvo muškarca. To nasilje je problem svakog društva, a većina slučajeva ostaje u tamnoj brojci neprijavljenih kaznenih dijela. Nasilje ostavlja brojne posljedice na fizičko i psihičko zdravlje žrtve. Osim dugotrajnih teških psiholoških posljedica, nasilje ostavlja i posljedice na život osobe koja ga je doživjela, rekla je između ostalog Ivana Pirin, predsjednica Povjerenstva.

 

Ona je također istaknula da se svi takvi slučajevi trebaju razotkriti, te je nabrojila načine zlostavljanja. Prema njenim riječima, većina nasilnika je sklona da se nakon prvog izgreda ispriča žrtvi što žrtvu pogrešno uljuljka u razmišljanje kako se to neće ponoviti, no u koliko se žrtva ne udalji iz blizine zlostavljača, zlostavljanje postaje sve gore, naglasila je predsjednica Pirin.

Na sjednici Povjerenstva za ravnopravnost spolova Bjelovarsko bilogorske županije iznijeta su i izvješća o nasilju nad ženama Policijske uprave Bjelovarsko-bilogorske, Centra za socijalnu skrb i Sigurne kuće.

2017 9 ravnopravnostspolova 60

Monika Zorić iz Policijske uprave Bjelovarsko-bilogorske rekla je da je ove godine po prvi puta od 2013. zabilježen porast broja nasilja u obitelji.

– U prvih šest mjeseci ove godine, PU Bjelovarsko-bilogorska zabilježila je 236 počinitelja prekršaja, što je porast broja počinitelja i to za 30% u odnosu na prošlu godinu, te povećan broj oštećenih osoba, čak 268, što je povećanje za 28% u odnosu na 2016. Također, statistike pokazuju da su počinitelji najčešće muškarci, njih 80%.

Nažalost, Sigurna kuća je najčešće jedini izlaz za ženu koja je pretrpjela nasilje i stoga je uvijek  popunjena. Gordana Mileković iz Sigurne kuće objavila je da je tijekom 2016. godine, Sigurna kuća primila 53 zahtjeva za smještaj od čega je 24 realizirano, a ostali su otkazani od strane Centra za socijalnu skrb ili zbog popunjenosti.

2017 9 ravnopravnostspolova 36

– Tako je ukupan broj korisnika, koji su potražili siguran smještaj u prošloj godini, iznosio 69, od čega 45 djece i 24 žene. Ipak, zabrinjavajući podatak je taj da se većina žena, nakon smještaja u Sigurnoj kući, vratilo svom suprugu i to njih 32%.
U prvih šest mjeseci ove godine, zaprimljen je 41 zahtjev za smještaj, a 18 ih je realizirano. Najčešći korisnici Sigurne kuće su žene od 30 do 45 godina, te djeca od 7 do 14 godina, kazala je Gordana Mileković.

2017 9 ravnopravnostspolova 53

U ime Centra za socijalnu skrb Bjelovar, ravnateljica Kristina Novalić je izvijestila da je u 2016. godini Centar primio 177 obavijesti o nasilju u obitelji, što je blagi pad u odnosu na 2015. godinu.

– U prvih šest mjeseci ove godine dogodio se porast broja slučajeva nasilja u obitelji. Tako je zaprimljena 121 obavijest, za razliku od 2016. godine, kada je prijavljen 91 slučaj nasilja u obitelji. Najviše prijava odnosi se na psihičko nasilje, a sve više nasilja događa se u prisutnosti djece.

 

 

Pročitajte još

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Uvjeti korištenja

Uvjeti korištenja

Portal www.bjelovar.info, obrt za medijske usluge, Gundulićeva 6, 43 000 Bjelovar, OIB: 06014229707 u nastavku donosi Uvjete korištenja koji se primjenjuju na sve sadržaje i usluge  portala www.bjelovar.info. Korištenjem bilo kojeg dijela ovog portala, smatra se da su korisnici upoznati s Uvjetima korištenja te prihvaćaju koristiti sadržaj isključivo na vlastitu odgovornost kao i za osobnu upotrebu. Vlasnik izdavač portala www.bjelovar.info zadržava pravo izmjene Uvjeta korištenja bez prethodne najave ili objave.

Autorska prava

Bjelovar.info zadržava autorska prava na sve sadržaje objavljene na portalu, u bilo kojem formatu (tekst, slika, video, zvuk, grafika i slično ). Bez pismene dozvole vlasnika tvrtke izdavača, strogo je zabranjeno kopirati, umnožavati ili na bilo koji način koristiti sadržaj portala.

Pravo na prenošenje

Mediji koji žele prenijeti vijesti objavljenu na portalu bjelovar.info, slobodni su to napraviti uz prethodnu najavu, uz obavezno navođenje linka na originalni izvor teksta, te smiju prenositi maksimalno dvije trećine teksta, dok ostatak mora biti povezan na originalni izvor na portalu.

Poveznice na ostale stranice

Zbog prirode sadržaja, portal bjelovar.info ponekad će prenositi i objavljivati poveznice na vanjske stranice. Obzirom na prenošenje, ne smatramo se odgovornima za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem vanjskih poveznica, niti se smatramo odgovornim za sadržaj koji se nalazi na tim poveznicama.

Zaštita privatnosti

Portal bjelovar.info poštuje privatnost podataka svih svojih korisnika i posjetitelja. Podaci dobiveni registracijom korisnika prikupljaju se samo i isključivo radi poboljšanja usluge (newsletter i sl.) te se ni na koji drugi način neće koristiti. Podaci se neće dijeliti s trećim osobama, prodavati, davati na uvid ili sl. Jedina situacija u kojoj će podaci biti dati na raspolaganje trećoj su one regulirane zakonom, odnosno u slučaju da bilo koja od institucija RH vlasti zatraži uvid u podatke, a radi provedbe zakona o zaštiti ugleda, privatnog i poslovnog vlasništva, te osoba.

Prava i obveze korisnika

Korisnicima, čitateljima i posjetiteljima bjelovar.info  portala strogo je zabranjeno:

 • Objavljivanje sadržaja koje krše postojeće hrvatske i međunarodne zakone. Sadržaja koji na bilo koji način šteti drugim osobama, tvrtkama, ugledu i percepciji
 • Objavljivanje sadržaja koji je rasistički, šovinistički, štetan, uvredljiv, vulgaran i prijeteći
 • Objavljivanje lažnih informacija koje mogu naštetiti drugim korisnicima
 • Prikupljanje, čuvanje i objavljivanje podataka drugih korisnika portala
 • Lažno predstavljanje
 • Preuzimanje, korištenje i objavljivanje sadržaja zaštićenim autorskim pravima
 • Svjesno širenje malicioznih datoteka koje mogu naštetiti portalu ili njegovim korisnicima

Registracija korisnika

Korisnici su obvezni registrirati se kako bi mogli ostavljati komentare ispod članaka na portalu. Slijedom Uvjeta korištenja, podaci dobiveni registracijom se čuvaju i neće se dostavljati trećim osobama.

Pravila komentiranja

Svaki ostavljen komentar na portalu bjelovar.info nije autorsko pravo tvrtke vlasnika izdavača te ista kao takva nije odgovorna zbog eventualnih posljedica koje komentari mogu izazvati. Komentari su samo i isključivo stav osobe koja ih piše, nikako stav tvrtke izdavača portala na kojemu su komentari ostavljeni. Zadržavamo pravo brisanja svih komentara koji na bilo koji način krše domaće i/ili međunarodne zakone, dovode u pitanje ugled pojedinaca i tvrtki, lažno informiraju, vrijeđaju bilo koju osobu, po rasnoj, nacionalnoj, spolnoj, dobnoj ili statusnoj osnovi.
Brisanje komentara neće biti prethodno najavljeno niti naknadno pravdano.

Izjava o privatnosti

Ova pravila o privatnosti sastavljena su kako bi služila onima koji su zabrinuti kako se njihovi osobni podaci koriste na Internetu. Osobni podaci, kako su definirani temeljem Zakona o zaštiti osobnih podataka, su podaci koji se mogu koristiti samostalno ili s drugim podacima za identifikaciju, kontakt ili pronalaženje osobe, ili kako bi se identificiralo pojedinca. Molimo vas da pažljivo pročitate naša pravila o privatnosti kako biste jasno razumjeli kako ćemo prikupljati, koristiti, štititi ili na drugi način obrađivati vaše osobne podatke na našoj web stranici.

Koje osobne podatke skupljamo od posjetitelja našeg bloga, web stranice ili aplikacije?

Kada naručujete ili se registrirate na našoj stranici, prema potrebi, bit ćete zatraženi unijeti ime, e-mail adresu, poštansku adresu, telefonski broj, OIB ili druge podatke kako bismo vam olakšali korištenje usluga.

Kada prikupljamo podatke?

Prikupljamo podatke prilikom registracije, narudžbe, prijave na newsletter, ispunjavanja obrasca ili unosa podataka na našim stranicama.

Kako koristimo vaše podatke?

Vaše podatke koje prikupljamo prilikom registracije, narudžbe reklame, prijave na newsletter, ispune anketa, komentare, pregleda stranica koristimo u slijedeće svrhe:

 • za personalizaciju korisničkog iskustva, te kako bi omogućili dostaviti sadržaj i ponude za koje ste zainteresirani,
 • za unaprjeđenje naših stranica kako bi vam bolje služile,
 • kako biste nam omogućili da vam pružimo bolju uslugu prilikom odgovora na pitanja korisničkoj podršci
 • za administraciju natjecanja, promocija, anketa ili drugih značajki stranice,
 • za bržu obradu transakcija,
 • za slanje elektroničke pošte u vezi vaše narudžbe ili drugih proizvoda i usluga.

Kako štitimo podatke o posjetiteljima?

Naše web stranice su redovno nadzirane kako bi izbjegli sigurnosne propuste i poznate ranjivosti sustava kako bi vas posjet bio što sigurniji.

Redovno koristimo malware scanning i sukladni smo s PCI-DSS standardom.

Vaši osobni podaci čuvaju se iza osigurane mreže te su isključivo dostupni samo ograničenom broju osoba koje imaju posebna prava pristupa takvim sustavima, te su dužni čuvati informacije tajnima. Osim toga, sve osjetljive/kreditne informacije koje nam dostavljate su šifrirane pomoću Transport Layer Security (TLS) tehnologije.

Provodimo niz sigurnosnih mjera kada korisnik podnese nalog, podnosi ili pristupa svojim podacima radi održavanja sigurnosti vaših osobnih podataka. Sve transakcije obrađuju se kroz izdvojeni sigurni servis i nisu pohranjene ili obrađene na našim serverima.

Koristimo li “kolačiće”?

Da. Kolačići su male datoteke koje stranica ili njegov davatelj usluga prenosi na tvrdi disk vašeg računala putem web preglednika (ukoliko mu dopustite), a koji omogućuje sustavu stranice ili pružatelju usluga prepoznavanje vašeg ​​preglednika, te zadrže i zapamte određene informacije. Na primjer, mi koristimo kolačiće kako bi nam pomogli spremiti i obraditi proizvode u vašoj košarici. Oni se, također, koriste kako bi nam pomogli u razumijevanju vaših postavki temeljenih na prethodnoj ili trenutnoj aktivnosti na stranici, što nam omogućava pružanje vama boljih usluga. Kolačiće, također, koristimo za pomoć pri prikupljanju sveobuhvatnih podataka o prometu na stranici i interakciji, a sve kako bismo mogli ponuditi bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti.

Mi koristimo kolačiće za:

 • pomoć pri pohrani i obradi proizvoda u košarici,
 • razumijevanje i spremanje korisnikovih postavki u svrhu budućih posjeta,
 • prikupljanje sveobuhvatnih podataka o prometu i interakcijama na stranici kako bi ponudili bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti. Također možemo koristiti usluge pouzdane treće strane koji prate te podatke u naše potrebe.

Možete odabrati da vas vaše računalo upozori svaki put kada je kolačić poslan ili možete izabrati da isključite sve kolačiće. Možete to učiniti kroz postavke web preglednika (poput Internet Explorera). Svaki preglednik je malo drugačiji, pa pogledajte u izborniku “Pomoć” vašeg preglednika kako bi naučili ispravan način izmjene vaših kolačića.

Ako korisnik onemogući kolačiće u svom pregledniku:

 • ako onemogućite kolačiće, neke značajke bit će onemogućene. To će isključiti neke od značajki koje čine vaše korisničko iskustvo na našim stranica učinkovitije i neke od naših usluga neće raditi ispravno.

Objava prema trećim stranama

Ne prodajemo, trgujemo ili na drugi način prenosimo vanjskim stranama vaše osobne podatke.

Poveznice trećih strana

Povremeno, prema vlastitom nahođenju, možemo uključiti ili ponuditi proizvod ili uslugu treće strane na našim stranicama. Stranice trećih strana imaju odvojena i nezavisne pravila o privatnosti. Stoga nemamo odgovornost za sadržaj i aktivnosti na tim stranicama. Ipak, želimo zaštititi integritet naše stranice i dobrodošle su bilo kakve povratne informacije o tim stranicama.

Google

Zajedno s dobavljačima (trećom stranom), kao što je Google koristimo kolačiće te strane (kao što su Google Analytics kolačići) kako bi se sastaviti podatke o korisnikovoj interakciji s funkcijama usluga na našim web stranicama.

Pristajemo na sljedeće:

 • korisnici mogu posjetiti našu stranicu anonimno,
 • nakon što smo izradili pravila o privatnosti, dodat ćemo link na njih na našoj početnoj stranici ili na prvoj značajnoj stranici nakon ulaska na naše web stranice,
 • naš link na Izjavu o privatnosti uključuje riječ “privatnost” i može se lako naći na gore navedenoj stranici.

Korisnici će biti obaviješteni o svim promjenama politike privatnosti na našoj stranici u Izjavi o privatnosti. Korisnici mogu promijeniti svoje osobne podatke putem:

 • e-maila,
 • prijavom na vlastiti račun,
 • razgovora s nama ili slanjem upita.

Kako naša stranica obrađuje signale koji se ne smiju pratiti?

Poštujemo signale koji se ne smiju pratiti i ne pratimo, postavljamo kolačiće ili koristimo za oglašavanje kada je postavljen „Ne Prati“ (DNT) mehanizam preglednika.

Je li naše stranice dopuštaju praćenje ponašanja treće strane?

Važno je napomenuti da dopuštamo praćenje ponašanja treće strane.

Zaštita od SPAM-a

Zakon o zaštiti osobnih podataka i Zakon o elektroničkim komunikacijama su zakoni koji određuju pravila za komercijalnu e-poštu, uspostavljaju zahtjeve za komercijalne poruke, daje primatelju pravo da zaustavi primanje takvih e-mailova, i navode teške kazne za prekršaje. Mi prikupljamo vašu e-mail adresu radi:

 • slanja informacija, odgovora na upite, i/ ili bilo kakve zahtjeve ili pitanja,
 • procesa narudžbe i slanje informacija i ažuriranja koje se odnose na narudžbu,
 • možda ćemo vam slati dodatne informacije vezane uz vaš proizvod i /ili usluge,
 • promocije putem e-mail liste ili za buduće slanje e-maila našim korisnicima nakon sto je izvršena prvotna transakcija.

U skladu sa zakonskim propisima pristajemo na sljedeće:

 • nećemo koristiti lažne ili obmanjujuće teme ili e-mail adrese,
 • identificirati poruku kao oglas na neki prihvatljiv način,
 • uključiti fizičku adresu naših poslovnica ili sjedišta,
 • praćenje promotivnih usluga trećih strana putem e-maila u svrhu poštivanja ovih pravila, ukoliko iste budu korištene,
 • ispoštovati brzo zahtjeve za ne-uključivanje/odjavu,
 • dopustiti korisnicima odjavu pomoću linka na dnu svakog e-maila.

Ako se u bilo koje vrijeme želite odjaviti od primanja budućih e-mail-ova, slijedite upute na dnu svakog e-maila, a mi ćemo vas odmah ukloniti iz korespondencija.

Kontaktirajte nas

Ako postoje bilo kakva pitanja u vezi ove izjave o privatnosti možete nam se obratiti koristeći podatke u nastavku.

Bjelovar-info medij, obrt za medijske usluge
Gundulićeva 6
43000 Bjelovar
Hrvatska
info@bjelovar.info

 

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Korištenje fotografija i ostalih sadržaja s web stranice www.bjelovar.info i službenih profila na društvenim mrežama Bjelovar.info nije dopušteno bez odobrenja redakcije portala. Svako neovlašteno korištenje kršenje je autorskih i srodnih prava i i podložno je kaznenoj odgovornosti od strane autora sadržaja.