21. ožujka 2018

Župan Bajs svojim potpisom dao potporu projektu „Rekonstrukcija i dogradnja Osnovne škole u Velikom Trojstvu“

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs sa suradnicima posjetio je Općinu Veliko Trojstvo, točnije Osnovnu školu Veliko Trojstvo gdje je potpisao Pismo namjere kojim je izrazio potporu projektu „Rekonstrukcija i dogradnja Osnovne škole s dodatnim učionicama, dječjim vrtićem i jaslicama, kuhinjom i ostalim pratećim sadržajima“.

Riječ je o projektu vrijednom 8 milijuna kuna prijavljenom na natječaje iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje od 2014.-2020. godine. Bjelovarsko bilogorska županija se Pismom namjere obvezala, ukoliko projekt bude pozitivno ocijenjen, financirat će ga u dijelu koji se odnosi na rekonstrukciju i dogradnju Osnovne škole s dodatnim učionicama i ostalim pratećim sadržajima u iznosu od 2 milijuna kuna.

Projekt je predstavljen u knjižnici OŠ u Velikom Trojstvu, a više o projektu rekla je ravnateljica škole Valna Bastijančić Erjavec koja je istaknula da će se realizacijom ovog projekta poboljšati standard Matične škole u Velikom Trojstvu koju pohađa 251 učenik.

– Rekonstrukcija i dogradnja Osnovne škole s dodatnim učionicama i ostalim adekvatnim prostorijama osigurat će našim učenicima kvalitetu izvođenja nastave, a dogradnja i spajanje vrtića sa zgradom Osnovne škole pojačala bi suradnju i socijalizaciju naših najmlađih, od godinu dana do 14 godina, rekla je ravnateljica i posebno zahvalila županu Damiru Bajsu što je prepoznao važnost ovog projekta.

Svima koji su se odazvali na predstavljanje projekta zahvalio se i načelnik Općine Veliko Trojstvo Ivan Kovačić, a posebno županu Damir Bajsu na svemu što je učinio za općinu Veliko Trojstvo, naglasivši da je puno napravljeno zahvaljujući županu.

– Često mi kolege spočitavaju da Veliko Trojstvo ima nad-standarde. S ovim projektom mi ćemo opet imati nad-standarde i to, da ćemo pod istim krovom imati djecu od najmanjeg uzrasta do naših osnovnoškolaca, rekao je načelnik i nastavio o Školsko-športskoj dvorani, istaknuvši da je zahvaljujući Županiji dvorana dovršena i ono što je najvažnije radi od jutarnjih do kasnih večernjih sati.

Kovačić se ponovo osvrnuo na projekt rekonstrukcija i dogradnja Osnovne škole, istaknuvši da je projekt važan i ponovo se zahvalio županu na podršci, istaknuvši: „Bez obzira što je pred nama turbulentno i predizborno vrijeme, uvijek smo bili prijatelji i župan je uvijek imao našu potporu, imat će je i dalje u svim svojim nastojanjima koja su plemenita, i uvijek se bori za malog čovjeka, naglasio je Kovačić i dodao da je to jako bitno, jer nažalost društvo nije postavljeno na taj način.

Koliko je važan partnerski odnos, kazao je župan Damir Bajs naglasivši, da jedino zajedno mogu napraviti neke promjene.

– Ako sve zajedno posložimo i ako se potrudimo, onda možemo i očekivati da dobijemo izvjesna sredstva. Kada govorimo o projektima vezanim za Veliko Trojstvo, onda je tu Školsko-športska dvorana koja je iznad standarda prema broju učenika. Ja sam kao župan potpisao za izgradnju ove dvorane istaknuvši, da trebamo napraviti veliku i lijepu dvoranu sa svim sadržajima koju  će koristiti djeca, ali i svi mještani koji žive u Velikom Trojstvu. Što se tiče tog projekta, prihvaćen je, Županija je riješila svoj dio sufinanciranja, a općina pitanje nekretnine. Zahvaljujem se načelniku na tome i mogu reći da je bio vrlo aktivan, brz i učinkovit, rekao je župan i nastavio o drugim zajedničkim projektima, od vodoopskrbnog sustava, asfaltiranja prometnica do brige o najstarijim stanovnicima općine.

– Projekti na kojima smo radili i na kojima ćemo raditi imaju samo jedan cilj, a to je bolji standard naših ljudi u Velikom Trojstvu.

Što se tiče projekta „Rekonstrukcija i dogradnja Osnovne škole u Velikom Trojstvu“, župan je rekao da je projekt vrijedan 8 milijuna kuna, a nositelj natječaja bit će Općina Veliko Trojstvo.

– Današnjim potpisom, Županija preuzima obvezu da osigura 2 milijuna kuna u proračunu. Realizacijom ovog projekta, škola će zaokružiti svoj dio, točnije  imat će jednosmjensku nastavu ali po standardima koji se očekuju  i sve će to  utjecati i na promjenu sistema grijanja. Naime, realizacijom ovog projekta , škola će imati  bolji standard  nego neke škole u gradu – zaključio je župan Damir Bajs.

           

Nakon  prezentacije projekta o rekonstrukciji i dogradnji  škole, prezentiran je i projekt „Klub 60+, faza 2“. Projekt je predstavila voditeljica Anka Kramarić. Naime, u partnerskom odnosu Bjelovarsko-bilogorske županije i Općine Veliko Trojstvo već godinama se provodi projekt „Pomoć u kući“, a tu je i provedba projekta velike i male „Pletenice života“, te „Klub 60+“,  a sada kreće projekt „Klub 60+, faza 2“.

Sveukupno, dakle, može se reći kako se putem niza projekata kojeg partnerski provode Bjelovarsko-bilogorska županija, tamošnja ustanova Pomoć u kući starijim osobama i sama Općina pomaže 200-ak ak korisnika za što se godišnje izdvaja preko milijun kuna.

Projekt „Klub 60+, faza 2“ nastavak je već započetog projekta „Klub 60+“ za koji je ostvarena financijska potpora 60 tisuća kuna putem Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Glavni cilj projekta je pomoć starim i nemoćnim osobama i senzibilizacija zajednice na potrebe starih i poticanje na dobrosusjedsku pomoć i volonterstvo u lokalnoj zajednici.

Pomoć starijim i nemoćnima, između ostalog, podrazumijeva i organiziranje prehrane, obavljanje kućanskih poslova, održavanje okućnice, osobne higijene, pomoć pri odlasku liječniku i nabavku lijekova, ali i organiziranje slobodnog vremena te provođenje aktivnosti u dnevnom boravku.

Povezani članci

1 Komentar

  1. Leo

    Nadstandarno dajte molim vas, ceste su iste kao i prije30 godina, gdje je industrijska zona , gdje je vrtic ,mladi bjeze iz Opcine itd itd

    Repliciraj

Napiši komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *