21. ožujka 2018

Župan Bajs: 4. veljače ponovno kreće direktna linija vlakom na relaciji Virovitica-Daruvar-Zagreb

U petak 26. siječnja, župan Damir Bajs održao je konferenciju za novinare na kojoj je najavio ponovno uspostavljanje željezničkog prometa na daruvarskom području.

– Nakon četiri godine, 4. veljače ponovno kreće direktna linija vlakom na relaciji Virovitica – Daruvar – Zagreb, koja će svim studentima, ali i radnicima zasigurno olakšati putovanje do Zagreba. Riječ je o liniji koja će nedjeljom direktno voziti do Zagreba, a petkom iz Zagreba preko Daruvara do Virovitice.

__________________________________________________________________

 

Bajs je također istaknuo:

– Ovime smo dobili da i drugi gradovi županije, nakon Bjelovara, mogu biti povezani željeznicom.

___________________________________________________________________

Ključno je da će uz kvalitetnu povezanost, svi imati dodatne povlastice, cijene će biti niže, jer će subvencije biti osigurane, naglasio je župan i dodao:

__________________________________________________________________

Na kraju je župan dodao:

___________________________________________________________________

Nama Daruvarčanima je osobito zadovoljstvo što se pruga nakon 4. godine ponovno vraća u Daruvar, rekao je Saša Lukić, zamjenik župana za srpsku nacionalnu manjinu.

___________________________________________________________________

Lukić je također rekao da je bitno naglasiti da puno srednjoškolaca gravitira prema Pakracu, gdje idu u srednju Medicinsku i srednju Građevinsku školu.

– Sada će im biti uvelike olakšan priijevoz, a roditeljima financijski isplativije, jer su autobusne veze prema Pakracu dosta loše iz razloga što je to druga županija.

___________________________________________________________________

Grad Daruvar, kao turistički grad, ovom će prugom dobiti jednu značajnu podršku, da se grad na neki način približi ostalim destinacijama, posebno gradu Zagrebu, rekla je zamjenica župana za češku nacionalnu manjinu Tanja Novotni Golubić.

___________________________________________________________________

Tako će nakon šesnaest godina ponovno krenuti direktni vlak na relaciji Virovitica – Daruvar – Zagreb. Riječ je o liniji koja će omogućiti brže, lakše, ali i jeftinije putovanje do metropole, a vozni red na ovoj dionici, prilagođen je najprije učenicima i studentima. Direktni vlak do Zagreba vozit će svaku nedjelju, s polascima iz Đulovca u 17.14 sati, Daruvara 18.04 i iz Sirača u 18.27, s očekivanim dolaskom do krajnjeg odredišta u 21.20, dok će direktni vlak iz Zagreba prema Daruvaru kretati petkom u 18.15.

Pored direktne linije prema Zagrebu, ponovno se uspostavlja i svakodnevni željeznički promet na liniji Virovitica – Daruvar – Banova Jaruga – Virovitica, odnosno Daruvar – Banova Jaruga (preko Đulovca, Sirača, Pakraca i Lipika). Linija koja je ukinuta prije četiri godine, svakodnevno će ujutro polaziti iz Virovitice, a na relaciji Banova Jaruga – Daruvar – Banova Jaruga vozit će četiri puta dnevno u oba smjera, da bi se navečer ponovno vratio u Viroviticu.

Ponovno uvođenje linije vlaka Daruvar – Banova Jaruga omogućit će svim Daruvarčanima, ali i stanovnicima okolnih mjesta, još bolju željezničku povezanost s glavnim gradom Hrvatske, obzirom da su u Banovoj Jaruzi osigurane i brze veze na vlak za Zagreb, ali i iz Zagreba.

Ipak, kako bi putnike dodatno stimulirali na vožnju vlakom, HŽ Putnički prijevoz i Bjelovarsko-bilogorska županija dogovorili su i subvencije zbog kojih će prijevoz vlakom biti iznimno povoljan i primamljiv. Očekuje se da će novim voznim redom, ali i pristupačnim cijenama karata, broj putnika u kratkom roku nadmašiti onaj broj koji je bio prije ukidanja navedenih linija.

Više detalja o pogodnostima i subvencijama iznijet će se prilikom vožnje prvog promotivnog direktnog vlaka za Zagreb, 4. veljače, kada će predsjednik Uprave HŽ Putničkog prijevoza Željko Ukić te župan Bjelovarsko-bilogorske županije Damir Bajs potpisati Ugovor o subvencioniranju prijevoza vlakom. Također, na taj dan prijevoz do Zagreba bit će potpuno besplatan za sve studente koji moraju predočiti samo iksicu ili indeks, a tako će imati i priliku iz prve ruke čuti.

Povezani članci

Napiši komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *