22. svibnja 2018

Zajednica Mađara grada Bjelovara održala manifestaciju „Zajedno u zajednici“

Bjelovarsko kulturno ljeto u svom  je bogatom programu mjesto ustupilo i Zajednici Mađara grada Bjelovara. U subotu 29. spnja bjelovarska je Zajednica Mađara održala nastup na Trgu Eugena Kvaternika, točnije ispred paviljona. Pod nazivom „Zajedno u zajednici“ cilj ove manifestacije, kako kažu, bio im je predstaviti rad manjinskih zajednica čiji članovi nastoje održati kulturu i običaje svojih predaka međusobnom suradnjom te suradnjom s većinskim narodom. Nastupom su tako simbolično predstavili kako žive zajedno u zajednici.

Osim domaćina, Zajednice Mađara grada Bjelovara koja se predstavila s folklornom skupinom, na manifestaciji su nastupili i Zajednica Mađara Grubišno Polje, Češka beseda Hercegovac, a kao poseban gost nastupila je plesna skupina „Vještice“ iz Republike Mađarske. Skupina „Buzsáki Boszorkányos Néptánc Egyesület“ otprije je već poznata bjelovarskoj javnosti po nastupima na Večeri nacionalnih manjina i suradnji na prijašnjim manifestacijama Zajednice Mađara grada Bjelovara.

– Uvijek rado dolazimo u Hrvatsku i u vašu županiju. Često gostujemo ovdje jer njegujemo prijateljske odnose s Općinom Veliki Grđevac, pa brojimo već mnoge nastupe i ondje i u Grubišnom Polju. Međutim, sa zajednicama Mađara ovog područja njegujemo posebne prijateljske odnose i suradnju pa se rado odazivamo na pozive za gostovanje poput ovog, rekao je voditelj plesne skupine Atilla Madarász.

– Izuzetno nam je drago što smo nakon godina rada i truda dobili ravnopravno mjesto u kulturnom životu grada Bjelovara, pa smo uspjeli po prvi put organizirati manifestaciju na središnjem gradskom trgu koja je bila i službeni dio programa Bjelovarskog kulturnog ljeta. Naša zajednica djeluje već sedam godina, i kroz različite sekcije sa članovima nam je cilj održati kulturnu baštinu i naslijeđe naših predaka Mađara. Običaji i tradicija svetost su manjinskih zajednica. Tako i naša radi na tome da održimo ono što nam je preneseno, kako bismo postupno i mi to prenosili na mlađe naraštaje. S ponosom mogu reći da na tome već i radimo, jednako kao i na proširenju naše Zajednice. Okupljamo članove svih uzrasta i svatko od njih može pronaći nešto što će ga zanimati u sklopu našeg djelovanja. Upravo zbog toga uvijek rado pozivamo sve građane koji su otvorena srca i uma da nam se pridruže bez obzira da li imaju mađarskog podrijetla ili ih samo privlači šarolikost i bogatstvo te susjedne nam kulture, rekla je predsjednica Zajednice Mađara grada Bjelovara Anita Farkaš.

Povezani članci

Napiši komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *