23. travnja 2018

Župan Bajs o temama uoči sutrašnjeg radnog sastanka s premijerom Andrejom Plenkovićem

Točno prije dva mjeseca održan je radni sastanak bjelovarsko-bilogorskog župana Damira Bajsa sa kolegama županima Radimirom Čačićem, Matijom Posavcem, Darkom Korenom i Željkom Kolarom s ciljem povezivanja županija Središnje i Sjeverozapadne Hrvatske i ostvarivanja strateških projekata za taj dio Hrvatske. Nakon odrađenog radnog sastanka i usuglašavanja zajedničkih pitanja petorica župana uputili su poziv na radni sastanak predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću. Sastanak će se održati u Banskim dvorima 28. studenog, a uoči odlaska na sastanak župan Damir Bajs je u utorak 27. studenog izvijestio javnost na tiskovnoj konferenciji održanoj u svom uredu o temama koje će biti predmet radnog sastanka.

– Cilj sastanka župana bio je da sastavimo prijedloge za razvoj središnje i sjeverozapadne Hrvatske koja broji preko 600.000 stanovnika. Zahvaljujem premijeru što je prihvatio naš prijedlog za sastankom. Poveznica ovih pet županija su projekti na koje bismo zajedno aplicirali. Međutim prvo oko čega smo se složili je prijedlog za osnivanje Savjeta za središnju sjeverozapadnu Hrvatsku. Istovrsni savjet postoji za Slavoniju. Slažemo se da je to bio dobar korak za Slavoniju. Isto želimo i za naš dio Hrvatske kako bismo imali mogućnost direktnog ugovaranja projekata od strateške važnosti s Vladom ili njenim tijelima. Ne očekujemo iznose koliki su omogućeni Slavoniji jer jasno je da je njima više potrebno, međutim nama je značajna mogućnost direktnog ugovaranja, objasnio je župan Damir Bajs te dodao kako se na ovaj način izbjegava velik dio administrativne priče i ubrzava se postupak izvođenja projekata.

Po pitanju konkretnih projekata Bajs je nastavio kako je i dalje goruće pitanje dovršetak brze ceste do Bjelovara i njen nastavak prema Virovitici.

– Naznačili smo kako je bitno da gradnja ceste prema Bjelovaru krene još u ovom mandatu Vlade. Radi se o 17 kilometara ceste, čiji je dio objekata već gotov i trasa je određena. Cesta bi povezivala četiri županije a ako se gradi u četiri traka koštala bi nešto više od 300 milijuna kuna. Ministar prometa Oleg Butković rekao je kako će se to dogoditi u mandatu Vlade, ali želimo da Vlada stane iza tog projekta, rekao je župan Bajs i zaključio kako bi se to vjerojatno brže dogodilo da je prije osnovan ranije spomenuti Savjet.

Damir Bajs, župan Bjelovarsko-bilogorske županije

Što se tiče prometne infrastrukture Bajs je dodao kako je jedna od tema i puštanje u promet pruge Sveti Ivan Žabno – Gradec. Župan je rekao kako očekuje da se pruga dovrši iduće godine i spoji s glavnim trakom, te će to zahtijevati. Međutim to je samo dio tema kojima će se baviti na sutrašnjem radnom sastanku. Među ostalima su i javno-privatno partnerstvo te školstvo.

– Napominjem da smatramo da je za omogućavanje svih ovih projekata ključno upravo osnivanje ovog Savjeta za središnju i sjeverozapadnu Hrvatsku, na ugled osnivanja Savjeta za Slavoniju, kako bismo lakše direktno ugovarali sve ove strateške projekte, i da izbjegnemo sve zamke koje se događaju tijekom posredovanja, zaključio je župan Damir Bajs uoči sastanka s premijerom Plenkovićem.

Povezani članci

Napiši komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *