www.bjelovar.info http://bjelovar.info Vijesti i informacije iz Grada Bjelovara i Bjelovarsko bilogorske županije Mon, 23 Apr 2018 09:13:16 +0000 hr hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.8.3 http://bjelovar.info/wp-content/uploads/2018/01/bjelovarinfo-icon-300x300.png www.bjelovar.info http://bjelovar.info 32 32 U Bjelovaru se čistio okoliš na 12 lokacija u sklopu akcije Zelena čistka http://bjelovar.info/aktualno/u-bjelovaru-se-cistio-okolis-na-12-lokacija-u-sklopu-nacionalne-kampanje-zelena-cistka/ http://bjelovar.info/aktualno/u-bjelovaru-se-cistio-okolis-na-12-lokacija-u-sklopu-nacionalne-kampanje-zelena-cistka/#respond Sun, 22 Apr 2018 22:29:35 +0000 http://bjelovar.info/?p=25651

Poznata nacionalna kampanja Zelena čistka – akcija čišćenja divljih odlagališta otpada održana je u subotu, 21. travnja na području grada Bjelovara koji već sedmu godinu zaredom sudjeluje u akciji čišćenja okoliša. Dio je to globalnog pokreta koji se od ove godine održava u dva navrata, od 1. travnja do 1. svibnja te 15. rujna 2018. ...]]>

Poznata nacionalna kampanja Zelena čistka – akcija čišćenja divljih odlagališta otpada održana je u subotu, 21. travnja na području grada Bjelovara koji već sedmu godinu zaredom sudjeluje u akciji čišćenja okoliša. Dio je to globalnog pokreta koji se od ove godine održava u dva navrata, od 1. travnja do 1. svibnja te 15. rujna 2018. godine kada će 150 zemalja svijeta čistiti okoliš na isti dan.

Akcija čišćenja u Bjelovaru provodila se na više lokacija, a jedna od njih je Malo Korenovo, gdje su okoliš čistili članovi Dječjeg gradskog vijeća grada Bjelovara zajedno s predstavnicima Grada Bjelovara, djecom V. osnovne škole Bjelovar te građanima Bjelovara.

U akciji čišćenja okoliša od nepropisno bačenog otpada sudjelovao je i gradonačelnik Dječjeg gradskog vijeća grada Bjelovara, Rafael Pranjić koji je već redoviti  sudionik ove akcije, dosad kao član, a sada kao mali gradonačelnik.

– Važno je sudjelovati jer dobrim primjerom pokazujemo drugima da je važno čistiti okoliš i potičemo građane, ali posebno mlađe generacije da čuvaju svoj okoliš, rekao je mali gradonačelnik i dodao:

– Ako nema čiste prirode, onda nema čiste vode i nema čistog zraka. Stoga molimo građane da ne bacaju smeće gdje god stignu, uz ceste po šumama, već da odvezu na odlagalište otpada.

 

U akciji čišćenja sudjelovala je i zamjenica gradonačelnika Valna Bastijančić-Erjavec koja je kazala da se čisti na 12 lokacija na području grada Bjelovara.

–  U akciji sudjeluje 300 volontera, a pridružili su se i vijećnici Savjeta mladih, pa tako u akciji sudjeluju škole, Dječje gradsko vijeće, dobrovoljna vatrogasna društva, Udruge branitelja proizašlih iz Domovinskog rata, predstavnici gradske tvrtke Komunalac, te mnogi građani. Akcija je izuzetno važna jer razvija ekološku svijest kod ljudi i ono što je najvažnije, priroda je blagonaklona, ako se brinemo, ona će nam to višestruko vratiti, naglasila je zamjenica gradonačelnika.

Osim Malog Korenova, čistilo se i na drugim lokacijama, gdje su sudjelovali  članovi Povijesne postrojbe Bjelovarski graničari – Husari, članovi Udruge branitelja liječenih od PTSP-a Bjelovar, te mnogi drugi.

]]>
http://bjelovar.info/aktualno/u-bjelovaru-se-cistio-okolis-na-12-lokacija-u-sklopu-nacionalne-kampanje-zelena-cistka/feed/ 0
U Bjelovaru održan prvi dvodnevni Sajam cvijeća Flores http://bjelovar.info/aktualno/u-bjelovaru-odrzan-prvi-dvodnevni-sajam-cvijeca-flores/ http://bjelovar.info/aktualno/u-bjelovaru-odrzan-prvi-dvodnevni-sajam-cvijeca-flores/#respond Sun, 22 Apr 2018 21:09:24 +0000 http://bjelovar.info/?p=25641

Ovog vikenda u Bjelovaru se po prvi put održao dvodnevni Sajam cvijeća Flores u organizaciji Hrvatske udruge poljoprivrednika, a u suradnji s Hrvatskom poljoprivrednom komorom i partnerima Gradom Bjelovarom i Bjelovarsko-Bilogorskom županijom. Državna tajnica Ministarstva poljoprivrede Marija Vučković otvorila je Sajam uz riječi: „U ime Ministarstva poljoprivrede mogu reći da me raduje što sam danas ovdje ...]]>

Ovog vikenda u Bjelovaru se po prvi put održao dvodnevni Sajam cvijeća Flores u organizaciji Hrvatske udruge poljoprivrednika, a u suradnji s Hrvatskom poljoprivrednom komorom i partnerima Gradom Bjelovarom i Bjelovarsko-Bilogorskom županijom.

Državna tajnica Ministarstva poljoprivrede Marija Vučković otvorila je Sajam uz riječi:

„U ime Ministarstva poljoprivrede mogu reći da me raduje što sam danas ovdje i što imam priliku nazočiti prvom Sajmu cvijeća Flores u Bjelovaru. Istaknut ću da što se tiče aktivnosti Ministarstva poljoprivrede da je u BBŽ od 1. srpnja 2013. do danas uloženo putem izravnih potpora preko milijun i sto tisuća kuna, a što se tiče programa ruralnog razvoja, odnosno pravih strukturnih potpora koji bi trebali mijenjati karakter našeg gospodarstva i naše poljoprivrede, u BBŽ ugovoreno 409 milijuna kuna projekata, a isplaćeno nešto više od 189 milijuna kuna. Veseli nas naglasiti da što se tiče mjera koje se odnose na temeljne kvalitete života poboljšanja društvene i kulturne infrastrukture ruralnog prostora Bjelovarsko-bilogorska županija je na nedavnom natječaju za operaciju 7.4.1. imala najveći uspjeh u odnosu na sve ostale županije.“ Državna tajnica Vučković je naglasila i kako Hrvatska ima veliki uvoz u sektoru cvjećarstva s nešto više od milijun eura izvoza, te preko 8 milijuna uvoza. Iz tog razloga Ministarstvo će podupirati sve ovakve aktivnosti poput sajma. U tijeku je i natječaj ruralnog razvoja za tip operacije 4.1.1. gdje je izdvojena biljna proizvodnja, a u njemu sektor cvjećarstva po prvi put spada u odvojeno područje, za što smatra da će donijeti dobroga Bjelovarčanima, ali i cijeloj BBŽ. Također se nada da će se ovakvim bespovratnim potporama uspjeti zaustaviti iseljavanje iz ruralnih područja Hrvatske.

Također je objasnila kako su u postupku mikro, mali i srednji investicijski zajmovi koji nisu prije bili dostupni, a za koje je kamatna stopa između 0,5 i 1,5 posto. Zajmove mogu koristiti cvjećari, ali i drugi privatni sektori što bi trebalo rezultirati pozitivnim efektom. Pojasnila je da su mikro zajmovi do 25 tisuća eura, a mali zajmovi do 50 tisuća eura, a bit će na raspolaganju od svibnja. Veći investicijski zajmovi od milijun eura bit će na raspolaganju od jeseni. Naglasila je i da će obrada biti brža nego što je uobičajeno, i da nema naknade za korištenje kredita ili za rezervaciju sredstava. Smatra da je to vrlo povoljan instrument koji nedostaje cijelom sektoru poljoprivrede, strukturiran na način da ima i za manje, ali i za veće sektore.

Župan Damir Bajs je rekao da je Županija generalno pokrovitelj nizu ovakvih manifestacija, te da mu je drago što je u Bjelovaru organiziran sajam cvijeća. Dodaje, da mu je najljepše što postoji veliki broj onih koji su došli posjetiti sajam te se uvjeriti kako cvjećari znaju i mogu puno pokazati u sklopu jedne ovakve manifestacije. Jedan od partnera je i Grad Bjelovar u čije ime zamjenik gradonačelnika Igor Brajdić je rekao da mu je izuzetno drago što se sajam cvijeća Flores održava upravo u Bjelovaru. Dodaje da ne postoje posebne financijske potpore za cvjećare, ali da postoji niz različitih natječaja za obrtnike i poljoprivrednike na koje se mogu javiti.

Tihomir Jaić, predsjednik Hrvatske udruge poljoprivrednika je rekao kako je na sajmu bilo 40-tak izlagača iz BBŽ, ali i okolnih regionalnih županija. „Motivacija za pokretanjem jednog ovakvog sajma je svakako i činjenica da je BBŽ pri vrhu u proizvodnji cvijeća, a s druge strane u gradu Bjelovaru nije postojala ovakva manifestacija. Htjeli smo kroz ovaj sajam, ali i buduće koje ćemo imati kao sajmove hrvatskog sela na obali tokom ovog ljeta pružiti priliku našim OPG-ima da prodaju direktno cvijeće hrvatskim građanima, a s druge strane da naše sugrađanke i sugrađani imaju priliku kupovati domaće cvijeće, a ne da ga moraju kupovati u trgovačkim centrima. Nažalost, preko 90% cvijeća se uvozi, a mi imamo kvalitetno domaće cvijeće koje još nije došlo do izražaja. U razgovoru s Hrvatskom poljoprivrednom komorom i Hrvatskom poljoprivrednom agencijom pokrećemo  brendiranje hrvatskog cvijeća po uzoru na med iz lijepe naše. To će značiti da će proizvođači hrvatskog cvijeća imati svoj brend čime će biti prepoznatljiviji na tržištu što će im omogućiti i povećanje prodaje“, dodao je Jaić.

]]>
http://bjelovar.info/aktualno/u-bjelovaru-odrzan-prvi-dvodnevni-sajam-cvijeca-flores/feed/ 0
Uskoro kreće najveća energetska obnova škola na području grada Čazme http://bjelovar.info/aktualno/uskoro-krece-najveca-energetska-obnova-skola-na-podrucju-grada-cazme/ http://bjelovar.info/aktualno/uskoro-krece-najveca-energetska-obnova-skola-na-podrucju-grada-cazme/#respond Sat, 21 Apr 2018 07:26:47 +0000 http://bjelovar.info/?p=25621

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, točnije u Osnovnoj školi Čazma, boravio je u radnom posjetu potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar sa suradnicima te direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Dubravko Ponoš sa suradnicima. Bila je to prilika za uručenje Odluke o financiranju energetske obnove zgrade Osnovne škole Čazma, a temeljem ...]]>

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, točnije u Osnovnoj školi Čazma, boravio je u radnom posjetu potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar sa suradnicima te direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Dubravko Ponoš sa suradnicima.

Bila je to prilika za uručenje Odluke o financiranju energetske obnove zgrade Osnovne škole Čazma, a temeljem uspješne prijave na natječaj „Energetska obnova i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora“. Uručenje je to prve Odluke o financiranju u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji o novom setu provođenja europskog natječaja na koji je Bjelovarsko-bilogorska županija po broju prijava među vodećima u Hrvatskoj, točnije na drugom mjestu iza Osječko-baranjske županije.

Naime,  Bjelovarsko-bilogorska županija i njene ustanove prijavile su 31 projekt u zdravstvu i školstvu, a riječ je o projektima vrijednim preko 110 milijuna kuna, što pokazuje veliku ažurnost u prijavi projekata, a samim time podizanjem standarda u školstvu i zdravstvu na području županije.

Projekt obnove Osnovne škole Čazma vrijedan je 8,2 milijuna kuna, Ministarstvo graditeljstva, prostornog uređenja preko Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost prihvatilo je najviši iznos maksimalno bespovratnih sredstava u iznosu od 3.636.228,78 kuna, dok se ostatak obvezuje osigurati Bjelovarsko-bilogorska županija.

Tako je pred Osnovnom školom Čazma kompletna energetska obnova koja, između ostalog, podrazumijeva izmjenu krovišta, izmjenu izolacije prema stropu, izmjenu stolarije, postavljanje nove vanjske ovojnice, rekonstrukciju podova, izmjenu instalacija vode i rekonstrukciju sustava grijanja te postavljanje LED rasvjete.

Uz matičnu školu u Čazmi, na posljednji natječaj Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost s čazmanskog područja, prijavljene su još dvije područne škole i to u Mikloušu i Gornjem Dragancu – obnove vrijedne 3,2 milijuna kuna za što se čeka Odluka o financiranju.

Time će biti u potpunosti od temelja do krova obnovljene tri škole na čazmanskom području, u što će se uložiti gotovo 12 milijuna kuna, nakon čega kreće opremanje škola potrebnim novim namještajem, garderobnim ormarićima, klupama, stolicama, ormarima, katedrama i ostalom potrebnom opremom.

 

Prigodom uručenja Odluke, župan Damir Bajs je rekao:

_________________________________________________________________

Vezano za energetsku obnovu OŠ Čazma, župan je istaknuo:

_________________________________________________________________

Župan je također potvrdio da će uskoro biti raspisivanje natječaja za izvođača radova na projektu energetske obnove OŠ Čazma.

Ministar Predrag Štromar, u petak u Čazmi pohvalio je OŠ Čazma za prijavu na novi program “Škola za život”, istaknuvši:

___________________________________________________________________

Kako bi provodili reformu školstva, potrebni su kvalitetni i sigurni uvjeti, rekao je ministar Štromar i dodao:

________________________________________________________________

Bez ovih sredstava ne bi bilo mogućnosti obnavljanja školi, naglasio je ministar i pojasnio:

__________________________________________________________________

Ministar je također rekao da je za ovaj natječaj osigurano 380 milijuna kuna, ali je isto tako potvrdio da će natječaj biti nastavljen.

___________________________________________________________________

Ministar Štromar pohvalio Bjelovarsko-bilogorsku županiju koja je jedna od najaktivnijih i najuspješnijih županija po pitanju energetske obnove zgrada.

Direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Dubravko Ponoš pohvalio je Bjelovarsko-bilogorsku županiju po broju prijavljenih projekata.

_______________________________________________________________

 

]]>
http://bjelovar.info/aktualno/uskoro-krece-najveca-energetska-obnova-skola-na-podrucju-grada-cazme/feed/ 0
Održana javna dražba pronađenih predmeta u PU bjelovarsko- bilogorskoj, prikupljeno oko 6 tisuća kuna za državni proračun http://bjelovar.info/aktualno/odrzana-javna-drazba-pronadenih-predmeta-u-pu-bjelovarsko-bilogorskoj-prikupljeno-oko-6-tisuca-kuna-za-drzavni-proracun/ http://bjelovar.info/aktualno/odrzana-javna-drazba-pronadenih-predmeta-u-pu-bjelovarsko-bilogorskoj-prikupljeno-oko-6-tisuca-kuna-za-drzavni-proracun/#respond Fri, 20 Apr 2018 18:24:08 +0000 http://bjelovar.info/?p=25612

Povodom Dana planete zemlja, u petak, 20. travnja, u dvorištu Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske, održana redovna godišnja Javna dražba pronađenih predmeta i  bicikala. Kao i dosadašnjih godina, licitacija je privukla veliki broj zainteresiranih građana, a predmeti su se prodavali po početnim cijenama od pet kuna za mobitele, 30,00 kuna za bicikle i 250,00 kuna za moped. ...]]>

Povodom Dana planete zemlja, u petak, 20. travnja, u dvorištu Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske, održana redovna godišnja Javna dražba pronađenih predmeta i  bicikala. Kao i dosadašnjih godina, licitacija je privukla veliki broj zainteresiranih građana, a predmeti su se prodavali po početnim cijenama od pet kuna za mobitele, 30,00 kuna za bicikle i 250,00 kuna za moped. Na licitaciji je bilo 39 nađenih bicikala, jedan moped za dijelove i 3 mobitela.

Prema riječima Dražena Medveda, glasnogovornika PU bjelovarsko-bilogorske, dosadašnje licitacije bile su uspješne, sve je prodano, a sredstva od javne dražbe uplaćena su u državni proračun.

Kako bi vlasnici zaštitili svoje bicikle od kradljivaca, glasnogovornik Dražen Medved je poručio:

_________________________________________________________________

Javnom dražbom prikupljeno 5.970,00 tisuća kuna

Što se tiče današnje javne dražbe pronađenih predmeta, prodano je 34 od ponuđenih 39 bicikala. Najvišu cijenu postigao je bicikl marke Haro i to 1250 kuna. Za 350 kuna prodan je moped za dijelove sa početnom cijenom od 200 kuna. Također su prodana  i sva tri mobitela čija je početna cijena bila 5 kuna, a jedan od njih je postigao cijenu od 100 kuna. Ovom dražbom prikupljen je iznos od  5970 kuna koji će biti uplaćeni u državni proračun RH.   

]]>
http://bjelovar.info/aktualno/odrzana-javna-drazba-pronadenih-predmeta-u-pu-bjelovarsko-bilogorskoj-prikupljeno-oko-6-tisuca-kuna-za-drzavni-proracun/feed/ 0
Obilježen Dan općine Nova Rača i najavljene nove investicije na tom području http://bjelovar.info/aktualno/obiljezen-dan-opcine-nova-raca-i-najavljene-nove-investicije-na-tom-podrucju/ http://bjelovar.info/aktualno/obiljezen-dan-opcine-nova-raca-i-najavljene-nove-investicije-na-tom-podrucju/#respond Fri, 20 Apr 2018 16:51:49 +0000 http://bjelovar.info/?p=25597

Povodom obilježavanja Dana općine Nova Rača, u petak 20. travnja, Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs sa suradnicima prisustvovao je svečanosti obilježavanja koja je započela polaganjem vijenaca  i paljenjem svijeća poginulim hrvatskim braniteljima u središnjem parku u Novoj Rači i na spomenik Stjepanu Radiću. Nakon toga, župan je u pratnji načelnika općine Darka Knežića sa suradnicima obišao ...]]>

Povodom obilježavanja Dana općine Nova Rača, u petak 20. travnja, Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs sa suradnicima prisustvovao je svečanosti obilježavanja koja je započela polaganjem vijenaca  i paljenjem svijeća poginulim hrvatskim braniteljima u središnjem parku u Novoj Rači i na spomenik Stjepanu Radiću.

Nakon toga, župan je u pratnji načelnika općine Darka Knežića sa suradnicima obišao dionicu ceste Nova Rača – Slovinska Kovačica i najavio asfaltiranje iste u dužini od 4,6 kilometara, čija će ukupna vrijednosti radova biti 3 milijuna kuna.

 

Nastavlja se obnova područnih škola općine Nova Rača

 

U sklopu obilježavanja Dana općine, župan je posjetio i Osnovnu školu Ivana viteza Trnskog u Novoj Rači, gdje je zajedno s ravnateljem škole Dariom Jaušićem najavio daljnju obnovu područnih škola na području općine Nova Rača te zanavljanje namještaja u Osnovnoj školi Nova Rača.

Vezano za nastavak obnove područnih škola i obnavljanje namještaja u OŠ Nova Rača, ravnatelj Dario Jaušić je rekao:

– Kod nas je uvijek nešto aktualno i stalno se radi, a trenutno je izvođenje radova na energetskoj obnovi područne škole u Međurači. Radovi su vrijedni oko 400 tisuća kuna. U postupku je javna nabava za područnu školu u Severinu, čekamo odluku za područnu školu u Dautanu, i u pripremi su još dva projekta energetske obnove za područne škole u Bulincu i Sasovcu, rekao je ravnatelj škole Dario Jaušić i dodao da se projekti provode zahvaljujući podršci Bjelovarsko-bilogorske županije, župana Damira Bajsa i načelnika općine, Darka Knežića.

Ravnatelj je također istaknuo da su asfaltirali školsko igralište, pa više nisu jedina škola u županiji bez asfaltiranog vanjskog igrališta.

Također je rekao da su se prijavili na natječaj kako bi uredili pristupne staze prema školi, fasadu i obnovili krovište škole.

Načelnik općine Nova Rača, Darko Knežić zahvalio se Bjelovarsko-bilogorskoj županiji i županu Damiru Bajsu na velikoj potpori u provođenju projekata na području općine Nova Rača, od obnove Doma zdravlja, područnih škola, Osnovne škole u Novoj Rači, i sada u novom projektu asfaltiranja dionice ceste Nova Rača – Slovinska Kovačica.

Ovom svečanom prigodom, župan Damir Bajs je čestitao Dan općine svim stanovnicima Nove Rače. Uz čestitke, župan je naveo i projekte na području općine koji će se provoditi u narednom razdoblju.

__________________________________________________________________

Asfaltiranje dionice kreće ubrzo, rekao je župan i nastavio o projektima na obnovi područnih škola.

– U školstvo na području općine Nova Rača po pitanju energetske obnove škola, ali i uređenja okoliša i igrališta matične škole, u posljednje dvije godine uloženo je preko 3 milijuna kuna. Bjelovarsko-bilogorska županija će uložiti i dodatna sredstva u opremanje škola novim namještajem i drugom potrebnom opremom. Za tu namjenu, Županija je u svom proračunu u 2018. godini osigurala 1,3 milijuna kuna, od kojih je 100 tisuća kuna namijenjeno Osnovnoj matičnoj školi Nova Rača, ali i područnim školama. Tako će u Osnovnu školu Nova Rača stići nova oprema, stolice, klupe, cipelari, garderobni ormarići, ormari za učionice te katedre, što će doprinijeti još boljim uvjetima rada za 258 učenika i 50-ak nastavnika i zaposlenika OŠ Nova Rača, rekao je župan prigodom obilježavanja Dana općine.

__________________________________________________________________

 

]]>
http://bjelovar.info/aktualno/obiljezen-dan-opcine-nova-raca-i-najavljene-nove-investicije-na-tom-podrucju/feed/ 0
Gradu Bjelovaru odobren još jedan projekt iz nacionalnih fondova za pravilno odvajanje komunalnog otpada http://bjelovar.info/aktualno/gradu-bjelovaru-odobren-jos-jedan-projekt-iz-nacionalnih-fondova-za-pravilno-odvajanje-komunalnog-otpada/ http://bjelovar.info/aktualno/gradu-bjelovaru-odobren-jos-jedan-projekt-iz-nacionalnih-fondova-za-pravilno-odvajanje-komunalnog-otpada/#respond Fri, 20 Apr 2018 14:05:40 +0000 http://bjelovar.info/?p=25588

Gradu Bjelovaru odobren projekt “Odvoji po boji “ ukupne vrijednosti oko 1,400.000,00 kuna   U maloj vijećnici Grada Bjelovara, u četvrtak 19. travnja, održana je tiskovna konferencija na kojoj je gradonačelnik Dario Hrebak javnost izvijestio o tome kako je Gradu iz Kohezijskog fonda odobreno financiranje projekta „Odvoji po boji“. Projektu je odobreno 1.199.438,22 kuna prihvatljivih ...]]>

Gradu Bjelovaru odobren projekt “Odvoji po boji “ ukupne vrijednosti oko 1,400.000,00 kuna

 

U maloj vijećnici Grada Bjelovara, u četvrtak 19. travnja, održana je tiskovna konferencija na kojoj je gradonačelnik Dario Hrebak javnost izvijestio o tome kako je Gradu iz Kohezijskog fonda odobreno financiranje projekta „Odvoji po boji“. Projektu je odobreno 1.199.438,22 kuna prihvatljivih troškova. Gradonačelnik Hrebak je o projektu, čiji je cilj postići odgovorno postupanje s komunalnim otpadom od pravilnog odvajanja u kućama do sprečavanja njegovog nastanka, javnost izvijestio u nazočnosti direktora Komunalca d.o.o. Ivana Ivančića, te načelnika susjednih općina koje sudjeluju u projektu.

– Ovaj projekt je program izobrazno-informativnih aktivnosti u održivom gospodarenju otpadom. Ukupan iznos projekta je 1.411.000 kuna, od čega je 85% financirano iz Kohezijskog fonda. Projekt će trajati 20 mjeseci i provodit će se na području grada Bjelovara i naših 8 općina, Velikog Trojstva, Rovišća, Nove Rače, Severina, Kapele, Zrinskog topolovca, Velike Pisanice i Šandrovca. Cilj projekta je izgraditi svijest građana o važnosti postupanja s komunalnim otpadom, s posebnim naglaskom na sprečavanje nastanka otpada, pravilno odvajanje otpada u kućanstvima, kućno kompostiranje i ponovna upotreba predmeta, čime će se smanjiti količina otpada za odvoz na odlagalište, objasnio je uvodno gradonačelnik Hrebak.

Ana Marija Vnouček, viša stručna suradnica za zaštitu okoliša i prirode u Gradu Bjelovaru, a ujedno i suradnica na projektu „Odvoji po boji“, detaljnije je objasnila aktivnosti projekta, točnije njih 16, koje će se bazirati na informiranju građana svih uzrasta o projektu, a uključivat će informativne emisije na radiju i televiziji, radionice i edukacije u školama, aplikacije za pametne telefone, i slično.

– Zbog provedbe pojedinih aktivnosti očekuje se da će doći do povećanja stope odvajanja pojedinih vrsta otpada i recikliranja. Kako bismo što uspješnije proveli projekt koristit ćemo sve komunikacijske alate koji su na raspolaganju, dodala je Ana Marija Vnouček.

Direktor Komunalca d.o.o. Ivan Ivančić napomenuo je kako se Komunalac ovdje pojavljuje kao poluga u realizaciji svih aktivnosti vezanih uz gospodarenje otpadom.

– Na 18.307 domaćinstava obuhvaćamo ukupno 59.000 korisnika. Među njima su i gospodarski subjekti. Do sada je sustav gospodarenja otpadom dobrim dijelom zaživio dobrom voljom naših korisnika, rekao je Ivančić te naveo podatke o prikupljenom odvojenom otpadu papira, plastike, stakla, tekstila, drveta, elektronskog otpada i gume, čime 823 tone otpada nije završilo na odlagalištu. Ivančić je nastavio:

Radili smo na podizanju svijesti o odvajanju otpada još od 2007. gdje smo uključili škole i vrtiće, prije no što je to krenulo na državnoj razini. Iz godine u godinu bilježimo sve značajnije rezultate. Nažalost, još uvijek postoje nelojalni korisnici koji stvaraju divlja odlagališta, unatoč veoma pristupačnom sustavu odvoza otpada. Međutim mi redovito saniramo odlagališta pa ćemo tako održati još jednu akciju „Zelena čistka“, naglasio je direktor Komunalca, Ivan Ivančić.

 

Načelnici Općina koje su dionici u projektu, Rovišće, Zrinski Topolovac, Kapela, Nova Rača, Severin, Velika Pisanica, Šandrovac i Veliko Trojstvo, zahvalili su se Gradu Bjelovaru i Komunalcu d.o.o. na pozivu za ulazak u ovaj, kako kažu, hvale vrijedan projekt. 

 

 

Bjelovar je ranije krenuo s podizanjem svijesti o odvajanju otpada

 

 

Direktor Komunalca Ivančić podsjetio je kako je Bjelovar ranije krenuo s podizanjem svijesti o odvajanju otpada. Na području grada postoji 350 spremnika za odvojeno prikupljanje uporabivih komponenti.

– Sve je to rađeno puno prije nego što je to državna strategija propisala ovom uredbom. Ono što slijedi je primjena uredbe u odnosu na tarifni sustav. Pripremili smo potrebne gradske akte i odluke koji će biti u primjeni od 1. studenog. U međuvremenu slijedi informatizacija cijelog sustava tako da će se kante opremiti čipovima, a vozila skenerima. Pribavit ćemo software koji će biti u mogućnosti kontrolirati broj pražnjenja i fakturirati uslugu prema tome. Time bi komunalna tvrtka uredbu provela do kraja. Problem nam predstavlja bio-otpad s obzirom da nemamo izgrađen centar za gospodarenje otpadom, a kompostirnice su sastavni dio tih centara. Tu ćemo kasniti i mi, ali i šire područje države. Za elektronski otpad pak postoje koncesionari, pojasnio je Ivančić.

Gradonačelnik Hrebak dodao je kako će Grad i Komunalac poslati prijavu na natječaj za nabavku nove opreme, što je ambicija u sklopu ove državne uredbe, 85% sredstava također bi bilo nepovratno, i gradonačelnik se nada uspješnosti prijave i izvršavanja i ove faze.

Što se tiče kompostirnice, njena izgradnja je predviđena sukladno gradskoj odluci o gospodarenju otpadom, tako da će Grad i Komunalac surađivati i tražiti način kako da ju izgrade neovisno o tome što je izostala gradnja Centra za gospodarenje otpadom. Pritom očekuju financiranje od Fonda za zaštitu okoliša. U međuvremenu su uz dodatne spremnike, kandidirali i nabavku kompostera za građane. Također, unatoč činjenici što je stala priča s Regionalnim centrom za zbrinjavanje otpada, Doline su, u odnosu na svoj standard, spremne za nastavak te priče i trenutno imaju kapacitet zadovoljiti potrebe grada za svih osam općina, pa i više od toga.

__________________________________________________________________

 

]]>
http://bjelovar.info/aktualno/gradu-bjelovaru-odobren-jos-jedan-projekt-iz-nacionalnih-fondova-za-pravilno-odvajanje-komunalnog-otpada/feed/ 0
Održana 21. Smotra izvornog i koreografiranog folklora BBŽ u Novoj Rači http://bjelovar.info/aktualno/odrzana-21-smotra-izvornog-i-koreografiranog-folklora-bbz-u-novoj-raci/ http://bjelovar.info/aktualno/odrzana-21-smotra-izvornog-i-koreografiranog-folklora-bbz-u-novoj-raci/#respond Fri, 20 Apr 2018 13:09:56 +0000 http://bjelovar.info/?p=25428

U sportskoj dvorani Osnovne škole u Novoj Rači održana je tradicionalna 21. Smotra izvornog i koreografiranog folklora Bjelovarsko-bilogorske županije  u organizaciji Zajednice kulturno umjetničkih udruga Bjelovarsko-bilogorske županije i domaćina KUU-a „Ivan Vitez Trnski“ pod pokroviteljstvom Bjelovarsko-bilogorske županije. Manifestaciju je otvorila zamjenica župana Bojana Hribljan, a sve prisutne pozdravio je zamjenik načelnika Općine Nova Rača Željko ...]]>

U sportskoj dvorani Osnovne škole u Novoj Rači održana je tradicionalna 21. Smotra izvornog i koreografiranog folklora Bjelovarsko-bilogorske županije  u organizaciji Zajednice kulturno umjetničkih udruga Bjelovarsko-bilogorske županije i domaćina KUU-a „Ivan Vitez Trnski“ pod pokroviteljstvom Bjelovarsko-bilogorske županije.

Manifestaciju je otvorila zamjenica župana Bojana Hribljan, a sve prisutne pozdravio je zamjenik načelnika Općine Nova Rača Željko Sabolović i Žana Vukoja, voditeljica Odsjeka za kulturu i udruge u kulturi u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, te tajnica Zajednice kulturno-umjetničkih udruga BBŽ-a.

Na smotri je nastupilo 14 kulturno-umjetničkih udruga s ukupno 500 plesača iz svih krajeva naše Županije. Za sve koji vole izvornu hrvatsku riječ i tradicionalne plesove Bjelovarsko-bilogorskog područja, ovaj događaj ostat će u dugom sjećanju po svojoj raznolikosti izvornih nošnji, instrumenata, pjesama i plesa. Prema riječima selektora i stručne komisije Hrvatskog sabora kulture, FA „ZDENAC“ GAREŠNICA predstavljat će našu županiju na državnoj smotri koja se, u organizaciji Hrvatskog sabora kulture održava u Čakovcu, a posebne pohvale primili su i članovi Češke obec Bjelovar.

Kad je riječ o izvornom folkloru, na državnoj smotri u Sisku, našu županiju predstavljat će KUD „PALIČNA“ SEVERIN, dok na Vinkovačke jeseni putuju članovi KUD „SLOGA“ MIKLOUŠ.

Na Đakovačke vezove odlaze članovi KUD „GRANIČAR“ ČAZMA, a članovi KUU „IVAN VITEZ TRNSKI“ NOVA RAČA odlaze u Budvu.

 

Na 21. županijskoj Smotri izvornog i koreografiranog folklora u Novoj Rači, nastupili su:

KUD „ŠANDROVAC“ ŠANDROVAC
KUD „GRANIČAR“ ČAZMA
HRVATSKA ČITAONICA HERCEGOVAC
KUD „SLOGA-ĐURĐIC“ ĐURĐIC
KUD „TRNOVITICA“ VELIKA TRNOVITICA
KUD „SLOGA“ MIKLOUŠ

KUD „MATO LOVRAK“  VELIKI GRĐEVAC
KUD „SLAVKO KOLAR“ PALEŠNIK
KUD „PALIČNA“ SEVERIN
KUD „VELIKO TROJSTVO“ VELIKO TROJSTVO
HORKUD „GOLUB“ BJELOVAR
FA „ZDENAC“ GAREŠNICA
ČEŠKA OBEC BJELOVAR

DOMAĆINI:
KUU „IVAN VITEZ TRNSKI“ NOVA RAČA

 

 

]]>
http://bjelovar.info/aktualno/odrzana-21-smotra-izvornog-i-koreografiranog-folklora-bbz-u-novoj-raci/feed/ 0
Predstava “Stvaran svijet oko mene” proglašena najboljim kazališnim ostvarenjem na Smotri kazališnih amatera u Hercegovcu http://bjelovar.info/aktualno/predstava-bjelovarskog-kazalista-stvaran-svijet-oko-meneproglasena-najboljim-kazalisnim-ostvarenjem-na-smotri-kazalisnih-amatera-u-hercegovcu/ http://bjelovar.info/aktualno/predstava-bjelovarskog-kazalista-stvaran-svijet-oko-meneproglasena-najboljim-kazalisnim-ostvarenjem-na-smotri-kazalisnih-amatera-u-hercegovcu/#respond Thu, 19 Apr 2018 21:29:17 +0000 http://bjelovar.info/?p=25422

Protekli vikend održana je 19. Smotra kazališnih amatera u Hercegovcu, gdje je predstava  Bjelovarskog kazališta “Stvaran svijet oko mene” po stručnom sudu selektorice Sabora kulture, dramatičarke i kazališne kritičarke, Gordane Ostović, proglašena najboljim kazališnim ostvarenjem. Tako dobar rezultat odvodi predstavu na 58. Festival hrvatskih kazališnih amatera u Vodice, gdje će predstavljati grad Bjelovar i Bjelovarsko-bilogorsku ...]]>

Protekli vikend održana je 19. Smotra kazališnih amatera u Hercegovcu, gdje je predstava  Bjelovarskog kazališta “Stvaran svijet oko mene” po stručnom sudu selektorice Sabora kulture, dramatičarke i kazališne kritičarke, Gordane Ostović, proglašena najboljim kazališnim ostvarenjem.

Tako dobar rezultat odvodi predstavu na 58. Festival hrvatskih kazališnih amatera u Vodice, gdje će predstavljati grad Bjelovar i Bjelovarsko-bilogorsku županiju.

]]>
http://bjelovar.info/aktualno/predstava-bjelovarskog-kazalista-stvaran-svijet-oko-meneproglasena-najboljim-kazalisnim-ostvarenjem-na-smotri-kazalisnih-amatera-u-hercegovcu/feed/ 0
Ministarstvo unutarnjih poslova RH objavilo brošuru Sigurno na biciklima u cestovnom prometu http://bjelovar.info/aktualno/ministarstva-unutarnjih-poslova-rh-objavilo-brosuru-sigurno-na-biciklima-u-cestovnom-prometu/ http://bjelovar.info/aktualno/ministarstva-unutarnjih-poslova-rh-objavilo-brosuru-sigurno-na-biciklima-u-cestovnom-prometu/#respond Thu, 19 Apr 2018 20:54:20 +0000 http://bjelovar.info/?p=25414

  Ministarstvo unutarnjih poslova RH o prometnim propisima i pravilima o sudjelovanju biciklima u prometu, kao i sankcijama za nepoštivanje pravila objavilo je brošuru “Sigurno na biciklima u cestovnom prometu”.   Sve što trebate znati o sigurnosti vožnje na biciklu, pročitajte brošuru  u PRILOGU.]]>

 

Ministarstvo unutarnjih poslova RH o prometnim propisima i pravilima o sudjelovanju biciklima u prometu, kao i sankcijama za nepoštivanje pravila objavilo je brošuru “Sigurno na biciklima u cestovnom prometu”.

 

Sve što trebate znati o sigurnosti vožnje na biciklu, pročitajte brošuru  u PRILOGU.

]]>
http://bjelovar.info/aktualno/ministarstva-unutarnjih-poslova-rh-objavilo-brosuru-sigurno-na-biciklima-u-cestovnom-prometu/feed/ 0
Komunalac apelira na građane grada Bjelovara da ne bacaju građevinski otpad u prirodu http://bjelovar.info/aktualno/komunalac-apelira-na-gradane-grada-bjelovara-da-ne-bacaju-gradevinski-otpad-u-prirodu/ http://bjelovar.info/aktualno/komunalac-apelira-na-gradane-grada-bjelovara-da-ne-bacaju-gradevinski-otpad-u-prirodu/#respond Thu, 19 Apr 2018 20:35:45 +0000 http://bjelovar.info/?p=25406

U subotu 21.4.2018. u 8.30, u sklopu akcije Zelena čistka Komunalac i Vodne usluge zajedno će čistit lokaciju divljeg odlagališta u Malom Korenovu na putu za Nove Pavljane. Neke lokacije su zatrpane građevinskim otpadom, pa će se koristiti radni strojevi i kamion.   Tvrtka Komunalac apelira na građane grada Bjelovara Akcija Zelena čistka provodi se ...]]>

U subotu 21.4.2018. u 8.30, u sklopu akcije Zelena čistka Komunalac i Vodne usluge zajedno će čistit lokaciju divljeg odlagališta u Malom Korenovu na putu za Nove Pavljane.

Neke lokacije su zatrpane građevinskim otpadom, pa će se koristiti radni strojevi i kamion.

 

Tvrtka Komunalac apelira na građane grada Bjelovara

Akcija Zelena čistka provodi se svake godine, ali  građani još uvijek bacaju otpad i zagađuju prirodu. Jedino rješenje je, uz apel građanima grada Bjelovara da građevinski otpad do (200 kg u 6 mjeseci) mogu besplatno odložiti u reciklažnom dvorištu, kao i ostali odvojeno skupljeni otpad koji nastaje u domaćinstvu (glomazni otpad, boje, lakove, tonere, stare lijekove, elektronički otpad itd.).

 

]]>
http://bjelovar.info/aktualno/komunalac-apelira-na-gradane-grada-bjelovara-da-ne-bacaju-gradevinski-otpad-u-prirodu/feed/ 0