23. travnja 2018

Županija priprema dovršenje obnove zdravstvenih objekata

Župan Damir Bajs održao je u ponedjeljak 10. srpnja tiskovnu konferenciju u maloj vijećnici Bjelovarsko-bilogorske županije kako bi izvijestio o pripremi projekata u zdravstvu za Europske fondove. Tiskovna konferencija održana je nakon sastanka sa suradnicima, predstavnicima zdravstvenih ustanova, i Regionalne razvojne agencije BBŽ, pa su tako konferenciji nazočili zamjenica župana Bojana Hribljan i zamjenik Neven Alić, pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu zaštitu i umirovljenike Jasmina Radojčić, ravnatelj OB Bjelovar Ali Allouch, ravnateljica Doma zdravlja Ljubica Čaić, i Nino Balen iz Regionalne razvoje agencije BBŽ.

Pripremamo se za nove projekte koje trebamo prijaviti na fondove Europske unije. Naime, od jeseni po prvi puta ćemo moći prijaviti zdravstvene ustanove i osigurati sredstva da naši domovi zdravlja, zdravstvene ustanove i bolnica budu u potpunosti obnovljeni. Dosad smo obnovili gotovo sve ambulante opće medicine i stomatološke ambulante u županiji, dobili smo gotovo 11 milijuna kuna za primarnu zdravstvenu zaštitu, a želimo završiti ukupnost projekta kroz ovu prijavu. Oni koji se prijavljuju moraju imati najmanje 50% energetske uštede, s tim da su preduvjet riješeni imovinsko-pravni odnosi, i uporabne dozvole. Sva ta priprema nam daje velik posao, koji ćemo odraditi preko ljeta. Pripremit ćemo papire da sve naše ustanove koje ispunjavaju uvjete prijavimo na natječaj. S obzirom da imamo i nekih velikih objekata poput Doma zdravlja te Doma za starije i nemoćne osobe koji neće ući u projekt gradnje nove bolnice nastojat ćemo napraviti sve da dobiju potrebnu obnovu – rekao je župan Damir Bajs.

Očekivana vrijednost projekata procjenjuje se oko 40 do 50 milijuna kuna. Time bi novac dobiven iz fondova nadmašio ukupnu vrijednost nedavno osiguranih sredstava za obnovu škola u županiji. Kroz potpunu rekonstrukciju niza zdravstvenih objekata, Bajs napominje, želi se osigurati potrebni visoki standard svim pacijentima Bjelovarsko-bilogorske županije.

Konačno je došao trenutak da se možemo prijaviti na ovakav projekt. S obzirom da je naša bolnica paviljonskog tipa, s pojedinim zgradama iz 19. stoljeća, velike iznose trošimo na energente zbog lošeg stanja zgrada. Trenutak je da se prijavimo, uz potporu Županije i gospode iz ReRa-e – rekao je ravnatelj OB Bjelovar Ali Allouch.

Najveći broj objekata koji će se obnavljati pod vlasništvom je županijskog Doma zdravlja.

Zahvaljujem se županu i potpori Županije što smo do sredine ove godine uspjeli obnoviti sve vanjske ambulante Doma zdravlja BBŽ. U tijeku je drugi dio projekta, a to je uređenje svih četiriju ispostava Doma zdravlja, u Grubišnom Polju, Daruvaru, Garešnici i Čazmi. Dio sredstava za obnovu i opremu dobit ćemo iz EU fondova, a dio od Doma zdravlja, odnosno decentraliziranih sredstava Županije. Pored toga još ostaje urediti stolariju i krovišta na još dosta vanjskih ambulanti i sjedišta Doma zdravlja, a u tome će nam dobro doći sredstva iz ovog projekta. U tom trenu svi prostori Doma zdravlja bit će uređeni – rekla je Ljubica Čaić, ravnateljica Doma zdravlja.

Nino Balen iz Regionalne razvojne agencije BBŽ zahvalio je županu i Županiji na potpori i ravnateljima zdravstvenih ustanova na dosadašnjoj suradnji te spremnosti da i dalje zajedno rade na povlačenju sredstava iz Europske unije.

Kao i dosada postotak sufinanciranja će biti uglavnom 60% dok će pojedini segmenti uključivati i do 85%. Mi ćemo napraviti sve da svaku zgradu koja ima mogućnost za to, a u prvom redu tu je energetska ušteda od 50% godišnje, uspješno prijavimo na natječaj – poručio je Nino Balen.

Župan Bajs dodao je kako unatoč ljetu i razdoblju godišnjih odmora Županija vrijedno radi i priprema prijave na projekte kako bi se povećao postotak uspjeha prijava. Zdravstvo nije jedino koje će sudjelovati u ovoj prijavi. Očekuje se prijava ostatka područnih škola, međutim ukupan naglasak ipak je na zdravstvenim ustanovama.

Povezani članci

Napiši komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *