17. ožujka 2018

Županijska skupština BBŽ prihvatila Izvješće o poslovanju Bjelovarskog sajma u 2016. godini s 20 glasova za i 11 protiv

Na 2. sjednici Županijske skupštine Bjelovarsko – bilogorske županije, pod osmom točkom dnevnog reda raspravljalo se o donošenju Zaključka o prihvaćanju Izvješća o poslovanju Bjelovarskog sajma d.o.o. u 2016. godini. Na početku rasprave, prvi se za riječ javio vijećnik Silvestar Štefović iz redova HDZ-a.

 

– Dobili smo službeno izvješće Bjelovarskog sajma za 2016. godinu. Počevši od referentne stranice, nešto ne štima. Na dnu stranice crvenim slovima piše kako u excel datoteci postoje neke pogreške zbog kojih ona neće moći biti učitana. Nadalje kod kontrolnog broja, odnosno oznake #ref nema potpisa ovlaštene osobe. Zanima me kako je moguće da je takvo izvješće uopće moglo biti predano ikome. U svim tablicama koje ste nam danas dostavili, neki redovi prelaze preko slova i ne vidi se što piše. Vidi se i popis grešaka koje valjda taj sustav sam izbacuje i ponovno je nemoguće pročitati o kojim se greškama radi, jer su opet podaci „prekriveni“. Stoga molim da se taj tehnički dio pojasni. Čini mi se da ovo izvješće ili nije dobro, ili nešto ne štima, ili je možda frizirano. Poznato je da kod predaje izvješća sve mora štimati, bez ikakvih grešaka, komentirao je Štefović.

Predstavnik Hrvatske seljačke stranke Ivan Beljan istaknuo je kako je želja oporbe da Bjelovarski sajam bude uspješan i da dobro radi. No, kako je vidljiv pad od 15 posto, vijećnik taj podatak smatra zabrinjavajućim.

 

– U izvješću piše kako je kreditna zaduženost sajma tri milijuna i 100 tisuća kuna, koliko se dalo pročitati. Kada se podvuče crta, to je negdje oko 40 posto zaduženosti. Župan je rekao da je na računu dva milijuna, pa me zanima zašto se to ne zatvori kako bi kreditna zaduženost bila manja, rekao je Beljan.

Odgovore na postavljena pitanja i upućene komentare dao je Davorin Posavac, direktor Bjelovarskog sajma.

– Ne znam što je razlog tehničkih problema i što određene stavke niste mogli pročitati. Naša financijska izvješća objavila je i FINA. Izvješće za prošlu godinu radila je Revizijska kuća BDO Croaca, nikako ne naše računovodstvo. Smatram da je izvješće u skladu sa zakonom i potpuno razumljivo. Što se tiče komentara o padu prihoda, rekao bih da u odnosu na prošlu godinu, moramo gledati i prihod od vlastite prodaje, su porasli. Na stranici broj 13, prihodi od prodaje usluga su u 2016. godini 5 milijuna 731 tisuća i 883 kuna, dok su u 2015. godini bili 5 milijuna 411 tisuća i 090 kuna. Dakle, prihodi su veći za nekih 300 tisuća kuna koji dolaze od vlastite prodaje u vidu izložbenog prostora i ostalog. Prihodi od prodaje ulaznica u 2016. godini iznose jedan milijun 169 tisuća kuna. U 2015. ta stavka iznosila je jedan milijun 64 tisuće i 884 kuna, dakle prošle godine je iznos bio veći za nekih sto tisuća kuna. Kada govorimo o vlastitim prihodima, oni su u prošloj godini iznosili šest milijuna 897 tisuća i 952 kune. U 2015. oni su bili šest milijuna 475 tisuće i 978 kuna. Stoga, prihodi su veći za oko 400 tisuća kuna. Napravio sam jednu analizu poslovanja, od onda kada sam došao na Bjelovarski sajam, a to je bilo 2013. Od tada pa do 2016. godine ukupni prihodi su rasli za 3,7 posto, a prihodi od najma izložbenog prostora za 5,2 posto. U tom istom razdoblju, prihodi od prodanih ulaznica narasli su za 12,6 posto. Vidjeli ste i prihode koje dobivamo putem potpora. U tom dijelu smo ponosni jer smo ih smanjili u potpunosti. Kada sam došao na sajam, tada je godišnji prihod potpora bio u iznosu oko dva milijuna kuna. Prošle godine smo imali potporu u iznosu 470 tisuća kuna. Riječ je o potpori koja se odnosi na rate kredita koje sam također naslijedio. Kada bi usporedili 2015. godinu sa 2016. dug prema bankama bio je šest milijuna 436 i 189 kuna. U zadnje četiri godine on je smanjen na tri milijuna 214 tisuća i 011 kuna. Stanje računa je bilo više od dva milijuna kuna i kada prebijete naše obveze prema kreditima s novcima što imamo, mogao bi se u biti zatvoriti kredit i imati 800 tisuća kuna na računu. Zašto bismo to napravili kada nam taj novac treba za daljnja ulaganja za razvoj Bjelovarskog sajma, pojasnio je Posavac.

Vijećnik Štefović javio se za repliku.

– Niste mi odgovorili na pitanje zašto na referentnoj stranici nema potpisa, zašto su vidljive neke pogreške te zašto nema kontrolnog broja. Određene brojke i slova se ne vide i molim da mi to protumačite. Izvješće je nemoguće dobro pročitati. Bilješke počinju sa stranice broj devet. Zanima me gdje su one od broja jedan do broja osam. Kolega Beljan je dobro primijetio da rast prihoda je zato što ste …. amortizaciju smanjili u pola. Zbog toga je i vidljiv višak prihoda. Zaboravljamo da je dio imovine prodan, pa i to ulazi u ovu stavku, rekao je Štefović te direktora Bjelovarskog sajma zatražio dodatno pojašnjene u pisanom obliku vezano za nejasno izvješće.

Nakon rasprave vijećnici su s 20 glasova za prihvatili Izvješća o poslovanju Bjelovarskog sajma d.o.o. u 2016. godini. Ukupno 11 glasova oporbe bilo je protiv prihvaćanja Izvješća.

 

Poslovanje tvrtke Bjelovarski sajam d.o.o. i Bonitet tvrtke s datumom 6. 7. 2017. možete pogledati u priloženom Izvješću.

 

Izvor informacije: nova.poslovna.hr/subjekti

 

Povezani članci

Napiši komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *