www.bjelovar.info http://bjelovar.info Vijesti i informacije iz Grada Bjelovara i Bjelovarsko bilogorske županije Tue, 23 Jan 2018 11:10:31 +0000 hr hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.8.3 http://bjelovar.info/wp-content/uploads/2018/01/bjelovarinfo-icon-300x300.png www.bjelovar.info http://bjelovar.info 32 32 “Cake shop” u Bjelovaru nudi skroz neobične i nesvakidašnje torte http://bjelovar.info/aktualno/cake-shop-u-bjelovaru-nudi-skroz-neobicne-i-nesvakidasnje-torte/ http://bjelovar.info/aktualno/cake-shop-u-bjelovaru-nudi-skroz-neobicne-i-nesvakidasnje-torte/#respond Mon, 22 Jan 2018 23:22:43 +0000 http://bjelovar.info/?p=19373

Jelena Pavlić mnogim je Bjelovarčanima već dobro poznata, prvenstveno po svojim potpuno drugačijim tortama koje svakodnevno izrađuje u vlastitom “Cake shopu” u Bjelovaru. Bilo da je riječ o vjenčanju, krstitkama, proslavama rođendana ili rođenju djece, ova će kreativka, zahvaljujući svojim vještinama, znanju i slastičarskom iskustvu, uspijeti ispuniti sve ideje i želje klijenata. Jelenine torte uvelike ...]]>

Jelena Pavlić mnogim je Bjelovarčanima već dobro poznata, prvenstveno po svojim potpuno drugačijim tortama koje svakodnevno izrađuje u vlastitom “Cake shopu” u Bjelovaru. Bilo da je riječ o vjenčanju, krstitkama, proslavama rođendana ili rođenju djece, ova će kreativka, zahvaljujući svojim vještinama, znanju i slastičarskom iskustvu, uspijeti ispuniti sve ideje i želje klijenata.

Jelenine torte uvelike se razlikuju od standardnih kreacija, bilo da je tema nogomet, omiljeni likovi iz crtanih filmova, ljubav, automobili, cvijeće ili čak životinje, što upravo dokazuje fotografija na kojoj se nalazi nevjerojatna torta u obliku iguane.

 

Slatka fantazija, kreativnost i unikatnost glavna su obilježja kojima se Jelena Pavlić vodi pri izradi vlastitih slastica. Malo je reći kako Jelenini klijenti, nakon što vide njezinih ruku djelo, jednostavno ostanu bez teksta. Svojim svakodnevnim radom, Jelena iznova dokazuje kako je majstorica za novo i neobično, posebno kada su u pitanju torte u 3D obliku. No, svakako treba imati na umu da će se ova Bjelovarčanka vrlo rado prihvatiti i klasičnih ideja, odnosno torti nešto jednostavnijeg oblika i izričaja.

 

Tortica j.d.o.o

Jelena Pavlić

Izrada personaliziranih torti,kolača i ostalih slastica radi po sistemu narudžba-isporuka.
Narudžbe na tel.0981663593 ili osobno na adresi Ivana Gregurića 10. Bjelovar
Radno vrijeme: Pon-pet.od 9-12…..16-20h
Subota od 8-13 h

 

]]>
http://bjelovar.info/aktualno/cake-shop-u-bjelovaru-nudi-skroz-neobicne-i-nesvakidasnje-torte/feed/ 0
Održavaju se besplatne radionice “e-Poslovanje za konkurentnost sutrašnjice” u Bjelovaru http://bjelovar.info/aktualno/odrzavaju-se-besplatne-radionice-e-poslovanje-za-konkurentnost-sutrasnjice-u-bjelovaru/ http://bjelovar.info/aktualno/odrzavaju-se-besplatne-radionice-e-poslovanje-za-konkurentnost-sutrasnjice-u-bjelovaru/#respond Mon, 22 Jan 2018 22:32:32 +0000 http://bjelovar.info/?p=19351

Tehnološki park d.o.o. Bjelovar održava besplate radionice pod nazivom “e-Poslovanje za konkurentnost sutrašnjice” za zainteresirane korisnike radi ostvarivanja zajedničkih ciljeva promicanja i doprinosa gospodarskom razvoju, koristeći elektroničko poslovanje. Mjesto održavanja radionica je Tehnološki par d.o.o., na adresi Trg Eugena Kvaternika 6. Radionice traju tri dana, od ponedjeljka 22.siječnja do srijede 24.siječnja. Radionice su organizirane za ...]]>

Tehnološki park d.o.o. Bjelovar održava besplate radionice pod nazivom “e-Poslovanje za konkurentnost sutrašnjice” za zainteresirane korisnike radi ostvarivanja zajedničkih ciljeva promicanja i doprinosa gospodarskom razvoju, koristeći elektroničko poslovanje.


Mjesto održavanja radionica je Tehnološki par d.o.o., na adresi Trg Eugena Kvaternika 6. Radionice traju tri dana, od ponedjeljka 22.siječnja do srijede 24.siječnja.

Radionice su organizirane za mikro, mala, srednja i velika poduzeća, obrtnike i poljoprivredna gospodarstva, koja žele uvesti elektroničko poslovanje.

Na radionicama će predavati osnivač tvrtke Papion d.o.o. Dino Dušek  i direktorica Tehnološkog parka Bjelovar, Ivana Jurković Piščević.

Cilj radionica je poboljšanje poslovne konkurentnosti putem elektroničkog poslovanja, te poboljšati konkurentnost hrvatskih poduzetnika podizanjem razine svijesti o e-poslovanju, e-trgovini te vezanim aktivnostima.

Prva radionica održana je u ponedjeljak 22.siječnja,  na kojoj je direktorica Tehnološkog parka Ivana Jurković Piščević pojasnila što će poduzetnici naučiti na radionicama.

– Naučit će elemente e-poslovanja i kako svoje poslovanje prebacit u 21.stoljeće, te kako doći do krajnjih korisnika, neovisno da li se radi o kupcima, partnerima, ili dobavljačima.

Ivana Jurković je naglasila brzinu kao glavnu prednost e-poslovanja.

E-poslovanje obuhvaća e-trgovinu, e-financije, e-račune, digitalne potpise, marketing, te vezane aktivnosti. Prednost e-poslovanja je da ste brži. U poduzetničkom svijetu to znači više sredstava, vrijeme je novac, ako ste vi brži možete aktivnije sudjelovati u svemu, aktivnije reagirati, a time postajete konkurentniji, naglasila je Ivana Jurković i dodala da se u Republici Hrvatskoj oko 60% poduzetnika koristi elementima e-poslovanja.

Jurković je također dodala:

– Prenijeli smo direktive Europske Unije, da se poslovanje prebacuje u digitalizaciju, što je i primjer u jedinicama lokalne samouprave, i mislim da su tu poduzetnici puno konkretniji i puno proaktivniji, i spremni za to.

Prema riječima direktorice Tehnološkog parka, na radionice se prijavilo oko 100-injak zaintersiranih, a jedan od njih je i Antoni Vujnović, vlasnik tokarsko-strojobravarske radione.

Antoni je potvrdio da je prednosti e-poslovanja brzina i jednostavnost.

– Ima manje papira, manje posla, jednostavije i brže. Također je naglasio probleme koji se javljaju, jer mnogi korisnici ne koriste e-mail, pa bi jednima morali slati račune poštom, a drugima e-mailom, pa je to teško iskombinirati.

_________________________________________________________________

 

]]>
http://bjelovar.info/aktualno/odrzavaju-se-besplatne-radionice-e-poslovanje-za-konkurentnost-sutrasnjice-u-bjelovaru/feed/ 0
Bjelovarsko bilogorska županija sto posto povećala izdvajanja za vatrogastvo u 2018. http://bjelovar.info/aktualno/bjelovarsko-bilogorska-zupanija-sto-posto-povecala-izdvajanja-za-vatrogastvo-u-2018/ http://bjelovar.info/aktualno/bjelovarsko-bilogorska-zupanija-sto-posto-povecala-izdvajanja-za-vatrogastvo-u-2018/#respond Mon, 22 Jan 2018 21:30:07 +0000 http://bjelovar.info/?p=19335

U ponedjeljak, 22. siječnja održana je konferencija za medije, na kojoj su se bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs, predsjednik Vatrogasne zajednice BBŽ Đuro Petrić i glavni vatrogasni zapovjednik Željko Mesec osvrnuli na stanje u vatrogastvu na području naše županije te najavili duplo veće ulaganje Bjelovarsko-bilogorske županije za potrebe vatrogastva. Tako je župan Damir Bajs istaknuo da ...]]>

U ponedjeljak, 22. siječnja održana je konferencija za medije, na kojoj su se bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs, predsjednik Vatrogasne zajednice BBŽ Đuro Petrić i glavni vatrogasni zapovjednik Željko Mesec osvrnuli na stanje u vatrogastvu na području naše županije te najavili duplo veće ulaganje Bjelovarsko-bilogorske županije za potrebe vatrogastva.

Tako je župan Damir Bajs istaknuo da je naše vatrogastvo jedno od najorganiziranijih i jedno među vodećima u Republici Hrvatskoj.

– Bjelovarsko-bilogorska županija pridaje veliku pažnju vatrogastvu na svom području što i ne čudi, budući da su vatrogasci i vatrogastvo duboko ukorijenjeni u našoj županiji. Svaki jedanaesti građanin naše županije pripadnik je vatrogasne postrojbe, bilo da se radi o dobrovoljnim vatrogasnim društvima ili pak Javnim vatrogasnim postrojbama. Vatrogastvo je danas jedna od službi i u koju se naši građani, ali i građani cijele Republike Hrvatske mogu pouzdati, naglasio je župan i uputio pohvale našim vatrogascima istaknuvši:

– Naši vatrogasci su uvijek spremni da pomognu ljudima, ne samo na području naše županije, nego i drugima kada im je pomoć potrebna. Kao što znate, kada je ljetna sezona naši vatrogasci angažirani su na moru, ali su bili aktivni i kada je trebala pomoć na poplavljenim područjima.

Sukladno tome, župan Bajs je istaknuo:

– Bjelovarsko-bilogorska županija je u proračunu za 2018. godinu osigurala milijun kuna za financiranje Vatrogasne zajednice i dodatnih 250 tisuća kuna za financiranje Dobrovoljnih vatrogasnih društava na našem području. Županija je time sto posto povećala izdvajanja za vatrogastvo, jer nastojimo napraviti sve što je u našoj moći da vatrogastvo županije bude operativno, da radi i da ima sve materijalne uvjete koji su potrebni za rad.

Bajs je također naglasio da je važno da vatrogasci koji su uvijek na raspolaganju budu prikladno opremljeni kako bi i dalje vrhunski obavljali svoj posao.

U ime Vatrogasne zajednice BBŽ, predsjednik Đuro Petrić zahvalio se županu i njegovim suradnicima što je prepoznat njihov rad.

– Uvijek ste imali razumijevanja prema vatrogastvu i za vrijeme kriznih godina i stoga vam zahvaljujem. Kao što je poznato, vatrogastvo mora biti dobro opremljeno, a Županija je glavni izvor financiranja, jer neznatna sredstva dobivamo iz premije osiguranja od požara, a to je oko 65 tisuća kuna koja su i namijenjena za opremanje vatrogastva. U razgovoru s vama kod izrade proračuna, mi smo predvidjeli manje sredstava, ali zahvaljujući vama i mogućnostima koje se pružaju, još jednom zahvaljujem na potpori od milijun kuna, koja je namijenjena Vatrogasnoj zajednici BBŽ-a, rekao je Petrić te nastavio o novim izmjenama u vatrogastvu.

___________________________________________________________________

Na kraju je predsjednik Đuro Petrić dodao:

___________________________________________________________________

Željko Mesec, glavni vatrogasni zapovjednik osvrnuo se na operativni dio vatrogastva u 2017. godini.

___________________________________________________________________

Kad je riječ o sredstvima, Mesec je istaknuo:

___________________________________________________________________

Što se tiče intervenicija, zapovjednik Željko Mesec je rekao:

___________________________________________________________________

Na kraju je glavni vatrogasni zapovjednik Željko Mesec dodao:

___________________________________________________________________

 

]]>
http://bjelovar.info/aktualno/bjelovarsko-bilogorska-zupanija-sto-posto-povecala-izdvajanja-za-vatrogastvo-u-2018/feed/ 0
U Bjelovaru održan program edukacije za pčelare s područja Bjelovarsko-bilogorske županije http://bjelovar.info/aktualno/u-bjelovaru-odrzan-program-edukacija-za-pcelara-s-podrucja-bjelovarsko-bilogorske-zupanije/ http://bjelovar.info/aktualno/u-bjelovaru-odrzan-program-edukacija-za-pcelara-s-podrucja-bjelovarsko-bilogorske-zupanije/#respond Sun, 21 Jan 2018 22:19:55 +0000 http://bjelovar.info/?p=19320

U subotu je u Hotelu Central održan program edukacije za pčelare – dobra pčelarska praksa – izazovi modernog pčelarstva koji je organizirao Pčelarski savez BBŽ i HGK – ŽK Bjelovar u suradnji sa Savjetodavnom službom – Podružnicom Bjelovarsko-bilogorske županije, Hrvatskom poljoprivrednom agencijom i Hrvatskim pčelarskim savezom.   Jedna od prvih tema koja je održana nakon ...]]>

U subotu je u Hotelu Central održan program edukacije za pčelare – dobra pčelarska praksa – izazovi modernog pčelarstva koji je organizirao Pčelarski savez BBŽ i HGK – ŽK Bjelovar u suradnji sa Savjetodavnom službom – Podružnicom Bjelovarsko-bilogorske županije, Hrvatskom poljoprivrednom agencijom i Hrvatskim pčelarskim savezom.

 

Jedna od prvih tema koja je održana nakon pozdravnih riječi, bila je “ Pčelarstvo u RH i okruženju” o kojoj je govorio saborski zastupnik Vladimir Bilek u ime Odbora za poljoprivredu Hrvatskoga sabora. Kako se moglo čuti na predavanjima, jedan od primarnih ciljeva koji je pred pčelarima je omogućiti OPG-u koji se bavi pčelarstvom da zaposli ukućane, te da od pčelarenja obitelj koja se time bavi može dostojno živjeti. Ostale teme su bile također vrlo zanimljive; Zakon o obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu, Nacionalni pčelarski program u službi pčelara u RH, Med hrvatskih pčelinjaka, Aktualnosti u pčelarstvu i stanje u HPS, Prerada voska u satne osnove, Uvjeti uzgoja i držanja pčela-opasnosti, prilike i mogućnosti, Tehnologija pčelarenja u funkciji sprječavanja bolesti pčelinje zajednice i Pregled dostupnih natječaja s potencijalnim prijaviteljima iz sektora pčelarstva.

Pčelarstvo je u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji jedna od najuređenijih grana poljoprivrede, što nije začuđujuće jer većina pčelara neprestano radi na obnavljanju znanja i usvajanju novih tehnologije i saznanja do kojih dolaze upravo tako da redovito odlaze na edukacije i predavanja Hrvatske poljoprivredne agencije.

Da je pčelarstvo jedna od najuređenijih grana poljoprivrede potvrdio je i župan Damir Bajs.

– Kada govorimo o pčelarstvu naša županija je jedna od vodećih u Hrvatskoj, veliki broj ljudi se time bavi, imamo gotovo 560 pčelara.  Kroz svoje programe, Županija podupire razvoj pčelarstva, rekao je župan i dodao da će Županija nastaviti podupirati i sufinancirati smještaj, čuvanje robe, pakiranje, a s ciljem da pomognu pčelarima kako bi plasirali što više pčelinjih proizvoda na tržište.

– Mislim da je to ključ uspjeha, naglasio je župan Bajs.

O podršci pčelarima, govorio je i Boris Tomšić, pročelnik za poljoprivredu u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji.

– Osigurali smo sredstva iz javnog proračuna Bjelovarsko-bilogorske županije za potporu udrugama u poljoprivredi. Iz tih sredstava je financirana i ova pčelarska edukacija. Iduća aktivnost je manifestacija 14. Pčelarski sajam u Gudovcu, koji se održava u prostoru Bjelovarskog sajma, a počinje 10.veljače. Pripremili smo i potpore male vrijedosti u poljoprivredi, pa je tako za pčelarstvo osigurano 150 tisuća kuna za ovu godinu. U pripremi su tri javna poziva, a riječ je o Javnom pozivu za opremanje prostora za punjenje, preradu i pakiranje pčelinjih proizvoda, te javni poziv za sufinanciranje nabave pčelinjih pogača.

Grozdana Grubišić Popović iz Savjetodavne službe govorila je o stanju pčelarstva na području Bjelovarsko-bilogorske županije.

– Naša županija je poznata po velikom broju pčelara i pčelinjaka. Važno je reći da svakako sustavno treba raditi na edukaciji pčelara, jer koliko god se misli da se zna, uvijek nas nešto može iznenaditi.

U ime Hrvatske poljoprivredne agencije Dubravka Živoder je istaknula:

___________________________________________________________________

Zbog promjene znaka, predstavnica HPA je pojasnila tko može podnijeti zahtjev:

__________________________________________________________________

Nagradu šampiona za najbolji bagremov med u 2017. godini dobio je Miroslav Ahac iz sela Grbavica kod Grubišnog Polja. Miroslav je pčelar koji ima oko 300-injak pčelinjih zajednica i koji osim meda, proizvodi propolis i matičnu mliječ.
– Zadovoljni smo s proizvodnjom meda u 2017., proizvodnja je bila do 30kg po košnici. Med plasiramo domaćim otkupljivačima i s njima vodimo bitku, oni nude niske otkupne cijene, cijene su od 18,00 do 30,00 kuna, ovisi o kvaliteti meda.

O pčelarstvu i pčelarima govorio je Vladimir Maturanec, predsjednik županijskog Pčelarskog saveza BBŽ-a.

Po evidenciji pčelaskog saveza  u našoj županiji ima 560 pčelara, a jos jedno 300-400 pčelara koji nisu evidentirani. Nastojimo biti dobro educirani, ovo nam je šesta edukacija. Prošla godina je za pčelare bila zadovoljavajuća.

 

 

 

 

 

]]>
http://bjelovar.info/aktualno/u-bjelovaru-odrzan-program-edukacija-za-pcelara-s-podrucja-bjelovarsko-bilogorske-zupanije/feed/ 0
Župan Bajs u Daruvaru najavio Mjesec češkog materinskog jezika i uručio donaciju http://bjelovar.info/aktualno/zupan-bajs-u-daruvaru-najavio-mjesec-ceskog-materinskog-jezike-i-urucio-donaciju/ http://bjelovar.info/aktualno/zupan-bajs-u-daruvaru-najavio-mjesec-ceskog-materinskog-jezike-i-urucio-donaciju/#respond Sun, 21 Jan 2018 21:31:41 +0000 http://bjelovar.info/?p=19313

U Daruvaru, 20.siječnja 2018.godine, župan Damir Bajs je najavio održavanje Mjeseca češkog materinskog jezika u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, zatim je uručio Ugovor o donaciji novčanih sredstava Novinsko izdavačkoj ustanovi ”Jednota” Daruvar, te se pridružio obilježavanju Vincekova u Daruvaru. Mjesec češkog materinskog jezika, održat će se od 22.siječnja do 21. veljače u Daruvaru. Organizira ga Bjelovarsko-bilogorska županija ...]]>

U Daruvaru, 20.siječnja 2018.godine, župan Damir Bajs je najavio održavanje Mjeseca češkog materinskog jezika u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, zatim je uručio Ugovor o donaciji novčanih sredstava Novinsko izdavačkoj ustanovi ”Jednota” Daruvar, te se pridružio obilježavanju Vincekova u Daruvaru.

Mjesec češkog materinskog jezika, održat će se od 22.siječnja do 21. veljače u Daruvaru. Organizira ga Bjelovarsko-bilogorska županija u suradnji s češkim institucijama i češkim školama. Program počinje s izložbom “Moja prva početnica” organizirana u suradnji s društvom esperantista iz Bjelovara, gdje će biti prikazano 124 početnice iz 44 zemlje.

Prigodom posjete Savezu Čeha RH u Daruvaru, župana je dočekao gradonačelnik grada Daruvara Damir Leninček, koji se zahvalio županu na dolasku i potpori Mjeseca češkog materinskog jezika.

U sklopu posjete, sve je pozdravila i zamjenica župana za Češku nacionalnu manjinu Tanja Novotni Golubić, koja se osvrnula na važnost očuvanja materinskog jezika i na važnost održavanja Mjeseca češkog jezika.

– Cilj nam je osvijestiti širu javnost koliko je materinski jezik važan za svakog pojedinca. Jezik nam je osnova što moramo sačuvati da bismo mogli njegovati svoju tradiciju, kulturu, identitet. To je naš izraz zahvalnosti našim pretcima koji su ga do danas sačuvali, našoj zajednici što nas podržava i što imamo tu mogućnost da na svom jeziku možemo normalno komunicirati, zahvalni smo što možemo svoju djecu odgajati i obrazovati na materinskom jeziku, što nije česti slučaj u svijetu. To nas obvezuje da taj jezik sačuvamo u najboljem obliku za buduće generacije koje dolaze, jer svi znamo da je jezik jedno veliko bogatstvo.

Župan Damir Bajs je govorio o značenju nacionalnih manjima za županiju.

– Jedno bogatstvo naše županije je i broj manjina koje u njoj žive, a kada govorimo o Česima kao nacionalnoj manjini, tu moram naglasiti, da su odlično organizirani i da ustrajno rade na očuvanju vrednote Češkog naroda, a ujedno pridonose i ukupnosti naše županije.

Župan je ravnateljici NIU “Jednota” Lidiji Dujmenović uručio Ugovor o donaciji vrijedan 10.000,00 kuna za daljnje njegovanje Češke kulturne baštine.

Predsjednica Saveza  Čeha u RH Ana- Maria Štruml-Tuček zahvalila se županu Damiru Bajsu istaknuvši:

Češka manjina je sretna što ima tako veliku potporu, jer nam je važno da djeca od osnovne škole njeguju svoj materinji jezik, tako da je vrlo popularna “Olimpijada” iz češkog jezika.

___________________________________________________________________

Foto: službene stranice Grada Daruvara

 

]]>
http://bjelovar.info/aktualno/zupan-bajs-u-daruvaru-najavio-mjesec-ceskog-materinskog-jezike-i-urucio-donaciju/feed/ 0
Bjelovarska publika uživala u sjajnim izvedbama na Međunarodnom tjednu udaraljkaša http://bjelovar.info/aktualno/bjelovarska-publika-uzivala-u-sjajnim-izvedbama-na-medunarodnom-tjednu-udaraljkasa/ http://bjelovar.info/aktualno/bjelovarska-publika-uzivala-u-sjajnim-izvedbama-na-medunarodnom-tjednu-udaraljkasa/#respond Sun, 21 Jan 2018 20:22:28 +0000 http://bjelovar.info/?p=19305

Ni ove godine se nisu razočarali oni koji su odlučili doći na već 15. po redu IPEW 2018. International Percussion Ensemble Week. U petak su najprije nastupile sestre  Jessica & Vanessa Porter (Germany) koje su oduševile publiku svirkom na marimbi, bubnjevima, ali i pantomimičnim igrokazom. Odličan nastup imala je i Marianna Bednarska (Poland) koja je nastupila s Krešimirom ...]]>

Ni ove godine se nisu razočarali oni koji su odlučili doći na već 15. po redu IPEW 2018. International Percussion Ensemble Week. U petak su najprije nastupile sestre  Jessica & Vanessa Porter (Germany) koje su oduševile publiku svirkom na marimbi, bubnjevima, ali i pantomimičnim igrokazom.

Odličan nastup imala je i Marianna Bednarska (Poland) koja je nastupila s Krešimirom Starčevićem na pianu. Marianna Bednarska dobitnica je brojnih nagrada i međunarodnih priznanja za svoje nastupe na udaraljkaškim natjecanjima, a neki autori su joj zbog njenih umjetničkih kvaliteta povjerili i praizvedbu svojih djela.

Na kraju uspješne druge večeri IPEW-a nastupio je zanimljiv duo DoubleBeats – Ni Fan (China) and Lukas Böhm (Germany) koji su svoju suradnju započeli na jednom od prethodnih IPEW-a, a kako se moglo vidjeti iz njihove uigranosti, suradnja se nastavila sa izvrsnim rezultatom. Ovaj fascinantni par imao je čak tri  svjetske premijere, pa je bjelovarska publika bila počašćena činjenicom da je mogla čuti čak tri potpuno nova dojmljiva djela svjetskih poznatih autora glazbe za udaraljkaše, koju su izveli Tomasz Goliński (Poland) – Hikikomori (world premiere), Julius Heise (Germany) – Fremd.Körper (world premiere) i Casey Cangelosi (USA) – Toy Ceremony (world premiere).

]]>
http://bjelovar.info/aktualno/bjelovarska-publika-uzivala-u-sjajnim-izvedbama-na-medunarodnom-tjednu-udaraljkasa/feed/ 0
U Bjelovaru obilježen 11. Dan mimoza i Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice http://bjelovar.info/aktualno/u-bjelovaru-obiljezen-11-dan-mimoza-i-nacionalni-dan-borbe-protiv-raka-vrata-maternice/ http://bjelovar.info/aktualno/u-bjelovaru-obiljezen-11-dan-mimoza-i-nacionalni-dan-borbe-protiv-raka-vrata-maternice/#respond Sun, 21 Jan 2018 14:03:05 +0000 http://bjelovar.info/?p=19292

Na Bjelovarskoj tržnici, u subotu prije podne održana redovita, jedanaesta po redu humanitarna akcija namijenjena prikupljanju novčane pomoći za prevenciju i rano otkrivanje zloćudnih bolesti. Dan mimoza tradicionalno se provodi s namjerom da se podsjeti žensko stanovništvo koliko je važno rano otkrivanje raka vrata maternice. Iako živimo u 21. stoljeću, statistike su još uvijek poražavajuće, ...]]>

Na Bjelovarskoj tržnici, u subotu prije podne održana redovita, jedanaesta po redu humanitarna akcija namijenjena prikupljanju novčane pomoći za prevenciju i rano otkrivanje zloćudnih bolesti. Dan mimoza tradicionalno se provodi s namjerom da se podsjeti žensko stanovništvo koliko je važno rano otkrivanje raka vrata maternice. Iako živimo u 21. stoljeću, statistike su još uvijek poražavajuće, a veliki broj oboljelih žena ipak umire od ove zloćudne bolesti.

Ove je godine, prema riječima predsjednika Lige protiv raka Bjelovarsko-bilogorske županije Želimira Bertića, za akciju nabavljeno šest tisuća grančica mimoze čijom će se prodajom prikupiti novac za aktivnosti na edukaciji stanovništva, prevenciji i ranom otkrivanju zloćudnih bolesti.

Rak vrata materice zauzima drugo mjesto kako po učestalosti javljanja tako i po mortalitetu (smrtnosti) od ginekoloških karcinoma poslije raka dojke.

U Hrvatskoj se svaki dan jednoj ženi dijagnosticira rak vrata maternice, a svaki treći dan od te zloćudne bolesti umre jedna žena. U našoj zemlji oko 1.700 žena trenutačno boluje od raka vrata maternice, svake se godine dijagnosticira oko 400 novih slučajeva, a više od 100 žena na godinu umre od posljedica ove bolesti. Najčešće su oboljele žene između 35 i 49 godina života (drugi najčešći karcinom u toj dobnoj skupini).

Prema podacima Registra za rak Republike Hrvatske, od invazivnog raka vrata maternice u Hrvatskoj je 2015. godine oboljelo 339 žena, a umrlo  127.

]]>
http://bjelovar.info/aktualno/u-bjelovaru-obiljezen-11-dan-mimoza-i-nacionalni-dan-borbe-protiv-raka-vrata-maternice/feed/ 0
Početna konferencija – prvi korak u ostvarenju nove županijske bolnice http://bjelovar.info/aktualno/pocetna-konferencija-prvi-korak-u-ostvarenju-nove-zupanijske-bolnice/ http://bjelovar.info/aktualno/pocetna-konferencija-prvi-korak-u-ostvarenju-nove-zupanijske-bolnice/#respond Sat, 20 Jan 2018 06:40:36 +0000 http://bjelovar.info/?p=19282

Nove obaveze prema europskim projektima uključuju i početnu konferenciju za medije uoči pokretanja projekata. U Hotelu Central, u Bjelovaru je tako u petak 19. siječnja održana početna konferencija uoči pokretanja projekata „Poboljšanje pristupa dnevnoj bolnici u Općoj bolnici Bjelovar“ te „Poboljšanje pristupa hitnoj zdravstvenoj zaštiti u Bjelovarsko-bilogorskoj zaštiti“. Ukupna vrijednost dvaju projekata iznosi 75.559.332,00 kuna, ...]]>

Nove obaveze prema europskim projektima uključuju i početnu konferenciju za medije uoči pokretanja projekata. U Hotelu Central, u Bjelovaru je tako u petak 19. siječnja održana početna konferencija uoči pokretanja projekata „Poboljšanje pristupa dnevnoj bolnici u Općoj bolnici Bjelovar“ te „Poboljšanje pristupa hitnoj zdravstvenoj zaštiti u Bjelovarsko-bilogorskoj zaštiti“.

Ukupna vrijednost dvaju projekata iznosi 75.559.332,00 kuna, od čega od čega na projekt „Poboljšanje pristupa dnevnoj bolnici u Općoj bolnici Bjelovar“ otpada 52.438.832,00 kuna, uz 50.000.000,00 kuna bespovratnih sredstava Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Iznos od 23.120.500,00 kuna otpada na projekt „Poboljšanje pristupa hitnoj zdravstvenoj zaštiti u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji“, za koji je osigurano 20.000.000,00 kuna bespovratnih sredstava Europske unije. Preostali iznos sufinancirat će Opća bolnica Bjelovar.

Javnost su o tome izvijestili ravnatelj bolnice dr.med.spec. Ali Allouch, župan Damir Bajs i državni tajnik u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije Velimir Žunac.

dr.med.spec. Ali Allouch, ravnatelj OB Bjelovar

– Još u listopadu je potpisan ugovor s Ministarstvom za financiranje dnevne bolnice i hitnog bolničkog prijema. Bjelovarska bolnica će financirati svoj dio i napravit ćemo jedan funkcionalni objekt u kojem ćemo pružiti bolje uvjete i našim pacijentima i zaposlenicima, rekao je ravnatelj OB Bjelovar Allouch.

Što se tiče početka gradnje bolnice, ravnatelj Allouch je rekao da je procedura pri početku projekta opsežna i čim se steknu uvjeti započet će izgradnja nove zgrade bolnice.

Damir Bajs, župan Bjelovarsko-bilogorske županije

– Nova zgrada bolnice bit će tek treća takva investicija u Hrvatskoj nakon Pule i Zaboka. Mi želimo bolnicu pretvoriti u bolnicu 21. stoljeća. Dobili smo sredstva za dva projekta, a na to smo dodali i sredstva Županije, čime će ukupna vrijednost investicije doseći 160 milijuna kuna. Pred nama je prvi korak, a to su prva dva natječaja. Radi se o natječaju za voditelja projekta i natječaj za izmjenu i dopunu glavnog projekta kako bismo idejno rješenje koje je prihvaćeno od Ministarstva mogli pretočiti u stvarnost. Kada to bude dovršeno moći ćemo raspisati i ukupan natječaj za izvođača radova na novoj zgradi koja će pružiti novi standard našim pacijentima i liječnicima, objasnio je župan Damir Bajs.

Bajs je također napomenuo kako početak radova na zgradi koja će objediniti sve kirurške djelatnosti te modernu dnevnu bolnicu ovisi isključivo o tijeku natječaja, te da ako će sve teći kako treba, natječaj za izgradnju zgrade bit će raspisan najesen, a nakon potpisa ugovora ubrzo će započeti i izgradnja.

Velimir Žunac, državni tajnik u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije

– Ministarstvo je bolnici pomoglo na najveći mogući način na koji je moglo, a to je da smo osigurali najveći mogući iznos za financiranje projekta. Početna alokacija nije bila dovoljna za sve bolnice koje su se javile na natječaj, pa smo ju povećavali nekoliko puta da bi sve bolnice mogle ostvariti sredstva, pa tako i naša Opća bolnica Bjelovar. Drago mi je što danas imam priliku sudjelovati na potpisivanju ova dva vrijedna ugovora, dodao je državni tajnik Velimir Žunac.

]]>
http://bjelovar.info/aktualno/pocetna-konferencija-prvi-korak-u-ostvarenju-nove-zupanijske-bolnice/feed/ 0
Micro:bit tehnologija stigla u bjelovarsku knjižnicu i već je postala hit naših mališana, ali i odraslih http://bjelovar.info/aktualno/microbit-tehnologija-stigla-u-bjelovarsku-knjiznicu-i-vec-je-postala-hit-nasih-malisana-ali-i-odraslih/ http://bjelovar.info/aktualno/microbit-tehnologija-stigla-u-bjelovarsku-knjiznicu-i-vec-je-postala-hit-nasih-malisana-ali-i-odraslih/#respond Fri, 19 Jan 2018 21:39:39 +0000 http://bjelovar.info/?p=19266

  U petak, 19.siječnja 2018. godine na Dječjem odjelu Narodne knjižnice “Petar Preradović” u Bjelovaru predstavljena je nova građa micro:bitova. Narodna knjižnica „Petar Preradović“ Bjelovar uz dosadašnju mogućnost posudbe knjiga, časopisa, DVD-a, CD-ROM-ova, igračaka, e-čitača te tableta svojim korisnicima od sada nudi još jedan novi medij, micro:bit. Riječ je o malenom računalu koje se može ...]]>

 

U petak, 19.siječnja 2018. godine na Dječjem odjelu Narodne knjižnice “Petar Preradović” u Bjelovaru predstavljena je nova građa micro:bitova.

Narodna knjižnica „Petar Preradović“ Bjelovar uz dosadašnju mogućnost posudbe knjiga, časopisa, DVD-a, CD-ROM-ova, igračaka, e-čitača te tableta svojim korisnicima od sada nudi još jedan novi medij, micro:bit.


Riječ je o malenom računalu koje se može programirati, a svrha mu je učenje i podučavanje učiniti jednostavnim i zabavnim. Na policama knjižnice nalazi se 40 micro:bitova od kojih će 30 biti za posudbu, dok će preostalih 10 služiti za razne radionice.

Gradonačelnik Dario Hrebak je tom prilikom rekao:

-Naš cilj je razvoj IT-ja ovdje, u Bjelovaru, jedne male mikro zajednice. Želimo da ona bude poticaj za daljnji razvoj grada Bjelovara. Stoga smo odlučili najmlađu populaciju naših građana usmjeravati u nove napredne tehologije, i naš grad oslanjati na nove napredne tehnologije.

Osnivač Instituta za razvoj i inovativnost mladih Nenad Bakić je govorio o važnosti učenja o novim tehologijama, što djece, što odraslih.

-Bitno nam je da pristup nove tehnologije imaju djeca koja u školi nisu uključena u te aktivnosti, ali posebno i odrasli. Poanta je da mi budućnost obuhvatimo na jedan proaktivan i pozitivan način. Kada ljudi shvate da se ne moraju bojati umjetne inteligencije, robota, jer oni mogu biti stvaraoci digitalne tehnologije, ako neće biti stvaraoci barem znaju da mogu biti stvaraoci, te barijere se smanjuju, rekao je Bakić.

Gradonačelnik je dodao:

-Mi želimo promjeniti jednu paradigmu u Hrvatskoj, naš cilj je da upravo preko ovakvih projekata stvaramo jednu kreativnost, motivaciju, inspiraciju, da građani sami osnivaju i bave se poduzetništvom, da sami osnivaju svoje vlastite, male start-up projekte gdje će moći zarađivati, stvarati i raditi. 

Profesor i ovlašteni edukator Branko Raičković je rekao kako su provedene brojne radionice za nastavnike kako bi znali prenjeti znanje na svoje učenike.

-Svi šesti razredi su dobili micro:bitove u svoje vlasništvo do kraja školske godine. Dio micro:bitova je došao je iz Europske Unije, a ostali broj micro:bitova je organizirala i donirala organizacija “Croatina Makers”, a sredstva su većinom dobita iz donacija.

Ravnatelj bjelovarske knjižnice Marinko Iličić je izrazio svoje zadovoljstvo zbog uvođenja micro:bitova u knjižnicu.

– Drago mi je da je knjižnica prepoznata kao mjesto gdje će se moderna tehnologija širiti, jer misija knjižnice je da omogući svim građanima pristup informatičkom sustavu.

___________________________________________________________________

 

 

]]>
http://bjelovar.info/aktualno/microbit-tehnologija-stigla-u-bjelovarsku-knjiznicu-i-vec-je-postala-hit-nasih-malisana-ali-i-odraslih/feed/ 0
U Gradu Bjelovaru održan sastanak s predsjednicima i predstavnicima bjelovarskih mjesnih odbora http://bjelovar.info/aktualno/u-gradu-bjelovaru-odrzan-sastanak-s-predsjednicima-i-predstavnicima-bjelovarskih-mjesnih-odbora/ http://bjelovar.info/aktualno/u-gradu-bjelovaru-odrzan-sastanak-s-predsjednicima-i-predstavnicima-bjelovarskih-mjesnih-odbora/#respond Fri, 19 Jan 2018 20:29:22 +0000 http://bjelovar.info/?p=19260

Na području Grada Bjelovara nalazi se ukupno 38 mjesnih odbora za čije se djelovanje i održivost iz gradskog proračuna svake godine izdvaja znatan iznos. Upravo ta ulaganja Grada u 2017. godini te plan za 2018. predstavnicima mjesnih odbora predstavio je zamjenik gradonačelnika Igor Brajdić. Prezentacija se tako održala u petak, 19. siječnja 2018. u velikoj ...]]>

Na području Grada Bjelovara nalazi se ukupno 38 mjesnih odbora za čije se djelovanje i održivost iz gradskog proračuna svake godine izdvaja znatan iznos. Upravo ta ulaganja Grada u 2017. godini te plan za 2018. predstavnicima mjesnih odbora predstavio je zamjenik gradonačelnika Igor Brajdić. Prezentacija se tako održala u petak, 19. siječnja 2018. u velikoj gradskoj vijećnici.

– Organizirali smo zajednički sastanak s predsjednicima i predstavnicima bjelovarskih mjesnih odbora, jer nam je vrlo važno čuti njihova mišljenja. Upravo oni predstavljaju sve krajeve Bjelovara. Dakako, ne mislim sjediti unutar četiri zida, zanimaju me sva mišljenja, ne samo onih u Gradskoj upravi. Želimo čuti što kažu ljudi u našem gradu. Do sada se kroz razgovore s predsjednicima uspjelo puno toga riješiti. Jedan konkretan primjer koji bih htio navesti je stočna vaga u Patkovcu. I ja sam jedan od onih koji je Gradu Bjelovaru pisao na temu problema u odboru, jer sam i sam bio predsjednik mjesnog odbora Ban Josip Jelačić. Trenutno je u Gradu Bjelovaru takva situacija da smo pročitali zahtjeve svih mjesnih odbora i uvrstili ih u današnju prezentaciju koja se odnosi na ulaganja u 2018. godini. Poznato vam je da idemo u projekt „Aglomeracija“ koji je ingerenciji Hrvatskih voda kroz 2018. i 2019. i težak 200 milijuna kuna kojih se planira uložiti u komunalnu infrastrukturu, rekao je zamjenik gradonačelnika Igor Brajdić.

Jedan od predsjednika odbora koji je sudjelovao na prezentaciji bio je i Željko Pavleković iz mjesnog odbora Stjepan Radić, drugog odbora po veličini u Bjelovaru.

– Do sada nismo osjetili neke velike beneficije što se tiče mjesnog odbora. Trenutno se kod nas sada uređuje jedna ulica, ali to je unutar dugogodišnjeg plana. Mislim da će do kraja ove godine biti sve završeno. Problema ima dosta. Od infrastrukture, uređenja cesta, do prilaznih staza koje nisu asfaltirane i uređene. Na današnjem sastanku ćemo upravo razgovarati o tim problemima. Ono što mene na neki način ljuti je to što Grad svake godine poziva da se pišu izvještaji o potrebama za uređenjem. Ja ih konstantno pišem posljednje tri godine, kao i zahtjeve. Mogu reći da se od svega toga realiziralo ama baš ništa. Tako da više uopće ne vidim svrhu da se sve to piše. Nadam se da će nova gradska vlast biti drugačija i da će se neke stvari, u zajedničkom dogovoru pokrenuti, zaključio je Pavleković.

]]>
http://bjelovar.info/aktualno/u-gradu-bjelovaru-odrzan-sastanak-s-predsjednicima-i-predstavnicima-bjelovarskih-mjesnih-odbora/feed/ 0