24. svibnja 2018

Župani Bajs, Čačić, Posavec, Kolar i Koren poslali prijedlog Vladi za osnivanje savjeta za središnju i sjeverozapadnu Hrvatsku

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji održan je sastanak župana Damira Bajsa s varaždinskim županom Radimirom Čačićem, koprivničko-križevačkim županom Darkom Korenom, krapinsko-zagorskim županom Željkom Kolarom te međimurskim županom Matijom Posavce.

Nakon sastanka, župani su na konferenciji za medije iznijeli svoje zaključke.

Domaćin ovog sastanka i župan Bjelovarsko-bilogorske županije Damir Bajs je rekao da su održali radni sastanak na kojem su utvrdili niz tema. Tako je prema riječima Bajsa dogovorena uža suradnja između ovih pet županija, odnosno povezanost i suradnja na svim nivoima koja su važna za svih pet županija, od kulture, turizma, gospodarstva, socijale i drugih. Bajs je istaknuo da tri županije već imaju takvu suradnju, Varaždinska, Krapinsko zagorska i  Međimurska, i sada se pridružuje Bjelovarsko-bilogorska i Koprivničko-križevačka.

Također je naglasio da suradnja nije samo između županija, već u nju ulaze i sve županijske institucije.

– Potpisat ćemo sporazum da ta suradnja biti redovita i da se zasniva na konkretnim projektima, i vjerujem da će doprinijeti ukupnosti naše pozicije prema onima kojima se obraćamo, a to su predstavnici Europske unije i Vlada Republike Hrvatske. Međutim, mi ćemo danas ovdje u Bjelovaru potpisati i jedan zajednički prijedlog prema Vladi Republike Hrvatske na temelju odluke koja već postoji, a odnosi se na  Slavoniju, Baranju i Srijem. Predložit ćemo zasnivanje savjeta koji bi omogućio da sjeverozapadni i središnji dio Hrvatske dobije mogućnost za koordinaciju provjere i praćenja europskih strukturnih i investicijskih fondova. Mi želimo da Vlada omogući da državne institucije u suradnji s nama  rade projekte i za ovaj kraj Hrvatske. Mislim da to zaslužuje i 660 tisuća stanovnika u ovih pet županija. Podržavamo odluku Vlade koja već postoji prema Slavoniji, ali mislimo da i ovaj dio Hrvatske može imati isti tretman s njihove strane, naglasio je bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs.

Na sastanku se razgovaralo i o ravnomjernom razvoju Hrvatske, pa je tako krapinsko-zagorski župan Željko Kolar rekao da Vlada treba jednako voditi brigu o svim dijelovima Hrvatske.

– Nas pet župana podržava program Slavonija i dižemo obadvije ruke u zrak za navedeni projekt  koji je vrijedan 2,5 milijarde eura, ali isto tako smatramo da su i naše potrebe izražene kroz komunalnu infrastrukturu, i kroz ostale projekte te stoga smatramo da bi Vlada trebala napraviti takav projekt za područje cijele Republike Hrvatske. Također, od Vlade tražimo da nakon donošenja državnog proračuna za 2018. godinu sjedne zajedno sa županima, i da počnemo razgovarti o financijskoj omotnici koja nam slijedi 2021. – 2027. Imamo svijetli primjer Poljske, gdje 50% od financijske omotnice odlučuje regionalna samouprava. Pokazalo se da sve funkcije koje su prebačene iz državne uprave županijama i gradovima, rade brže i učinkovitije. Ako želimo što veći postotak povlačenja sredstava iz eurospkih fondova, onda treba i dio financijske omotnice prebaciti na regionalnu samoupravu. Stoga ćemo danas poslati pismo premijeru Plenkoviću i Vladi Republike Hrvatske, nakon čega očekujemo da nas pozove na sastanak i da se pismeno očituju na naš prijedlog, naglasio je  župan Željko Kolar i dodao da je to ključna poruka za Vladu, jer oni su  izabrani da vode brigu o svojim županijama kako bi omogućili što bolje uvjete za svoje stanovnike, a ne da mladi odlaze iz naših krajeva.

Jedna od tema ovog radnog sastanka bila je i širokopojasni Internet. Naime, riječ je o vrlo važnoj temi, ne samo za ovih pet županija već i za cijelu Hrvatsku. Više o tome pojasnio je varaždinski župan Radimir Čačić.

Javnost prati u posljednje vrijeme, i to je intenzivno u našim medijima  što se dešava sa širokopojasnim Internetom? Upoznati smo s  pozitivnim posljedicama uvođenja takve infrastrukture za razvoj gospodasrtva, a posebno je važno za demografsko održanje u ruralnom području. Širokopojasni internet je izuzetno važan za naše područje kako bi održali demografski i gospodarski prostor,  i u svakom drugom pogledu. Ovo je jedna od rijetkih tema za koju ovlasti, za vođenje ovih projekata imaju županije što nije uobičajeno u Hrvatskoj i uravo stoga je naša  odgovornost veća, rekao je Čačić i naglasio:

Mišljenje naše Varaždinske županije, a posebno mi je drago da je to mišljenje svih pet županija, jer smo suočeni s istom problematikom,  je taj da je granica za pristup internetu od 30 megabita u sekundi koju je postavila Vlada Republike Hrvatske, preniska i neambiciozna. Takva granica ne može osigurati kvalitetu širokopojasne infrastrukture. Imajte na umu, da je Europska unija sebi postavila do 2025. godine, granicu za pristup internetu od 1000 megabita u sekundi. Kao što vidite, mi smo sebi postavili 30 megabita i s time smo sami sebi postavili ciljeve koji nas zadržavaju duboko u prošlosti. Jasno je da ćemo slijedećih nekoliko godina još dublje zaostajati, i ako danas ne osiguramo optičku mrežu koja će garantirati 10 do 15 godina razvojnih, naći ćemo se u još dubljem problemu. Upozoravamo i smatramo da donja granica treba biti 100 megabita kao što je to donijela Vlada Republike Slovenije na poticaj svojih gradova i općina, jer su imali isti problem, isto im se nudila tehnologija od pre 20 godina, odbili su i donijeli odluku 100 megabita, naglsio je župan Čačić i dodao da oni kao kordinatori traže od Vlade da prepozna nužnost donje granice od 100 megabita u sekundi i da s takvim programom krenu, a ne da bacaju  eurospki novac na mreže od 30 megabita.

Koliko je važna prometna povezanost, a posebno kada je riječ o Podravskoj magistrali koja je izostavljena iz prioriteta iz Strategije prometnog razvoja Republike Hrvatske, rekao je koprivničko-križevački župan Darko Koren naglasivši, da oni sami pojedinačno i nisu neka snaga, ali kad je njih pet župana, onda je to pet puta veća snaga.

– Na vrijeme smo shvatili nužnost ovakve suradnje i smatram da na ovaj način kvalitetnije možemo iznijeti naše probleme, i rješavati ih. Što se tiče prometne problematike, nismo zadovoljni da su neki prometni pravci izbačeni iz prioriteta Republike Hrvatske. Stoga ćemo raditi na tome i zajedničkim stavovima nastupiti prema Vladi, rekao je Koren i osvrnuo se na jedan od velikih problema Republike Hrvatske, a to je pitanje gospodarenja otpadom.

– Sjeverozapadna regija napravila je jedan velik iskorak i posao, koji garantira da će koliko-toliko uspjeti zadovoljiti rokove Europske unije, a da je Bjelovarsko-bilogorska županija u toj nekakvoj kombinaciji s nama, ali otom potom. Dakle, pitanje gospodarenja otpadom je trenutno za mene najznačanija tema, jer se regionalni centar koji pokriva četiri županije (Varaždinsku, Međimursku, Krapisnko-zagorsku i Koprivničko-križevačku), razvija kao koncept na području naše Koprivničko-križevačke županije. To je nešto što mene okupira u posljednje vrijeme i stoga ćemo aktivno progovarati o prometnoj povezanosti u Republici Hrvatskoj, naglasio je Koren i dodao da vjeruje da će njihov zajednički nastup uroditi plodom, jer smatra da zajedničke stavove pet župana ne može nitko promatrati nezainteresirano.

Što se tiče suradnje na području zdravstva, o tome je govorio međimurski župan Matija Posavec. On je na početku istaknuo da je ovaj sastanak jedan u nizu, jer povezivanje i suradnja je itekako potrebna. Posavec je nastavio da razvoj Republike Hrvatske, u suštini ne ide odozgo već odozdo.

– Koliko su općine i gradovi razvijeni, toliko je razvijena i država. Zato je na nama da osmišljavamo projekte, da iniciramo i predlažemo sve ono što je važno za dobrobit naših građana. Otvorili smo jako puno tema i riješavat ćemo zajedno jednu po jednu, od pitanja širokopojasnog Interneta, gospodarenja otpadom do pitanja zdravstva. Radit ćemo na tome, da zdravstveni sustav razvijamo tako da svaka županijska bolnica radi na svom centru izvrsnosti, kako naši građani ne bi trebali trošili puno novaca za odlazak u Zagreb. Osim toga, jednako zajednička tema je turizam, gdje imamo puno potencijala za razvoj kontinentalnog turizma, a što je zanemareno od strane Vlade i Ministarstva turizma. Također, važno je korištenje europskih fondova. Kad je riječ o tome, ako je itko pokazao da se novci mogu povući, onda su to upravo Županije i njihove razvojne agencije, stoga i ovdje imamo potencijala, rekao je župan Posavec i još jedanput istaknuo da će njihovi sastanci biti na mjesečnoj razini i da je vjeruje da će ta suradnja imati velik utjecaj za realizaciju projekata.

Na kraju je župan Damir Bajs izrazio zadovoljstvo u suradnji, naglasivši da je to veliki pomak u riješavanju zajedničkih interesa svih pet županija.

Povezani članci

Napiši komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *