23. travnja 2018

Daruvar – Održano 8. hrvatsko natjecanje za harmoniku

Održano je i ovogodišnje 8. hrvatsko natjecanje za harmoniku, koje se sada već tradicionalno održava u Daruvaru osmu godinu za redom, u organizaciji Udruge Harmonikaški centar. Ovogodišnje državno natjecanje se odvijalo u hotelu Termal te prostorijama GŠ Brune Bjelinskog Daruvar.

I ove godine prijave su oborile rekord sudionika natjecanja – 115 natjecatelja, 47 mentora iz 36 državnih ustanova iz cijele zemlje što pokazuje sve veći interes za ovo natjecanje koje je s godinama dobilo status najposjećenijeg harmonikaškog državnog natjecanja u Hrvatskoj.

Ovogodišnje natjecanje imalo je i novu disciplinu, a to su – komorni sastavi. U toj disciplini su se mogli vidjeti harmonikaški sastavi koji su izvodili prekrasne skladbe u kombinaciji s violinom, flautom, sopranom i mezzosopranom. Na programu su bila djela Vivaldija, Mozarta, Piazzolle te Jenkinsa, a isti su se mogu pogledati u dvorani Glazbene škole Brune Bjelinskog Daruvar. Upravo ovi sastavi bili su najefektniji dio programa koji se mogao poslušati na natjecanju, a posebno su dobro bili prihvaćeni od publike.

Početak i otvorenje natjecanja započelo je Koncertom u prekrasnom ambijentu dvorca grofa Jankovića koji je bio popunjen do zadnjeg mjesta, na kojemu je nastupila Nikolina Furić, harmonikašica koja je studirala na Akademiji za glazbu u Ljubljani (Slovenija). Na programu su bila djela Francka, Händela, Rojca i Zolotarjova.
Oba dana inače su imala i pregršt solističkih kategorija i natjecatelja koje svi zainteresirani građani mogli doći i poslušati (ulaz je također bio slobodan). Natjecatelji su se kretali po dobnim skupinama, od onih koji tek počinju učiti svirati i imaju 8 godina, do studenata s Akademije koji imaju 23 godine.

Ove godine Natjecanje je ugostilo 9 članova Ocjenjivačkog suda, a to su bili: Ljerka Pašalić, Paolo Peruško, Igor Jugec, Josip Nemet, Marijan Belović, Marijan Kopčić, Vladimir Gorup, Biljana Vitanović i Gordana Šuštić. Oni su ocjenjivali natjecatelje te na kraju proglasili najbolje iz svih kategorija na Završnom koncertu koji  se održao 13.05. (subota), u 18:00h, u dvorani hotela Termal.

Cilj natjecanja nije samo da se ljudi iz struka druže, već da se dobra glazba širi i oplemeni i ostale posjetitelje koji su već s godinama naučili cijeniti dobru glazbu.

 Tekst i foto: Udruga Harmonikaški Centar Daruvar

Povezani članci

Napiši komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *