22. svibnja 2018

Župan Bajs obišao radove na obnovi prometnice u mjestu Srijedska u općini Ivanska

Županija nastavlja obnovu županijskih prometnica, pa je dolaskom lijepog vremena počela obnova prometnice u mjestu Srijedska na području općine Ivanska, a riječ je o prometnici dugoj gotovo dva kilometra i vrijednosti radova od 1,5 milijun kuna.

Naime, nakon nekoliko godina neasfaltiranja zbog financijskh problema, Županijska uprava za ceste krenula je s modernizacijom i asfaltiranjem županijskih prometnica, pa je tako obnova prometnice u mjestu Srijedska u potpunosti financirana od strane Županijske uprave za ceste.

Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture, 2017. godine povećalo je financijska sredstva Županijskim upravama za ceste, pa je naša Županijska uprava za ceste u 2017. bila druga po odobrenim sredstvima u Hrvatskoj, a ove godine treća po dobivenim sredstvima od strane države.

Upravo  jače  financiranje, ali  i  racionalizacija rada Županijske uprave za ceste, omogućilo je da se krene s radovima, a istaknuti treba i činjenicu da Županijska uprava za ceste brine oko tisuću kilometara prometnica na području Bjelovarsko-bilogorske županije.

Također, Županijska uprava za ceste objavila je 2016. Javni poziv prema našim općinama i gradovima koji omogućuje financiranje obnove prometnica po modelu pola – pola. Javni poziv otvoren je bio tijekom prošle, a nastavljen je i ove godine. Na njega se javilo desetak općina i gradova s kojima su potpisani ugovori o obnovi prometnica.

Važno je istaknuti, da Županijska uprava za ceste uz model pola-pola, i svojim sredstvima obnavlja dio županijskih prometnica, a kriteriji kojima se vode su da u obnovu ulaze prometnice koje nisu asfaltirane, one koje prolaze kroz naseljena mjesta, povezuju dva naselja ili naše općine i gradove, te prometnice koje imaju veći intenzitet prometa.

Tako je jedna od prometnica, koja je trenutno u obnovi i ova u mjestu Srijedska na području općine Ivanska u duljini od gotovo dva kilometra. Radove na prometnici, u četvrtak 10. svibnja, obišao je bjelovarsko­ bilogorski župan Damir Bajs sa suradnicima u pratnji načelnika Općine Ivanska Željka Mavrina i direktora Ivankoma Josipa Bartolčića.

Snježana Grgić, predsjednica Mjesnog odbora Srijedska

Povodom obilaska radova, predsjednica Mjesnog odbora Srijedska Snježana Grgić kaže da će asfaltirana cesta biti vrlo korisna za sve mještane, jer žitelji ovog sela se već četrdesetak godina voze lošom prometnom infrastrukturom. Navodi i kako se nada da mladi neće u budućnosti napuštati ovo područje jer kako dodaje trenutno ih ima dovoljno i situacija je zadovoljavajuća. Također, radi se o selu koje još uvijek nema provedene vodu i plin, što bi im isto jako dobro došlo jer prisjeća se „prije četiri godine je bila nestašica vode, ali srećom imali smo hidrant koji nam je jako puno pomogao“.

Željko Mavrin, načelnik Općine Ivanska

Načelnik Općine Ivanska Željko Mavrin je rekao da će se asfaltirati od Vatrogasnog doma do zadnje kuće u Srijedskoj, te dodaje:

Radi se o dijelu koji je bio u derutnom stanju, i u suradnji sa Županom i Županijom koji su nam izašli u susret dovest ćemo ovu cestu u dobro stanje. Naravno, na području općine postoji još cesta koje su u lošem stanju, ali nadamo se da ćemo pomalo uz našu pomoć i pomoć Županije to uspjeti riješiti. Cilj je da mještani dobiju cestu kao barem osnovnu infrastrukturu. Najkritičnija cesta je prema Samarici i radi se o velikoj dionici, ali moramo razumjeti Županiju da nije sve moguće napraviti u godinu dana.“

Radovi su u tijeku, u što se uvjerio i župan Damir Bajs koji je rekao da Županijska uprava za ceste brine oko tisuću kilometara prometnica na području naše županije.

– Od 2016. godine krenulo je asfaltiranje sukladno financijskim sredstvima, i od tada se radi kontinuirano na gradnji i modernizaciji naših prometnica kroz dva modela. Prvi se odnosi na vlastita sredstva Županijske uprave za ceste, a drugi je pola-pola. Tako je desetak općina i gradova ušlo u model pola-pola. U konačnici ovogodišnje asfaltiranje prometnica na području naše županije nastavak je investicijskog ciklusa koji je započeo 2016., a nastavio se prošle godine i omogućio obnovu i modernizaciju oko 20 kilometara županijskih prometnica u vrijednosti 20 milijuna kuna. Negdje moramo krenuti, pa tako se prvi metri asfalta povlače ovdje u mjestu Srijedska i nadamo se da će to pomoći mještanima ovoga kraja, rekao je župan i dodao:

________________________________________________________________

 

Povezani članci

1 Komentar

Napiši komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *