22. svibnja 2018

Za predsjednicu Županijske skupštine Bjelovarsko bilogorske izabrana Đurđica Ištef Benšić, za potpredsjednike Zlatko Barila i Silvestar Štefović

U srijedu 14. lipnja u Velikoj vijećnici Županije, održana je 1. konstituirajuća sjednica Županijske skupštine Bjelovarsko – bilogorske županije. Na dnevnom redu nalazio se izbor Mandatnog povjerenstva, izvješće Mandatnog povjerenstva verifikacija mandata članova Županijske skupštine, utvrđivanje člana Županijske skupštine koji će predsjedavati sjednicom do izbora predsjednika, svečana prisega članova Županijske skupštine, izbor Odbora za izbor i imenovanje, izbor predsjednika Županijske skupštine, izbor Odbora za Statut i Poslovnik te izbor Odbora za financije i proračun. Svečanu sjednicu otvorila je Branka Saks, predstojnica Ureda državne uprave u Bjelovarsko – bilogorskoj županiji.

– Od 41 člana koliko skupština broji, nazočno je ukupno 39 članova, što znači da skupština može pravovaljano odlučivati i donositi odluke. U Mandatno povjerenstvo predlažem Sinišu Glavaša za predsjednika, Milana Ivančevića za člana i Milana Filipovića za člana. Predloženo Mandatno povjerenstvo prihvaćeno je jednoglasno, rekla je Branka Saks te riječ prepustila novoizabranom predsjedniku Mandatnog povjerenstva koji je izabran s 22 glasa.

– Županijsko izborno povjerenstvo Bjelovarsko–bilogorske županije utvrdilo je kako je od 98.895 birača upisanih na popis birača Bjelovarsko – bilogorske županije, glasovalo 465 birača. Nevažećih listića bilo je 1.565, dok je važećih bilo 42.884. Lista kandidata Hrvatske demokratske zajednice, Hrvatske seljačke stranke i Hrvatske liberalne stranke dobile su 17 mjesta u Županijskoj skupštini. Sa Nezavisne liste, člana skupštine čini Damir Bajs. Hrvatska narodna stranka liberalni demokrati, Hrvatska stranka umirovljenika, Blok umirovljenika Zajedno, Stranka umirovljenika, Održivi razvoj Hrvatske ORaH, Hrvatska seljačka stranka braće Radić, Hrvatska demokratska seljačka stranka i Nezavisni seljaci Hrvatske, dobili su 17 mjesta u Županijskoj skupštini, dok lista SDP-a broji pet mjesta. Lista kandidata Most nezavisnih lista dobila je dva mjesta u skupštini. Na provedenim izborima osigurana je odgovarajuća zastupljenost pripadnika srpske nacionalne manjine te češke nacionalne manjine u Županijskoj skupštini Bjelovarsko – bilogorske županije. Sukladno odredbama Zakona o lokalnim izborima, župan i njegovi zamjenici ne mogu biti članovi predstavničkih tijela jedinica regionalne samouprave, te sukladno sporazumu političkih stranaka dobivaju svoje zamjenike. Damira Bajsa zamjenjuje Matija Jasenko, Nevena Alića zamjenjuje Sandra Frčo, Bojanu Hribljan zamjenjuje Dražen Pavlović i Tanju Novotni Golubić će zamijeniti Željko Bišćan, pojasnio je Siniša Glavaš.

U nastavku je održano utvrđivanje člana Županijske skupštine koji je predsjedavao sjednicom do izbora predsjednika. Prema Zakonu o lokalnim izborima, konstituirajućom sjednicom do izbora predsjednika predsjedava prvi izabrani član s kandidacijske liste koja je dobila najviše glasova, odnosno Miro Totgergeli koji je izrazio zadovoljstvo predsjedavanjem konstituirajuće sjednice Županijske skupštine Bjelovarsko – bilogorske županije te vijećnike zamolio da svečano prisegnu.

– Naravno da očekujem dobar rad skupštine koja je i do sada uvijek radila dobro. Nadam se da ćemo kao oporba raditi na dobrobiti naših građana i da ćemo sve ono za što smo se zalagali u kampanji moći realizirati. Kao čelni čovjek Hrvatske demokratske zajednice Bjelovarsko – bilogorske županije vjerujem da ćemo biti konstruktivna, ali i kritička oporba. Županiju svakako želimo pomaknuti sa zadnjeg mjesta na kojem je sada. Mislim da pripadamo sredini, a ne kraju, kao ni vrhu, jer se ipak ne možemo mjeriti sa velikim županijama. Po gospodarskoj razvijenosti sigurno ne pripadamo biti na posljednjem mjestu u zemlji, izjavio je po završetku skupštine

S 22 glasa, odnosno izborom 1/3 županijske skupštine, za predsjednicu Županijske skupštine Bjelovarsko – bilogorske županije izabrana je Đurđica Ištef Benšić. U ime HDZ-a, HSS-a i HSLS-a za riječ se javio Silvestar Štefović i pojasnio kako će u ovom dijelu glasovati kao suzdržani, jer djeluju kao konstruktivna oporba. Novoizabrana predsjednica skupštine potom je nastavila s vođenjem konstituirajuće sjednice.

– Hvala na ukazanom povjerenju na izboru predsjednice u narednom mandatnom razdoblju od 2017. do 2021. godine. Vjerujem da ću svojim radom na ovoj izuzetno važnoj političkoj poziciji opravdati povjerenje koje ste mi dali. Novim izborima „dobili smo kredit“ od naših građana koji moramo „vraćati“ u naredne četiri godine. Glavnica neka nam bude što više odobrenih, realiziranih i provedenih projekata koji su od interesa svih građana naše županije, rekla je Ištef Benšić.

 

Uslijedio je izbor Odbora za Statut i Poslovnik, kao i izbor Odbora za financije i proračun, dok su za potpredsjednike Županijske skupštine BBŽ-a izabrani Zlatko Barilai Silvestar Štefović.

– Skupština je sada formirana i za dalje je ključna suradnja između župana, kao tijela izvršne vlasti i županijske skupštine. Pred nama je niz aktivnosti i odluka koje će se provesti i donijeti upravo kroz skupštinu. Zajednički prioritet svakako je napredak naše županije, u smislu razvoja gospodarstva, socijalnih mjera, poljoprivredi, zdravstvu i školstvu. Očekujem da će u ovom sazivu biti različitih političkih okvira, no i zajedništva po pitanjima aktivnosti koje su važne za naše građane, rekao je župan Bjelovarsko – bilogorske županije Damir Bajs.

Povezani članci

Napiši komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *