21. travnja 2018

Župan Bajs nakon sastanka s ministricom kulture: Županija traži pojačano financiranje nematerijalne kulturne baštine

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek odradila je u ponedjeljak 16. travnja radni posjet i Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. Tiskovna konferencija na kojoj su župan Damir Bajs i ministrica Obuljen Koržinek izvijestili o temama razgovora održana je nakon sastanka ministrice i njenih suradnika sa županom Bajsom i predstavnicima kulturnih udruga i institucija s područja županije.

– Zahvaljujem ministrici što je obišla cijelu županiju i pogledala sve projekte koje ministarstvo financira. Istaknuo bih kako su Županija i njene kulturne ustanove dobile dio sredstava na natječajima, ali isto tako kada govorimo o potporama koje idu prema KUD-ovima i nematerijalnim oblicima kulture one su ispod očekivanja. To je 130.000 kuna za ukupnost županije. Htjeli bismo pojačano financiranje nematerijalne kulture, ali i dovršetak projekata koje čekaju brzu reakciju poput dvorca Dioš, kako bismo izbjegli situaciju da iduće godine ne budemo imali za razgovarati o jednom dijelu nematerijalne kulture koji je sada ugrožen, pojasnio je župan Damir Bajs.

Ministrica je navela kako je pri obilasku županije imala prilike vidjeti kako se ocjenjuju projekti koje Ministarstvo financira, te procijeniti što su prioriteti za slijedeće razdoblje.

– Naravno, očekivanja su uvijek velika. Mi smo ove godine uložili nešto malo manje od 9 milijuna kuna u Bjelovarsko-bilogorsku županiju, što uključuje i financiranje Državnog arhiva kao naše najveće ustanove. Upoznali smo se s prioritetima i uvidjeli kako ovdje postoji veoma bogat kulturni život, pogotovo u segmentu kulturnog amaterizma. Tu ćemo se truditi kroz različite natječaje dati veći doprinos financiranju. Obišli smo niz sakralnih objekata, razgovarali o kulturnim ustanovama u svim gradovima županije, i vjerujem da ćemo u koordinaciji sa svim lokalnim samoupravama i sa Županijom svoja sredstva najbolje usmjeriti da idemo prema ostvarenju tih projekata, dodala je ministrica Nina Obiljen Koržinek.

Povezani članci

Napiši komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *