25. svibnja 2018

Župan Bajs u Daruvaru najavio Mjesec češkog materinskog jezika i uručio donaciju

U Daruvaru, 20.siječnja 2018.godine, župan Damir Bajs je najavio održavanje Mjeseca češkog materinskog jezika u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, zatim je uručio Ugovor o donaciji novčanih sredstava Novinsko izdavačkoj ustanovi ”Jednota” Daruvar, te se pridružio obilježavanju Vincekova u Daruvaru.

Mjesec češkog materinskog jezika, održat će se od 22.siječnja do 21. veljače u Daruvaru. Organizira ga Bjelovarsko-bilogorska županija u suradnji s češkim institucijama i češkim školama. Program počinje s izložbom “Moja prva početnica” organizirana u suradnji s društvom esperantista iz Bjelovara, gdje će biti prikazano 124 početnice iz 44 zemlje.

Prigodom posjete Savezu Čeha RH u Daruvaru, župana je dočekao gradonačelnik grada Daruvara Damir Leninček, koji se zahvalio županu na dolasku i potpori Mjeseca češkog materinskog jezika.

U sklopu posjete, sve je pozdravila i zamjenica župana za Češku nacionalnu manjinu Tanja Novotni Golubić, koja se osvrnula na važnost očuvanja materinskog jezika i na važnost održavanja Mjeseca češkog jezika.

– Cilj nam je osvijestiti širu javnost koliko je materinski jezik važan za svakog pojedinca. Jezik nam je osnova što moramo sačuvati da bismo mogli njegovati svoju tradiciju, kulturu, identitet. To je naš izraz zahvalnosti našim pretcima koji su ga do danas sačuvali, našoj zajednici što nas podržava i što imamo tu mogućnost da na svom jeziku možemo normalno komunicirati, zahvalni smo što možemo svoju djecu odgajati i obrazovati na materinskom jeziku, što nije česti slučaj u svijetu. To nas obvezuje da taj jezik sačuvamo u najboljem obliku za buduće generacije koje dolaze, jer svi znamo da je jezik jedno veliko bogatstvo.

Župan Damir Bajs je govorio o značenju nacionalnih manjima za županiju.

– Jedno bogatstvo naše županije je i broj manjina koje u njoj žive, a kada govorimo o Česima kao nacionalnoj manjini, tu moram naglasiti, da su odlično organizirani i da ustrajno rade na očuvanju vrednote Češkog naroda, a ujedno pridonose i ukupnosti naše županije.

Župan je ravnateljici NIU “Jednota” Lidiji Dujmenović uručio Ugovor o donaciji vrijedan 10.000,00 kuna za daljnje njegovanje Češke kulturne baštine.

Predsjednica Saveza  Čeha u RH Ana- Maria Štruml-Tuček zahvalila se županu Damiru Bajsu istaknuvši:

Češka manjina je sretna što ima tako veliku potporu, jer nam je važno da djeca od osnovne škole njeguju svoj materinji jezik, tako da je vrlo popularna “Olimpijada” iz češkog jezika.

___________________________________________________________________

Foto: službene stranice Grada Daruvara

 

Povezani članci

Napiši komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *