23. travnja 2018

Uskoro će stranački izbori: Tko će naslijediti bjelovarskog SDP-ovca Vedrana Smešnjaka, a tko županijskog predsjednika Vedrana Babića

Piše: Željko Rukavina

Kako smo prije 27 godina iz jednoumlja iskoračili u demokratski svijet, onda se razno razni izbori održavaju svako malo. Nakon izbora za Sabor, prošli su i oni lokalni, i sada bi se u duhu demokratskih načela trebali održati stranački. Sudeći prema stanju u državi, tu se puno toga neće promijeniti. Prvenstveno zbog SDP-a koji je spao na razinu nekadašnjeg Socijalističkog saveza i HDZ-a koji je preuzeo palicu poput ondašnjeg Saveza komunista. U Plenkijevoj stranci će vjerojatno i slabi igrači ostati na čelu GO i ŽO HDZ BBŽ, unatoč tome sto su izgubili izbore. Neće ih poljuljati ni to što su ih na putu ka foteljama gradonačelnika i župana “potčkaljili” njihovi članovi, jer su obojica lojalni Plenkiju.

Odlaskom Zorana Milanovića i instaliranjem Davora Bernardića partija se vratila u vrijeme velikih čistki, prije 2. Svjetskog rata. Njih u ovom trenutku vodi samo jedna misao – kako “raskužiti” stranku od Zokijevog “kukolja” i postaviti Berine “pravolinijaše”. U tom se smjeru vode sve bitke, svim sredstvima unutar stranke, tako da slobodno mislećima nema mjesta. Na taj me zaključak navode kuloarske i zaplotnjačke smicalice. Nikako da u SDP-u nadjačaju ego pojedinaca na račun pametnih, obrazovanih i sposobnih koji mogu ugroziti HDZ. Uostalom, ceh su takvoj politici i platili na nedavnim izborima. Neka mi oprosti šef bjelovarskog SDP-a, gospodin Smešnjak, ali s njim teško netko može dobiti izbore. Da bi se dobili izbori, kandidat treba biti prepoznatljiv. Treba imati karizmu (nema je ni Bernardić), vjerodostojnost i vrhunsko obrazovanje. Gospođa Vanja Posavac je za razliku od g. Smešnjaka fakultetski obrazovana, ali nema ostalo što privlači birače. Čujem da je sam svoju kandidaturu (i pobjedu) za šefa bjelovarske partije najavio Tihomir Jaić. Od nabrojenih osobina ima samo jednu, i to onu van standarda. Da je čovjek pod skutama Davora Bernardića. Od gospodina Smešnjaka se razlikuje po tome što ima dosta staža u drugim strankama. S takvim SDP-ovim protivnicima HDZ će bezbrižno vladati kao nekada partija, jer je “protiv” sebe imala svoju rezervnu momčad – socijalistički savez.

Vjerujem da SDP ima osobu s karizmom, koju će Bjelovarčani prepoznati kao vrsnog intelektualca, poštenog čovjeka o kojemu će govoriti biranim riječima bez obzira na stranačku opredijeljenost. S takvim se osobama dobivaju izbori, a ne zbog toga što su lojalni stranačkom poglavici. O kandidatkinji za nasljednika Vedrana Babića drugom zgodom.

Piše: Željko Rukavina

 

  • Kolumne su isključivo stav osobe koja ih piše, a ne stav autora i izdavača portala bjelovar.info na kojemu su kolumne postavljene.

Izvor : Piše: Željko Rukavina

Povezani članci

Napiši komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *