21. travnja 2018

ŽUPANIJA predstavila nove mjere namijenjene gospodarstvenicima, obrtnicima i turističkom sektoru – uskoro raspisivanje natječaja

U velikoj dvorani Županijske komore Bjelovar, Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs sa suradnicima predstavio je nove mjere u proračunu Bjelovarsko-bilogorske županije za 2018. godinu namijenjene razvoju gospodarstva, obrtništva i turizma.

Bjelovarsko-bilogorska županija u svom proračunu osigurala je ove godine preko dva milijuna kuna direktnih potpora namijenjenih svojim gospodarstvenicima, obrtnicima i turističkom sektoru. Potpore su to koje su osmišljene i donese u dogovoru s našim gospodarstvenicima i obrtnicima, a vežu se na niz segmenata od sufinanciranja dokumentacije za europske projekte do sufinanciranja sustava kvalitete ili pak otvaranja novih obrta.

Ovogodišnji proračun županijskog Upravnog odjela za gospodarstvo obrtništvo i regionalni razvoj povećan je za 1,5 milijuna kuna u odnosu na godinu ranije i sada iznosi gotovo 12 milijuna kuna.

Prema riječima župana Damira Bajsa, proračun Upravnog odjela za gospodarstvo povećan je otprilike za dva milijuna kuna u 2018.

 –  Osigurali smo i nove mjere među kojima su najznačajnije sasvim sigurno sufinanciranje EU projekata kako za male gospodarstvenike i srednje, tako i za obrtnike. Prijave na EU projekte, koje dolaze s područja naše županije, počinju polako slabiti. Državni natječaji su rijetki, dugo traju i ponekad su ljudi obeshrabreni obzirom na ulaganja koje imaju. Mi ćemo sufinancirati sve one prethodne aktivnosti,  građevinske dozvole, pripreme projekta, prijave, kako bi naši poduzetnici s vrlo malo rizika napravili pripremu projekta i prijavu. Dakle, mi ćemo sufinancirati do 3% vrijednosti prijave projekta kao pripremnu dokumentaciju za gospodarstvenike do 50 tisuća kuna, za obrtnike do 25. 000,00 kuna. Ta sredstva su bespovratna, i želimo da ta pomoć rezultira sa što više prijava s našega kraja. Puna dvorana ovdje u Gospodarskoj komori potvrđuje da smo na pravom putu.  Županija može i treba poduprijeti  upravo u ovom ključnom trenutku povlačenje sredstava, i to ne povlačenje sredstava samo od strane Gradova i Općina, nego upravo povlačenje sredstva od strane gospodarstva, rekao je župan na predstavljanu mjera, te dodao kako će se vrlo brzo ići u raspisivanje natječaja.

 

Predsjednik Županijske komore Bjelovar Jakov Ćorić rekao je da su ove mjere dobre naročito za mlađe poduzetnike, jer jednostavno priprema projekata počinje od građevinske dozvole i to je taj jedan početni rizik, gdje mnogi poduzetnici kreću, bilo da se radi o EU projektu ili bilo kojem drugom projektu.

– Građevna dozvola traži iznos od oko 3% od ukupnog ulaganja, što je velik rizik. Poduzetnici se javljaju na natječaj i ne prolaze, gube samopouzdanje, povjerenje i sve ostalo što ide uz to i jednostavno staju s projektom. Stoga su ove mjere za pozdraviti, rekao je Ćorić i pojasnio trenutnu situaciju u gospodarstvu.

–  Situacija je znatno bolja jer imamo nekoliko većih projekata, od tvrtke Bjelin, Kronošpan, a ima investicija i kod ostalih. To su sigurno veći pomaci u odnosu na 2017. godinu kad je riječ o investiranju u dugotrajnu imovinu. Osim toga i zapošljivost je bolja jer smo već u 2017. imali oko 420 zaposlenih više nego 2016. i 2015. godine.

 

Goran Grgić, predsjednik Obrtničke komore BBŽ- a govorio je o važnosti ovih mjera.

Bitno je da ima potpora koje se mogu dobiti, jer one o kojima slušamo na televiziji su jako daleko. Za te mjere obrtnici većinom nisu zainteresirani. Za razliku od toga ove opipljive mjere koje pruža Županija su sjajne. Obrtnici su kroz ove sušne godine potrošili one amortizacijske fondove i sada im trebaju poticaji za nove projekte, novu opremu, razvoj obrtništva, nova zapošljavanja, i zato je svaka ta mjera lokalne uprave, ovoga puta Županije, zaista dobrodošla. Protekle dvije godine stagnacije su po mom mišljenju doista pokazale da su nam potrebne nove mjere za novi početak, i važno je da se nastavlja kontinuitet suradnje obrtnika i Obrtničke komore sa Županijom, pojasnio je Grgić.

 

Nove mjere u proračunu za razvoj gospodarstva, obrtništva i turizma

 

  1.  Sufinanciranje dokumentacije za prijavu gospodarstvenika na EU fondove

 

Bjelovarsko-bilogorska županija bilježi sve bolje rezultate u gospodarstvu – porast broja zaposlenih, rast prihoda, dobiti, ulaganja, ali i smanjenje nezaposlenost. Ipak, kako bi se taj trend nastavio još snažnije, Županija uvodi novu mjeru za pomoć gospodarstvenicima „Sufinanciranje dokumentacije za prijavu gospodarstvenika na EU fondove“. Mjera vrijedna 750.000,00 kuna namijenjena je našim gospodarstvenicima kako bi ih se potaknulo da se što više prijavljuju na europske, ali i nacionalne fondove, te da na taj način unaprijede svoje poslovanje i konkurentnost.

 

  1. Sufinanciranje dokumentacije za prijavu obrtnika na EU fondove

 

I za naše obrtnike stiže mjera „Sufinanciranje dokumentacije za prijavu obrtnika na EU fondove“, vrijedna 500.000,00 kuna. Želja je Bjelovarsko-bilogorske županije  da i obrtništvo u punom zamahu krene prema naprijed, a jedan od načina su zasigurno europski, ali i nacionalni fondovi.

 

  1. Financiranje razvoja obrtništva

 

Za svoje obrtnike Županija uvodi još jednu mjeru „Financiranje razvoja obrtništva“ i to u iznosu od 100.000,00 kuna. Iako se obrtništvo oporavlja i raste broj zaposlenih kod obrtnika, Županija će svoje obrtnike dodatno motivirati sufinanciranjem otvaranja novih obrta koji bi se bavili izradom tradicijskih proizvoda ili usluga. Kao i dosada, dio sredstava bit će namijenjen i za sufinanciranje Hrvatske obrtničke komore i njihove programe.

 

  1. Potpora razvoju kontinentalnog turizma

 

Bjelovarsko-bilogorska županija je sve poželjnija destinacija, što potvrđuju dobri rezultati u turizmu. Prošle godine ostvareno je ukupno 22 050 turističkih dolazaka i 73 394 noćenja, što je dvostruko povećanje brojki u turizmu samo u dvije godine. Ipak, kako bi turizam Bjelovarsko-bilogorske županije još više napredovao, Županija uvodi mjeru „Potpora razvoju kontinentalnog turizma“ i to u iznosu od 100.000,00 kuna, kako bi se potaknule nove investicije i time obogatila turistička ponuda naše županije.

 

  1. Turističke manifestacije od važnosti za županiju

 

„Turističke manifestacije od važnosti za županiju“ je druga mjera namijenjena turističkom sektoru i to za potpore organizatorima većih turističkih manifestacija na području Bjelovarsko-bilogorske županije. Želja Županije, odnosno njenog čelnog čovjeka, je da se pomogne organizatorima turističkih manifestacija kako bi svoje manifestacije podigle na još viši nivo i kako bi one postale još više prepoznatljive, ne samo u županiji i Hrvatskoj, već i izvan njenih granica. Za tu namjenu u proračunu za 2018. godinu predviđeno je 150.000,00 kuna.

 

  1. Poticanje certificiranja i uvođenja sustava kvalitete kod gospodarskih subjekata

 

“Poticanje certificiranja i uvođenja sustava kvalitete kod gospodarskih subjekata“ je mjera koja će pomoći mikro i malim tvrtkama i obrtima za uvođenje sustava kvalitete u njihovo poslovanje. Riječ je o mjeri za koju je predviđen iznos od 100.000,00 kuna.

 

  1. Sufinanciranje nastupa na sajmovima

 

„Sufinanciranje nastupa na sajmovima“ – do sada se preko Obrtničke komore sufinancirao nastup na sajmovima, a sada se ta mjera proširuje i na mirko, malo i srednje poduzetništvo, odnosno gospodarstvo za što je u proračunu osigurano 130 tisuća kuna.

 

 

Povezani članci

Napiši komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *