21. travnja 2018

Završena energetska obnova Osnovne škole u Novoj Rači

U 2016., nakon 40 godina započela je obnova Osnovne škole u Novoj Rači. Sredstva su bila osigurana iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost,  i to 60% od navedenog iznosa, 35% iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a 5% od Bjelovarsko-bilogorske županije.

Tako je 1. srpnja, 2017. održana početna konferencija vezana za obnovu škole, a nakon šest mjeseci, točnije danas  7. veljače održana je i završna konferencija na kojoj su predstavljeni rezultati provedenog projekta.

Podsjetimo, riječ je o projektu „Poboljšanje energetske učinkovitosti OŠ Nova Rača putem zamjene vanjske stolarije i toplinskom izolacijom kosog krova i stropa prema tavanu“. Putem ovog projekta zamjenjena je vanjska stolarija i napravljena toplinska izolacija na školskoj zgradi, što je omogućilo poboljšanje energetske učinkovitosti zgrade i sportske dvorane u OŠ Nova Rača, odnosno smanjenje ukupne godišnje potrošnje energije za 44,33%.

Ukupna vrijednost projekta bila je 759.051,72 kuna.

Tako je na završnoj konferenciji potvrđeno da je energetska obnova završena i da će ušteđena sredstva, koja su do sada trošlli na grijanje usmjeriti u druge namjene, odnosno za podizanje školskog standarda.

Na konferenciji su sudjelovali i predstavnici Bjelovarsko-bilogorske županije koji su potvrdili i dodatnu pomoć, jer u ovoj godini u županijskom proračunu, osigurano je milijun kuna za opremanje županijskih škola, a sve kako bi učenici i učitelji imali primjeren standard 21. stoljeću.

Također je istaknuto, da projektom nije bilo predviđeno uređenje okoliša škole, točnije asfaltiranje prilaznih staza, te igrališta u sklopu škole, Bjelovarsko-bilogorska županija i Općina Nova Rača osigurala su sredstva u iznosu od 235 tisuća kuna i za te radove, kako bi  učenici dobili kompletno obnovljenu školu iznutra, ali i izvana.

Povezani članci

Napiši komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *