24. svibnja 2018

Za 14 osoba s invaliditetom osigurani osobni asistenti na period od dvije godine

Udruga tjelesnih invalida Bjelovar, održala je u četvrtak 12. listopada konferenciju na temu provedbe projekata i programa Udruge tjelesnih invalida. Tom prilikom udruga je donirala dva obnovljena računala koja su namijenjena dvojici članova udruge, a prikazana je i tromjesečna evaluacija dvogodišnjeg projekta usmjerenog osiguravanju usluge osobnog asistenta osobama s najtežom vrstom i stupnjem invaliditeta, pod nazivom „Osobni asistent – bolji život osoba s invaliditetom“. Supervizija, odnosno evaluacija primarno služi razvoju pojedinaca i organizacija. Ona unaprjeđuje ponašanje ljudi u njihovim profesionalnim ulogama u određenom institucionalnom kontekstu uzimajući interaktivno u obzir osobni, organizacijski, društveni i politički aspekt. Na konferenciji su sudjelovali brojni partneri, Udruga osoba s intelektualnim teškoćama Bjelovar, korisnici i osobni asistenti, predstavnici Grada Bjelovara i Bjelovarsko-bilogorske županije te osobe zaposlene na projektu.

Projekt traje od 2017. do 2019. i vrijedan je 1 milijun i 751 tisuću kuna. Pojam osobni asistent stigao je iz nordijskih zemalja, za vrijeme dok je na čelu Vlade bila Jadranka Kosor. Ekipa je otišla vidjeti na lice mjesta kako ta praksa funkcionira, koji su sve segmenti obuhvaćeni te putem tadašnjeg Ministarstva socijalne politike i mladih pokrenuli taj program. Prije deset i pol godina naša je udruga počela pisati projekte koji se odnose upravo na osobne asistente i korisnike tog programa. Traženo je da se donese zakon o osobnom asistentu kojim će biti definirano tko ima pravno na asistenta, kakve parametre osoba mora imati, koji je opseg osobne asistenture. Eto, taj prijedlog kao takav stoji već deset godina i zakon još nije donesen. Hrvatska bi se po tom pitanju napokon trebala uklopiti u europski ambijent. Pomoćnike u nastavi preuzele su institucije koje su u mogućnosti, obavezi i kompetenciji ih provoditi. Za početak ovog projekta mi smo imali 14 osoba koje su imale dokumentaciju da im je osobni asistent potreban. Uz to su imali i mišljenje Povjerenstva iz Zagreba. Tek onda smo pisali projekt i dobili ga. Kada je projekt krenuo, zaposlili smo 14 osobnih asistenata. Obavili smo edukaciju, pet mjesečnih evaluacija, sedam terenskih kontrola i jednu tromjesečnu evaluaciju. Na terenu je obavljeno 5 780 sati rada u šest mjeseci. Naravno, isplaćen je određeni iznos sa projekta, za plaće, namjenske troškove i slično, rekao je Tomislav Novosel, predsjednik Udruge tjelesnih invaida Bjelovar i dodao da pored ovog projekta, u udruzi provode još četiri.

– Kombi koji život znači, Osobni asistent u okviru nacionalnog programa, Socijalno uključivanje osoba s invaliditetom, Aktivna starost, Doprinos zajednici koji obuhvaća prilagodbu sanitarnog čvora osobama s invaliditetom u udruzi.

– Krovna udruga tjelesnih invalida Bjelovar je partner na ovom projektu, zbog čega mi je izuzetno drago. Udruge u Bjelovaru su počele surađivati, međusobno se uključuju u projekte, zajedno ih osmišljavaju i prijavljuju. Nekada se događalo da smo partnere na projektima tražili izvan Bjelovara, što po meni nije u redu. Nadam se da će ovu praksu početi primjenjivati i ostale bjelovarske udruge, rekla je Sanja Đurić, predsjednica krovne Udruge invalida Bjelovar.

– Sa svojom asistenticom Martinom se odlično snalazim. Dogovorimo se u koje vrijeme treba doći k meni. Obavimo higijenu, odemo na ručak, popijemo kavu. U principu pomaže mi oko svega oko čega je potrebno. Čak ponekad i učimo zajedno. Prije Martine nikada nisam imala asistenticu, ovo mi je prvi puta i jako sam sretna i zadovoljna. Nadam se da će tako ostati i da ju nitko neće morati zamijeniti. Kad se čovjek jednom navikne na nekoga, promjene teško padnu, rekla je 21-godišnja Anita Blažeković, studentica treće godine Ekonomskog fakulteta u Zagrebu.

U ulozi osobnog asistenta zadovoljna je i Mirela Jurčec, koja radi s Petrom Petričićem.

– Ovo je posao koji radim prvi put i nadam se da je Petar zadovoljan sa mnom. Slažemo se, nemamo problema, zadovoljna sam s poslom, a posebno sa svojim Petrom, rekla je Mirela Jurčec.

Mirela je izrazila svoje zadovoljstvo, ali je isto tako i Petar potvrdio da je jako sretan, i da ne bi nikada mijenjao svoju asistenticu.

 

 

Povezani članci

Napiši komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *