22. siječnja 2018

Župan Damir Bajs od početka godine proglasio treću elementarnu nepogodu

Na temelju zahtjeva Grada Grubišnog Polja te Općina Berek, Ivanska i Nova Rača, bjelovarsko – bilogorski župan Damir Bajs u petak 21. srpnja, proglasio je nakon elementarnih nepogoda od mraza i poplava, i elementarnu nepogodu od tuče. Naime, zbog vremenskih nepogoda uzrokovanih tučom, 28. lipnja stradali su poljoprivredni usjevi na području Bjelovarsko – bilogorske županije, kao i gospodarski objekti. Županija je tako uputila zahtjev na sve jedinice lokalne samouprave, odnosno pet gradova i 18 općina, kako bi dostavili svoje zahtjeve za proglašenje elementarne nepogode od tuče. Zahtjev se odnosio na sve one kod kojih su prema nastali zakonski uvjeti za procjenu štete od elementarne nepogode.

– U roku osam dana nakon proglašenja elementarne nepogode, Općinska i Gradska povjerenstva za procjenu štete utvrdit će stanje na terenu i podnijeti Županijskom povjerenstvu prvo izvješće o elementarnoj nepogodi. Županijsko povjerenstvo će zatim izraditi skupno izvješće, koje potom odlazi u Zagreb, Državnom povjerenstvu. Ovo je već treća elementarna nepogoda na području županije koju sam ove godine proglasio. Prva elementarna nepogoda proglašena je 17. svibnja zbog šteta nastalih uslijed mraza. Tada su najviše stradale voćarske kulture i to na području Bjelovara, Daruvara i Grubišnog Polja te Bereka, Kapele, Rovišća, Sirača, Štefanja, Dežanovca i Velikog Grđevca. Šteta je procijenjana na više od 36 i pol milijuna kuna. Zatim je uslijedilo proglašenje elementarne nepogode lipnja za područje Općine Kapela koje je stradalo uslijed jakih kiša i poplava. Najveća šteta zabilježena je u naselju, posebice Jabučeta. Procijenjeni iznos te štete iznosi 250 tisuća kuna. Štete koje su uslijed svih nepogoda nastale na županijskim cestama su sanirane, istaknuo je župan.

Osim proglašenja elementarne nepogode, Županija pomaže i u nekim posebnim situacijama, kao što je primjerice kod šteta nastalih na kućama u kojima ljudi žive ili na poljoprivrednim objektima koji su stanovnicima bitni za obavljanje osnovnih djelatnosti. Takvih šteta je do sada bilo nešto više, posebno kada je riječ o odronima i klizištima.

– Do sada je šest do sedam kuća, uslijed nepogoda bilo nepogodno za stanovanje. Tada smo sa općinama i gradovima usuglasili potrebe i cjelokupno stanje. Stanovnicima je hitno bilo potrebno osigurati smještaj, što smo odradili vrlo brzo. Na svu sreću, sada takvih situacija nema. Što se tiče visine naknade za namirivanje štete koja će biti isplaćena iz državnog proračuna, o tome još ne mogu govoriti. Vidjeti ćemo kako će država postupiti, poručio je Bajs.

Župan je posjetio i obitelj Brajković iz Gornje Petričke pokraj Ivanske, čije je imanje također zadesila šteta uzrokovana elementarnom nepogodom. Najviše su po tom pitanju stradali usjevi kukuruza, žita, pšenice, zobi. Prema procijeni vlasnika Josipa Brajkovića, uništeno je oko 90 posto kukuruza, od kojega, pretpostavlja se neće biti ništa.

– Ovakva šteta nam jako teško pada, jer nam kulture služe za prehranjivanje stoke, ne za prodaju. Dovodimo se u situaciju da im hranu moramo kupovati, što nam povećava troškove. Uz kukuruz, javiše je stradalo i žito, prema mojoj procjeni oko dvadeset rali jednoj i drugog. Očekujemo da će nam država, županija i općina pomoći koliko mogu, da se što lakše izborimo s ovim problemima. Stanje u poljoprivredi je sve teže. Koliko pamtim, ovo je najveća šteta koju smo doživjeli, no teško mi je procijeniti o kojem se iznosu radi, rekao je Josip Brajković.

 

 

Povezani članci

Napiši komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *