22. svibnja 2018

Župan Damir Bajs potpisao Sporazum o sufinanciranju projekata i aktivnosti Obrtničke komore BBŽ za 2018. godinu

U prostorijama Obrtničke komore BBŽ u utorak, 17. travnja, župan Damir Bajs i predsjednik Obrtničke komore Bjelovarsko-bilogorske županije Goran Grgić potpisali su Sporazum o sufinanciranju projekata i aktivnosti Obrtničke komore BBŽ za 2018. godinu od strane Bjelovarsko-bilogorske županije.

Prilikom potpisivanja Sporazuma, predsjednik Obrtničke Komore Goran Grgić je rekao:

Našli smo se danas povodom jedne lijepe prilike, a to je nastavak dugogodišnje suradnje Bjelovarsko-bilogorske županije i ove Obrtničke komore. Potpisat ćemo ugovor o sufinanciranju kojim će našim obrtnicima biti omogućeno sufinanciranje nastupa na sajmovima, edukativni projekti i sve ono što inače bez ovih sredstava, odnosno samo iz naših sredstava ne bih bilo moguće. S obzirom da se to nastavlja već nekoliko godina to je posebno dobro što mi možemo i unaprijed računati na potporu Županije. Vidjeli ste svi ovih dana u medijima da je Županija otišla i korak dalje, te predvidjela još neke mjere za obrtnike. Mene veseli što se naša suradnja iz godine u godinu nadograđuje. Vidjeli ste da smo prošle godine suradnjom između Županije i HGK uspjeli osigurati i nekakve konkretne poslove za naše obrtnike i čini mi se da na taj način zajedno priznajemo važnost obrtništva u ovoj sredini jednog specifičnog načina poslovanja.“. Grgić je također dodao kako se nakon dugo godina otvorilo 12 novih obrta u samo tri mjeseca, te da se nada da će se snaga obrtništva u županiji uskoro vratiti na stanje iz 2007. godine. Nadalje, smatra da će se sredstva i mjere koje prvenstveno ulaže Županija, ali i neki drugi gradovi i općine u obrtništvo višestruko vratiti.

Župan Bajs je tom prigodom rekao:

Kada govorimo o gospodarstvu, nezaobilazno je da gospodarstvo ne čine samo veliki gospodarstvenici i sustavi, nego i obrtnici koji mogu imati možda samo jednog zaposlenog, a mogu imati i puno više od toga. Naše obrtništvo na području županije nažalost je dijelilo sudbinu cijele Hrvatske. Kada je situacija u gospodarstvu postajala lošija, tako se smanjivao i broj obrtnika. Tek od 2018. godine možemo računati na povećanje broja obrta u ovoj županiji. Iz tog razloga smatram da je potrebno da Županija bude uz svoju Komoru i svoje obrtnike kako bi im mogla pomoći koliko god je to u njezinoj mogućnosti. Uz ovaj Sporazum mi smo pripremili i nove mjere potpore u našem proračunu za ovu godinu i time smo napravili  jedan iskorak prema obrtništvu i ja zahvaljujem gospodinu Grgiću i svima u Komori koji su na tome radili. Zahvaljujem se i građevinskom sektoru, da u trenutku kada je Županija dobila značajan broj ugovora za obnovu naših škola i zdravstvenih objekata, da su se i naši obrtnici aktivno uključili u to.


Očuvanje tradicija obrtništva na području BBŽ-a

Bjelovarsko-bilogorska županija izdvajanjem 120 tisuća kuna iz svoga proračuna želi omogućiti očuvanje i promociju obrtništva, te potaknuti unapređenje i konkurentnost svojih obrtnika na tržištu Republike Hrvatske i Europske unije.

Potpisom ovog Sporazuma, Županija će sudjelovati u sufinanciranju troškova izlaganja proizvoda te usluga obrtnika s područja županije na gospodarskim i obrtničkim sajmovima, stipendiranju naučnika u deficitarnim zanimanjima u BBŽ županiji, kao i poduprijeti očuvanje tradicijskih obrta, osnivanje novih obrta  te zapošljavanje u obrtu.

Naime, gospodarstvo BBŽ-a od 2014. godine ima trend rasta koji je veći i od hrvatskog prosjeka. Sve više je zaposlenih u gospodarstvu, a županija bilježi i povećanje prihoda, dobiti, te ulaganja u gospodarstvo, a posebno u proizvodne pogone.


Broj obrta u BBŽ raste

U BBŽ trenutno postoji 1058 obrta, što je za 12 obrta više nego prethodne godine čime se nastavlja trend rasta obrta na području županije.

Ove godine Županije je uvela i sedam novih mjera kao potpore gospodarstvenicima i obrtnicima bjelovarsko-bilogorskog kraja. Nove mjere u ovogodišnjem proračunu vrijede preko 2 milijuna kuna, od čega su neke od njih namijenjene isključivo obrtnicima.

Potrebno je napomenuti kako je i jedna od većih potpora obrtnicima mjera „Sufinanciranje dokumentacije za prijavu obrtnika na EU fondove“ u vrijednosti od 500 tisuća kuna. Također, obrtnicima je na raspolaganju i mjera „Financiranje razvoja obrtništva“ u iznosu od 100 tisuća kuna. Unatoč tome što se obrtništvo oporavlja, te raste broj zaposlenih, Županija želi svoje obrtnike dodatno motivirati sufinanciranjem otvaranja novih obrta koji bi se bavili izradom tradicijskih proizvoda i usluga. Kao što je i dosada bila praksa, dio sredstava će biti namijenjena i za sufinanciranje Hrvatske obrtničke komore i njihove programe te aktivnosti.

Za mikro i male tvrtke postoji mjera „Poticanje certificiranja i uvođenja sustava kvalitete kod gospodarstvenih subjekata“ čime im se nastoji pomoći pri uvođenju sustava kvalitete u njihovo poslovanje za koju je predviđen iznos od 100 tisuća kuna.

 

Povezani članci

Napiši komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *