22. siječnja 2018

Župan Damir Bajs o sastanku s Vladom Republike Hrvatske

Vlada Republike Hrvatske na čelu s premijerom Andrejem Plenkovićem održala je u Požegi 2. sastanak sa županima svih županija te predstavnicima Udruge gradova i Udruge općina. Da bi izvijestio o tijeku sastanka i temama o kojima se razgovaralo župan Damir Bajs održao je 4. srpnja tiskovnu konferenciju.

– Kao župan Bjelovarsko-bilogorske županije pozdravljam suradnju s Vladom Republike Hrvatske. Ključna je suradnja posebice u vrijeme kada se moramo baviti projektima koji se nadovezuju. Tema jučerašnjeg sastanka bila je strategija regionalnog razvoja i financiranje. Kroz strategiju se provlači jedan novi stav a to je da se više novaca i projekata usmjerava prema sredinama gdje je manja razvijenost. To je i smisao potpore Europske unije prema Hrvatskoj. Nadalje u izradi je i novi model financiranja županija, gradova i općina kojim bi se povećao izvorni proračun za iste dok bi se školstvo i zdravstvo financirali direktno iz proračuna Republike Hrvatske što je u redu ako će se financirati barem dosadašnjim iznosima, zaključio je župan Damir Bajs.

Bajs je, kako kaže, iskoristio prigodu i da popriča o stvarima bitnim za ovaj dio Hrvatske, kao što je povezivanje središnje Hrvatske.

– Govorimo o Varaždinskoj, Međimurskoj, Krapinsko-zagorskoj, Koprivničko-križevačkoj, Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. Želimo suradnju između županija i zajednički nastup prema Vladi, a želimo i da Vlada napravi jedan novi projekt sličnog modela kao i za slavonske županije kroz koji su njima dostupniji projekti i novac Europske unije. Time bismo intenzivirali suradnju s Vladom i jednostavnije došli do sredstava za ovaj dio Hrvatske. Vezano uz taj projekt postavit ćemo i formalne zahtjeve, rekao je Damir Bajs.

Vezano pak za projekte koji se odnose samo na Bjelovarsko-bilogorsku županiju župan je naglasio kako je tražio podršku za projekte poput nove bolnice, a naznačeno je kako je potreban i daljnji razgovor za CGO Doline. Od posebno važnog značaja u razgovoru su bile izgradnja brze ceste i financiranje školstva.

– Kratko i jasno, ja još uvijek želim da do Bjelovara dođe prometnica u puno profilu i da se nastavi prema Virovitici. To je pitanje budućnosti našeg kraja. Jasno je naznačeno da je to preduvjet za daljnje investicije. Mišljenje dijele i drugi župani, i očekujemo daljnje sastanke po tom pitanju. Što se pak školstva tiče, ono je izuzeto od financiranja iz Europske unije za gradnju osnovnih i srednjih škola. Ne želimo čekati do 2021. drugačije odredbe, jer bismo izgubili sedam ili osam godina za razvoj jer se škole ne mogu isfinancirati iz postojećih proračuna. Stoga smo tražili Vladu da se očituje po tom pitanju. Kod nas se to veže za jedanaest objekata koji su i u javno-privatnom partnerstvu, a krajnji je cilj omogućiti prelazak na jednosmjensku nastavu u cijeloj županiji i završetak nekih starih projekata. Potpisali smo Ugovor s Ministarstvom obrazovanja i Centrom za investicije za gradnju škola po javno-privatnom partnerstvu, što nam je trenutno jedini dostupni model. 55% sredstava bi osiguravala Republika Hrvatska. 50-ak škola u Hrvatskoj čeka obnovu i odgovor na pitanje koje sam i ja postavio Vladi a to je da se očituje da li žele ući u ovaj projekt. Ako će odgovor biti negativan znat ćemo da je školstvo samo na Županiji, gdje ćemo probati izgraditi barem dvije do tri škole koliko možemo financirati, objasnio je župan Damir Bajs.

 

Povezani članci

Napiši komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *