25. travnja 2018

ZLATNI RUKOMETAŠI ’72. POSJETILI BJELOVAR

Bjelovar su na tri dana posjetili nekadašnji zlatni rukometni olimpijci iz 1972. godine. U grad su stigli u petak 12. svibnja, a delegaciju je u Velikoj vijećnici Grada Bjelovara dočekao gradonačelnik Antun Korušec sa suradnicima, zamjenicama Lidijom Novosel i Jasnom Višnjević, te pročelnikom odsjeka za društvene djelatnosti Milanom Matekovićem.

  1. godina bila je velika godina u sportskoj povijesti grada Bjelovara na što se u uvodnom obraćanju osvrnuo i gradonačelnik Korušec. Nakon što im je poželio dobrodošlicu i zaželio im da se ugodno osjećaju u prostorijama Gradske uprave, napomenuo je kako je ovaj susret za njega emotivan i ljudski više nego protokolaran. Stoga je srdačno pozdravio rukometaše i predstavio im Bjelovar kroz povijest i gdje je danas, odnosno čime se sve bavi gradska vlast. Posebna stavka bila je ulaganje u sport.

Godišnje se u Gradu 6.300.000 milijuna kuna izdvaja za sport, što je 5,5% od ukupnog proračuna. Imamo tri sportske asocijacije, Sportska zajednica grada Bjelovara, Sportski savez osoba s invaliditetom i Sportski savez gluhih osoba. Registrirano je oko 2500 aktivnih sportaša i 60-ak sportskih udruga. Na sebe smo preuzeli financiranje računovodstva i knjigovodstva svih udruga, čime ostaje više sredstava za rad klubova i udruga, a osigurali smo i stipendiranje vrhunskih sportaša i  trenera. U sustavu 1. lige imamo šest klubova, u sustavu 2. lige sedam klubova, a u sustavu 3. lige isto šest klubova. Sve prioritetne sportske udruge i sportske škole imaju gratis korištenje prostora i terena. To je cilj i vizija, da je što više mladih uključeno u sport – rekao je Antun Korušec.

Još se jednom osvrnuo na uspjehe rukometnog kluba u zlatno doba rukometa, i zahvalio nazočnim sportašima na rezultatima rekavši kako je počast koju je Grad odlučio dati tome u spomen je i obnovljeno staro rukometno igralište, obnova sportske dvorane, ali i izdavanje knjige “Rukometna bajka” te snimanje filma “19:14” u režiji Tibora Javureka koji su rukometaši imali prilike nakon uvodnog domjenka i pogledati.

– U ime cijele ekipe zahvaljujem se kao kapetan reprezentacije. Već prilikom prvog kontakta prošle godine naišao sam na podršku da se ovo okupljanje organizira upravo u Bjelovaru. Mi se još uvijek družimo a upravo to druženje i zajedništvo uz vrhunsko vodstvo dovelo nas je do toga da osvojimo zlatnu olimpijsku medalju. Siguran sam da će se naši gosti ugodno osjećati u Bjelovaru i da će se s pozitivnim emocijama vratiti kući – rekao je Hrvoje Horvat.

Drago mi je da sam danas ovdje i da su nas gradski čelnici tako toplo dočekali. Naša ekipa bila je građena od izuzetno kvalitetnih ljudi. Nismo gledali odakle si nego kakav si, a ostali smo kao obitelj i još uvijek se nalazimo svake godine. To treba biti primjer i za sve današnje generacije sportaša. Žao mi je što Bjelovar danas nije tako vrhunska ekipa kao što je nekad bio, i ako mogu pomoći ikako rado ću to učiniti. Danas vam donosim jedan film o svojim treninzima koji su u Danskoj tražili od mene da napravim. Dajem ga vašim najboljim trenerima na izučavanje u nadi da će pomoći današnjim mladim ekipama – rekao je Vlado Štencl, nekadašnji trener zlatnih olimpijaca.

Delegacija će kroz tri dana posjeta imati prilike obići Bjelovar u pratnji turističkog vodiča, te se u Gradskom muzeju družiti sa građanima. Također su obišli obnovljeno rukometno igralište na kojem su trenirali za postizanje povijesnog rezultata, a obišli su i Školsko-športsku dvoranu.

 

Povezani članci

Napiši komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *