24. travnja 2018

Zahvaljujući vrijednom projektu, devetero članova Udruge tjelesnih invalida moći će polagati vozački ispit

U sklopu provedbe trogodišnjega programa “Socijalno uključivanje djece i odraslih osoba s invaliditetomUdruga tjelesnih invalida Bjelovar u suradnji s Instruktažnim centrom Križevci d.o.o. organizirala je u petak, 20. listopada prezentaciju prilagođenog vozila i mogućnost osposobljavanja kandidata različitog stupnja tjelesnog invaliditeta za vozače B kategorije u prilagođenom vozilu. Odmah nakon prezentacije, u prostorijama Udruge tjelesnih invalida Bjelovar, održan je i operativni sastanak u vezi dogovaranja detalja osposobljavanja i provedbe prvog odabira potencijalnih polaznika.

– Financiranje ove aktivnosti ide iz trogodišnjeg programa Ministarstva demografske obnove, mladih i socijalne politike. Godišnja predviđena sredstva su za tri naša člana, dakle kroz tri godine računamo da će devet naših članova proći auto školu. Od 1000 članova, oko 200 su vozači. Automobil u današnje vrijeme zapravo čini ortopedsko pomagalo. S automobilom se rješavaju makro-aktivnosti, s njim se putuje u druge gradove, posjećuju se razni događaji i slično. Skoro da danas ni ne možemo živjeti bez automobila. Pošto javni prijevoz kod nas uopće nije prilagođen osobama s invaliditetom, one su osuđene na svoja vlastita rješenja. Nama je cilj da članovi prvo riješe prvi dio, odnosno ispit, a onda zajedno sa svojom obitelji djeluju u nabavi automobila. Vozila prilagođena osobama s invaliditetom skuplja su za oko 30 posto. Takav automobil mora imati više snage, tehnologija je nešto drugačija i naprednija, rekao je Tomislav Novosel, predsjednik Udruge tjelesnih invalida Bjelovar.

Osposobljavanje iz nastavnog predmeta prometni propisi i sigurnosna pravila, te pružanje prve pomoći provelo bi se u partnerskoj autoškoli u Bjelovaru zbog strogih propisanih prostornih uvjeta koji uvjetuju i sam rad autoškole, a daljnji dio osposobljavanja iz nastavnog predmeta upravljanje vozilom odvijalo bi se u Bjelovaru prema dogovoru sa prilagođenim vozilom Instruktažnog centra Križevci i educiranim instruktorom vožnje za program obuke osoba s invaliditetom.

– Oba ova vozila imaju automatski mjenjač, što je najnormalnija stvar današnjice. Još uvijek postoje neki stereotipi vezani za automatski prijenos, no sama tehnologija ide u smjeru da se sve više takvih vozila nalazi na cestama. Električno vozilo je potpuni automatik i zahtjeva puno manji prostor za samog vozača, jer primjerice vozači nižeg rasta na njemu ne trebaju nikakvu doradu, kao ni osobe s oštećenjima donjih ekstremiteta. Što se tiče našeg vozila koje je opremljeno polivalentno, osobe koje imaju određena oštećenja vezana za gornje ili donje ekstremitete, ali ne u potpunosti, mogu najnormalnije voziti jer su komande prebačene na ruke. Postoje dodatne pomoći koje su vezane za samoupravljanje, kako bi situacija bila što sigurnija. Dolazimo i do tehnološki tehničkih rješenja gdje postoje senzori za stakla, svjetla i slično. Sustavi automatski odrađuju aktivnosti, tako da ne dolazi do oduzimanja koncentracije vozača. Sama cijena polivalentnog vozila daleko je veća nego opremanje standardnog vozila. Polivalentno vozilo zahtjeva više elemenata koji se međusobno preklapaju, pa automatski dolazi do toga da će izvedba biti skuplja. Iz tog se razloga autoškole često ne odlučuju na taj dio, jet u tome ne vide neku ekonomsku računicu. Također, svijest o osposobljavanju osoba s invaliditetom još uvijek nije toliko prisutna kod nas. Mi smo u ovakve projekte krenuli 2011. godine, a 2012. smo pribavili prvo takvo vozilo koje smo polivalentno opremili. Pronašli smo se u projektima iz EU fondova, gdje se pojavila mogućnost za sufinanciranje vozila u iznosu od 95 posto. Drugo vozilo smo kupili vlastitim sredstvima, poučeni iskustvom da za osposobljavanje zaista postoji velika potreba. Mi idemo u smjeru napredovanja, novih tehnologija, jer želimo pokazati kakve sve mogućnosti danas postoje. Još uvijek smo jedina autoškola u Hrvatskoj koja ima električni automobil, prijavljen u svojem voznom parku, otkrio je Domagoj Brunović, iz Instruktažnog centra Križevci.

Povezani članci

Napiši komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *