19. travnja 2018

IV. OŠ Bjelovar – Na kvizu o Dragutinu Tadijanoviću

Na 2. nacionalnom književno-zabavnom kvizu o životu i djelu Dragutina Tadijanovića, koji se u Slavonskom Brodu održao uoči pjesnikovog rođendana 3. studenog 2017., sudjelovale su i
učenice 8. b razreda IV. OŠ Bjelovar: Lucija Malčić, Anamarija Jukić, Lara Štajduhar i Mia Lončar, pod mentorstvom učiteljice Hrvatskog jezika Slobodanke Martan, i uz svesrdnu podršku školske knjižničarke.

Na kviz je, iz cijele Hrvatske, stiglo 108 učenika u pratnji 54 mentora. U ekipnom kvalifikacijskom testu književnog kviza o znanju Tadijanovićevog života i djela, naša je četveročlana ekipa osvojila odlično 5. mjesto (od 28 mjesta). Konkurencija je bila velika i jaka pa su odlučivale nijanse. Kako je kviz bio i zabavnog karaktera, naše su osmašice trebale naučiti pjevati jedan bećarac s temom iz života i djela Dragutina Tadijanovića, plesati slavonsko kolo, proučiti osobitosti slavonske kuhinje i slavonskih običaja, pantomimom prikazati Tadijine pjesme, što su uspješno realizirale, uz pomoć opsežne pripreme s učiteljicom Martan. U bećarcu su im pomogli učiteljica glazbene kulture Dubravka Đerđ, učiteljica folkloraša Lidija Petreković i učitelj tamburaša Dražen Cinek, a u poznavanju biografije pisca školska knjižničarka.

Tijekom boravka u Slavonskom Brodu natjecatelji i njihovi mentori posjetili su rodnu kuću Dragutina Tadijanovića u Rastušju, njegov Spomen-dom u Slavonskom Brodu, tvrđavu te prošetali gradom u kojemu je s obitelji živjela i hrvatska književnica Ivana Brlić-Mažuranić.

Bilo je naporno, ali i lijepo, zabavno i poučno, zaključak je naših učenica i njihovih mentorica Dejane Bedeković i Slobodanke Martan.

 

Moja poezija izraz je mojeg života.

Ostanem li, ostat ću po njoj!…

 

Šuti, srce, u samoći,

Kad naviru uspomene. (D. T.)

Tekst: Slobodanka Martan

Fotografije: Dejana Bedeković


Povezani članci

Napiši komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *