25. travnja 2018

“Zimska škola informatike” u I. osnovnoj školi Bjelovar

Grad Bjelovar kao pokrovitelj i I. osnovna škola iz Bjelovara kao glavni organizator i idejni začetnik, provode program pod nazivom “Zimska škola informatike” u trajanju od 2. do 5. siječnja, u vremenu od 9,00 do 14,05 sati. Sadržaj tečaja sadrži se od Internet sadržaja – za buduće programere, algoritamske igre, Micro – bitova te programa Paint i Word.

– Broj polaznika je ograničen, prvenstveno zbog koncepta programa. Svima nam je zanimljivo što će učenici raditi neke aplikacije, ovisno o predmetima, a to su tjelesni odgoj, tehnička kultura, kemija, biologija, čak i povijest i hrvatski jezik. Sadržaj koji će učenici tijekom škole informatike proći, popriličan je odmak od onoga što inače uče. Primjerice, učimo ih kako algoritamski razmišljati pomoću igrica. Tu imamo čak i neke izraze koji se koriste pri programiranju. Na taj način učenike polako uvodimo u svijet programiranja. Nakon što prođu “Zimsku školu informatike”, koju ove godine provodimo po četvrti put, sigurno da se njihov IT utjecaj povećava. Više se zanimaju i za neke druge stvari, osim igrica, a isto tako jako puno nauče i putem blogova koji nisu samo za zabavu. Inače, ovo je prvi dio škole informatike, koju ćemo nastojati održavati i kasnije tijekom godine, ovisno o interesu djece, no uvijek je najbitnije prvo baciti udicu, pa vidjeti “što će se za nju uhvatiti”. Učenici su raspoređeni u tri grupe i ukupno ih je 14. Djeca jako dobro pamte i odlično se snalaze, najbitnije ih je samo usmjeriti, rekao je Goran Jarčov, profesor informatike.

– Jedno vrijeme je škola informatike utihnula, ali smo ju u jednom trenutku ponovno pokrenuli, jer je interes učenika jako velik. Svaki put su u pitanju novi programi, uvijek se nudi i osmisli nešto novo. Djecu to jako privlači, a jednostavno rečeno, sve to čini našu budućnost. “Zimsku školu informatike” mogu pohađati djeca iz svih bjelovarskih osnovnih škola. Prošle smo godine imali i proljetnu školu, nadam se da ćemo ju imati i ove. Ove su zime svakako najprivlačniji Micro – bitovi, odnosno mala računala koja će učenici koristiti, rekla je ravnateljica I. osnovne škole, Tatjana Landsman.

________________________________________________________________

Povezani članci

Napiši komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *