24. travnja 2018

Župan Bajs i ministar Butković razgovarali o strateškim prometnim projektima BBŽ-a

Na zahtjev bjelovarsko-bilogorskog župana Damira Bajsa održan je radni sastanak s ministrom mora, prometa i infrastrukture Olegom Butkovićem u Ministarstvu u Zagrebu, na kojemu su uz župana Bajsa sa suradnicima bili i suradnici ministra Butkovića – direktor HŽ Infrastrukture Ivan Kršić i direktor Hrvatskih cesta Josip Škorić.

Teme sastanka bile su:

1. Dovršetak pruge Sveti Ivan Žabno – Gradec i puštanje iste u promet
2. Ponovno uvođenje željezničkog prometa na pruzi Daruvar – Banova Jaruga
3. Puštanje u promet dionice brze ceste do Farkaševca
4. Gradnja brze ceste Zagreb – Bjelovar – Virovitica

 

PUŠTANJE U PROMET NOVE PRUGE SVETI IVAN ŽABNO – GRADEC

Župan Bajs tražio je od ministra Butkovića rješenje nezavidne situacije po kojoj će pruga Sveti Ivan Žabno – Gradec biti spremna za promet u proljeće iduće godine, no zbog radova na željezničkoj pruzi Dugo Selo – Križevci i gradnje novog kolosijeka, čiji radovi već sada kasne više od godinu dana,  novoizgrađena pruga neće se moći staviti u funkciju.

Stoga je na sastanku župan Bajs predložio da se nađe privremeno prometno rješenje koje bi podrazumijevalo priključenje novoizgrađene pruge Sveti Ivan Žabno – Gradec na kolosijek koji je u funkciji kako bi vlakovi na relaciji Bjelovar – Zagreb mogli direktno prometovati , jer izgradnja pruge samo je sredstvo, a cilj je povezivanje Bjelovara sa Zagrebom na 50-ak minuta vožnje vlakom.

Takva situacija za župana Bajsa je nedopustiva sa čim se složio i ministar Butković i naložio HŽ Infrastrukturi da po ubrzanom postupku riješe potrebnu dokumentaciju kako bi se novoizgrađena pruga priključila na postojeći kolosijek. Procjenjuje se kako su to radovi vrijedni oko 3 milijuna kuna, koji podrazumijevaju fizičko spajanje pruge i dogovor oko same regulacije prometa s Agencijom za sigurnost željezničkog prometa.

 

PONOVNO UVOĐENJE ŽELJEZNIČKOG PROMETA NA DARUVARSKOM PODRUČJU

 

Župan Damir Bajs izvijestio je ministra Butkovića o situaciji vezanoj za željeznički promet na daruvarskom području. Naime, nakon što su Hrvatske željeznice obnovile prugu u Daruvaru 2012. godine i u istu uložile 70 milijuna kuna, umjesto da po njoj voze vlakovi, istu su zatvorili za promet. Budući kako je Bjelovarsko-bilogorska županija već u niz navrata tražila ponovno stavljanje u promet željezničke pruge na dionici Daruvar – Banova Jaruga i već postoje predložene prometne linije, ministar Butković složio se kako istu treba što prije pustiti u promet. Tako se očekuje kako će putnički željeznički promet na daruvarskom području ponovno zaživjeti s novim voznim redom u prosincu ove godine.

 

PUŠTANJE U PROMET BRZE CESTE U FARKAŠEVCU

 

Župan Bajs i ministar Butković razgovarali su i o trenutnoj realizaciji projekta gradnje brze ceste Zagreb – Bjelovar – Virovitica, projekta u koji je do sada uloženo 300 milijuna kuna. Naime, gradnja dionice do Farkaševca primiče se kraju i istu treba uskoro pustiti u promet. Kako je naznačeno na sastanku dobivanjem uporabne dozvole dionica u Farkaševcu prvo će se pustiti u skoro vrijeme za prometovanje putničkom prijevozu.

Paralelno s tim Županijske uprave za ceste Zagrebačke i Bjelovarsko-bilogorske županije dobit će financijska sredstva od Hrvatskih cesta za rekonstrukciju županijske prometnice kako bi se u najskorije vrijeme ista dionica mogla otvoriti za promet i teretnim vozilima.

 

GRADNJA BRZE CESTE ZAGREB – BJELOVAR – VIROVITICA

Na sastanku s ministrom Butkovićem, župan je posebno naglasio važnost nastavka izgradnje brze ceste do Bjelovara, a potom i do Virovitice. Bajs rekao je kako je taj projekt od ključnog značaja za Bjelovarsko-bilogorsku županiju i susjedne županije. To je izuzetno važno, naglasio je župan, ne samo za građane našega kraja, već i za sve buduće ulagače i investitore kojima u njihovim planovima ulaganjima jednu od najvažnijih uloga predstavlja upravo prometna povezanost.

Na sastanku u Zagrebu, Bajs je predložio da se uz izradu Studije za gradnju razmotri i mogućnost etapne gradnje brze ceste prema Bjelovaru u punom profilu u četiri traka čija bi izgradnja započela u najkraćem mogućem vremenu i to već iduće 2018. godine. Ključno je da se s gradnjom krene, za što postoje sve pretpostavke, istaknuo je Bajs, i predložio da se u suradnji s Hrvatskim cestama utvrde izlazna čvorišta s brze ceste s posebnim naglaskom na Općinu Rovišće kako bi se u potpunosti iskoristio potencijal spomenute brze ceste.

Što se tiče gradnje dionice do Bjelovara ministar Butković naznačio je kako će Hrvatske ceste ubrzano raditi na izradi potrebne dokumentacije kako bi se s radovima moglo započeti još za mandata ove Vlade i kako bi brza cesta u punom profilu što prije stigla do Bjelovara.

O daljnjim koracima i tempu rada na projektu gradnje brze ceste prema Bjelovaru ministar Butković i župan Bajs razgovarat će već krajem studenog ove godine za kada je dogovoren novi radni sastanak i službeni posjet ministra Butkovića Bjelovarsko-bilogorskoj županiji.

 

Vezano za prugu, što se razgovaralo i što je dogovoreno, ministar Butković je rekao:

 

O uspostavi željezničkog prometa na pruzi Daruvar – Banova Jaruga, ministar je istaknuo:

 

 

Št0 se tiče brze ceste, ministar je rekao da će ubrzati s dokumentacijom kako bi gradnja krenula u ovom mandatu.

 

 

Nakon sastanka s ministrom Butkovićem, župan Damir Bajs je održao konferenciju za novinare na kojoj je rekao:

 

Vezano za prugu Sveti Ivan Žabno – Gradec i puštanje iste u promet, župan je istaknuo da je HŽ infrastruktura napravila plan na prijedlog Županije, da se pruga spoji na postojeći kolosjek. Evo zašto, poslušajte župana.

Što se tiče uspostave prometa na pruzi Daruvar – Banova Jaruga, župan je rekao da je dogovoreno da se uvođenjem novog voznog reda za 2018. godinu, ponovo uvrste vlakovi na toj relaciji.

– Time bi se vlakovi vratili u Daruvar i smisao ukupnosti investicije bi se počeo vraćati. Ne moram ni naznačiti da je to od velike važnosti za taj dio županije, naglasio je Bajs.

Vezano za gradnju ceste Zagreb-Bjelovar-Virovitica, župan je rekao da znamo da je brza cesta došla do Farkaševca i da bi nastavak mogao krenuti u gradnju 2021.

– Mi smatramo da to nije prihvatljivo i da gradnja mora krenuti što prije. Ako se ne može riješiti sve, neka gradnja krene etapno.

 

Na konferenciji za medije, Bajs je zahvalio ministru Butkoviću na razumijevanju i brzom rješavanju problema koji su nastupili i koji su bitni za naš kraj.

 

 

 

Povezani članci

Napiši komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *