19. ožujka 2018

Župan Damir Bajs potpisao Ugovor o izvođenju radova na zgradi Doma zdravlja u Čazmi

U sklopu europskog projekta „Za zdravlje Bjelovarsko-bilogorske županije“, kojeg provodi Bjelovarsko-bilogorska županija, u obnovu kreću četiri zgrade velikih Domova zdravlja i to u Čazmi, Daruvaru, Grubišnom Polju i Garešnici.

Tako je prva u nizu obnova zgrade Doma zdravlja – Ispostava Čazma, pa je u srijedu 21. veljače u Čazmi, župan Damir Bajs potpisao Ugovor sa izvođačem radova, odnosno Zajednicom ponuditelja Demaring d.o.o. i Rotor d.o.o. 

Vrijednost radova je milijun kuna, s obzirom da je najpovoljnija ponuda bila s višom cijenom od procijenjene, Bjelovarsko-bilogorska županija će u svom proračunu osigurati sredstva u iznosu od 363 tisuće kuna i to kako bi se u Domu zdravlja u Čazmi zadovoljio Pravilnik o minimalnim uvjetima o pogledu prostora, radnika i medicinsko-tehničke opreme za obavljanje zdravstvene djelatnosti, ali i svim korisnicima omogućio zdravstveni standard 21. stoljeća.

Tako će se izvoditi radovi u svrhu omogućavanja pristupa invalidima, odnosno pristupne rampe na ulazima, ugradnja automatskih kliznih vrata na ulazima, sanitarnih čvorova za invalide, taktilne površine, izmijenit će se unutarnja vrata, podovi, obaviti sanacija stubišta, urediti sanitarni čvorovi te ugraditi led rasvjeta. Predviđeno vrijeme izvođenja radova je 4 mjeseca nakon što se krene u samu obnovu.

Nakon što završe navedeni radovi, Bjelovarsko-bilogorska županija će uložiti dodatnih 415 tisuća kuna za infrastrukturne radove i to iz decentraliziranih sredstava, a sve kako bi se Doma zdravlja – Ispostava Čazma, u potpunosti obnovio. Time će sveukupna vrijednost infrastrukturnih radova na zgradi Doma zdravlja BBŽ – Ispostava Čazma, s nadzorom i projektnom dokumentacijom, iznositi preko 1,5 milijuna kuna.

Uz građevinsku obnovu zgrade Doma zdravlja, putem projekta „Za zdravlje Bjelovarsko-bilogorske županije“ opremit će se i ambulante medicinsko-tehničkom opremom, što će u bitnome podignuti standard liječenja u primarnoj zdravstvenoj zaštiti Bjelovarsko-bilogorske županije, posebice na području grada Čazme.

Tako je za ordinacije Doma zdravlja i koncesionare s područja Čazme predviđena nabava 66 komada medicinske opreme (defibrilatori, otoskopi, pulsnioksimetri, EKG uređaji i niz druge medicinsko-tehničke i dijagnostičko-terapijske opreme) procijenjene vrijednosti 560 tisuća kuna, od čega je važno istaknuti nabavu novog ginekološkog ultrazvuka vrijednog 200 tisuća kuna.

Shodno svemu navedenom, možemo zaključiti da će samo u Dom zdravlja – Ispostava Čazma biti uloženo preko 2 milijuna kuna.

Naime, Bjelovarsko-bilogorska županija želi osigurati jednak standard u liječenju za građane našeg kraja, kako u ruralnim tako i u urbanim sredinama, i uz velike projekte u zdravstvu, poput gradnje nove zgrade Opće bolnice Bjelovar, ne treba zanemariti potrebe u primarnoj zdravstvenoj zaštiti gdje naši pacijenti zapravo ostvaruju prvi kontakt s liječnikom.

 

Upravo projekt „Za zdravlje Bjelovarsko-bilogorske županije“ to i omogućuje jer će se našim građanima povećati obim pružanja zdravstvenih usluga kod njihovih liječnika obiteljske medicine, jer nova oprema pruža im mogućnost obavljanja određenih pretraga koje su do sada pacijenti morali obavljati u bolnicama.

Ljubica Čaić, ravnateljica Doma zdravlja Bjelovarsko-bilogorske županije  zahvalila se Županiji, te iskazala svoje oduševljenje ovim projektom.

– Zahvaljujem se našoj županiji i našem županu što nas vodi u tom pravcu da poboljšamo uvjete rada naših liječnika, a isto tako i bolju dostupnost primarne zdravstvene zaštite i bolje uvijete za naše pacijente. Nadam se da ćemo novim uređenim prostorima i novom opremom privući liječnike, a isto tako omogućiti našim stanovnicima da imaju jednak standard zaštite kao i ostali stanovnici Hrvatske.

Što sve predviđa projekt „Za zdravlje Bjelovarsko-bilogorske županije“, rekao je župan Damir Bajs.

___________________________________________________________________

Župan je također istaknuo:

___________________________________________________________________

Koje pogodnosti donosi rekonstrukcija Doma zdravlja, pojasnili su predstavnici Zajednice ponuditelja Demaring d.o.o. i Rotor d.o.o.

U ime tvrtke Rotor d.o.o., direktor Stjepan Kusturin je rekao:

– Išli smo na ovaj natječaj za rekonstrukciju dijela Doma zdravlja, gdje su obuhvaćeni građevinski i instalacijski radovi. Tvrtka Rotor je izvoditelj radova na elektroinstalacijama, gdje se obična, dosadašnja rasvjeta zamjenjuje led rasvjetom. Cilj je ušteda električne energije i poboljšanje rasvjete prostorija, rekao je Kusturin i dodao da će jedan od zahvata biti na razvodnom ormaru što će utjecati na samu sigurnost.

Dejan Marinić, predstavnik tvrtke Demaring d.o.o. ukratko je pojasnio:

___________________________________________________________________

Povezani članci

Napiši komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *