24. svibnja 2018

Veterani Moto kluba Bjelovar sudjelovali u defileu „Jaši do zida”

Moto klub Veterani – Croatia iz Bjelovara i ove godine održat će moto defile „Jaši do zida“. U sklopu defilea prikuplja se spomen kamenje za izgradnju Zida sjećanja u Crkvi hrvatskih mučenika u Udbini, a Veterani će i ove godine ponesti kamen za izgradnju Zida, s natpisom „Purnica-Sirač 19.7.1991. Uoči posvećivanja kamena, predstavnike moto kluba Milu Kutlešu, Sinišu Radića i Željka Žulića u maloj vijećnici Grada Bjelovara ugostio je 14. kolovoza 2017. gradonačelnik Dario Hrebak.

– Srdačno pozdravljam bjelovarske branitelje i članove Moto kluba Veterani koji ponovo sudjeluju u ovoj hvale vrijednoj akciji u spomen na svoje poginule suborce. Ovogodišnji kamen svjedoči o ubojstvu iz zasjede dvojice pripadnika specijalne policije Policijske uprave Bjelovarsko-bilogorske, Željka Cindrića i Ivice Filkovića, rekao je gradonačelnik Hrebak.

Spomen kamen bit će posvećen 14. kolovoza na misi u bjelovarskoj katedrali. 9. rujna bit će ugrađen u Zid sjećanja u sklopu proslave Dana hrvatskih mučenika. Svaki kamen ima i popratni pisani dokument koji svjedoči o stradavanjima i on se trajno arhivira u Crkvi hrvatskih mučenika.

– Zahvaljujemo se na potpori Gradu Bjelovaru u nastojanju da realiziramo ovaj projekt. Želimo ovim projektom obilježiti sva stratišta i sačuvati ih od zaborava. Danas ćemo posvetiti kamen a 9. rujna odlazimo na misu u Udbinu gdje ćemo predati kamen. Među članovima naše udruge ima i bivših i sadašnjih djelatnika policijske uprave, a ovdje se radilo o stradavanju policijskih službenika s daruvarskog područja. 19. srpnja 1991. ujedno s smatra i početkom Domovinskog rata na daruvarskom području. Tako smo do ovog natpisa došli dogovorom, i ubuduće ćemo isto raditi natpise ovisno o obljetnicama i datumima koji se poklapaju, naravno i u dogovoru s Gradom i gradonačelnikom, napomenuo je Mile Kutleša.

Gradonačelnik Hrebak rekao je kako su tako održali zajednički sastanak i pred nekoliko tjedana te odlučili o natpisu ovog kamena. Nažalost, kako kaže, puno je mjesta i datuma u izboru jer je naš kraj u Domovinskom ratu zabilježio brojna stradanja.

– Posebno treba obilježiti mjesta i događaje gdje su žrtve pale ne direktno iz borbe već gdje su napravljeni zločini. Nažalost u našoj županiji ima ih puno i dugo će godina potrajati dok ne postavimo kamenje sa svim natpisima. Ipak, bitna je poruka koju šaljemo, a to je da ne zaboravljamo ono što se dogodilo, i što su naši branitelji učinili za nas. Tako ćemo raditi i kriterije da iz svakog mjesta iz županije obilježimo datum i događaj kojima će kamen biti posvećen, dodao je Dario Hrebak.

Povezani članci

Napiši komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *