21. travnja 2018

Veliki interes poljoprivrednika s područja cijele županije za najpovoljniju kreditnu liniju proljetne sjetve u Republici Hrvatskoj

Bjelovarsko-bilogorska županija nastavlja s poticajnim mjerama za poljoprivrednike, a jedna od njih je najpovoljnija kreditna linija za proljetnu sjetvu u Republici Hrvatskoj. Kao i svake godine, veliko je zanimanje poljoprivrednih proizvođača s područja županije za ovu mjeru, pa je do sada pristiglo 174 kreditna zahtjeva u iznosu 22,5 milijuna kuna.

Riječ je o potpori poljoprivrednicima koja se u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji provodi već petnaest godina, a zanimanje je veliko jer Bjelovarsko-bilogorska županija subvencionira kamatu od 2,8%, a korisnici ove kreditne linije plaćaju kamatu 2,4 %.

Poljoprivrednik i dugogodišnji korisnik kreditne linije za proljetnu sjetvu je Robert Štauber iz Stare Diklenice, čije je obiteljsko gospodarstvo u ponedjeljak, 9. travnja obišao župan Damir Bajs.

Robert Štauber je ove godine putem spomenute kreditne linije realizirao 95.000,00 kuna kredita pomoću kojih će lakše u proljetnu sjetvu. Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Štauber obrađuje 70 hektara zemlje, a bave se i tovom junadi u kojem je prosječno oko sto grla.

Štauber je istaknuo da već pet godina koriste kreditnu liniju za proljetnu sjetvu koja im pomaže u jednom dijelu, a ostalo su njihova financijska sredstva.

___________________________________________________________________

– Zasijali smo oko 70 jutara kukuruza i oko 40 jutara pšenice i potrebno je oko 200 tisuća kuna, od toga pola pokriva kreditna linija za proljetnu sjetvu, rekao je Štauber i dodao:

___________________________________________________________________

Vezano za kreditnu liniju proljetne sjetve, župan Damir Bajs je rekao:

___________________________________________________________________

Župan je također rekao da Županija subvencionira kamatu sa 2,8 % posto i  da kreditna linija pomaže poljoprivrednicima da zasiju na vrijeme kada je repromaterijal najjeftiniji.

 

Podsjetimo, prošle godine je realizrano 154 kreditnih zahtjeva vrijednih 16 milijuna i 619 tisuća kuna i po prvi puta je uvedena  bila mogućnost podizanja kredita za povrtlarske kulture.

O interesu poljoprivrednika za ovu vrstu potpore govore podaci o ukupnoj realizaciji sredstava u iznosu od 182,4 milijuna kuna za 4.581 kreditni zahtjev tijekom 14 godina. Za subvencioniranje kamate kroz sve te godine, Bjelovarsko-bilogorska županija  je izdvojila gotovo 4 milijuna kuna.

Kreditna linija pomaže poljoprivrednim proizvođačima da lakše mogu u proljetnu sjetvu kukuruza, ječma, zobi, soje, šećerne repe, a isto tako od prošle godine mogu zatražiti i kredit za povrtlarske kulture. Vezano za tu kreditnu liniju, najniži iznos koji se može zatražiti je 5 tisuća kuna, a najviši iznos je milijun kuna.

Za sve poljoprivredne proizvođače, kreditna linija za proljetnu sjetvu je otvorena do 15. svibnja, 2018. godine.

 

Povezani članci

Napiši komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *