24. svibnja 2018

Župan Bajs zajedno s ravnateljem bolnice i direktorom Razvojne agencije potvrdio da je projekt izgradnje bolnice predložen za potpis ugovora za odobrenje 70 milijuna kuna europskog novca

Središnja agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU (SAFU)  obavijestila je Bjelovarsko – bilogorsko županiju i Opću bolnicu Bjelovar da su prijavljeni projekti gradnje nove zgrade Opće bolnice Bjelovar uspješno prošli drugu fazu postupka dodijele bespovratnih sredstava. Pozitivan odgovor agencije znači da projekti odgovaraju svim uvjetima natječaja. Inače, druga faza obuhvaćala provjeru prihvatljivosti projekta, aktivnosti te ocjenjivanja kvalitete i provjeru prihvatljivosti troškova. SAFU je tako projekt izgradnje nove zgrade bjelovarske bolnice uputio u zadnju fazu postupka dodjele bespovratnih sredstava i predložio potpis ugovora o financiranju s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

– Ovo je bitan dan za Regionalnu razvojnu agenciju koja je pratila ovaj projekt, jer SAFU je donio odluku da završavamo fazu II, što znači da su prihvatili sve izdatke koje smo prijavili, ocijenili kvalitetu i prihvatljivost projekta. Donijeli su odluku da nam se odobrava maksimalni iznos po obje prijave, te će oni predati izvješće Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU koje donosi konačnu odluku čime završavamo i fazu III koja prethodi potpisivanju ugovora. U roku od mjesec dana očekujemo odluku ministarstva.“, pojasnio je direktor Regionalne razvojne agencije Bjelovarsko-bilogorske županije, Mario Ferić.

Objekti Opće bolnice Bjelovar koji su građeni paviljonskim tipom datiraju iz 18., 19., i 20. stoljeća, a posljednja velika investicija uložena u gradnju nove zgrade u krugu Opće bolnice Bjelovar bila je davnih sedamdesetih godina prošlog stoljeća. S najavljenom izgradnjom, omogućiti će se objedinjenje svih djelatnosti kao i modernu novu dnevnu bolnicu. Te komponente uvelike će poboljšati uvjete liječenja za oko 130 tisuća osiguranika, odnosno pacijenata. Osim na građane, nova bolnica imati će iznimno pozitivan učinak i na zaposlenike koji će imati mogućnost rada u bolnici modernog tipa te prilagođenoj standardu 21. stoljeća.

  Ovaj projekt nadilazi vrijednost sredstava, jer moderno zdravstvo je jedan od standarda da ljude vide svoju budućnost tamo gdje i žive. Naša bolnica ima sjajnu tradiciju ali nama fali objedinjenje svih naših potreba u modernu izgradnju 21. stoljeća i standard u skladu s vremenom. Ovo će biti treća opća bolnica koja će biti u gradnji, Zabok je izgrađen, bolnica u Puli se gradi, a treća je bjelovarska bolnica. Ovaj iskorak će najviše značiti za sve osiguranika koji pripadaju ovoj bolnici, jer svi oni dobit će novi nivo zdravstvene zaštite u relativno kratkom roku. Nakon potpisa ugovora, očekujemo izgradnju. Međutim imamo dozvolu koju je potrebno malo preinačiti sukladno natječaju, ali to neće trajati dugo. Sama gradnja će prema iskustvima ostalih bolnica trajati nešto više od dvije godine. Izražavam svoje zadovoljstvo ovim projektom, jer za mene propustiti šansu, da jednom za budućnost napravimo novi standard te ga omogućimo doktorima i pacijentima, je nešto što ne smijemo propustiti. Ovo je tek početak kako bi se ovaj projekt proveo, zaključio je župan Damir Bajs.

Važno je naglasiti kako je Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, odnosno Općoj bolnici Bjelovar – SAFU oba prijavljena projekta po dva natječaja, a to su „Poboljšanje pristupa dnevnoj bolnici i kirurgijama“ te „Poboljšanje pristupa hitnoj zdravstvenoj zaštiti“ ocijenio uspješnim. Bjelovarska bolnica tako je jedna od rijetkih Općih bolnica u RH kojoj je prijava odobrena na oba natječaja. Nakon gradnje bolnica u Zaboku i Puli, biti će to treća po redu investicija u hrvatskom zdravstvu koja će omogućiti podizanje standarda liječenja, kao i bolje uvjete rada za liječničko i medicinsko osoblje.

Za našu bolnicu ovo je veliki dan, jer odluku koju je donio SAFU široko nam se otvaraju vrata prema gradnji nove bolnice. Hvala svima koji su sudjelovali u ovom projektu, a najviše županu i suradnicima na nesebičnoj pomoći, ali i županu kao osobi, jer dao nam je apsolutnu podršku u ovome projektu, rekao je ravnatelj Opće bolnice Bjelovar Ali Allouch.

Nakon potpisivanja ugovora s Ministarstvom regionalnog razvoja, Županija će krenuti u realizaciju projekta. Podsjećamo, Županija je već osigurala preostalih 90 milijuna kuna potrebnih za izgradnju, što je podržala i Županijska skupština. Povrat sredstava vršit će se po završetku projekta iz decentraliziranih sredstava, kao što to već čine i druge bolnice u Hrvatskoj. Ovakav model izgradnje trenutno je jedini mogući način gradnje bolnica u Hrvatskoj i podrazumijeva financiranje europskim novcem.

 

Povezani članci

Napiši komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *